Hypotheek aflossen

Wij willen zo weinig mogelijk geld uitgeven, want al het geld wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen, zo kan je minder werken en dus meer genieten van het leven. Zo simpel is het!

Een belangrijke uitgavenpost iedere maand is de hypotheek. Wij zijn al jaren bezig om onze schuld steeds te verkleinen door extra tussentijdse aflossingen.

Onze redenen:

 1. Je hypotheek is een schuld en over een schuld betaal je rente, veel rente. Oftewel weggegooid geld, zonde!
 2. Zolang je een hypotheek hebt, is “jouw” huis dus helemaal niet van jou maar van de bank. Wij willen echt “ons” huis!
 3. Tevens willen we zo veel mogelijk onafhankelijk zijn, van elektrische apparaten maar ook van de bank.

huis1

Eigenwijs je hypotheek aflossen

Maar we worden daarbij vaak voor gek verklaard, want dan kan je minder geld aftrekken van de belasting. En dat is toch wel de Nederlandse en Vlaamse topsport nummer één: geld aftrekken van de belasting!
Marieke Henselmans, besparingsdeskundige, heeft daarover een boek geschreven Eigenwijs je hypotheek aflossen.
Het boek geeft niet alleen advies waarom dat het verstandig is om je hypotheek af te lossen, maar geeft je ook inzicht in de verschillende hypotheekvormen en bijbehorende mogelijkheden voor extra aflossingen.
Plus staan er in het boek tips hoe je geld kunt besparen waarmee je dan die extra aflossingen kunt doen.
hypotheek

Tegenargumenten:

Er zijn twee vaak gehoorde tegenargumenten om je hypotheek toch maar niet af te lossen. Die worden in het boek echter op de volgende wijze weerlegd.

1. Maximale hypotheekrenteaftrek / woonbonus
Voorbeeld 1:
Stel je hebt een huis en een hypotheek van 300.000 euro. Je betaalt per maand 1000 euro aan rente en krijgt 350 euro aan hypotheekrenteaftrek. Per maand betaal je dan netto 650 euro.
Als je in dezelfde situatie weer een huis hebt van 300.000 euro, maar een hypotheek van slechts 200.000 euro. Nu betaal je per maand 666 euro aan rente, waarvan je 212 euro terugkrijgt van de belasting. Netto betaal je dan maandelijks 454 euro, dus bijna 200 euro minder.
Volgens de mythe van de hypotheekrenteaftrek zou je liever de eerste dan de tweede situatie hebben omdat je daar meer hypotheekrenteaftrek hebt? Beetje belachelijk toch!
Het is alsof je “winst” maakt door veel afgeprijsde kleding te kopen. Je profiteert optimaal van het voordeel, maar het was goedkoper geweest om de kleding niet te kopen.

Voorbeeld 2:
Een kennis van ons heeft een aflossingsvrije hypotheek, want dan heeft hij maximale hypotheekrenteaftrek. Henselmans geeft in haar boek daarover het volgende voorbeeld:
Als je 300.000 euro aflossingsvrij leent tegen 6,5%, dan betaal je in dertig jaar 585.000 euro aan rente. Je betaalt het huis dus twee keer. Na belastingafterk blijft daar de helft van over. Je hebt de waarde van je huis dus al helemaal aan rente betaald terwijl je huis zelf voor nog geen cent van jou is.
bankowned

2. Ik verkoop het huis wanneer ik de hypotheek niet meer kan betalen
“Het huis is meer waard dan de hypotheek, dus als er iets gebeurt waardoor ik de hypotheek niet meer kan betalen, dan verkoop ik gewoon het huis.”
Het eerste tegenargument is dat het niet zo zeker meer is dat je huis meer waard is dan je hypotheek, vooral niet met de huizenprijsdalingen van de afgelopen jaren. Veel huiseigenaren zijn nu dan ook een hypotheek aan het afbetalen terwijl hun huis dat bedrag niet meer waard is.
Het tweede tegenargument is, dat als er iets gebeurt waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen, zoals een scheiding, overlijden, baanverlies, dat je dan in een emotionele situatie zit. En op dat moment komt het dan totaal ongelegen om je ook nog eens met de verkoop van je huis bezig te houden, een nieuwe woning te zoeken en te verhuizen.

