Leven zonder geld

Wij leven zeer zuinig, ik vind het gewoon een sport om zo weinig mogelijk geld uit geven. En om zo niet te veel van geld afhankelijk van te zijn.
Maar er zijn mensen die veel extremer zijn en geheel zonder geld leven. Hier enkele filmpjes hoe zij dat realiseren.
Zelf wil ik niet zover gaan, maar het inspireert me wel enorm hoe je minder van het geld-systeem afhankelijk kunt zijn!
5Info_4inspiratie_E2

Robin leeft samen zijn vrouw en kind Geldloos


Carolien Hoogland: Jaar zonder geld

Mark Boyle: de man die zonder geld leeft

Raphael leeft met zijn gezin zonder geld en promoot foodsharing

Heidemarie Schwermer leeft al 14 jaar zonder geld

Daniel Suelo leeft al 12 jaar zonder geld

Tomi Astikainen: Vagabonde par excellence

Deze video’s zijn enkel beschikbaar voor donateurs.

Zou jij willen/kunnen leven zonder geld?

Meer inspirerende video’s:
It’s not easy being green
Kijkplezier

Meer over financien:
Hypotheek aflossen
We zijn hypotheek-vrij!
Circulaire economie
Groen geld
Een betere wereld en meer rente
Meer vrijheid met contant betalen

Meer prachtige inspiratie:
Gratis: Inspiratie
Gratis: Inspiratie 2
Groot(s) effect
Gek is zo gek nog niet


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


28 thoughts on “Leven zonder geld

 1. ilse

  Het is voor mij een sporg om zo weinig mogelijk uit te geven. Door speelgoed te kopen bij de kringloop, zelf wasmiddel te maken. 2x per week douchen en ook niet te veel stoken zijn wat voorbeelden. Maar echt zonder lijkt me lastig

 2. Ineke

  Ik zou ook graag zonder geld leven. Leef al zo voordelig mogelijk maar om zonder geld te leven heb je toch een bepaalde gun factor van andere mensen nodig in de zin van woonruimte en eten. Ik vind het wel fantastisch om te zien hoe andere mensen het doen. Ik heb ook de zorg over drie katten van het asiel en ik moet de eerste gratis dierenarts nog tegen komen.;) Uiteindelijk is geld ook maar een ruilmateriaal net als arbeid of ander soort zaken. Ik verdien een bescheiden inkomen waar ik nog de helft van kan sparen, het is prima zo. šŸ™‚

  En o ja, dat basisinkomen, ik ben helemaal voor. Het zou zoveel gedoe voorkomen en controle overbodig maken dat het op zich al een prima idee is. We hebben helaas nog een lange weg te gaan voor iedereen dat snapt. šŸ˜‰

 3. sacha

  Het klinkt mooi, maar ik vraag me af in hoeverre de personen zonder geld toch niet afhankelijk zijn van mensen die werken voor hun geld…. ze gaan ervan uit dat mensen goedgeefs zijn en hun eten delen. In hoeverre is dat eerlijk leven zonder geld? Ik weet het niet.. het klinkt goed, maar ik hou er een dubbel gevoel aan over

  1. Yoco

   Daar ben ik helemaal mee eens. Echt zonder geld? Dan ook niet via het geld van anderen leven, want dan ben je een uitvreter…

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    Yoco: Geld is slechts een ruilmiddel!
    Normaal is het zo dat als mensen werken, dat zij daarvoor in ruil geld krijgen. Zij kunnen zo in ruil voor hun geleverde arbeid de gewenste producten of diensten kopen met dat geld.
    Mensen die zonder geld leven, krijgen in ruil voor hun werk dat zij verrichten geen geld, maar direct de gewenste producten of diensten. Ze slaan dus het ruilmiddel geld over.

    En ja, misschien ontvangen zij dan wel producten/diensten die door de ander met geld zijn aangeschaft. Maar het geld is daarbij slechts een middel, want eigenlijk zijn die producten/diensten dus aangeschaft in ruil voor de geleverde arbeid.

