Zelf tandpasta maken

Ik zocht een recept om zelf tandpasta te maken om zo ons afval verder te verminderen. Dat bleek echt heel gemakkelijk te zijn. En het is tweemaal “eco”: eco-logisch én eco-nomisch!

Je neemt natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd).
Doe hiervan een paar lepels in een afsluitbaar potje.
Voeg een paar druppeltjes etherische pepermuntolie toe en klaar!
Het is dan geen tand-pasta maar tand-poeder, maar het werkt prima.

Er zit geen fluoride in, wat wel wordt geadviseerd door tandartsen, maar waarvan twijfelachtig is of het wel zo gezond is. Hier kan je daar meer over over lezen.

En met een composteerbare tandenborstel is je afval helemaal zero.

Heb je vragen?
Dan wil ik je aanraden onderstaande reacties te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. En ook de reacties, vragen, antwoorden en tips onder mijn blog De mond vol van tandpasta.
Als je daar geen antwoord vindt, wil ik je vriendelijk verzoeken mijn blog Inspireren te lezen. En je kan ook een persoonlijk eco-advies aanvragen.

Lees ook:
De mond vol van tandpasta
Composteerbare tandenborstel

En meer tips over verzorgingsproducten:
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij!
Zelf parfum en aftershave maken
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

67 thoughts on “Zelf tandpasta maken

  1. Leon

    Goeie tips. Ik gebruik voor het poetsen tabletjes van Lush, die ook voor een groot deel uit baking soda bestaan. Als die op zijn, probeer ik ook pure baking soda (evt gemengd met wat steviapoeder). Een groot pak baking soda koop je voor 1 euro en je kunt er 101 dingen mee doen, van bakken tot schoonmaken. Een composterende én veganistische tandenborstel heb ik helaas nog nergens kunnen vinden. De meest gangbare (die van de foto in je blog) is gemaakt met varkensharen die zijn geïmporteerd uit China. Totdat ik een plantaardig alternatief vind, moet ik helaas met plastic blijven poetsen..

  2. oker

    Waar koop jij pepermuntolie? Ik ken alleen etherische pepermuntolie, maar die is me veel te scherp. Dan moet je 1 druppel op een halve kilo natriumbicarbonaat doen. Ik heb overal gevraagd naar gewone pepermuntolie, maar tot nu toe heb ik hem nog niet gevonden…

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @oker: Ik gebruik ook etherische pepermuntolie en die van het merk chi. Ik doe een paar druppeltjes in het bakje en dan roer ik goed, zodat de druppels fijngemalen worden. Als je pepermunt te sterk vindt, kun je uiteraard ook een andere olie kiezen, bijvoorbeeld salie.

  3. Ans

    Dag Evelien, wat een geweldige site heb je! En je tandpasta – recept zal ik zeker gaan proberen. Maar ik vraag me af, of pepermunt – olie niet zelf te maken is? (olijf)olie in een fles, mintblaadjes uit de tuin erin en enkele dagen (of weken) in de zon laten staan en ziedaar….Dat moet toch ook kunnen? Of niet?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Ans: Bedankt voor je compliment!
      Je kan zelf (helaas) geen etherische olie maken. Wel kun je (olijf)olie met een smaakverfijning van een kruid maken, zoals jij beschrijft, wat heerlijk is in het eten. Maar de concentratie pepermunt is daarbij te laag voor in tandpasta als vervanger van etherische olie.

  4. mijnbiowinkel.nl

    Leuk, dit ga ik ook proberen met Neem olie erdoor wat ik pas ontdekt heb.
    Let op, pure Neem olie is niet lekker (understatement) maar ik heb er geen last van 🙂

  5. Evelien

    Leuke site! Ik ontdek weer nieuwe dingen. Tip ipv pepermuntolie: Toco-tholin, ‘het goede oude huismiddel’. Dit is een buisje met etherische oliën (o.a. pepermunt en rozemarijn) en is gewoon te koop bij de drogist. Ik gebruik het ook om jeuk op de hoofdhuid te stillen, helpt echt!
    succes.

