In ons huis hebben we tegels op de vloer liggen, maar dat voelt heel koud aan.
Een paar jaar geleden hebben we daarom een ondervloer en laminaat op die tegels gelegd. We hadden bewust voor (goedkoop) laminaat gekozen, omdat onze kindjes nog in de “ik-mors-meer-dan-er-in-mijn-mond-gaat”-fase zaten en ook nog de zindelijkheidstraining door moesten. Zonde om dan te investeren in een dure vloer.
Die fases zijn nu achter de rug en dus willen we nu graag investeren in een groene vloer.
Niet letterlijk een “groene” vloer natuurlijk.
Maar een duurzame vloer, want dat verbetert de lucht van je binnenhuisklimaat. Onnatuurlijke vloermaterialen verergeren namelijk allergieën en geven vaak gifstoffen af.
Er zijn ontzettend veel verschillende vloeren en meerdere aspecten waarop je kunt letten.
In deze blog komen die aspecten en een overzicht van duurzame vloeren aan bod.
Belangrijke aspecten
Productieproces: Hoe wordt het product gewonnen of gemaakt? Schaadt dit de omgeving of niet?
Uitstraling: Hoe ziet het materiaal er uit? Modern of rustiek? Welke afwerkingen en kleurenscala zijn er mogelijk?
Toepasbaarheid: Voor welke ruimten is het materiaal geschikt? Kan een product goed tegen vocht of kan het worden toegepast in veel belopen ruimten?
Onderhoud: Hoe moet de vloer onderhouden worden en welke producten zijn daarvoor nodig?
Levensduur: Hoe lang gaat de vloer mee? Dit is eigenlijk het belangrijkste criterium voor de keuze van een duurzame vloer. Zolang een vloer blijft liggen is er geen nieuwe nodig en dus zijn er geen nieuwe grondstoffen en energie nodig voor de productie van een nieuwe afwerking.
Milieubelasting: Hoeveel energie is er nodig bij de productie van het materiaal en voor het vervoer naar de gewenste locatie? Een materiaal kan heel goedkoop en milieuvriendelijk geproduceerd worden, maar kan door vervoer over een grote afstand toch veel minder duurzaam worden.
Giftige stoffen: Is de vloer van een natuurlijk materiaal of is het gemaakt van een kunststof, waarbij tijdens de levensduur giftige gassen kunnen vrijkomen?
Keurmerk: Zijn er keurmerken van toepassing op dit product? Pas op voor oplichting met betrekking tot keurmerken!
Hergebruik: Kan het materiaal na het eerste leven nogmaals gebruikt worden?
Overzicht harde vloeren
Houten vloer
Productieproces: Hout wordt gekapt, gezaagd en geschuurd. Grofweg gezegd, wordt hout verdeeld in hard en zacht hout. Hardhout heeft veel tijd nodig om te groeien, zachthout heeft een kortere tijd nodig om opnieuw volwassen te worden. Hardhout heeft door de grotere dichtheid van het materiaal een langere levensduur en veel toepassingsgebieden. Zachthout is kwetsbaarder.
Uitstraling: Hout kan elke gewenste uitstraling hebben. Het kan heel strak afgewerkt worden of juist rustiek. Blank hout kan variëren van bijna wit tot bijna zwart, met heel veel (rood)bruintinten daartussenin. Het kan afgewerkt worden met verf, lak, beits of olie. Koop een houten vloer altijd onafgewerkt, zodat je zelf kunt kiezen voor een duurzame finish zonder oplossingsmiddelen.
Toepasbaarheid: Hout kan in vrijwel elke ruimte worden toegepast. Afhankelijk van de houtsoort is het meer of minder bestand tegen vocht.
Onderhoud: Hout is een van de weinige materialen die mooier worden met de tijd. Beschadigingen geven het karakter. Maar als er te veel verkleuringen of beschadigingen zijn, is het mogelijk een laag van de vloer te schuren. De vloer is daarna weer als nieuw. Afhankelijk van de dikte van de vloer kan dit een aantal malen gebeuren tijdens de levensduur.
Levensduur: Een houten vloer heeft een lange levensduur en is daardoor zeer duurzaam.
Milieubelasting: Hout heeft een relatief lage productie-energie. Er zijn niet veel energie-vretende handelingen nodig om van een boom een vloer te maken. Het heeft wel de voorkeur om een lokale houtsoort te kiezen, zodat er ook niet veel energie nodig is voor het vervoer.
Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit het natuurlijke materiaal.
Keurmerk: Het is van belang dat je kiest voor houten producten afkomstig van een duurzame bron. Het FSC-keurmerk staat er garant voor dat het hout met dit keurmerk uit duurzaam beheerde bossen gewonnen wordt. Hiermee wordt ook de rest van de Flora en Fauna van die bossen gewaarborgd.
Hergebruik: Houten vloeren worden vaak opnieuw verkocht. Deze tweedehands vloeren geven (nieuwe) gebouwen direct een geleefde uitstraling. Inspecteer bij de aanschaf van een dergelijke vloer wel goed op houtworm, ander ongedierte of schade alvorens tot de koop over te gaan.
