De mond vol van tandpasta

Veel vragen krijg ik over mijn tandpasta recept en dan vooral over dat baking soda niet goed voor het tandglazuur zou zijn en over het ontbreken van fluoride?

Baking soda en tandglazuur
Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, heeft vele goede eigenschappen als tandpasta.

    Zuiveringszout

  1. neutraliseert zuren (die gaatjes veroorzaken)
  2. verwijdert tandplak
  3. neemt geurtjes weg
  4. vermindert tandvlees irritatie
  5. bevat het geen giftige stoffen
  6. veel goedkoper dan commerciele tandpasta’s.

Het is wel een feit dat baking soda een licht schurend effect heeft. Maar ook alle commerciele tandpasta’s hebben schuurmiddelen en de “whitening” tandpasta’s bevatten zelfs veel schuurmiddelen om zo dus het white-effect te bereiken.
Deze schurende ingrediënten in tandpasta’s zijn te herkennen aan de namen:
1Eco_8verzorging_16plastic
– Polyethyleen (PE)
– Polypropyleen (PP)
– Polyethyleen terephtalaat (PET)
– Polymethylmethacrylate (PMMA)

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het schurend effect van baking soda niet meer is dan dat van “normale” tandpasta’s!

Er zijn zelfs tandartsen die daarom adviseren om geheel geen tandpasta te gebruiken, maar enkel te poetsen met water, want het is het poetsen zelf dat je tanden schoonmaakt, niet het middel dat je op je tandenborstel gebruikt. Tandenpoetsen zonder tandpasta verwijdert zelfs meer tandplak dan poetsen met tandpasta! (Bronnen: 1 en 2)

tandenpoetsen

Net als bij “normale” tandpasta’s hangt bij baking soda of het slecht voor je tandglazuur is af van de hoeveelheid die je gebruikt en hoe je je tanden poetst.
Bij “normale” tandpasta wordt altijd geadviseerd om slechts de hoeveelheid van een erwtje te gebruiken en niet een hele streep tandpasta op je tandenborstel te doen. Bij baking soda dus ook slechts een paar korreltjes gebruiken en niet je hele tandenborstel in het potje soppen.
Tevens geldt altijd dat je je tanden lichtjes roterend dient te poetsen en dus niet te hard heen en weer moet schrobben.
Gebruik ook altijd een zachte tandenborstel, beter voor je tanden en je tandvlees.

Fluoride
Fluoride is helemaal niet zo goed voor je als beweerd wordt, want het is een gevaarlijk gif en lage niveaus kunnen al een schadelijk effect op de gezondheid hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose (botbreuken).
Maar naast het negatieve effect op botten, heeft het ook invloed op de hersenen zoals het ontwikkelen van een lager IQ bij kinderen en inname tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op het ontwikkelen van de hersenen van de baby!
1Eco_8verzorging_17fluor
Teveel fluoride leidt tot fluorose, dit is tandverkleuring en is te zien aan witte vlekjes of streepjes op de tanden. Bij ernstige fluorose zijn de vlekjes bruin. Fluorose ontstaat doordat je kind teveel fluoride binnenkrijgt wanneer de tanden worden gevormd, dus tussen zes maanden en vijf jaar.
Het beste is gewoon om gaatjes te voorkomen door gezond te eten en weinig tot geen suiker te gebruiken.

Tandpasta-recept nr2
Vind je enkel baking soda als tandpoeder niet fijn? Of wil je liever een mildere variant omdat je toch nog bang bent dat baking soda te hard schuurt?

Hier tandpasta recept nr2:
– 2 eetlepels biologische koudgeperste kokosolie
– 5 theelepels baking soda
– een paar druppels etherische pepermuntolie

Je kunt het aantal theelepels baking soda variëren, zelf gebruik ik dus vijf theelepels. Kijk welke verhouding jij zelf het prettigste vindt!

