Leven zonder stroom

Mensen die zonder elektriciteits-aansluiting leven heb ik altijd zeer fascinerend gevonden.
In America is het meer gebruikelijk om zo te leven. Maar hier in België en Nederland is dat toch wel uitzonderlijk.

Daarom verzamelde ik filmpjes van deze mensen uit onze omgeving en die deel ik graag!

Terug in de tijd

Brabander


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

“Maar ook geen televisie dan?”
“Nee, dat lukt niet zonder stroom. Maar ik heb een voordeel, ik hoef er ook niet naar te kijken dan!”

Sjoke


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

“U wilt het houden zoals het altijd geweest is?”
“Ja, dat is toch goed, dat is toch mooi. Anders zouden jullie het allemaal niet komen filmen, als je het niet mooi vond!”

Ik hoop dat ik op mijn tachtigste nog zo lekker ad-rem ben!

Trouwens opgevallen dat het beide Brabanders zijn in bovenstaande filmpjes?
Beetje eigenzinnige mensen zijn dat hè 😉

Bewuste keuze

Reid de Jong
Hij was een succesvol internationale architect, doceerde aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam en Groningen en was hoogleraar in Delft, maar hij wilde niet verder meebouwen aan het neo-kapitalisme. Daarom besloot hij zich terug te trekken in de vuurtoren van Workum waar hij samen met zijn vrouw zelfvoorzienend leeft, zonder elektricteit, gas of stromend water.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Tomas de Gregorio
Tomas leeft voor een jaar in een caravan zonder elektriciteit, stromend water, internet, auto en met een budget van € 2500 voor dat hele jaar.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Zijn verslag een half jaar later.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

En na 10 maanden stopt hij met zijn experiment.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Kaat in haar yurt
Ook Kaat leeft een jaar sober, niet in een caravan, maar in een yurt. En zij wil dit jaar met € 50 per week rondkomen.
Tomas had helemaal geen elektriciteitsvoorziening, Kaat heeft een klein zonnepaneeltje en een accu, voor haar lamp, laptop en gsm. Ook net als Tomas heeft ze geen stromend water, internet of auto.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Marjolein in het Klein
Marjolein bouwde het eerste Tiny House in Nederland en is geheel zelfvoorzienend met betrekking tot elektriciteit en water.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Kluizenaar Stan
De Belg Stan kiest na een normaal leven ervoor om op zijn 58e kluizenaar te worden op een Oostenrijkse berg.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Celine
En dit is geen video, maar wel een prachtig (franstalig) artikel van een vrouw die in Wallonië bewust met haar vriend en hun kind zonder elektriciteit leeft.


Dit artikel is enkel beschikbaar voor donateurs

Bob Radstake
In mijn blog over Eco Droomhuizen had ik het ook al over Bob Radstake, omdat hij een eigen visie over bouwen heeft.
Maar daarnaast leeft hij met zijn vrouw en kind ook off-grid, zonder elektriteitsaansluiting en zonder stromend water.

Onbewuste keuze

Dominique uit Houffalize
In Houffalize woont een vrouw in het bos en die onvoldoende financiële middelen heeft om de aanleg van een elektriciteits-aansluiting naar haar afgelegen huis te betalen.

In januari 2012 heeft de Vlaamse “Man Bijt Hond” een reportage over haar uitgezonden. Ik heb deze opgevraagd bij de VRT, maar zij hadden de rechten niet en verwezen me door naar Woestijnvis, het productiehuis van “Man Bijt Hond”. Woestijnvis mailde me dat ze voor een aflevering €500 vroegen en dat was dan al een aangepaste prijs voor onze kleine vereniging…
Als iemand een link of de aflevering digitaal heeft, hoor ik het héél graag!

Ik heb wel een Franstalige reportage over haar gevonden, maar deze vind ik inhoudelijk minder goed.


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Ken jij nog een Belg of Nederlander die ook zonder elektriciteitsaansluiting leeft?
(Liefst met een filmpje of een artikel)

Op mijn Donateursplein staan ook video’s van mensen die leven zonder stroom uit Europa en de Wereld.