Parket
Productieproces: Gelamineerd parket is een samengesteld materiaal. Hard en zacht hout afgewisseld. Omdat alleen de toplaag van hardhout gemaakt hoeft te worden, is er daarvan veel minder nodig en dus is het duurzamer. De onderlaag kan van restmateriaal van snelgroeiend hout gemaakt worden.
Uitstraling: Gelamineerd parket heeft dezelfde uitstraling als een massief houten parket. Er is echter een grotere variatiemogelijkheid (de afmeting van de boom is niet meer maatgevend) in afmetingen dan bij massief hout.
Toepasbaarheid: Het samengestelde materiaal is nog minder gevoelig voor vocht dan massief hout. Het heeft dus ook zeer veel toepassingsmogelijkheden.
Onderhoud: Krassen en deuken zijn moeilijker te herstellen omdat de toplaag van hardhout dun is. Afhankelijk van de dikte van deze laag is het opschuren beperkt mogelijk. Bij de keuze voor deze vloer is het dus goed u te laten informeren over de dikte van de toplaag.
Levensduur: Gelamineerd parket heeft een duidelijk kortere levensduur dan een massieve vloer, met name door de beperktere mogelijkheden voor herstel.
Milieubelasting: De milieubelasting is hoger dan bij een massieve vloer.
Giftige stoffen: De verschillende houtsoorten worden met elkaar verlijmd. Uit deze lijm kunnen tijdens de levensduur gassen ontsnappen.
Keurmerk: Ook hier is het FSC-keurmerk van toepassing.
Hergebruik: Door de toevoeging van lijmen is dit materiaal moeilijk te recyclen.
Bamboe vloer
Productieproces: Bamboe is een grassoort en dit betekent dat er vanzelf weer nieuwe loten beginnen te groeien vanuit de wortels wanneer het gemaaid wordt. Er is dus geen gevaar voor bodemerosie. Bamboe groeit ontzettend snel en heeft geen pesticiden en insecticiden nodig. Binnen 5 a 6 jaar zijn de nieuwe loten weer volgroeid. De stevige buitenkant van de stengel wordt recht gesneden en vervolgens verlijmd op een paneel. De strips bamboe kunnen daarbij horizontaal of verticaal liggen.
Uitstraling: Bamboe is vrijwel alleen in een naturel kleur te verkrijgen. Het heeft verschillende afwerkingsmogelijkheden: onbehandeld, met olie of gelakt.
Toepasbaarheid: Door zijn compacte structuur is bamboe vrijwel overal in huis te gebruiken. Zelfs in natte ruimten kan bamboe gelegd worden.
Onderhoud: Een bamboe vloer of parket kan afgewerkt zijn met olie of lak. Het is nodig de vloer periodiek te oliën of opnieuw te lakken als dat nodig is. Groot onderhoud in de vorm van schuren is ongeveer eens in de 7 jaar nodig. Verder is de vloer schoon te houden met een vochtige doek of wisser.
Levensduur: De structuur van bamboe is zeer compact en geeft een sterke vloer. Bij goed onderhoud heeft de vloer een lange levensduur. Om de vloer nog sterker te maken kan bamboe met kunsthars verlijmd worden.
Milieubelasting: Door de snelle groei is bamboe een van de goedkoopste natuurlijke materialen voor vloeren. Bamboe vloeren worden echter met name in het Verre Oosten geproduceerd en door het verre vervoer is de milieubelasting voor dit product hoger dan van een houten vloer uit de directe omgeving.
Giftige stoffen: De kunsthars waarmee de vloer gelijmd en versterkt wordt is niet milieuvriendelijk.
Keurmerk: Ook voor bamboe is het FSC-keurmerk een garantie voor materiaal uit duurzaam beheerde plantages.
Hergebruik: Door de toevoeging van kunsthars is het materiaal moeilijk opnieuw te gebruiken.
Kurkvloer
Productieproces: Kurk wordt gewonnen door de kurk met de hand van de stam van een kurkeik te snijden. Na acht tot tien jaar kan er opnieuw van dezelfde boom geoogst worden.
Uitstraling: Kurk is al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw populair bij ontwerpers. De vloeren zijn verkrijgbaar in de vorm van tegels of als laminaat op een houten rug. Kurk kan in alle mogelijke kleuren gebeitst worden. Licht of juist heel donker, geven een chique uitstraling.
Toepasbaarheid: Kurk is opgebouwd uit een gesloten honingraatstructuur. De lucht in de vloer zorgt voor een goede isolatie en de vloer voelt daardoor warm aan. Ook zorgt die structuur voor een goede geluidsdemping. Het materiaal is waterafstotend en is anti-allergeen omdat het een natuurlijk afweermiddel tegen insecten in zich draagt. Het is geschikt voor alle plekken in huis, inclusief natte ruimten.