  6. Niels

    Wat je ook kan doen, is alleen bicarbonaat gebruiken. Dat doe ik. Dus nix zout erbij of pepermunt-olie erbij, gewoon je tandenborstel natmaken en dan in een klein potje bicarbonaat steken, en poetsen maar. Werkt als een trein. Paradontax heeft als hoofdbestanddeel bicarbonaat, dus zo gek is het niet: je zit meteen vooraan qua kwaliteit.

    Overigens haal ik uit dat kleine potje ook wat poeder als ik mijn haren was, of als ik denk te gaan zweten gebruik ik het als deo. Bicarbonaat is echt geweldig.

  7. Roos

    Ik heb nu al 5 weken mijn haar niet meer gewassen en het ziet er echt prima uit Ik ga het gewoon zolang mogelijk volhouden. Ik heb laatst een documentaire gezien over Indiaanse meisjes die nog nooit hun haar hadden gewassen. Het werd op een zekere leeftijd afgeschoren en verkocht aan de duurste prijzen , juist omdat het onbewerkt haar was.
    De opbrengst schonken ze aan één of andere tempel. Dat heeft mij eigenlijk het idee gegeven om het ook eens te proberen. Ik durf het wel alleen tegen mijn moeder vertellen en nu tegen jullie vertellen , uit schrik om voor vuillak versleten te worden. Ik eet wel super gezond en krijg steeds meer complimenten over mijn haar.-:) Ze moesten eens weten!

  8. Gina

    Hoi Evelien,
    Ik zou ook graag zelf tandpasta willen maken, maar ik heb diverse keren op internet gelezen dat natrium bicarbonaat het tandglazuur kan beschadigen. Het polijst zo goed dat het tandglazuur te dun of minder hard wordt.
    Heb jij er ervaringen mee?
    Zou dan de tip van Niels – alleen bicarbonaat gebruiken – een oplossing kunnen zijn? Want het natrium is toch het zoutbestanddeel?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Gina: Het zijn zuren die je tandglazuur aantasten. Suikers uit voedsel worden omgezet in zuren en daardoor zijn suikers dus zo slecht voor je tanden.

      Frisdranken danken hun frisse smaak aan het toegevoegde zuur. Ook vruchtensappen en wijnen zijn zuur. Hoe zuurder de drank, hoe erosiever voor het gebit. Een drank met een pH van beneden de 4 kan eroderend werken op het tandglazuur. Onderstaande tabel geeft de pH van een aantal dranken weer:
      Thee, naturel 7,1
      Zuiver water 7,0
      Melk, halfvol 6,8
      Kruidenthee <6,0
      Karnemelk 4,4
      Bier 4,3
      Yoghurt (drank) 3,8
      Sportdrank 3,4
      Rode/witte wijn 3,4
      Kinder-Cola 3,3
      Up-dranken 3,2
      Sinaasappelsap 3,2
      Limonadesiroop 3,0
      Cassis 3,0
      Cola Light 2,9
      Appelsap 2,8
      Maagsap 2,0

      Ook zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Met name zuur fruit, citrusvruchten en bessen. Ook aangezuurde levensmiddelen (azijnzuur, citroenzuur of dieetzuur) kunnen een probleem vormen.

      Bron: Tandartsplein

      Zelf heb ik een tijdje ’s ochtends op nuchtere maag water met vers geperst citroensap gedronken, dit zou heel heilzaam voor de spijsvertering zijn. Maar absoluut niet voor mijn tanden, mijn tanden gingen pijn doen en ik kreeg ook echt letterlijk bruine randen op mijn tanden die mijn tandarts heeft weg moeten polijsten.