Bijkomende voordelen

Als je je hypotheek wel (deels) aflost, geniet je naast minder hypotheeklasten, ook nog eens van de volgende voordelen.

 1. Minder premie levensverzekering / schuldsaldoverzekering
  Als je aflost, wordt je premie voor de levenverzekering ook minder. Een win-win situatie!
 2. Eigenwoningforfait / kadastraal inkomen
  Als je geheel geen hypotheek meer hebt en dus ook geen hypotheekrenteaftrek, hoef je je eigenwoningforfait niet meer bij je belasting op te tellen. En betaal je dus minder belasting.
 3. Geestelijke rust
  Naast het financiële voordeel om je hypotheek zo snel mogelijk af te lossen, geeft het ook een geestelijk voordeel: RUST, geen schuld meer!

rust

Nederlandse vs Belgische situatie

Het boek is gebaseerd op het Nederlandse belastingsysteem, maar net zo raadzaam voor Belgen. De termen zullen iets verschillen, maar het principe dat aflossen voordeliger is blijft hetzelfde. Enkele “vertaal”tips:
– Hypotheekrenteaftrek = woonbonus
– Eigen woningforfait = kadastraal inkomen
– Levensverzekering = schuldsaldoverzekering
Wat wel een groot verschil is, in Nederland is enkel de interest van de belasting aftrekbaar, terwijl in België ook de kapitaalaflossingen in vermindering gebracht kunnen worden.

Bank: “money, money, money”

Toen wij laatst weer een tussentijdse aflossing wilden doen, adviseerde de bankmedewerkster om niet onder een bepaald hypotheekbedrag te gaan om maximaal te profiteren van die belastingaftrek.
Maar we berekenden dat we meer aan interest betaalden dan dat we daardoor extra van de belasting terugkregen.
Plus verdien ik te weinig om überhaupt gebruik te maken van die aftrek, dus die regel gaat voor mij helemaal niet op.
Nu hebben we dus weer lekker een flink bedrag afgelost.
Wat ik hiermee wil duidelijk maken is, geloof niet wat de bank zegt, zij willen natuurlijk dat je zo lang mogelijk je hypotheek aanhoudt, waar zij op kunnen verdienen.
Het is immers niet voor niets dat het woord “bank” tegelijkertijd een financiële instelling is als een meubel om te relaxen.
5Info_4inspiratie_E6

Hypotheek = teek

We hadden het afgelopen tijd vaak over de hypotheek en ons zoontje dacht iedere keer dat we het over een “teek” hadden, die onze kat regelmatig heeft. We lachten om zijn interpretatie.
Maar eigenlijk is het wel een goede vergelijking, want een hypotheek zuigt je net als een teek uit, in financieel opzicht dan. En je kunt er ook ziek van worden door de stress van de extra werkuren die je moet draaien om hem af te lossen.
Dus uitdraaien die (hypo)t(h)eek!
teek

Inmiddels zijn we Hypotheek-vrij!

Lees ook over financien:
Circulaire economie
Leven zonder geld
Groen geld
Een betere wereld en meer rente
We zijn hypotheek-vrij!
Meer vrijheid met contant betalen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


48 thoughts on “Hypotheek aflossen

 1. Tine

  Hoi,
  Heb je een hypotheek in België of in Nederland? Wat voor zover ik weet moeten wij in België een soort ‘boete’ betalen wanneer we vervroegd aflossen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tine: Wij hebben een huis in Belgie, dus ook hypotheek in Belgie. We moeten een kleine boeterente betalen als we extra aflossen, maar dat zijn echt geen grote bedragen en is niets in verhouding met wat je bespaart door de extra aflossing!