Onderhoud: Het wordt aangeraden om kurk eens in de drie jaar een nieuwe laklaag te geven. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid bij voorkeur een laklaag op waterbasis. Bij beschadiging zijn de tegels en vloerdelen per stuk te vervangen. Dit verlengt de levensduur.
Levensduur: 15 tot 20 jaar.
Milieubelasting: Er is relatief weinig energie nodig voor de productie van een kurkvloer. De kurkeiken groeien in Spanje, Portugal, Italië en Marokko, dus de vervoersafstand is ook beperkt.
Giftige stoffen: Kurkvloeren zijn verlijmd op de rug met een synthetische lijm. Uit deze lijm kunnen giftige stoffen vrijkomen.
Keurmerk: Er bestaat een Kork-logo. Dit van oorsprong Duitse keurmerk garandeert dat de kurkvloer vrij is van weekmakers, vluchtige organische stoffen en formaldehyde.
Hergebruik: Kurk kan goed worden hergebruikt voor bijvoorbeeld ondervloeren en schoenzolen.
OSB-plaat
Productieproces: OSB staat voor ‘Oriented Strand Board’, het wordt ook wel chipwood of constructieplaat genoemd. OSB platen bestaat uit verschillende lagen platte lange houtsnippers (woodchips) die door middel van lijm met elkaar verbonden zijn. Deze platen worden vaak gebruikt om wanden af te timmeren en constructievloeren te maken.
OSB platen zijn vrij goedkoop en de laatste jaren is er steeds meer interesse vanuit de ecologische hoek om het materiaal ook als vloerafwerking te gebruiken.
Uitstraling: OSB-platen hebben door het houtvezelige structuur een natuurlijke maar wel drukke uitstraling. Sommigen vinden het een industriële uitstraling hebben.
Toepasbaarheid: OSB is niet vochtbestendig en wordt dus vooral binnen toegepast.
Onderhoud: Je kan de OSB-platen oliën, kies voor een kleurloze olie als het warmer en donkerder mag ogen, of voor een witte olie als je graag een lichtere tint wilt. Je kan ze ook verven. Breng zeker twee lagen aan zodat de OSB-plaat goed verzadigd geraakt.
Milieubelasting: OSB wordt vooral gemaakt van resthout uit de houtindustrie en van dunningshout uit Europa. De milieubelasting van de verschillende materialen hangt af van de herkomst van het hout, van het bindmiddel en van eventuele gevolgen voor de afvalverwerking.
Giftige stoffen: Er is een OSB-plaat ontwikkeld zonder formaldehyde: OSB-Zero
Keurmerk: FSC
Natuursteen vloer
Productieproces: Natuursteen wordt gewonnen in groeven en vervolgens gezaagd en gepolijst.
Uitstraling: De kleur is afhankelijk van het type natuursteen. Er zijn wel verschillende afwerkingen mogelijk: een matte (geslepen) afwerking laat de natuurlijke uitstraling van het materiaal het beste uitkomen.
Toepasbaarheid: Plavuizen zijn geschikt voor alle ruimten.
Onderhoud: Men kiest vaak voor een natuurstenen vloer vanwege het makkelijke onderhoud. Het is mogelijk de vloer in een natuurwas te zetten en dit regelmatig te herhalen. Dit geeft een glanzende laag over de tegels. Een andere optie is om de vloer regelmatig in te wassen met een zachte zeep. Dit vult de poriën en voorkomt dat het vuil in de vloer trekt.
Levensduur: Plavuizen hebben een zeer lange levensduur en zijn daardoor zeer duurzaam.
Milieubelasting: Er is geen koolstofrijk verbrandingsproces nodig voor het winnen van de plavuizen. Zeker vergeleken met de energie die nodig is voor het produceren van gebakken tegels is de milieubelasting laag. Maar de landschapsaantasting is wel behoorlijk.
Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: De afgedankte plavuizen kunnen goed worden hergebruikt.
Linoleum vloer
Productieproces: Linoleum is een echt natuurproduct. Samengesteld uit louter natuurlijke materialen zonder kunstmatige chemicaliën. Het hoofdbestanddeel is lijnolie, geperst uit de zaden van de vlasplant. Dit wordt vermengd met kurk of houtmeel, kalksteen en hars van pijnbomen en aangebracht op een rug van jute of canvas.
Uitstraling: Er is een uitgebreid assortiment aan kleuren en structuren verkrijgbaar. Van de rol voor een naadloos vloeroppervlak of in de vorm van tegels om een patroon te kunnen leggen.
Toepasbaarheid: Linoleum is zeer duurzaam, slijtvast en goed bestand tegen water en is daarom ook heel geschikt voor keukens, entrees, gangen en bergruimten.
Onderhoud: Het gladde oppervlak vangt weinig vuil en is daardoor anti-allergisch. Stof en plekken verwijderen met een sopje is eigenlijk voldoende. De vloer wordt vaak in de was gezet om de levensduur te verlengen. De daarvoor gebruikte onderhoudsmiddelen zijn vaak minder milieuvriendelijk.
Levensduur: Linoleum is zeer duurzaam. Het gaat minimaal 20 tot 30 jaar mee. Aandacht voor een goede afwerking van de naden zorgt voor een extra lange levensduur.