      Natriumbicarbonaat is een alkalische stof, het tegenovergestelde van zuur oftewel het is dus een base. Het helpt dus de zuuraanvallen op je tandglazuur te verminderen. Daarom is natriumbicarbonaat vaak de basis voor tandpasta’s.
      Speeksel zorgt voor een bufferende werking tegen de zuren en beschermt je tanden dus tegen cariës en tanderosie. Na het tandenpoetsen is die beschermende laag weg gepoetst en kunnen zuren dus beter inwerken op je tandglazuur wat daardoor aangetast wordt. Te vaak je tanden poetsen is dus niet goed! En vooral niet tandenpoetsen net voor of na het eten van een zuur voedingsmiddel.

      Wat betreft het zout (natrium), dit helpt om je mond te ontsmetten en is vooral goed bij ontstoken tandvlees, want het helpt infecties te genezen. Van het natuurcosmetica-merk Weleda bestaat er zelfs tandpasta gebaseerd op zout: Saline-tandpasta.
      En zoals Hilde ook al schreef ‘bicarbonaat’ is een afkorting voor natriumbicarbonaat.

  9. Hilde

    Bicarbonaat is een afgekorte benaming voor natriumbicarbonaat.
    De tip “alleen bicarbonaat gebruiken” betekent dus natriumbicarbonaat zonder etherische olie.

  10. Christel

    Elke keer als ik mijn tanden poets met sodium bi carbonaat, begint mijn tandvlees te bloeden. (als ik met tandpasta , bijv paradontax, poets dan niet). Weet jij Evelien of iemand anders waarom dit is of heeft iemand zelfde ervaring?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Christel: Dat heb ik nog niet eerder gehoord en ik kan er ook geen verklaring voor vinden. het zout-bestanddeel in natriumbicarbonaat is juist heilzaam tegen bloedend tandvlees omdat het je mond ontsmet en zo infecties helpt te genezen.
      Misschien ligt het aan je poetsmethode? Poets je onbewust harder omdat het niet schuimt? Of gebruik je misschien teveel natriumbicarbonaat?
      Gebruik trouwens altijd een zachte tandenborstel, dit is beter voor je tandglazuur en je tandvlees.
      Ik hoop dat het bloeden snel minder wordt!

  11. Steven

    Hallo,

    ik wil ook graag van mijn tandpasta af, maar maak me toch wel zorgen over bicarbonaat dat het tandglazuur zou aantasten. Heeft er iemand al ervaring met het gebruik van bicarbonaat bij het tanden poetsen over een langere periode?

  12. MiSS Jeannette

    Hoi Evelien,

    Een keer in de vrekkenkrant(of Genoeg) het volgende artikel gevonden, dat ik niet wil onthouden:
    “Een radicale bespaartip: nooit meer tandpasta nodig. Ik ben 67 jaar oud, heb nog de mond vol tanden en kiezen en gebruik al meer dan 35 jaar geen tandpasta. Ik al die jaren was het slechts een enkele keer nodig meer te doen dan het herstellen van oude vullingen. Hoe dat is gelukt? Heel simpel. Na elke maaltijd goed poetsen zodat er geen etensresten achterblijven. He vergt wel enige discipline om dat vol te houden.”

    Zou dan zelf wel even een half uur wachten na het eten van een fruitmaaltijd e.d. ivm de aanwezige zuren in je mond.

    Zelf heb ik een tube tandpasta van Weleda – Ratanhia staan, die ik soms gebruik (heel klein beetje, grote klodders op je tandenborstel hebben geen meereffect) meestal gebruik ik gewoon zeezout en soms net als de dame hierboven alleen maar water. Heb wel flossdraad in huis om tussen de tanden ook goed te kunnen schoonmaken.