     1. Jeannette

      Beste Pieter,

      Ik heb nu voor de 2de keer 15.000€ extra in de hypotheek gestort. Dit komt voor ons neer op een kleine 75€ boete. (Per storting van 15.000€)

      Het ligt aan je rente wat je moet betalen. Wij zitten rond de 2%.

      We moeten nog 5 jaar aflossen op dit tempo, en dan zijn we er vanaf na 10 jaar in totaal ipv de 25 jaar waar we onze hypotheek eigenlijk op afgesloten hadden.
      Onze auto lening (ging toen niet anders helaas) loste we na 11 maanden volledig af ipv 2 jaar.

      Schuldenvrij is cool! Gefeliciteerd Evelien en partner! 👍👍

 2. Tabitha

  Zelf heb ik geen koophuis, dus ik verdiep me niet heel erg in aflossen of niet, maar het komt op mij over als dat iemand een lot bij de staatsloterij hebt van 25 euro per maand en dan blij is als hij 10 euro heeft gewonnen.

  Mensen zijn hebberig en belasting teruggave is klinkt heel wat en ze denken dat ze zo extra inkomsten hebben. Maar bij hypotheekrente zijn het juist de banken die de inkomsten krijgen, voor burgers is het vaak een dure sigaar uit eigen doos. Daarom raadde banken het af of af te lossen, niet omdat hun klanten dan beter uitzijn, maar zij zelf.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ed: Inderdaad, daarom is het zonde om veel te werken om de bank te sponsoren, beter zo snel mogelijk aflossen, minder gaan werken en meer genieten! En wij genieten met onze zuinige levenstijl volop van het leven, de mooie dingen in het leven kosten immers geen geld 😉

   1. M. v.d. K

    Helemaal met je eens.
    Toen wij op 1 januari 2014 de laatste 10% van onze hypotheek overboekte, waren we zo gelukkig. We hadden iets ongelooflijks bereikt en we waren vrij.

 3. Piet

  Hoewel ik sympathie heb voor het aflossen van je huis, is het volgende tegenargument in te brengen. Geld dat je aflost zit in je huis en komt pas vrij bij verkoop. Stel je bent al wat ouder en hebt je huis (grotendeels) afgelost en geen kinderen aan wie je de erfenis (het huis) wilt nalaten. Als je dan het geld uit je huis wilt opmaken voor je dood ben je gedwongen je huis te verkopen. Als je niet had afgelost had je in het huis kunnen blijven wonen en het geld voor andere dingen kunnen gebruiken. Uiteraard onder de voorwaarde dat de hogere financiële lasten goed op te brengen zijn.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Piet: Ik snap je argument, maar als je anderzijds je huis wél aflost, bespaar je rente, levensverzekering en eigenwoning-forfait en kun je van dat geld ook lekker genieten!

   1. M. v.d. K

    Verder denk ik dat als je geen hypotheek betaald, je minimaal € 700 meer hebt uit te geven dan iemand met een hypotheek. Reken verder maar eens uit wat je uit zou geven aan een huurwoning, want die huur wordt jaarlijks ook steeds hoger!
    Verder kan je als je ouder bent, ook gaan denken aan kleiner wonen. Dan is het huis ook makkelijker schoon te maken enz. Geld wat je dan over houdt, koop je een woning in het buitenland. Op die manier geniet van zomers van Nederland en in de winter van je huis in een warm ander land.

 4. ward

  Kan je een idee geven van de grootte orde van zo’n ‘aflosboete”?
  Is dat een vast bedrag per aflossing, of afhankelijk van de hoeveelheid die je extra aflost?

 5. ward

  Hmm, heb een rekenvoorbeeldje gevonden op immoweb.

  Als ik het correct snap uit het voorbeeld, en je wilt 5 000 EUR aflossen van een lening aan 3%, dan betaal je 0,03*5000 / 4 = 150 EUR / 4 = 37,5 EUR. Plus dossierkosten (“al gauw … honderden euro”).