Milieubelasting: De benodigde productie-energie is niet heel hoog. De gebruikte jute komt uit landen als India of Bangladesh. Dit moet dus over grote afstand vervoerd worden. Andere gebruikte stoffen zijn dichterbij te vinden.
Giftige stoffen: Er komen geen giftige gassen vrij. Linoleum blijkt in het begin zelfs een antibacteriële werking te hebben door de lijnoliegassen die vrijkomen. Deze gassen doden bacteriën, maar zijn niet giftig voor mensen.
Keurmerk: Natureplus-label
Hergebruik: Een linoleum vloer kan hergebruikt worden. Daarnaast is het materiaal volledig biologisch afbreekbaar en kan dus zonder probleem gestort worden.
Natuurrubber vloer
Productieproces: Natuurrubberen vloeren worden gemaakt van latexsap dat wordt gewonnen uit de latexboom. Door een snede in de stam te maken, loopt het sap eruit. Dit sap wordt vermengd met andere natuurlijke materialen voor sterkte en hardheid en pigmenten voor de kleur. Dit mengsel wordt verhit en samengeperst tot bijvoorbeeld rubber tegels.
Maar alertheid is op z’n plaats: slechts een klein deel van de rubbervloeren op de markt zijn gemaakt van natuurrubber. Ongeveer 10%. Andere vloeren zijn vaak mengsels van natuur- en synthetisch rubber.
Uitstraling: De vloer is in vele kleuren te verkrijgen, in matten en aan de meter. Het materiaal heeft een mooie industriële uitstraling, met een zachte ‘feel’.
Toepasbaarheid: Rubber is geschikt voor vrijwel elke ruimte in huis.
Onderhoud: Door de gladde structuur is de vloer makkelijk schoon te houden.
Levensduur: Rubber heeft een lange levensduur, vergelijkbaar met linoleum. Maar omdat het een zacht materiaal is, kunnen er wel deuken in het oppervlak ontstaan door zware meubels. Dit is niet te herstellen.
Milieubelasting: Volgens de producenten van natuurrubber producten is rubber een koolstofpositief materiaal. De rubberbomen halen net zoveel koolstof uit de lucht als dat er vrijkomt bij de productie en het transport van het product. Daar staat tegenover dat het vulkaniseren van het sap van de latexboom erg milieuvervuilend is.
Giftige stoffen: Natuurrubber geeft geen giftige dampen af.
Hergebruik: Het productieafval in de fabriek wordt gebruikt voor andere producten zoals sportvloeren en isolatiemateriaal. Rubber is goed geschikt voor recycling. Het oude rubber wordt vermalen tot kleine stukjes en vermengd met nieuwe rubber stukjes. Met dit mengsel kunnen weer dezelfde producten gemaakt worden. Het uiterlijk is echter iets minder egaal en het aantal kleuren is beperkter. Maar alle andere kwaliteiten van het materiaal blijven hetzelfde als bij het eerste gebruik.
Aarden vloer
Productieproces: Een aarden vloer wordt ook wel adobe vloer genoemd. Het is gemaakt van zand, klei en kleine strodeeltjes. Als het gedroogd is worden er meerdere lagen olie overheen gesmeerd tot de vloer verzadigd is.
Uitstraling: Een meer natuurlijke uitstraling als vloer is niet mogelijk dan met een aarden vloer. Je kan de kleur en textuur aanpassen door verschillende materialen te gebruiken.
Toepasbaarheid: Een aarden vloer kan direct op de grond of beton gelegd worden, maar ook over een bestaande ondervloer. Deze aarden vloer heeft wel een dikte van twee tot vijf centimeters en is ook erg zwaar, houd daar rekening mee.
Het kan ook goed worden toegepast met vloerverwarming. Doordat de vloer is verzadigd met olie is deze ook geschikt voor vochtige ruimten.
De hardheid is vergelijkbaar met hout, dus het is comfortabler dan een betonnen vloer.
Onderhoud: Door de gladde structuur is de vloer makkelijk schoon te houden.
Milieubelasting: Omdat een aarden vloer met lokale grondstoffen wordt gemaakt, heeft het geen negatieve milieubelasting.
Giftige stoffen: Een aarden vloer geeft geen giftige stoffen af.
Keurmerk: Geen
Hergebruik: Je kan de aarden vloer na gebruik gewoon weer aan de natuur “teruggeven”.
Edit: Omdat er veel vragen komen over “Aarden vloeren” in de reacties hieronder en ook op facebook, heb ik in mijn Boekenwinkel daar nu een paar boeken over aan toegevoegd.
Overzicht zachte vloeren
Wollen tapijt
Productieproces: De zuivere wol wordt op een natuurlijke ondergrond geweven. Deze ondergrond kan bijvoorbeeld van linnen of katoen zijn. Daaronder is weer een laag van natuurlatex aangebracht.
