Voornemen 2011: minder elektriciteit

1 januari is altijd een mooie dag om je meterstanden van elektriciteit en water op te nemen, dan kun je precies berekenen wat je het afgelopen jaar verbruikt hebt.
Ik hou daarvoor een speciale excel-sheet bij, zodat ik kan zien hoe mijn verbruik in de afgelopen jaren evolueert. De uitdaging is natuurlijk om steeds minder te gaan verbruiken.
Sinds we in de Ardennen wonen, is ons elektriciteitsverbruik echter aanzienlijk gestegen….

In Essen hadden we geen centrale verwarming, we stookten ons huis warm met een houtkachel. Ook hadden we er geen warm water, “douchen” deden we aan de wastafel met een fluitketel kokend water gemengd met koud regenwater.
Nu hebben we wél centrale verwarming en warm water en ik moet toegeven dat dat goed bevalt. Niet meer ’s ochtends in de huiskamer komen die slechts 8 graden is en geen bevroren badkamerkranen meer.
Soms voel ik me wel schuldig over het energieverbruik van ons huidige comfort, ja ik noem het inderdaad comfort en absoluut geen vanzelfsprekendheid.
Maar dan bedenk ik me dat hoewel ik een absolute voorstander van energie besparen ben, het leven ook geen straf hoeft te zijn.

Ons waterverbruik is hetzelfde gebleven, we douchen nu wel, maar de wasmachine gebruikt hier regenwater, wat elkaar compenseert. Ook hebben we nu geen composttoilet meer maar een wc, maar ook die gebruikt regenwater, wat dus gelukkig geen stijging van ons waterverbruik geeft.

Het elektriciteitsverbruik is echter helaas wel enorm gestegen.
Ik vrees dat dit vooral te wijten is aan het feit dat we hier op elektriciteit koken. We hebben hier helaas geen aardgas, maar in Essen hadden we dat ook niet en hadden daarom daar een gasfornuis op propaangas geïnstalleerd.
Ik wil dan nu ook zo snel mogelijk een inbouw-gasfornuis op propaangas gaan kopen om zo ons elektriciteitsverbruik te verminderen.
Vind het wel zonde om nog een redelijk nieuwe kookplaat te vervangen, dat is immers ook verspilling van materiaal en grondstoffen. Maar ik moet en zal ons elektriciteitsverbruik weer naar beneden krijgen, dat is voor gewoon een soort van wedstrijd voor me.

Doen jullie dit jaar ook aan deze wedstrijd mee?
Gewoon je elektriciteits- en waterverbruik bijhouden dan en zorgen dat deze steeds lager wordt. Zet hem op!

Lees ook de andere jaarverslagen:
Verwachtingen 2014
Eco-realisaties 2013
Positief en opgeruimd 2013
Voornemens 2012


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


11 thoughts on “Voornemen 2011: minder elektriciteit

 1. AnneTanne

  Een spreadsheet bijhouden, heb ik nooit gedaan, maar het is wel leuk om in de jaarlijks overzichten van water- en electriciteitsleverancier te zien dat ons jaarverbruik steeds kleiner wordt.

  We hebben sinds ruim een jaar zonnepanelen, en we installeerden bewust een installatie met een opbrengst die een stuk lager lag dan ons jaarverbruik… maar het idee dat onze electriciteit op ons eigen dak geproduceerd werd, was een extra stimulans, en we kwamen uit op een ‘negatief verbruik’.

  Dat zal voor het komende jaar wellicht niet zo zijn: ik bak tegenwoordig een paar keer per week brood, en hoewel ik kook op gas, heb ik een electrische oven. En dat broodbakken zorgt dus wel voor meerverbruik…
  Het brood, met bioroggemeel van de molen hier in het dorp, is overheerlijk, en willen we niet meer ruilen voor het brood van de biobakker (en dat van de gewone bakker lusten we al helemaal niet)

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Dag AnneTanne,
   Gaaf hè, dat energie besparen, geeft mij echt een kik! Wij hebben vandaag trouwens ook geïnformeerd voor zonnepanelen.
   En ook wij bakken ons brood zelf van bio-meel, als je hier in de Ardennen bio-brood wil, is dat de enige optie. Het vraagt inderdaad wel een hoog stroomverbruik. Maar anders moeten we 8km met de auto naar de dichtstbijzijnde bakker rijden. Ik vraag me af wat de meest ecologische optie is? Interessant onderwerp voor een volgende blog!
   Groetjes Green Evelien