 4. Janine

  Dank je wel voor deze blog. Heel inspirerend, omdat het zo out-of-the-box-denken is. Daardoor wordt de betekenis van geld toch wel behoorlijk gerelativeerd.
  Ik wilde dat ik het lef had om te schooieren in containers, maar in een klein dorp en als moeder van 3 kinderen maak ik me toch zorgen over het image dat ik dan krijg.
  Ook ondernemingen vragen om een dienst voor een wederdienst vraagt om een flinke dosis zelfvertrouwen.
  Ik heb dan ook veel respect voor de mensen in de filmpjes. Misschien word ik ooit ook flinker om dergelijke stappen te durven zetten.
  Het is toch wel verschrikkelijk om te weten dat er zoveel voedsel wordt weggegooid, omdat er geen geldwaarde meer aan gekoppeld kan worden.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Janine: Wij hebben ook voesel uit containers voedsel toen we nog in Vlaanderen woonden, was geweldig, gaf echt een kick! Heb daarover geschreven in mijn blog Voeding: over datum.
   We waren er ook trots op en vertelden het aan anderen, wilden taboe doorbreken dat het iets voor zwervers was. En we kregen veel positieve reacties, dat het inderdaad zonde was dat het allemaal werd weggegooid.

 5. GreenEvelien Bericht auteur

  Ik denk dat belangrijk is dat we leven zonder geld niet zien als gratis leven of op de kosten van iemand anders leven!
  Geld is slechts een ruilmiddel, als je leeft zonder geld dien je dat ruilmiddel te vervangen door een ander ruilmiddel!

  @Ineke: Je kan dus niet verwachten dat de dierenarts jou gratis diensten verleent, om hem/haar te betalen, zul je dus een wederdienst moeten aanbieden, zoals schoonmaken, maaltijd koken, administratie doen, etc.

  @sacha: Mensen die leven zonder geld vragen niet aan anderen om eten zomaar gratis te delen, ze willen die maaltijd ruilen voor een wederdienst!

  Mijn vriend had laatst gelift en een vrouw was heel blij hem mee te kunnen nemen, ze vond heel eng om in de sneeuw te rijden dus had ze wat geestelijke steun en aanspraak tijdens de lange rit!

 6. Franti

  Onzettend inspirerende stukjes!
  Ik vind het ook vreselijk om te zien hoeveel voedsel er verspild wordt en hoe makkelijk er over gedacht wordt. ‘Bah, bijna niet meer goed’ en hup, mik maar in de vuilnisbak.
  Er is hier wel een supermarktketen die producten die aan de datum zijn, gratis mee geeft aan klanten. (als je een product in het schap vindt dat tot die dag houdbaar is, krijg je het gratis mee) Prima actie, maar wat er gebeurd is dat de actie haar doel voorbij schiet. De vakkenvullers worden fanatieker, en zorgen er voor dat er nauwelijks mee producten op de datum in de schappen staan. Ze worden voortijdig al weggegooid.
  Diezelfde keten heeft ook de actie dat als je groente of fruit vind, dat niet meer goed is, je een gratis tasje groente of fruit krijgt, ter compensatie. Maar….ook hier wordt het ‘rotte’ fruit of iets met een plekje weggegooid. Laatst trof ik een netje sinaasappels waarvan er 1 wat schimmel had, de overige sinaasappels waren nog goed. Ik wilde ipv een tasje gratis groente, graag dat netje gratis mee. Maar dat kon niet, dat werd weggegooid. Onbegrijpelijk.
  Zo is het hier in mijn omgeving ook onmogelijk om bijvoorbeeld het weggegooide voedsel van supermarkten uit de containers te halen. De containers staan op het terrein van de supermarkt, achter enorme hekken en op slot. Voor mij onbegrijpelijk, de supermarkt doet er afstand van, maar het moet en zal vernietigd worden.