Uitstraling: Wollen tapijt is verkrijgbaar in verschillende structuren en veelal naturel kleuren. Maar de wol kan ook in fellere kleuren geverfd zijn. Wol geeft een warm gevoel aan de voeten en een warme sfeer in de ruimte. Wol is daarnaast geluiddempend en brandwerend.
Toepasbaarheid: Vooral geschikt als vloer voor woon- en slaapkamers.
Onderhoud: Wol is redelijk goed te onderhouden. Schapenwol bevat lanoline, wat vuilafstotend werkt. Dat is een voordeel ten opzichte van kunstvezels.
Levensduur: Van alle natuurlijke zachte materialen voor de vloer is wol het meest slijtvast.
Milieubelasting: Wol levert een milieubelasting op door de pesticiden die gebruikt worden voor het bestrijden van de parasieten in de vacht van het schaap.
Giftige stoffen: Let er bij aankoop op dat de rug van natuurlatex is en niet van een kunstmatig materiaal, omdat dit giftige stoffen kan bevatten.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: Wol is volledig biologisch afbreekbaar.
Sisal vloerbedekking
Productieproces: Sisal wordt gewonnen uit de Agave, die veelal verbouwd wordt in Afrika en Zuid-Amerika. Het wordt geweven tot een tapijt met daarachter een natuurlijke rug.
Uitstraling: Van sisal werd vroeger voornamelijk touw gemaakt. De structuur is dan ook wat ruwer dan bijvoorbeeld van wol. Maar net als wol ademt sisal, is het vochtregulerend en niet statisch oplaadbaar. Sisal tapijt is in verschillende weefpatronen en met name natuurlijke kleuren verkrijgbaar.
Toepasbaarheid: In veel ruimten te gebruiken. sisal is wel vochtgevoelig.
Onderhoud: Sisal is gevoelig voor vocht, zonlicht en vlekken. Vlekken moeten z.s.m. worden gedept met water.
Levensduur: Sisal heeft in principe een lange levensduur, maar door de vlekgevoeligheid wordt deze aanzienlijk korter. Een goede luchtvochtigheid in de ruimte verlengt de levensduur van een sisal vloerafwerking.
Milieubelasting: Sisal komt van ver, dus het energiegebruik voor transport is hoog.
Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit sisal. Wel kunnen er resten van bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: Aan het eind van de levensduur kan het materiaal op een natuurlijke manier afgebroken worden.
Jute tapijt
Productieproces: Jute wordt gemaakt van garens die gemaakt worden van bastvezelmateriaal.
Uitstraling: De variatie in weefpatronen en kleuren van jute is niet zo groot.
Toepasbaarheid: Jute is minder sterk dan andere tapijten van natuurlijk vezels. Daardoor is jute tapijt vooral geschikt voor minder belopen ruimtes, zoals slaapkamers.
Onderhoud: Vlekken kunnen verwijderd worden door te deppen met een nat sponsje.
Levensduur: De levensduur van jute is korter dan die van kokos en sisal omdat het een zachtere vezel is.
Milieubelasting: Jute heeft een lage milieubelasting, maar komt wel uit India.
Giftige stoffen: Er komen geen giftige gassen vrij.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: Jute is volledig biologisch afbreekbaar.
Kokos tapijt
Productieproces: Kokostapijt wordt gemaakt van de vezels die op een kokosnoot zitten. Die worden met de hand verwijderd, gewassen en zacht gemaakt.
Uitstraling: Kokos lijkt op sisal, maar is harder, ruwer en hariger. Het wordt ook geweven in verschillende patronen en is verkrijgbaar in natuurlijke kleuren. Het is anti-statisch, warmte-isolerend en bacterie-dodend.
Toepasbaarheid: Door de ruwe structuur is kokos minder geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers. Daarnaast is kokos vochtopnemend en daarom niet geschikt voor natte ruimten.
Onderhoud: Kokos is gevoelig voor vocht, zonlicht en vlekken. Vlekken moeten z.s.m. gedept worden met water. Omdat kokos erg poreus is, is het aan te bevelen om het tapijt een preventieve anti-vlekken laag te geven.
Levensduur: Kokos heeft in principe een lange levensduur, maar door de vlekgevoeligheid wordt deze aanzienlijk korter. Een goede luchtvochtigheid in de ruimte verlengt de levensduur van een kokos vloerafwerking.
Milieubelasting: De kokosvezels worden in India gewonnen, dus er is veel energie voor vervoer nodig.
Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit kokos. Wel kunnen er wel resten van bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: Aan het eind van de levensduur kan het materiaal op een natuurlijke manier afgebroken worden.
Zeegras tapijt
Productieproces: Zeegras is een grassoort welke wordt gekweekt in brak water bij de mondingen van een rivier in de zee. De vezels worden tot een harde draad gesponnen, waarvan vervolgens een tapijt geweven kan worden. Weven gaat moeizaam, dus men beperkt zich meestal tot eenvoudige patronen.
Uitstraling: Tapijten van zeegras hebben een mooie kleur, maar er is een beperkt kleurassortiment. Zeegras kan namelijk niet geverfd worden omdat het niet gevoelig is voor vocht. De natuurlijke kleuren variëren van beige tot geel, van bruin tot groen.