  Die 37 EUR valt nog mee. Het zal van de dossierkosten afhangen…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @ward: Wij hoeven bij een vervroegde terugbetaling geen dossierkosten te betalen, enkel dus die drie maanden interest over het afgeloste bedrag. Maar dat verschilt uiteraard per lening, informeer hiervoor bij je eigen bank.

 6. Berna

  Volgens mij mag je elk jaar 10% van je hypotheekschuld boete vrij aflossen. Dat is meestal al een fors bedrag en mooi als je dat kunt halen.

 7. ikke

  Ik snap dat belang van belastingaftrek ook niet. Mensen geven liever veel aan de banken en weinig aan belastingen dan weinig aan de bank en een beetje meer belastingen. Je bent goedkoper uit als je geen lening meer moet betalen en met belastinggeld gebeurt misschien nog iets goed,leerkrachten betalen bijvoorbeeld 😉

 8. Sandra

  Dag Evelien

  Dit is weer een heel interessante blogpost.
  Vroegtijdig aflossen hebben wij nog nooit gedaan, maar we betalen maandelijks niet zo heel veel af en dit nog maar 10 jaar dus dat valt mee.
  In plaats van verder af te lossen investeren wij gespaard geld in ons huis. Bijvoorbeeld om een andere ketel te betalen waardoor we minder verbruiken. Of een nieuw geïsoleerd dak te leggen of de zonnepanelen. Hierdoor lossen wij niet af.
  Sterker nog.
  We kochten een tweede huis in jouw buurt ;-). Met hypotheek voor een deel van de aankoop.
  Het rare is dat man en ik eigenlijk niet zoveel geven om bezit (ja. Dat lijkt wel makkelijk praten!). We zo vaak als mogelijk tweedehands meubels kopen en spullen idem. Biologisch eten, tweedehandskledij dragen (behalve de tieners dan). We letsen heel veel.
  Het liefste van al wilden we in de Ardennen gaan wonen, maar we vrezen dat man dan geen werk meer gaat hebben en ik werk niet. Ons kinderen gaan ook allemaal naar school in ’t stad.
  Dus het is de bedoeling dat we zo vaak als mogelijk in de Ardennen verblijven, maar ons huis aanhouden in de stad (voornamelijk voor de kinderen en het werk!). En twee hypotheken dus binnenkort. Maar dat is allemaal goed berekend.
  We twijfelen nu wel of we in ons ‘oude’ huis nog wel veel zouden investeren…
  We kunnen misschien inderdaad beter extra aflossen !!

  Groetjes

  Sandra

 9. liesbet

  Onze jongste is ook volop bezig met aflossen van de hypothecaire lening. Per jaar mag hij max 10 % boetevrij aflossen : hij lost kapitaal af waardoor de aangerekende intresten kleiner worden.Hij houdt natuurlijk wel rekening met de fiscale aftrek

 10. markw_be

  Waarom niet aflossen slim is:

  Een hypotheek is een hele goedkope lening, als je je geld investeert in iets anders, dan kan je meer verdienen. Bedrijven doen dat ook, die lenen om meer te kunnen verdienen (barbatruuk; waarom geven banken zo graag hypotheken uit …).

  Er is inflatie, als je maar lang genoeg wacht, dan is de schuld niks meer waard (zelfde getal, minder koopkracht), dit is waarom de overheid inflatie ook zo leuk vindt

  Daarentegen, net als bij een bedrijf, is er risico. En je moet consequent het bedrag wat je anders aflost, wel investeren, niet opeten (moeilijk soms).