 2. Maman verte

  hey Evelien!
  Vraagje : hoeveel energie verbruiken jullie per jaar? Gas en elektriciteit samen?
  Ik las dat jullie maar 380kwh/jaar verbruikten, dat is echt wel extreem weinig! Goed hoor!
  Ik wil graag met je meedoen, om nog minder te verbruiken. Ik ben hier in Antwerpen trouwens een tijdje vrijwilligster geweest voor de klimaatwijken. Erg leuk! Mijn groepje had toen 15% eraf gedaan…en ze waren al kleine verbruikers. Ons verbruik ligt momenteel op 13 000 kwh/jaar, gas en elektriciteit samen, een huis van 210 m2, 5 mensen, en 6dagen op 7 is er iemand in huis aanwezig….
  Groetjes!
  Maman Verte

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   We verbruiken nu helaas 1000kWh/jaar, met 3 personen en alle dagen is er iemand thuis. Ik wil dit echt nog gaan minderen! Ga voor mijn verjaardag led-lampen vragen 😉
   We konden in ons vorig huis 380kwh/jaar verbruiken, omdat we daar geen koelkast hadden en veel minder wassen draaiden (hadden toen nog geen baby met katoenen luiers). Nu hebben we wel een koelkast omdat we ver weg van winkels wonen en we dus eten voor een week moeten opslaan.
   Helaas hebben wij hier geen aardgas-aansluiting….we gebruiken propaangas in flessen om op te koken en een mazoutketel voor verwarming en warm water. Zodra ons zoontje ’s avonds op bed ligt, zetten we de verwarming uit en steken we op winteravonden de houtkachel aan.

 3. maman verte

  Hey!
  Die 1000kWh, dat is dan enkel elektriciteit, of zit daar de propaan en het hout bij? Want dan is het wel erg goed ( alweer….;-)
  Ik ben ook aan het uitkijken naar LED lampen, maar de kwaliteit ervan is nogal bedenkelijk in veel gevallen….ik wil er eerst nog meer over opzoeken, en onze spaarlampen werken allemaal nog….

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Nee, die 1000kWh is enkel elektriciteit.
   Wij hebben twee jaar geleden LED-lampen bij de Brico gekocht, maar dat was echt niks, die gingen om de haverklap kapot! Bij mijn links staat onder Energie ook het item “lampen” en daar kun je info vinden over goede ledlampen!
   Het is inderdaad wel de vraag of het ecologisch verantwoord is om nog werkende spaarlampen te vervangen door ledlampen. Ik wil spaarlampen dan ook enkel vervangen door ledlampen als ze kapot gaan. Maar onze halogeenspots kunnen nu al vervangen gaan worden!

 4. Maman verte

  hey!
  Merci!!
  Dan weet ik waar ik op moet mikken hé….een drastische besparing op onze elektriciteit….
  Ik ben al begonnen met meer was op 30°C te doen. De kindjes zijn al wat ouder, en de kleding van de 2oudsten is niet meer zo vuil, net als die van ons…..
  ik doe mee met je goede voornemen!!!
  MV

 5. Bruno

  Hallo Evelien, Maman Verte…

  Ik geef jullie graag de volgende link door:

  http://www.leditlight.net/

  Ik denk dat dit een van de beste opties is als je in LED geinteresseerd bent – niet de goedkoopste, maar zoals Evelien al zei, goedkoop kan zwaar tegenvallen. Ik heb nog niet veel LED-leveranciers gevonden met betere voorwaarden. Je hoeft me niet op mijn woord te nemen, lees maar even door de reacties op de website.

  Wat vervangen van lampen betreft: je kan idd best wachten tot de bestaande lampen stuk gaan (zeker als het al spaarlampen zijn). Wij hebben zelfs verschillende defecte lampen helemaal niet vervangen – het bleek helemaal niet nodig te zijn, we konden op verschillende plaatsen perfect zonder bijkomend licht…

 6. Maman verte

  Hey Bruno en Evelien,
  merci voor de tips voor LED lampen. Ik ga die zeker gebruiken!
  Wij hebben idd al een paar lampen gewoonweg niet meer vervangen…..en lukt ook prima zo.
  Veel groetjes
  MV

 7. willem roels

  feedback komt misschien heel laat want alle vorige posts zijn van 2011, maar het stand-by verbruik van een CV-brander wordt nooit vermeld maar is toch wel belangrijk. Bij mijn Buderus GB112 condenserende brander is dit ongeveer 11 W.
  Daarom dat ik nu al 10 jaar met een klok de brander spanningsloos zet ’s avonds. Het huis is heel goed geïsoleerd waardoor het absoluut niet nodig is om de brander actief te houden.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.