Toepasbaarheid: Zeegras is geschikt voor vrijwel elke ruimte omdat het heel sterk is. Het is zelfs geschikt voor natte ruimten of het balkon.
Onderhoud: Omdat zeegras gemaakt wordt van een waterplant is het goed bestand tegen water. Het moet zelfs regelmatig (1x per maand) bevochtigd worden met een natte dweil om de vezels veerkrachtig en glanzend te houden.
Levensduur: Zeegras is zeer sterk.
Giftige stoffen: Zeegras heeft behoefte aan vocht, maar ventileer de ruimte goed, anders kunnen er schimmels ontstaan.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: Zeegras is volledig biologisch afbreekbaar.
Berggras tapijt
Productieproces: Berggras is net als zeegras een waterplant. Het groeit in moerasgebieden in de bergen.
Uitstraling: Tapijten van berggras hebben een mooie kleur, maar er is een beperkt kleurassortiment.
Toepasbaarheid: In tegenstelling tot zeegras is berggras juist niet bestand tegen vocht. Het absorbeert wel water en moet dus in droge ruimtes gelegd worden.
Levensduur: Berggras is sterk maar poreuzer dan zeegras. Daardoor is het gevoeliger voor vuil en de levensduur is daardoor korter.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: Berggras is biologisch afbreekbaar
Papieren tapijt
Productieproces: Het papier voor het tapijt wordt helemaal van duurzame materialen gemaakt: vezels van langzaam groeiende en gekweekte bomen worden met water en hars vermengd tot een houtpulp. Met het papier dat zo ontstaat worden tapijten geweven, versterkt met draad. Meestal heeft een dergelijk tapijt een rug van jute of latex. Het materiaal is niet erg brandbaar en anti-statisch.
Uitstraling: Het papieren tapijt is verkrijgbaar in veelal natuurlijke, zachte tinten, maar ook fellere kleuren zijn te vinden in de verschillende collecties.
Toepasbaarheid: Papieren tapijt is in principe minder geschikt voor een veelbelopen vloeroppervlak. Maar er schijnt zelfs projectgeschikt papieren tapijt te bestaan.
Onderhoud: Het papieren tapijt is behandeld met een vuilafstotend middel. Vlekken dienen direct verwijderd te worden met een vochtige doek.
Levensduur: Papieren tapijt is redelijk duurzaam.
Milieubelasting: Minimale milieubelasting
Giftige stoffen: Het papier is gecoat met een fluorpolymeer die volgens de fabrikanten geen stoffen afgeeft aan de omgeving.
Keurmerk: Onbekend
Hergebruik: Fluorpolymeren zijn niet goed afbreekbaar.
Onze keus
Binnenkort zal ik een blog posten met welke “groene” vloer wij hebben gekozen!
Voor deze blog heb ik met toestemming gebruik gemaakt van info van Duurzaam Thuis, behalve de onderwerpen “OSB-plaat” en “Aarden vloeren”.
Bij de Downloads vind je nog veel meer informatie over duurzame vloeren.
Lees ook:
– Eco Droomhuizen
– Dakisolatie: voorbereidingen
– Dakisolatie: realisatie
– Eco-verf
– House warming
– Onze nieuwe kachel
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!
Hallo
Even een kleine aanvulling. Er zijn verschillende soorten FSC-labels, dus het is een beetje oppassen daarmee. Daarnaast zijn er gewone tapijten tegenwoordig die gemaakt zijn volgens het Cradle-to-cradle principe en die na gebruik terug naar de producent gaan.
Met vriendelijke groeten
Elisa
@Elisa: In de link die ik bovenaan bij keurmerken geef, staat ook vermeld dat er inderdaad verschillende soorten labels bestaan.
Wat betreft “Cradle-to-cradle”, mooi principe, maar ik vind dat dit momenteel een beetje overgewaardeerd wordt. We moeten niet vergeten dat als een grondstof hergebruikt wordt, hij altijd kwaliteit verliest.
Of je gebruikt die grondstof voor een andere toepassing met mindere kwaliteitseisen of je hebt toevoeging van nieuwe grondstof nodig om de gerecyclede grondstof op te waarderen.
Natuurlijk is het goed dat producten gerecycled worden en dat daar in het productieproces al over nagedacht wordt hoe dat te optimaliseren, maar we dienen wel realistisch te blijven dat grondstoffen niet oneindig (zonder nieuwe input) gerecycled kunnen worden!
Wat fijn zo’n overzicht! Ik ben me ook aan het verdiepen in een nieuwe vloer en wil graag ze natuurlijk mogelijk, lees; geen giftige dampen. Ik heb nooit eerder over een aarden vloer gehoord, ga er snel meer over opzoeken. Zo zoek ik ook een isolatie voor op de muur die geluid dempt. Zag al het eea, maar misschien heb jij nog een goed idee? Ben benieuwd wat jullie keuze gaat worden!