  1. Michel B.

   De reden waarom ze het eten weggooien is een commerciƫle strategie !
   Ze hebben liever dat je er voor betaald en stel je even voor dat alle mensen
   zouden wachten tot de limietdatum,dan zou je voor de rest van je leven gratis
   kunnen eten en gaan supermarkten gewoon failliet !

 7. Its me

  Geweldig zo zonder geld leven dat zou de samenleving geheel anders maken!
  Of een basis inkomen dat vind ik ook goed.
  Het is inspirerend om naar zulke filmpjes te kijken, verder zou ik wel willen weten of ze na dat jaar weer gewoon de knip open houden of door gaan met zo te leven.
  Ik heb het boek; Leven voor een Habbekrats gelezen, geweldig boek heeft me ook weer geĆÆnspireerd.
  Ook hier geven we zo weinig mogelijk uit vooral omdat man lief met pensioen gaat en behoorlijk word geknot op het geld dat na 51 jaar werken.
  Zoals jullie leven hadden we ook wel willen doen maar er hing een alimentatie over ons hoofd, die is nu wel netjes afgewerkt.
  En heeft er wel voor gezorgd dat we zo zuinig moesten/gingen leven.
  Ga zo door met al die leuke tips die je geeft!!!

 8. Sarah

  Heel inspirerende filmpjes!
  Ik ben vooral sterk geĆÆnteresseerd in (het vermijden van) voedselverspilling. Ik vind niet meteen terug wat er in Vlaanderen gebeurt rond dit thema. Wat doen supermarkten met voeding over datum? Zijn hier ook initiatieven zoals foodsharing? Ik vind dit niet terug (op thuisafgehaald.be na – maar dit lijkt niet meer te bestaan), maar het zou mij wel sterk interesseren…. Weet jij hier toevallig meer over, Evelien?

  1. Annelies de Beurs-Kok

   Er kwam bij mij een advertentie binnen van de vomar. Deze bied 50 % korting aan het einde van de dag voor producten die anders weggegooid zouden worden. Ik vond dit een idee wat meerdere supermarkten kunnen doen…

  2. Sanne

   De Albert Heijn in Nederland geeft 35% korting op producten die dezelfde dag Ć³f 1 dag erna op de datum zijn. Dit betreft natuurlijk enkel de verpakte producten. Volgens mij doen meer supermarkten dat in meer of mindere mate. Wat ik dan weer graag doe, is die producten kopen en vervolgens invriezen. Natuurlijk enkel producten waarbij dat kan. Een zak gesneden boerenkool bijvoorbeeld kan prima ingevroren worden en vlees/vis bijvoorbeeld ook.

 9. Melissa

  Is geld niet gewoon een ruilmiddel? Geld is ongezond als het een doel op zich wordt, maar als het dat niet is… Is er dan iets mis mee? Persoon A doet iets voor B, die er geld voor in ruil geeft. A kan dan weer het geld gebruiken om te ruilen voor goederen/diensten met C. Enz.
  Zonder geld zou er noodzakelijkerwijs direct een uitwisseling tussen A en B moeten gebeuren, maar als B niets te bieden dat A nodig heeft, gaat de ruil niet door.
  Ik heb zelf al lang over dit onderwerp nagedacht. Geld is, denk ik, niets meer dan een eenvoudiger ruilalternatief dan in schapen/kamelen/diensten te ruilen…

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Melissa: Als geld inderdaad enkel een ruilmiddel zou zijn, is er inderdaad op zich niets mis mee.
   Probleem is dat dat niet het geval is!
   Het wordt door de financiele markten opgepot, duur uitgeleend, er wordt soms opeens nieuw geld bij gecreeƫrd en op de beurzen verdwijnt er geld omdat door een verkeerd beleid van een of andere multinational er miljarden aan aandelen-waarde in rook opgaan. Dat is het probleem met geld!

   Zie ook deze geweldige afbeelding.