  Je moet doen waar je je goed bij voel, maar zelfs dat kan tegen je gebruikt worden. De “zekerheid” van een hypotheek met hoge rente geeft voornamelijk zekerheid voor de bank, niet voor jou.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @markw_be: De vraag is alleen, waarom moeten we altijd meer willen verdienen? Wij willen aan de kapitalistische gedachte van economische groei niet bijdragen, net zo min dat we afhankelijk van een bank willen zijn.
   En dat van die inflatie is ook niet geheel waar, kijk maar naar de dalende huizenprijzen van afgelopen decenia, mensen zijn nu een hypotheekschuld aan het aflossen van hun huis dat minder waard is dan de schuld die zij er op hebben.
   Vandaar dat wij dus wél willen aflossen!

   1. Robin

    In België hebben we de afgelopen 30 jaar of zo nog geen enkele daling gekend. Niet dat ik daarop vertrouw, maar je moet de markt waarin je zit goed bestuderen.
    België is een land van eigenaars (70%).
    Duitsland en Nederland zijn bv. landen van huurders vs investeerders. Dat schept een heel ander risico bij economische instabiliteit.
    Er moet hier al een ECHTE economische (lees wereldwijde) crisis komen denk ik om halveringen van huizenprijzen te zien. En ondertussen zijn de meeste woningen al een veelvoud waard van de initiële investering (niet de woningen van de afgelopen 10 jaar uiteraard) en zit er amper nog hypotheek op.

   2. M. v.d. K

    Dat investeren in andere dingen dan je huis, ken ik uit eigen ervaring. Mijn slimme ex investeerde in teakhout in Costa Rica. Ecodirect en Groenewoud gingen beiden falliet. Terwijl je huis meer waard zal worden en bij verkoop altijd meer waard dan voor die tijd.

 11. annelies

  wij hebben enkele maanden geleden ook een deel van onze hypotheek vervroegd afgelost, ik heb hier toen veel research over gedaan en hierbij nog enkele tips/bedenkingen voor mensen die dit ook overwegen:
  -het is sowieso erg interessant om vervroegd af te lossen bij het begin van je lening (bvb in de eerste helft) omdat je dan nog veel meer rente betaalt en nog te betalen hebt (dit is wel niet bij alle leningen zo). De totaalsom die je in je huis gestoken hebt zal sowieso gevoelig verminderen, wie wil dat niet?
  -wij hebben de bank alles laten narekenen, en het geld dat wij extra in de hypotheek gestoken hebben, bracht 3,5 procent op (volledig nagerekend hoeveel wij bespaarden aan rentebetalingen in de toekomst etc.). Dit is veel meer dan een spaarboekje en zelfs bijna meer dan je op andere manieren van investeren vandaag kan verdienen. Supervoordelig toch?
  -het voelt heerlijk aan om je lening vervroegd af te lossen, weer een stapje dichter bij financiële onafhankelijkheid/vrijheid! je hebt echter het gevoel voor iets heel concreets gewerkt en gespaard te hebben ipv voor de bank of voor materialistische zaken.

  Kortom, het is volgens mij uiterst interessant om dit te doen. Informeer je heel goed, laat je desnoods informeren door een boekhouder/familielid of vriend die hier veel van weet. Veel bankbediendes krijgen gewoon van bovenaf te horen dat ze dit niet mogen aanmoedigen, maar als je doorvraagt, kunnen ze dit niet altijd grondig argumenteren.

 12. markw_be

  @greenevelien: Ïk ben het met je eens dat “een groter getal op je bankrekening” geen doel op zich is. Leg de nadruk op “verdienen”, je werkt, doet (veel) moeite, betaald belasting & wil dan nog investeren in (de studie van) je kinderen. Hoeveel “verdienen” zij en hoe “betaal” je dat. Het is een rekensom.
  @annelies: je maakt de rekensom en maak een rationele keuze. Ik maak mijn rekensom (2.85% op 18jaar) en dan is er een andere uitkomst.
  @greenevelien: Als de huizen prijs daalt, en je hebt al afgelost ben je je geld al kwijt. Als je nog aan het aflossen bent, ben je je geld kwijt aan het raken. Same difference, maar IMHO laat je je leiden door je gevoel.