@danielle: Merci!
Ik heb nu in mijn Boekenwinkel een paar boeken over “Aarden vloeren” toegevoegd.
Ben zeer benieuwd naar jullie groene vloer. Maar hopelijk is die ook in verschillende andere kleuren te verkrijgen? Ook ben ik dan benieuwd naar de prijs per m2. Ik heb nu wel een laminaatvloer liggen, hebben de vorige bewoners laten liggen voor mij voor niks. Maar er zijn slijtage plekken ontstaan en wilde sparen voor een andere vloer. Nu zat ik ook al aan zo’n groene vloer te denken, dus vandaar.
@Dimphy: Die “groene” vloer was een grapje hè 😉
En de prijs per m2 verschilt per vloersoort, maar ook nog per leverancier of winkel.
Heel mooi overzicht. In de woonkamer heb ik gerecycled eiken planken uit Frankrijk. In de rest van de woning Marmoleum. Voor de keuken hebben we nu gekozen voor een gietvloer op cement basis. Die laatste zag ik nog niet in je rijtje voorkomen.
@Jean-Paul: Het klopt dat een gietvloer niet in het overzicht vermeld staat, omdat het van vaak van kunststof is, namelijk van epoxy of polyurethaan. Er is ook een goetvloer van cement mogelijk, maar dan kun je eigenlijk niet meer spreken van een gietvloer.
Gietvloeren worden “verkocht” als duurzaam omdat ze heel resistent zijn en dus lang mee gaan. De levensduur is dus inderdaad duurzaam. Maar de grondstof, kunstof of cement, is niet duurzaam!
De duurzaamste vloer is die je al hebt, daar is de energie/transport/leggen etc al in gaan zitten.
Planten als (sorry geen idee hoe het in het Nederlands heet ) Peace lily en Spider plant halen rotzooi uit de lucht (vooral de spiderplant is niet stuk te krijgen en vermeederd zich sne)@l
Stuur je adres maar via email dat stuur ik je wat kleintjes voor betere luchr.
@Wim: Daar heb je helemaal gelijk in!
Het is alleen dat die goedkope laminaat vloer echt verschrikkelijke slijtage plekken vertoont door al dat gemors en schoonmaken op altijd dezelfde plek onder de kinderstoel. Zo erg zelfs, dat we ons soms beetje schamen voor de kapotte vloer als er vreemden binnenkomen. Dus er moet echt een andere én duurzame vloer voor in de plaats komen!
Lief dat je ons luchtzuiverende planten wilt opsturen (komt ook nog blog over), ik stuur je mijn adres per email.
Handig overzicht! Waar we konden, hebben we onze oude planken vloer behouden, maar dat ging niet overal. Voor de badkamer en slaapkamer kozen wij opnieuw voor planken, in de living willen we graag bamboe leggen, al doe je mij een beetje twijfelen … Ik ben benieuwd naar wat jullie gekozen hebben!
@gerhilde maakt: Bedankt!
Een vloer behouden is natuurlijk SUPER-eco!
Er zal binnenkort een blog volgen met onze keuze 😉
Beste Gerhilde,
Een bamboevloer zou ik u niet aanraden!
Reden : je ziet er àlles op! M.a.w. wanneer je hem dweilt moet je er x keer nog eens overgaan met een vochtige dweil én goed laten drogen, om hem vlek- en streeploos te laten opdrogen… Het minste vocht dat erop gemorst wordt, vertaalt zich in een storende vlek… een bamboevloer glanst van nature en is heel gevoelig voor strepen e.d. Ik spreek uit ervaring want ik poets beroepshalve…
heel benieuwd nu, ik gok dat jullie de aarden gekozen hebben en hebben aangevuld met een tapijt (zeegras?).
Wat een mooi overzicht Evelien.
In onze woonkamer hebben wij oude planken die gezaagd zijn uit balken uit een pakhuis in A’dam. Die kwamen daar vrij en werden verzaagd. Het fijne aan deze (grenen) planken is dat doordat ze zo oud zijn (waarschijnlijk 17e eeuw) de kwaliteit van het hout beter is dan vergelijkbare vloeren die je nu koopt.
Wij zijn er content mee.
Ik vind die aarden vloer trouwens ook een hele goede optie. Toen ik daarover op internet ging zoeken, kwam ik maar heel weinig tegen. Ben benieuwd waar jij je informatie vandaan gehaald hebt/gaat halen.
@Hanneke: Ik heb nu in mijn Boekenwinkel daar een paar boeken over aan toegevoegd.
@Hanneke: Bedankt voor je compliment!
En een vloer of hout hergebruiken is natuurlijk SUPER-eco!
Wij hebben jaren een kurkvloer gehad en die is ons heel erg goed bevallen. Hij was warm aan de voeten, slijtvast, dingen die op de grond vielen waren niet altijd gelijk kapot, geluiddempend. Het enige nadeel was dat je om de 3 jaar de hele kamer moest leegruimen om opnieuw te lakken en in die tijd was het een lak op synthetische basis. Nu zijn er lakken op natuurlijke basis. Misschien hadden we weer voor een kurk vloer gekozen als die er op natuurlijke basis was. Ook was de prijs behoorlijk gestegen in die tijd.