Werkwijze
Smelt de kokosolie au-bain-marie en en haal dan van het vuur af.
Voeg natriumbicarbonaat en een paar druppels pepermuntolie toe.
Natriumbicarbonaat zakt naar de bodem, dus regelmatig roeren als de kokosolie weer hard wordt, zodat deze goed verspreid in de tandpasta zit.

kokosolie
Kokosolie heeft een heilzame werking voor je mondhygiëne, want het heeft een sterk remmende werking op de groei van de schadelijke bacteriën. Gebruik wel de koudgeperste kokosolie, dus die nog niet ontgeurd is en waar nog een kokossmaak aan zit, omdat deze onbewerkt is.
In de zomermaanden is de kokosolie zacht en goed smeerbaar. Maar in de wintermaanden is deze hard en zul je dus met je tandenborstel even goed in het potje moeten schrapen om er wat van op je tandenborstel te krijgen.

Jaarlijkse tandarts controle
Deze week ben ik weer op jaarlijkse tandarts controle geweest. Afgelopen anderhalf jaar heb ik altijd met zelfgemaakte tandpasta gepoetst. En het resultaat: geen gaatjes!

Smile!
smile1

Heb je vragen?
Dan wil ik je aanraden onderstaande reacties te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. En ook de reacties, vragen, antwoorden en tips onder mijn blog Zelf tandpasta maken.
Als je daar geen antwoord vindt, wil ik je vriendelijk verzoeken mijn blog Inspireren te lezen. En je kan ook een persoonlijk eco-advies aanvragen.

Lees ook:
Zelf tandpasta maken
Composteerbare tandenborstel

En meer tips over verzorgingsproducten:
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij!
Zelf parfum en aftershave maken
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


47 thoughts on “De mond vol van tandpasta

  1. Marie-Paule

    Fluoride zit in voldoende mate in het leidingwater en moet dus niet meer aangevuld worden in tandpasta of via tandtabletten.

    Zeggen dat fluoride giftig is lijkt me een onjuiste bewering, het hangt er van af in welke verbinding het fluoride voorkomt. Fluoride is namelijk steeds een deel van een zout, de enkelvoudige stof noemt fluor.

    Marie-Paule

  2. Lien

    Hoi,
    Ik heb onlangs ook zelf tandpasta gemaakt, maar dan met kokosolie, kurkuma en salieblaadjes, omdat die 2 laatste je tanden witter zouden maken. Ik heb inderdaad wittere tanden nu maar ik vraag me af of dit wel een gezonde tandpasta is voor je tanden. Kunnen je tanden niet enkel witter worden als je glazuur wordt aangetast?

  3. Chris

    Bedankt voor dit artikel Evelien!
    Ik vroeg mij onlangs af of je tandpasta hoeft te gebruiken want met een tantpasta-mond ontbijten heb ik nooit echt smakelijk gevonden. Haleluja! Nu kan ik dus poetsen en toch lekker ontbijten.
    Bedankt!

  4. Anja M

    Zelf heb ik een aantal kronen en vraag me af of ik dan ook zelfgemaakte tandpasta kan gebruiken, tast het zout niet mijn kronen aan ?
    Weet jij dat toevallig of iemand anders ?
    Groetjes Anja.

  5. Irmgard Segerink

    wat is nu de beste cocosolie , extra vierge of die in die zgn. plastic potten. Zit er zoveel verschil in?

    Groet Irmgard

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Irmgard Segerink: Het beste is de biologische koudgeperste olie te gebruiken, kleine hoeveelheden zitten vaak in glazen potjes, grote hoeveelheden vaak in plastic potten. Het ene merk verkoopt enkel in glazen potten en andere merken weer in plastic potten.

  6. holy hendersoon

    dus tandenpoetsen met een beetje baking soda is eigenlijk genoeg. de rest is gewoon voor het “smaakgevoel”?!

  7. holy hendersoon

    “Fluoride zit in voldoende mate in het leidingwater en moet dus niet meer aangevuld worden in tandpasta of via tandtabletten.
    Zeggen dat fluoride giftig is lijkt me een onjuiste bewering, het hangt er van af in welke verbinding het fluoride voorkomt. Fluoride is namelijk steeds een deel van een zout, de enkelvoudige stof noemt fluor.”

