Voornemens 2012

Een nieuw jaar met vijf nieuwe voornemens:

 1. Minder elektriciteit
 2. Minder water
 3. Isolatie vloer huiskamer
 4. Gezond eten en meer bewegen
 5. Minder afval


Vorig jaar had ik me voorgenomen om minder elektriciteit te gebruiken en dat is gelukt! We hebben dit jaar de elektrische kookplaat vervangen door een gaskookplaat en de koelkast uitgezet. Nu verbruiken we nog 800 kWh/jaar. Dat is 20% ten opzichte van een gemiddeld huishouden. Maar het kan natuurlijk nog beter. Daarom daag ik mezelf uit om in 2012 nog minder te verbruiken.
Om dat te bereiken deze week een led-balk gekocht die 3 halogeen-lampen én de dampkap-lamp in de keuken gaat vervangen. En ’s avonds doen we tegenwoordig minder lichten aan in de huiskamer.
Sinds de regenwaterput tijdens de No Impact Week leeg stond, trekken we de wc enkel nog door na een grote boodschap, wat naast regenwater ook energie bespaart van de regenwaterpomp.

Ons waterverbruik is afgelopen jaar ook gedaald van 24.4 naar 18.2 liter/dag/persoon. Dat is 15% ten opzichte van het gemiddelde verbruik. Maar ook dat kan nog beter natuurlijk.
Sinds november douchen we nog maar 1x per week. Dat gaan we dit jaar voortzetten.
En door de wc enkel na een grote boodschap door te trekken, hopen we te voorkomen dat de regenwaterput nog een keer leeg raakt en we dus geen drinkwater voor wc en wasmachine meer hoeven te gebruiken.
Ook vangen we tegenwoordig het eerste koude douchewater op en gebruiken dat voor de wc. En we willen dit jaar ons wastafel-water opvangen in een emmer en ook voor de wc gebruiken. Ik ben blij dat we nog ouderwetse wc’s hebben die niet ingebouwd zijn, waardoor de spoelbak gewoon gevuld kan worden met “afval”water.

In onze huiskamer liggen plavuizen die zeer koud aanvoelen, daardoor hebben we zelfs met skisokken en pantoffels altijd koude voeten. We zetten de verwarming dan een graadje hoger. Niet echt ecologisch…
Daarom hebben we afgelopen week dikke isolatieplaten gekocht van FSC-pulp en laminaat (helaas geen geld voor een echte houten vloer). Hopelijk is het koude-voeten-tijdperk daarmee verleden tijd en hoeft de verwarming minder aan.

Het nieuwe jaar nemen veel mensen zich voor om op hun lijn te letten. Ik wil iedereen aanraden om geen dieët te volgen, maar gewoon gezond te eten: bio, vegan en suikervrij. Ik garandeer je dat je daarmee je perfecte gewicht bereikt. Ik kan eten wat ik wil en blijf maatje 36 houden! Voor tips, kijk eens op mijn boekenpagina onder “Voeding”.
Ik zondig alleen wel eens in “suikervrij” (lees chocolaaaaaa), dit jaar wil ik daar consequenter in zijn. Maar vooral wil ik meer gaan bewegen, want dat doe ik haast niet.

      

Wat betreft afval, we hebben uiteindelijk toch een blender gekocht om zelf notenmelk te maken en zo dus een hoop minder tetra-pakken als afval te hebben. Ook maak ik tegenwoordig zelf shampoo en tandpasta, dus dat scheelt ook al weer afval. De recepten daarvan volgen binnenkort!

En wat zijn jouw eco-voornemens voor het nieuwe jaar?

Lees ook de andere jaarverslagen:
Verwachtingen 2014
Eco-realisaties 2013
Positief en opgeruimd 2013
Voornemen 2011: minder elektriciteit


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


13 thoughts on “Voornemens 2012

 1. vlasje

  Dat klinkt allemaal heel goed. Denk er wel om dat je ook leuk moet blijven leven en geen slaaf moet worden van zuinig zijn. Een groen 2012 met vele mooie blogjes gewenst!