Toen we aangebouwd hadden een jaar of 20 geleden (we woonden in een poppenhuisje met 3 kinderen) hebben we gekozen voor een leistenen vloer. Deze vloer is onderhoudsvriendelijk, slijtvast maar koud aan de voeten waardoor we in de winter een vloerkleed hebben liggen. In de zomer is het fijn omdat het niet zo warm is aan de voeten maar lekker koel.
We wonen hier nu 34 jaar en zijn over beide vloeren zeer tevreden.
ik heb een tatami-vloer, matten van rijststro. wat vind je daarvan? lekker aan de voeten, zacht en hard tegelijk. 5,5 cm dik
@hetty: Leuk dat je dit meldt, daar had ik nog niet aan gedacht, is natuurlijk ook heel eco!
Ik vraag me gewoon persoonlijk af of ze goed schoon te houden zijn?
Dat in verband met onze 3 kinders en wat gemors en ook dingen die op de grond vallen (of gooien).
eeuwen japanners leefden op deze vloeren, je kunt ze goed afnemen en afvegen. ze zorgen ook voor een goed binnenklimaat; nemen vocht op in natte tijden en geven het af bij droogte. ik ben fan! het enige niet-duurzame is dat ze uit japan/azie moeten komen!
@hetty: Bedankt voor de aanvullende info, interessant, ook het overwegen waard!
Wat heerlijk dat je dit allemaal uitgezocht hebt en wilt delen, dank je wel!
Ik ben zo benieuwd waarom je eerder voor de goedkope niet duurzame en ik denk ook niet helemaal “veilige” laminaatvloer hebt gekozen, terwijl je kids in die tijd het meeste knoeien, maar ook zeker kruipen en soms zelfs eten 😀
Waarom was op dat moment al het bovenstaande niet van toepassing. vind dat het om geld (aanschafwaarde) draait niks voor jou!??
@eva: Omdat het ons toen ontbrak aan de financiele middelen om dat te realiseren, plus omdat we toen geen tijd hadden (met pasgeboren kindjes) om alle vloer-opties te bestuderen en de meest ecologische versie te kiezen.
Ik heb eens gelezen dat het polijsten en/of verven van een betonnen vloer ook mooi kan zijn en milieuvriendelijk.
@mai: Een betonnen vloer bevat cement en dat is niet milieu-vriendelijk.
Oke, maar de meeste huizen hebben al standaard een betonnen vloer.
Zojuist ook een marmoleum vloer tegengekomen als duurzame optie met verschillende milieukeurmerken.
@mai: Marmoleum in een merk van Forbo voor linoleum vloeren 😉
Hoi Evelien!
Hopelijk staat het al niet ergens in de reactie ( op het eerste zicht niet) maar ik lees net ook dat er zoiets bestaat als klik kurkvloeren. Dan is er volgens mij toch geen lijm die schadelijke stoffen kan afgeven? Of bedoel je de lijm van de beschermende toplaag?
@Deborah Dirven: Kurk zelf zijn losse deeltjes, die moeten natuurlijk bij elkaar gehouden worden. Dat kan door een lijm of door een natuurlijke hars.
Als je kurk op rol hebt, dient dat vastgelijmd te worden.
Heb je kurk-laminaat of kurk-tegels, dan zit de kurk vaak op een mdf-onderplaat. In mdf zelf zit ook lijm en de kurk is dan meestal ook weer met lijm op die mdf-plaat bevestigd.
En zoals je zelf al aangeeft, is er een beschermende toplaag. Ook deze kan bestaan uit natuurlijke hars of uit lijm.
Ook al is het materiaal zélf natuurlijk, dat betekent nog niet dat de toepasbare vorm ook zonder schadelijke stoffen is.
Ik vind het concept van een aardenvloer erg interessant. Vreemdgenoeg had ik er tot vandaag nog nooit van gehoord. Waarvoor wordt de olie eroverheen gesmeerd? Is de vloer zonder verwarming niet erg koud?
@Pim: De olie wordt eroverheen gesmeerd om hem als het ware te polijsten, zodat de aarden vloer dus een beschermlaag krijgt en niet gaat stoffen. Ook geeft het meer glans aan de vloer.
Een aarden vloer is droog en als je geen last van optrekkend vocht hebt, blijft deze droog en is dus niet koud. Droge aarde in de natuur is immers ook niet koud.
Hi Evelien, ik ben benieuwd of je toevallig al een keuze hebt kunnen maken in wat voor vloer je voor gaat? Je hebt zoveel bekeken, ik ben benieuwd wat de doorslag geeft?
Ik zocht de blog over de (nu niet meer zo nieuwe) nieuwe vloer, maar ik kan hem niet vinden 🙁
@Fransje: Klopt, die heb ik niet meer geschreven.
Wil je een advies over vloeren? Dan kun je een eco-advies aanvragen.