    Ik heb altijd begrepen dat fluoride in Nederland in de jaren vijftig aan het leidingwater is toegevoegd, maar sinds de jaren zeventig niet meer in het leidingwater zit. Er zijn veel studies over fluoride en de giftigheid ervan. Ik zou maar eens een beetje googlen Marie-Paule.

  8. VeggieMo

    Op Nederlandse blogs ging het een tijde terug ook over zelfgemaakte tandpasta met baking soda en daar kwam uit dat je het beter niet kon gebruiken als je kronen had.

    Als je met een salieblaadje over je tanden wrijft gaan ze mooi glimmen. Kurkuma zou ik niet durven gebruiken. Veel te bang dat dan mijn tanden juist geel worden. Bij het koken geeft het ook vaak hardnekkige gele vlekken.

  9. Anna

    Welk merk baking soda gebruik je voor dit soort doeleinden? Ik las dat de ene soort meer geraffineerd is dan de andere.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Anna: De ontgeurde kokosolie is de geraffineerde versie. De biologische koudgeperste niet-ontgeurde kokosolie is ongeraffineerd, zie ook de link naar kokosolie in de blog.

  10. Anja M

    @VeggieMo, jammer dat ik het niet kan gebruiken, te veel kronen 🙁
    Ik gebruik wel een tandpasta zonder fluoride.

  11. Astrid B.

    Ik gebruik ook jaren enkel baking soda als poetsmiddel en ik mag niet klagen…40+ en nog steeds geen enkel gaatje.
    Wat ik wel jammer vind is dat ik mijn zoon niet aan de baking soda krijg. Waardoor ik toch weer extra centen uitgeef aan natuurlijke tandpastas uit de winkel.

  12. VeggieMo

    @AnjaM,
    Ik heb ook kronen en kan het niet gebruiken. Ik heb een tijdje Weleda gebruikt, maar die bevalt me niet zo goed. Nu colgate en die maakt mijn tanden beter schoon, maar al dat schuim vind ik echt vies.
    Misschien eens Lavera gaan proberen, maar die is hier niet te koop, dan moet het via internet.

  13. els kuipers

    Erg blij met dit artikel, en volgens mijn tandarts is poetsen niet zo belangrijk. Een keer per dag meer als genoeg verder veel spoelen met koud water, na de maaltijd en kauwgom eten veel belangrijker als poetsen.

  14. Anna

    @evelien Dankje voor het antwoord. Ik wilde vooral weten over ongeraffineerde baking soda en niet zozeer de kokosolie. Kan je daar ook iets over zeggen?

    En gebruik je geen electrische tandenborstel vamwege milieu-oogpunt (en prijs waarschijnlijk), of ook om andere redenen?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Anna: Ik heb nog niet eerder gehoord van ongeraffineerde baking soda, dus ik kan er weinig over zeggen. Misschien weten andere lezers hier meer over?
      Wat betreft de reden dat we geen elektrische tandenborstel hebben, we willen gewoon zo weinig mogelijk elektrische apparaten in huis hebben, niet enkel vanwege energiebesparing maar vooral om onafhankelijk van apparaten te zijn 😀

  15. Jacqueline

    Ik ben heel benieuwd wat de ervaringen zijn van poetsen met baking soda in combinatie met gevoelige tanden. Ik gebruik een tijdje tandpasta voor gevoelige tanden maar, nog afgezien van de gezondheids- en milieuaspecten, vind ik de sterke pepermuntsmaak nogal vies. Ik heb op een tandarts-site gelezen dat gevoelige tanden een gevolg zijn van zich terugtrekkend tandvlees (iets wat gebruikelijk is wanneer we een dagje ouder worden.) Daardoor komt een extra stukje tand bloot te liggen waar wat wijdere ‘kanaaltjes’ in liggen naar de zenuwen toe. De speciale tandpasta helpt om deze kanaaltjes smaller te maken waardoor de gevoeligheid afneemt.

  16. Milena

    @Jacqueline, gevoelige tanden kunnen ook heel goed veroorzaakt worden door slecht zittende vullingen. Ik spreek uit ervaring. Nadat mijn huidige tandarts het broddelwerk van de vorige vervangen had, was ik voor 90% van mijn pijn af.