    Oh en inderdaad geen deo gebruiken is heerlijk! Gewoon elke dag een washandje met koud water is de beste deo die je kunt gebruiken. En daarbij je oksels haarvrij houden. Was altijd meerdere malen per dag met deo’s in de weer om de zweetlucht tegen te gaan. Nu ben ik ervan overtuigd dat de combinatie van je zweet en deze producten de zweetlucht veroorzaken! Heerlijk hoe eenvoud juist beter is voor je lijf. (en je reukoorgaan ;- )

    Groeten MiSS Jeannette

  13. Leen M

    Waar koop je baking soda voor 1 euro per kilo?
    Vandaag in de colruyt op jacht gegaan en daar werd het bijna 3 euro voor 400 gram. Iemand een adresje?
    En Marseillezeep of andere heb ik ook niet gevonden in de colruyt, iemand die weet in welke winkel je dat wel kan kopen?
    Wil graag aan de slag om mijn eigen wasmiddel te maken 🙂

    bedankt!

  14. Raisa

    Ik weet niet of dit al eerder gezegd is maar ik zag het er zo snel niet staan:
    Let er wel op wanneer je essentiële/etherische oliën gebruikt dat dit biologische oliën zijn. Want de meeste oliën bij bijvoorbeeld De Tuinen of andere drogisten zijn niet biologisch. Dus ook oliën van Chi ofzo zijn niet per definitie biologisch of puur (dus aangelengd). Het moet echt op het etiket staan. Het verschil is dan dat de olie van chemische (aardolie) aard kan zijn. Wanneer je oliën in en op je lichaam gebruikt is het dus verstandig de biologische te pakken. Het is zo dat de geurmoleculen van een biologische olie een werking op je lijf en gemoedstoestand hebben. Terwijl een chemische/kunstmatige olie je lichaam fopt doordat de geurmoleculen lijken op de echte (biologische) geurmoleculen maar leeg zijn qua inhoud/werking.

    Green Evelien, wat ben ik blij je interessante site ontdekt te hebben! Ik ga aan de slag met wat receptjes. Goed bezig en ga vooral zo door! 🙂

    Groetjes Raisa

  15. Pinter

    Hoi Evelien, leuk artikel om te lezen, ik ben mondhygiëniste en ik adviseer wel degelijk om fluoride te gebruiken. In tandpasta zit zo’n kleine hoeveelheid dat het niet giftig is, hier zijn ook verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Fluoride is tot nu toe het enige “middel” dat preventief voor gaatjes werkt. Ik ben dan ook benieuwd of jullie meer gaatjes hebben? Misschien valt het mee want ik dacht te lezen dat jullie suikervrij leven? Zonder suiker kunnen ook geen gaatjes ontstaan. Wat je schrijft over erosie door zuren in dranken/eten is deels waar. Baking soda lijkt mij veel te schurend voor het glazuur. Je kunt namelijk ook erosie krijgen van whitening tandpasta, je schuurt je glazuur er gewoon vanaf. Ik hoop dat je de reacties nog terug leest, ben heel benieuwd naar je ervaringen!
    Groetjes!

  16. Margot

    Hoi Evelien,
    Ik kwam op je site terecht omdat ik meer wilde weten over poetsen met baking soda. Ik heb het nu twee dagen geprobeerd (1x per dag), maar heb zelf het idee dat mn tanden juist wat gevoeliger aanvoelen na het poetsen met natriumbicarbonaat en ik heb nogal moeite om genoeg data te vinden over of het nu wel of niet goed voor je tanden is. Ik kwam op het idee via deze site waar ook wordt gepraat over de ‘abrasiveness’ graad.
    Ik heb ook aluminium vrije baking soda gekocht omdat dat belangrijk schijnt te zijn. Maar heeft iemand ervaring met langdurig gebruik en kan je je nog herinneren hoe het was toen je van gewone tandpasta overging op baking soda?
    Ik zou graag permanent overgaan op poetsen met baking soda, maar wil wel weten of het echt geen kwaad kan. Reguliere tandpastas zijn in ieder geval geen goeie optie naar mijn mening, want afgezien van fluoride zitten er nog een hoop andere dubieuze ingredienten in.