 2. Es

  Hoi,

  Maak al een tijdje zelf vloeibaar wasmiddel , makkelijk , goedkoop en de was is schoon en ruikt lekker. Hier het recept voor twee bussen ;
  4 liter warm water
  150 gr marseillezeep in vlokken ( verkrijgbaar in de supermarkt )
  1 handje sodakristallen ( ook in de supermarkt )
  10 druppels etherische olie ( bv lavendel)

  Alles goed mengen en laten afkoelen .

 3. pinquiniusch

  He wat leuk dat je zelf shampoo maakt, ben ik ook een tijdje mee bezig geweest. Heb een tijdje stukjes werfzeep gebruikt als shampoo dat ging helemaal prima, en zorgt ervoor dat je geen afvalflesjes hebt… en het ruikt heerlijk en het ontvet je haar niet helemaal waardoor het een stuk beter zit al na het wassen en ik geen conditioner meer nodig heb!

  Toen las ik een artikel van een dermatoloog die zijn haar helemaal niet wast omdat dat niet nodig is, eerst is je haar even vet maar dan ontstaat er van nature een balans waardoor je geen zeep en conditioner nodig hebt….

  Dat wilde ik natuurlijk proberen, het leek me een beetje een sterk verhaal, maar het werkt! Prima, ik gebruik natuurlijk nog wel af en toe eens zeep als ik ergens op de kop ingezeten heb o.i.d.

  of behoefte heb om extra lekker te ruiken maar zelfs daarvoor lijkt het niet nodig te zijn want gister kwam k uit bad, zij mn vriend, wat ruik je lekker welke zeep heb je gebruikt? Nou mmm geen…… heb me gewoon goed gewassen….

 4. Leon

  Goed dat je je vloer gaat isoleren! Dat bespaart op gas, een fossiele brandstof.
  Wat ik je daarom ook kan aanraden is een zonneboiler nemen en elektrisch koken iv op gas. Elektriciteit komt uit zon, wind etc (ik ga er natuurlijk vanuit dat je groene stroom hebt van een betrouwbare, lokale leverancier, in NL bv Greenchoice).

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Leon: Wij gebruiken geen gas voor verwarming, maar mazout (stookolie), omdat wij hier in de Ardennen niet zijn aangesloten op aardgas.
   Ik ben het niet met je eens dat elektrisch koken beter is dan gas, aangezien bij het transport van elektriciteit heel veel energie verloren gaat. Voor iedere 1 kWh die je in huis verbruikt, moet er 3 kWh opgewekt worden in de energiecentrale! Terwijl gas ter plaatste verbrand wordt en er dus geen transportverlies is.
   Ook is koken op gas energiezuiniger in verbruik dan elektriciteit.
   Tot slot, hadden we laatst stroompanne en ik vrees dat we in de toekomst nog wel veel vaker stroomonderbrekingen zullen krijgen met de komende energie-tekorten en toen konden we in ieder geval ons huis verwarmen met de houtkachel en koken door middel van onze gasfles. Dus ook zonder stroom konden wij gelukkig nog wel in onze essentiële behoeften voorzien!

   Wat betreft een zonneboiler, ik heb er wel aan gedacht om een zonneboiler te plaatsen en dus een hotfill te nemen, want dat bespaart een hoop elektriciteit van de wasmachine. Maar nu kunnen wel weer wassen met regenwater wat met een hotfill weer niet kan. Dus het is of besparen op elektriciteit of op leidingwater. Wij hebben gekozen voor het laatste, omdat de productie van een zonneboiler-installatie ook energie kost en dat lang duurt (zowel energetisch als financieel) voor dat terug verdiend is omdat we enkel warm water voor de wasmachine gebruiken.

 5. Lies Daenekindt

  Hoi Evelien,

  I <3 jouw artikels en tips en ervaringen. Ikzelf experimenteer ook volop, om zo weinig mogelijk energie en water te gebruiken, en zoveel mogelijk 'natuurlijk' te leven (inclusief sociaal leven, recyclage, consumindere etc.)

  Je schrijft over het afzetten van de koelkast. Kun je mij vertellen hoe jullie dan eten koel bewaren?
  Ikzelf heb afgelopen winter 88 dagen lang de koelkast uitgezet en alles laten koel houden door moeder natuur. Ik ben echt benieuwd hoe jullie dat doen tijdens de warme maanden.

  Alvast bedankt voor een reactie.
  Groetjes Lies

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.