  17. Wout

    Zelf poets al een flinke tijd met alleen reinigingszout omdat ik niet tegen de toevoegingen van de tandpasta kan.
    Dit bevalt me erg prima. Ondanks dat ik gevoelige tanden heb kan het goed met zout.

    Mooi artikel en is een tip voor iedereen!

  18. gerada

    @carry of Wout Welk (keltisch)zout gebruik je dan? en hoe doe je dat, is daar een recept voor?
    Ik koop altijd het zout van Guerande, daar woon ik vlakbij vandaar.
    ik kook er altijd mee

  19. Magali

    Ik zou ook mijn eigen tandpasta maken, maar lees hier nu dat je dat best niet gebruikt als je vullingen hebt?
    Ook kocht ik net pepermuntolie, en zie ik er bij staan dat je dit niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Weet iemand hier iets meer over?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @magali: De meeste etherische oliën worden afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. In sterk verdunde vorm kan het (mijns inziens) echter geen kwaad. Maar je kan ook voor alle veiligheid de pepermuntolie gewoon weglaten, want die voeg je enkel toe voor de smaak.

  20. Maria

    Weet iemand waar in Nederland ik TANDENSTOKERS zónder fluoride kan kopen??? Bizar maar waar: het lijkt er standaard op te zitten! Ook bij de flosdraad. Alternatief voor stokeren is ook welkom…?? Mijn dank alvast!

  21. L Stabel

    Ik kan hier aan toevoegen dat ook in België geen fluor wordt toegevoegd aan het drinkwater (bron Wikipedia), gelukkig 🙂

    @ Maria, ik had géén idee dat fluor ook op tandenstokers zit, écht ? ^^ Ik zou ook wel graag een alternatief hebben dan ..Alsook de flosdraad, ik moet regelmatig flossen met mijn tandproblemen .. thx !

  22. Ness

    Beste Evelien,

    Ik wil hier volgende bemerkingen maken:

    Natriumbicarbonaat (baking soda) is niet natuurlijk. Het heeft eindproduct geen groot schadelijk effect op het milieu, maar het productieproces is niet milieuvriendelijk. Om het mooie witte poeder te maken is een chemisch proces nodig. Het meest gebruikte is het Solvay-proces waarbij kalksteen wordt verhit en er door toevoegingen (waaronder zout) natriumbicarbonaat wordt gemaakt. Je hebt dus grote hoeveelheden kalksteen en zout (en andere chemicaliën) nodig samen met brandstof (steenkool meestal). Deze worden ontgonnen (wat ook niet echt milieuvriendelijk is). Solvay is marktleider en voor zover ik weet is er geen productie-eenheid meer in België waardoor je dus ook de vervuiling van de transportmiddelen moet meerekenen. Hoe de biologische merken dit biologisch kunnen is me een raadsel. Er wordt op veel bio-websites beweerd dat natriumbicarbonaat in de natuur voorkomt, toch vind ik hier nergens duidelijke informatie over. Bovendien zou de ontginning van zo’n zeldzaam mineraal niet echt groen zijn…

    De kokosolie die hier wordt verkocht komt meestal uit de Filippijnen (soms Indonesië of India). Omdat wij Europeanen zo dol zijn op de gezonde effecten van kokosolie en dit als alternatief voor van alles en nog wat willen gebruiken zijn in sommige landen grote plantages aangelegd (ontbossing) en worden er veel larven en andere dieren die dol zijn op kokosnoten gedood. Zelfs al zou dat niet het geval zijn, dan nog stel ik me veel vragen bij een product dat enkel voor mijn gezondheid zoveel kilometers moet afleggen…

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Ness: Op de website t-over-leven vind je meer over het productieproces van natriumbicarbonaat. Er staat onder andere bij vermeld dat er geen koolstofdioxide verbruik is bij de productie.
      En de productie van giftige ingrediënten in tandpasta is nog slechter voor het milieu én voor onze gezondheid dan bovengenoemde alternatieven.
      Het meest ecologische is dan om helemaal geen tandpasta te gebruiken en als je dit principe verder redeneert is de meest ecologische oplossing om helemaal niet meer te leven, maar zo donkergroen willen we nog net niet gaan 🙂