Lees ook:
Stroomstoring zonder dat we het merken
Zelfvoorzienend versus off-grid
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Leven zonder koelkast
Kaarsen maken van sinaasappel


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


9 thoughts on “Leven zonder stroom

 1. Minty

  Zo een leuke verzameling 🙂 . Sjoke jansen spreekt het dialect waar ik mee opgegroeid ben; doet me afvragen of ze dan in de buurt woonde van waar ik opgroeide. Nuja, in die oude dorpen vindt/vond je wel vaker ouderen die nog ‘simpel’ leefden, quasi onbewust van wat er buiten hun wereldje omging aan technologie en politiek. En gewoon gelukkig en tevree en zoveel bewuster van de waarden in het individuele leven…. ’t is wel pure romantiek zo een leven zonder electriciteit 🙂

  1. Julie

   Wat me opvalt is dat het hier telkens om mensen gaat die alleen wonen. Ik vraag me af of bewust zonder elektriciteit leven ook doenbaar zou zijn met kids. Wellicht wel. Het fascineert me. Ik kijk uit naar mensen die het al deden!

    1. Goudsjeblommen & geboen

     Jij gaat dus “los “binnen kort 😉 Ik ben heel benieuwd. Vooral naar de accuopslag en omvormers. Die lijken mij klappen geld te kosten die nooit “uit “kunnen. Maar wel spannend en interessant. Ik heb geleefd van de wind. En diesel olie.;-) Op schepen. Ik maakte het bijna dagelijks mee dat gasten niet meer weten hoe ze zonder 220 koffie moeten zetten. Sta jij uit te leggen :Neem en keteltje water en een filter .Als we af meren is het snel wal draadje in pluggen anders is het paniek. Op de eenvoudiger zeilschepen is er meestal èèn 220 aansluiting via de omvormer om een telefoon op te laden ofzo. Op de luxere schepen gaat alles via een omvormer of “nog ” de fluisteraggregaat. Het is een standaardgespreksonderwerp onder schippers: Hoe lang kun jij zonder ? En hoe ?
     Bij bijvoorbeeld droogvallen op het wad. Das dan wel allemaal afhankelijk zijn van de diesel in de tanks. Wat is onafhankelijk zijn dan ? Er zijn op de luxe schepen verschillende toiletten aan boord die voor hun spoelpomp al stroom gebruiken. Zo genieten voort gedreven worden door de wind 😉

 2. Zwervende Eik

  Wel, Evelien, ’t is dat je ’t vraagt…
  Ik leef al bijna 13 jaar zwervend, en heel klein, eerst 3,5 jaar in een VW-busje, daarna in een omgebouwde lichte vrachtwagen op 8 m², precies de goede grootte voor mij. Geen toilet, geen douche (doe ik buiten), geen koelkast, uiteraard geen tv. Ik verwarm mij met een houtkacheltje, het centrum van mijn levenswijze.
  Door de aard van wat ik doe (ik ben o.a schrijfster en vrijwillige coördinator van een heel bijzonder project) heb ik wél een laptop nodig, en zo vaak ik kan ook internet (als er ergens wifi is). Elektriciteit heb ik van zonnepanelen, en ja, ook wel aan de netstroom – maar dat is dus zeker geen must voor mij.
  Ik herken heel veel van wat al die mensen daar vertellen… Hoewel zo’n levenswijze fysiek veel vergt (ik ben 57, last van o.a. artrose en een derde discus hernia…), hoop ik echt dat ik dit nog vele jaren mag blijven doen – en zo niet, dan ben ik dankbaar dat ik het al zo lang heb mogen doen.

 3. Its me

  Geweldig om zo te leven, deze mensen verdienen respect!
  Ik ben benieuwd Evelien naar jullie leven zonder stroom, als ik het goed begrepen heb.
  Ik heb niet de financiële mogelijkheden om jullie te steunen dus steun ik jullie met liefde!
  Ga zo door Evelien!!!

 4. Peter

  Dag Evelien, zoek eens naar Anne Donath op YouTube. Het is weliswaar Een Duitse, maar het filmpje is heel gemakkelijk te verstaan. Ze woont in een zelfgebouwd huisje en heeft daar ook een boek over geschreven. Ik vind het heel inspirerend. Ze leeft zonder stroom of gas, enkel met stromend water van de stad want dat was verplicht. … groetjes van Peter

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.