  17. Claudia

    Lange tijd heb ik baking soda voor vanalles en nog wat gebruikt, ook in zelfgemaakte tandpasta. Helaas kwam ik er pas achter dat baking soda niet altijd puur is, het winningsproces van baking soda is per merk verschillend. Zo wordt baking soda van Hammer en Son gewonnen dmv een chemisch proces.
    Google er maar eens over.
    Ik gebruik het wel om schoon te maken, maar om het op onze huid/ haar te gebruiken wil ik inmiddels liever niet meer. Tenminste, ik ben nu op zoek naar een pure baking soda.

  18. Claudia

    @Margot, je hoeft niet bang te zijn dat baking soda alumium bevat, dat is een fabeltje.
    Zie: http://www.crunchybetty.com/the-great-baking-soda-anti-hoax
    Je moet er echter wel op letten dat het een baking soda betreft die op natuurlijke manier gewonnen is, ipv dmv een chemisch proces. De baking soda die dmv een chemisch proces is gewonnen kan namelijk o.a ammonium bevatten. Iets wat je niet op of in je lichaam wil hebben (en uiteindelijk gaat alles wat je op je huid smeert, natuurlijk ook naar binnen)

    Groet, Claudia

  19. Claudia

    @Raisa, ik ben met je eens dat bio eo vrijwel altijd beter zijn. Helaas zijn ze niet altijd haalbaar kwa prijs, vooral niet als je ze dagelijks gebruikt zoals ik. Zo is kamille eo al snel 19,95 euro, de bio variant is vrijwel onbetaalbaar. Gelukkig zijn er ook nog goede niet bio merken die ook puur zijn en niet aangelengd. Helaas is het alleen moeilijk om erachter te komen welke merken nu precies puur zijn. Zo staat er op de flesje van de tuinen ook puur, maar dat mag al op de fles komen te staan als een flesje een bepaald percentage (ik weet niet uit mijn hoofd hoeveel) pure eo bevat. Ik zou heel graag willen testen welke merken puur zijn, maar helaas weet niet hoe hoe je dat thuis zou kunnen doen.

  20. Bertine

    Hoi Evelien,
    Ik poets mijn tanden nu met extra virgin kokosolie (uiteraard in glazen pot), ik doe een beetje op mijn tandenbostel en daarmee worden mijn tanden heel schoon. Ook doe ik sinds kort oil-pulling met extra virgin kokosolie ongev 2-3 x per dag. Heb jij hier ervaring mee?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Bertine: Gisteren had ik toevallig ook iets gelezen over je tanden poetsen door middel van oil-pulling. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.

  21. Anne

    Ik heb de etherische pepermunt olie van Jacob Hooy gekocht.
    Is deze ook geschikt voor in de tandpasta?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Anne: Ja deze is ook geschikt voor in tandpasta. Hoewel het beter is voor inwendig gebruik biologische etherische olie te gebruiken, maar die is helaas moeilijk verkrijgbaar.

  22. elma

    Hoi Elena,

    Hier een link voor een puur natuurlijke tandenborstel. Het is van de wortel van de plant. Ik heb ze geprobeerd. Ze poetsen niet helemaal schoon. Een paar keer per week met een gewone tandenborstel en flossen helpt.
    Als flosdraad kun je je eigen haar gebruiken. Wel even schoonspoelen.