  23. tien

    een dilemma waar ik ook al een hele tijd mee rondloop ness. over poetsen met keltisch zeezout hoor en lees ik alleen maar positieve geluiden..eigen ervaring is ook zeer positief..ik denk dat we gewoon niet meer kunnen geloven dat gezondheid eenvoudig kan zijn. de effecten van reclame..we hebben tegenwoordig (en vooral in de rijke landen) blijkbaar overal een middeltje voor nodig….

  24. Leonie

    Waar kan ik vinden wat baking soda met je kronen doet?
    Ik gebruik het nu veel en heb kronen
    bvd

  25. Marijke

    Is de essentiele pepermuntolie van de Tuinen geschikt voor tandpasta? Ik kan het niet op het potje vinden

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marijke: Je zult op niet ieder potje etherische olie (of andere producten) alle toepassingsmogelijkheden vinden, want die zijn oneindig. Jij koopt een product en het is aan jou wat je er mee gaat doen, niet aan de fabrikant 😉

  26. Saviel

    Ik heb gehoord dat poetsen met baking soda schadelijk kan zijn omdat dit een schuureffect heeft wat het glazuur aantast? Wat is jullie mening hierover..
    Ook hoor ik dat je het hierdoor niet meer dan drie keer per week mag gebruiken omdat het je tanden polijst.

  27. kilyan

    fluoride werdt in de 2de wereldoorlog gebruikt in concentratiekampen om de mensen te vergiftigen

  28. Elisa

    Hoi Evelien,
    Ik lees hier veel over soda en fluor, maar weinig over de olie. Gister ging ik naar de Tuinen om pepermuntolie te kopen -ik wil de tandpasta graag maken- maar ik schrok ernom van de gezondheidswaarschuwingen op het flesje! Twee grote symbolen, één van schadelijke stof en één van stof met milieuschade, en talloze waarschuwingen in kleine lettertjes. Onder andere dat de olie niet door de gootsteen mag en dat in het water levende organismen er ernstige schade van ondervinden…ik heb er een foto van, mocht je interesse hebben. Ik heb de olie uiteraard niet gekocht. Weet jij hier meer van of was je hiervan op de hoogte? Of ken je een mens- en milieuvriendelijke olie?
    Groeten

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Elisa: Ten eerste is de etherische olie niet een noodzakelijk ingrediënt voor het maken van tandpasta, maar wordt het enkel toegevoegd omdat mensen een frisse pepermunt-smaak gewend zijn. Je kunt het dus gerust weglaten!

      Wat betreft de impact op het milieu: Op een flesje met 5 ml etherische olie dienen de zelfde waarschuwingen te staan als op een vat met 200 liter etherische olie. Echter, als een 200 liter vat open barst zal dit sneller leiden tot een gevaarlijke concentratie etherische olie in het milieu dan wanneer het 5 ml flesje stuk valt.
      Veel soorten etherische olie zijn geëtiketteerd als milieugevaarlijk omdat ze niet goed afbreken in het milieu. Bij normaal gebruik in kleine hoeveelheden komen er steeds maar kleine hoeveelheden in het milieu, dat kan het milieu wel hebben. Gooi echter geen grote hoeveelheden etherische olie in het riool en zeker niet in een systeem met een septic tank of een andere vorm van biologische afbraak. Een goede manier om de milieubelasting minimaal te houden is om niet meer etherische olie te kopen dan u nodig heeft, zodat u zelden iets hoeft weg te gooien. Dat bespaart nog geld ook. Moet er wel wat weg dan kunt u dit als particulier inleveren bij de milieudienst van uw gemeente, als bedrijf zult u meestal een contract moeten afsluiten met een verwerkingsbedrijf.

  29. Pingback: Zelf simpel tandpasta maken met kokosolie – Zonnedruppels

Reacties zijn gesloten.