   1. Melissa

    Daar moet ik je natuurlijk ook gelijk in geven. M.a.w. niets mis met geld, wel met de manier waarop bepaalde mensen/instanties er mee om gaan…

 10. Pingback: Geldloos, wat als je ineens geen geld meer hebt? | Road to Freedom

 11. lily

  Ik ben voor een maatschappij dat zonder geld leeft. Ik zoek een andere manier van leven. Eigenlijk in principes is nu alles gratis om ons en alles kan gemaakt worden, maar door het maatschappelijke druk vragen ze er helaas nu geld voor, maar het kan anders als we dit willen. Er zijn zelfs banen/materialen en etc die onnodig zijn in het leven, maar door de druk van geld winnen bestaan ze maar.
  Kijk hoe we levens/natuur/dierenrijk om ons heen kapotmaken, zowel de onze. Persoonlijk zou ik terug naar het basis willen gaan en zelf mijn voedsel (ben vegan) verbouwen en delen met anderen. Alleen om me heen wat broodnodig is. En Hopen voor een vreedzame SAMENleving.
  Daarom heb ik ook in huidige situatie geen kinderen en wil ze ook voor geen goud in zo’n helse wereld erin zetten, bescherm ze hiermee en andersom.

 12. Michael van Gemen

  Een geldloze maatschappij heb je (grotendeels) al zelf in de hand.
  Kom in beweging en zet stappen in die richting.

  Stap af van het idee van persoonlijk bezit.
  Bespreek het met je buren/vrienden/familie, in de straat, de lokale school of gemeente.
  Duurzame projecten kunnen altijd worden opgestart zonder geld.

  Maak een ‘leenkast’ in de straat. Ieder kan daar boeken, dvd’s, spellen etc in plaatsen en iedereen mag het er ook weer uithalen.
  Deel je gereedschap, leen je fiets uit.

  Let op, dit begint bij jezelf.
  Geen woorden, maar daden !

  Health is the new wealth

 13. Nicole

  liever bewust met geld omgaan en daarmee bedoel ik geen eten weggooien maar verwerken in andere dingen 2 de hands kledij verwarming ietsje lager zetten en met de fiets ipv de auto om boodschappen

 14. hetty

  Ik ben ook voor reduce, reuse en repair, consuminderen etc. Wat ik me wel afvraag: als je niet zou werken, of weinig, betaal je ook weinig belasting. De maatschappij heeft wel geld nodig voor voorzieningen. De bieb, de wegen, het OV, als iedereen oud wordt de AOW. Daar maken we allemaal gebruik van. We moeten dat ook samen ophoesten. Door daar niet aan bij te dragen, maar wel te gebruiken, zou ik me asociaal voelen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @hetty: Je betaalt niet enkel belasting door te werken, ook met al je aankopen betaal je btw en met benzine draag je ook bij aan de staatskas.
   En mensen die roken en alcohol drinken, zijn ook goede staat-sponsors.
   Dus de staat haalt zijn inkomsten niet alleen uit werk.

   Tevens vind ik dat de inkomsten van een land niet enkel gedragen moeten worden door de burgers, er zijn veel grote bedrijven/multinationals (google, facebook, amazon, shell, etc) die geld genoeg hebben om te achterhalen hoe ze belasting kunnen ontduiken. Als de staat daar nu eens werk van zou maken, dan zou het land zo veel belastinginkomsten hebben dat wij als burgers niets meer hoefden af te dragen.

   Een land kan dus genoeg belastinginkomsten generen, maar ze zoekt het bij de brave, makke burgers die het als hun plicht voelen om zo hun bijdrage te leveren aan de maatschappij, in plaats van dat ze het grote geld halen bij de kapitalistische multinationals, omdat die dan dreigen hun zetel naar een ander land te verhuizen. En zo spelen die multinationals dus een machtspelletje en omdat alle landen die multinationals in hun land willen houden (werkgelegenheid), hoeven die multinationals in verhouding weinig tot zelfs geen belasting te betalen.
   Daar zit het probleem!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.