  23. Mammie

    Hallo.. Leuke website!… over het poetsen… er is ook een natuurlijke boomsoort die antibacterieel werkt en goed is voor je hygiene.. het word siwaak genoemd of miswaak… ik gebruik het zelf af en toe .. en het werkt echt goed.. tegen ontstekingen e.d.
    Ik vind de website nu al heel interessant en heb hem net doorgestuurd gekregen van een lieve vriendin van me… ik blijf hier nog wel even hangen

    keep up the good work!!!

    xx

  24. marcel

    Als je zelf tandpasta maakt dan kun je je tandpasta in een injectiespuitje (zonder naald uiteraard) doen en het dan als een tandpastatube gedoseerd gebruiken. In plaats van in de tube te knijpen druk je op de plunjer van de spuit. Met de plunjer kun je de tandpasta bij het vullen ook goed in de spuit duwen. Da’s ook handig.

  25. marcel

    Als je niet steeds een nieuwe spuit wilt aanschaffen kun je overwegen een glazen spuit aan te schaffen die je ook nog kunt uitkoken op 200 graden. Dan heb je minder afval en is het nog hygienischer.

  26. Evelyne

    Hallo Evelien,

    De pepermuntolie vermoed ik je die voor de smaak toevoegt?
    En is het steeds (die paar korreltjes je in potje afsluit) voor 1 beurt? trouwens fantastische site die ik deze week van je ontdekt hebt. Knap!!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Evelyne: De pepermuntolie is inderdaad enkel voor de smaak. En je doet een paar druppeltjes pepermuntolie in je potje enkel bij het maken van de tandpasta, dat is genoeg.

  27. Ivonne

    Ik herken wat Christel schrijft, sinds ik mijn tanden poets met kokosolie en baking soda heb ik ook bloedend tandvlees en veel meer pijn dan anders….

  28. Chris

    Evelien, hoe lang doe je met zo’n houten tandenborstel? En hebben jullie er ieder twee? Ik las ergens dat je er 1 voor ’s ochtends en 1 voor ’s avonds moest hebben zodat ze de tijd hadden om op te drogen. Zo’n tandenborstel kost toch al gauw €5,- en als je er dan iedere twee maanden voor ieder lid van je gezin twee moet kopen… Ik koop nu voor €0,50 een kunstof tandenborstel. Maar die is dus na twee maanden echt wel aan vervanging toe.

  29. Sophie

    Dag Evelien,
    Ik ga zelf ook tandpasta maken! Ben heel benieuwd! Maar ik zie op de flesjes etherische olie staan dat je het niet moet innemen en dat je bij inname zelfs een dokter moet raadplegen. Is het dan niet gek om het juist in een tandpasta te stoppen?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Sohie: Je moet die etherische olie niet puur innemen, maar sterk verdund kan het (mijns inziens!) geen kwaad. Bij biologische etherische pepermuntolie staat er geen symbool “irriterend” op, dus het beste kies je voor biologische olie.
      De pepermuntolie is trouwens niet noodzakelijk voor de werking van de tandpasta, het is enkel voor de smaak, dus je kan het eventueel ook gerust weglaten.

  30. Katja

    Hoi Evelien,

    Ik wil heel graag zelfgemaakte tandpasta gebruiken, maar lees nu ergens dat het niet kan als je kronen hebt of een stukje op je tand. Ik heb ooit een stuk tand gebroken en dat is opgevuld met een stukje. Kan jij daar iets over zeggen met jouw kennis?
    Alvast bedankt!
    Hartelijke groetjes,
    Katja

  31. Judith

    Beste Evelien,

    Ik lees veel leuke toepassingen van zuiveringszout, maar kan nergens vinden hoe/waarvan het gemaakt wordt. Ik vraag me ook af of de productie ervan milieu/mens/diervriendelijk is. Kun je daar iets over zeggen? Bedankt,

    Groetjes,
    Judith.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Judith: Op de website t-over-leven vind je meer over het productieproces van natriumbicarbonaat. Er staat onder andere bij vermeld dat er geen koolstofdioxide verbruik is bij de productie.

  32. Janne

    Ik heb een periode bicarbonaat gebruikt maar ben ermee gestopt omdat mijn tanden erg stroef werden, ik had het idee dat het teveel schuurde. Nu gebruik ik Himalaya zout voor het poetsen en dit maakt het gebit superschoon en een bijkomend voordeel is dat het de vorming van tandsteen tegen gaat en zelfs lichte tandsteen op termijn laat verdwijnen.