  Mijn punt was; Banken weten dat ook en die spelen daarop in.

 13. Bas

  Banken zijn commercieel naar mijn idee. Ze kijken niet altijd naar het belang van de klant maar waar ze zelf meer geld op verdienen. Waarom zou je tenslotte als bedrijf (Want een bank is ook gewoon een bedrijf) extra winst laten lopen. Ze nemen meer van jou af (extra hypotheek) waardoor ze meer rente gaan betalen en je doet alsof mensen er heel veel mee winnen (HRA). Schulden zijn altijd slecht. Voor een koophuis kom je er niet onderuit, maar je moet hem niet eeuwig houden. Denk er inderdaad eens af als hij helemaal afgelost is, dan is het huis echt van jou. Dat is een fijn gevoel! Daarbij kende ik de tip van de levensverzekering nog niet. Dat is een nieuwe die ik nog nooit gelezen had! Dank je wel 🙂

 14. Fred

  Begin januari doen mijn vrouw en ik de laatste aflossing van €25.500,- Totale (aflossingsvrije) hypotheek is dan in exact 9 jaar tijd afgelost. Heer-lijk gevoel. Ons huis ligt in centrum Utrecht, dus Courant.

 15. Stijn

  Groot verschil tussen Nederland en Belgie is dat de hypotheek aftrek hier beperkt is tot 3000 euro (dus je krijgt maximaal 1500 terug)en in Nederland onbeperkt is.
  Dus dat is helemaal niet te vergelijken.

 16. Robin

  Als je in België aan je fiscaal optimum zit, is het meestal niet voordelig om meer af te lossen.
  Wij krijgen meer belastingsvermindering dan we intrest betalen en worden dus vergoed om te lenen.
  Als 1 van beide partners kan stoppen met werken halveert het bedrag van fiscaal optimum uiteraard.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Robin: Mijn vriend (hij doet de financiën hier in huis) zegt dat dat klopt. Bizar systeem dat lenen dus fiscaal aantrekkelijk maakt.
   Heel frustrerend vind ik zelf, zou liefst alles aflossen, geen schuld meer hebben en niet meer afhankelijk zijn van de bank. Maar mijn vriend zegt dat het dus fiscaal aantrekkelijker is om ieder jaar het bedrag af te lossen tot ons fiscale maximum, zodat we meer jaren belastingvoordeel hebben.
   In Nederland is enkel de rente fiscaal aftrekbaar, wat aflossen dus veel aantrekkelijker maakt.

  2. Jo

   Maar hoe bereken je dat fiscaal optimum dan?
   Hier twee deeltijdse lonen, en veel zin om zo snel mogelijk af te betalen… maar als het niks bespaart dan hoeft het niet per se…

 17. Blockx Rudi

  Ik ben halverwege mijn hypothecaire(nog 10 jaar te gaan),en ik heb enkel een lening aangegaan voor die dingen die ik niet zelf kan (verwarming,bezetting,domotica etc,(ongeveer één derde van de woningkost).
  De rest heb ik cursus gevolgd lassen en goed gereedschap gekocht. Door veel zelf te doen bespaar je veel meer geld dan met eender welke financiele constructie. Alles in mijn huis is zelf gemaakt vb.(inbouwspots winkelprijs+-20euro per stuk /14stuks zelf gemaakt voor 12 euro=268euro winst

 18. M. v.d. K

  Wij hebben in 5 jaar tijd een hypotheek afgelost van € 142.000. Wij hebben aan rente, boete e.d. €20.000,00 betaald. Stel dat wij onze hypotheek 30 jaar hadden aangehouden, dan hadden wij meer dan de waarde van het huis betaald aan rente. (En dan durven mensen nog te zeggen dat ze hun huis met winst hebben verkocht).
  Het maandbedrag was in het begin € 651. Over de laatste 10% betaalde we nog maar €125.
  Hebben wij die 5 jaar en 4 maanden geen plezier gehad? Jawel, wij hadden een doel en dat was in 10 jaar het huis aflossen! Maar al “etende kregen wij steeds meer zin”. Bij werkloosheid heb je niet direct een probleem, want minder inkomsten raakt je niet, omdat je geen hypotheek hoeft te betalen.
  Ik kan het iedereen aanraden om 5 jaar lang spaarzaam te zijn en dan kan je los en je echte dromen waarmaken.