  33. dirk

    Kan je natriumbicarbonaat ook gebruiken zonder die druppels olie?
    Dus gewoon puur bicarbonaat

  34. Bernadette

    Hallo Evelien,
    Wat fijn, de tips op je website en leuk het filmpje, dat me ontroerde. Omdat ik een middel uit de klassieke homeopathie heb gekregen en geen tandpasta met pepermunt mag gebruiken, ben ik op zoek gegaan (gebruik anders wel de Weleda tandpasta). Maar omdat ik ook zelf wasmiddel maak, vind ik dit een prima variant.
    Toen ik in het filmpje de maandverbandjes zag, dacht ik aan de “keeper”, die ik vroeger gebruikte (ben nu 64 en heb ze dus niet meer nodig). Die is van natuurrubber gemaakt en vangt het bloed op. Zo had ik ook altijd een goede controle over hoe dat er uitzag.
    Ik wens je heel veel plezier met het donkergroene leven!

  35. Wouter

    Ik heb een pak Natriumbicarbonaat gekocht van het merk Ecodoo. Op de verpakking staat dat het geschikt is voor doeleinden zoals wassen en kuisen maar ik twijfel of ik er verstandig aan doe om er tandpasta mee te maken. De samenstelling bestaat enkel uit Natriumbikarbonaat dus als ik het goed begrijp is dit hetzelfde als Baking Soda of reinigingszout? In dat geval zou ik het ook kunnen gebruiken in bepaalde vegan bakrecepten, want bij veel (vooral Engelse) recepten heb je vaak een theelepel Baing Soda nodig. M.a.w. is dit geschikt voor consumptie?

  36. Wouter

    Bedankt voor de tips! Kun je eventueel ook iets anders gebruiken dan kokosolie om een tandpasta te maken? Mijn vrouw is namelijk niet te vinden voor de kokos-zoutsmaak. Ik ben van oordeel dat alles wel went. Het is zeker een goed alternatief voor al die wegwerpverpakkingen! Douchegel en shampoo koop ik bijvoorbeeld al jaren niet meer maar ik heb hier nog een kleine voorraad staan omdat ik dit vroeger altijd als kerstcadeau kreeg. Bij mij gaan die echter zeer lang mee.

  37. Ercan

    wij als Moslims gebruiken zelf een natuurlijke tandborstel. Het schijnt dat plastiek ook een soort gif verspreid

  38. Wim

    Ik vraag me af of dit zelfs nodig is. Het zuiveringszout bedoel ik. Als ik mijn tanden poets met water zijn ze ook proper. Een pepermuntje achteraf is wel aangeraden want van water wordt mijn adem echt niet frisser.
    En anders zou ik kokosolie gebruiken, maar zonder zout. Een schuurmiddel heb ik niet nodig, mijn tanden blijven altijd mooi wit. Misschien heb ik gewoon geluk.

  39. Susanne

    Hallo Evelien,

    Ten eerste complimenten voor je site, wat een hoop informatie!! Ik gebruik sinds afgelopen woensdag geen shampoos meer, dit gaat erg goed. Sinds zaterdag ben ik ook mijn tanden gaan poetsen met baking soda en pepermuntolie (bio), mijn tanden zien er goed uit en voelen goed, maar na een half uurtje ruik ik een beetje uit mijn mond. Is dit normaal in het begin?

    Groetjes Susanne

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Susanne: Deze tandpasta ruikt neutraal en heeft dus niet een overheersende pepermuntgeur zoals de gebruikelijke tandpasta’s. Daardoor blijft je mondgeur dus ook neutraal en afhankelijk van wat je heb gegeten kan dat dus een geurtje hebben.

Reacties zijn gesloten.