 19. Hubert

  Hypotheek aflossen, een top prioriteit.
  Zelf hebben we geen schuld aan de bank. We hebben onze twee kinderen wel geholpen zodat hun schuld aankoop huis nul is of zo klein mogelijk.
  Voor één dochter hebben we haar huis volledig betaald, zij is dus schuldenvrij.

  Onze andere dochter heeft een heel groot huis en woont er met man en kinderen en door onze gift kon haar schuld bij de bank met 80% aflossen.

  Ik had ze verwittigd, “De bankdirecteur gaat je wel vragen je schuld gewoon door te laten lopen (belastingprofijt zogezegd…) en je vragen je geld vast te zetten in beleggingen….” Hetzelfde kwam uit.

  Gelukkig is ze daar niet op in gegaan. Ook haar schuld saldo verzekering is met 80% naar beneden gegaan. Haar afbetalingen zijn nu zo klein en er komt zoveel geld vrij dat ze niet kwijt is en aan haar gezin kan besteden.

  En wij als ouders en groothouders zien zelf nog dat ons geld goed besteed is.

  Groet, Hubert

 20. Hilde

  Wij hebben een lenig met variable rente en als je aflost op de dag dat de rente wordt herzien heb je geen kosten, moet je eens nagaan zo kan je nog extra besparen

 21. Joke

  aflossen hypotheek en box 3.

  Is het in Nederland niet zo, dat als je je hypotheek helemaal hebt afgelost, je dan ‘ bezit/eigen vermogen’ hebt en dit in box 3 valt en daar dan dus een smak geld voor betaalt aan de belastingdienst?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Joke: Nee, box 3 gaat alleen over vermogen, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning.
   In box 1 betaal je wel een eigenwoningforfait, maar dat betaalt iedereen die een woning heeft, met of zonder hypotheek.
   De hypotheek geeft wel recht op aftrek maar je kunt alleen aftrekken wat je eerst aan de bank hebt betaald.

 22. Naad

  Hoi Evelien,
  Ik wil mijn woning in Nederland verkopen met flinke overwaarde en daarvan misschien een appartement voor terug kopen in Brussel of omgeving Brussel. Adviseer je dan dit volledig hypotheekvrij te doen (dat zou namelijk kunnen ivm overwaarde( of belastingtechnisch toch een kleine hypotheek hierop af te sluiten? Ik zal overigens in het begin wel nog in Nederland blijven wonen.

 23. Meriel

  Maar wat met inflatie? Bovenstaande logica houdt geen rekening met inflatie. Inflatie is tegenwoordig 5 à 6 procent. Onze lening zit aan 2,5%. Mijn man zegt: dan betaal ik liever mijn lening af dan geld in snel tempo te laten ontwaarden 🙂

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Meriel: Klopt en tegelijkertijd ook niet 😉

   Je hebt gelijk dat met de inflatie van 5 à 6% het “winstgevend” is om geld te lenen à 2,5%.
   Maar geld is niks concreets, het is lucht, het zijn enkel een paar cijfers op een computerscherm.
   Er kan een crash komen en dan is dat geld niks meer waard.

   Huizen stijgen nog meer in waarde dan 5 à 6% plus dan heb je wél iets concreets.
   Dus door in huizen te investeren maak je ook rendement, als het je daar om draait.
   En als er een crash komt, heb je tenminste nog wel iets concreets en tastbaars ipv een paar nullen op een computerscherm.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.