Bezem veegt stofzuiger weg

Sommige elektrische apparaten heb ik niet enkel verwijderd uit huis vanwege energiebesparing, maar ook om tal van andere redenen.

Zoals de stofzuiger, dit apparaat is eigenlijk een vanzelfsprekendheid in ieder huishouden en dat was bij ons dus ook zo, was…

Onhandig en zwaar apparaat

Maar het gesjouw met dat onding, verschrikkelijk! En dan vooral trap op met dat zwaar geval en natuurlijk de super onhandige stofzuigerslang die altijd achter de trapleunig blijft hangen.
Eenmaal boven, stekker in stopcontact, zuigen, stekker uit stopcontact, volgende kamer, stekker in stopcontact, zuigen, stekker uit stopcontact om vervolgens weer met dat rotding plus niet-meewerkende stofzuigerslang de trap af te gaan.

Herrie

En dan de herrie die dat apparaat produceert, het lijkt wel of er een helikopter in je huis opstijgt!

Opbergruimte

Ook de opbergruimte die de stofzuiger inneemt is niet gering. En dan vooral weer die geweldige, bijbehorende stofzuigerslang die altijd omvalt of je moet er weer een speciale stofzuigerslang-houder voor bevestigen.

Duur in aankoop én gebruik

De aankoop van een stofzuiger is niet goedkoop en na de aankoop van het apparaat moet je ook nog af en toe stofzuigerzakken kopen die behoorlijk aan de prijs zijn.

En altijd als je net een nieuw pak stofzuigerzakken hebt gekocht, gaat je stofzuiger kapot. Deze is niet meer te repareren, want de reparatiekosten zijn duurder dan een nieuwe stofzuiger kopen.
Dus wordt er een nieuwe stofzuiger gekocht waar uiteraard je vorige stofzuigerzakken niet in passen.

Stank

Daarnaast verspreidt de stofzuiger tijdens actieve inspanningen een heerlijke muffe geur in huis.

Oplossing: bezem

Dit kan toch anders dacht ik bij mezelf? Hoe deden onze voorouders het?
Met een bezem, dat is gemakkelijker, stiller, minder opbergruimte, goedkoper, stinkt niet én het verbruikt geen elektriciteit.
Waarom zijn we eigenlijk überhaupt een stofzuiger gaan gebruiken vroeg ik me destijds af?
En dus gebruiken wij nu al jaren geen stofzuiger meer en zijn we gelukkig met onze bezem en dweil.
Soms zijn de oplossingen zo simpel!

In onderstaand radio-interview breng ik de stofzuiger gewoonte ter sprake:

(enkel voor donateurs)

Lees meer over apparaten zonder elektra:
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Klok en wekker op water-energie
Wasmachine-alternatieven
Keukenmachine zonder elektra
Blender zonder elektra
Leven zonder koelkast

Lees meer over schoonmaken:
Wasmiddel maken
Wasmiddel gekleurde was
Afwassen
Groener wassen
Composteerbare afwasspons en schoonmaakdoekjes


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


54 thoughts on “Bezem veegt stofzuiger weg

 1. Liesbeth

  Idd,dat ding maakt een enorm lawaai maar wat doe je met de tapijten? Wij hebben hier een Jack Russel lopen die wel wat haren verliest…Heb je daarvoor een goede tip?

 2. Klaas

  Dag Evelien,
  Dit idee spreekt me zeker aan. Ik vraag me af hoe je dat doet op een kleed, of heb je geen vloerkleedjes in huis? Wij vinden dat wel prettig als afwisseling op de harde vloerafwerkingen maar ik zie niet hoe je een kleed goed schoon kunt vegen.
  Groeten,
  Klaas

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Wij hebben inderdaad geen tapijt en vloerkleedjes in huis en daardoor ook veel minder stof.
   Als je wel een vloerkleed hebt, deze kun je prima met een mattenklopper uit kloppen.

   1. Monique

    Wij hebben hier perzen liggen die zijn loodzwaar dus niet te doen!
    Het idee spreekt mij ook aan, maar ik heb gekozen voor een stofzuiger op iedere verdieping.
    Het is overigens leuk om te lezen, want in mijn tweede land willen ze ons Europeanen kopieren met kleden op de grond. Maar een stofzuiger schaffen ze niet aan, met als gevolg allergieën en hele vieze kleden.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Monique: Dat is dus een keuze, je kan er ook voor kiezen om geen grote tapijten in huis te hebben, dan heb je veel minder stof én geen stofzuiger meer nodig!

     En het is trouwens door de doorgeslagen manie voor hygiëne dat we geen sterke immuniteit meer hebben en zo massaal allemaal allergieën en astma ontwikkelen, dus niet door het niet-gebruiken van een stofzuiger!
     Een aanrader is ook het boek “Allemaal beestjes” daarover te lezen.

 3. Lilith

  Wij hebben ook geen tapijt of vloerkleedjes in huis maar er ligt wel altijd enorm veel stof dat met een bezem alleen maar in het rond wordt gezet. Ik heb een enorme hekel aan stofzuigers maar als ik het stof weg wil wel noodzakelijk. Daarbij komt dan nog dat mijn moeder een stofallergie heeft en dus slecht stof kan uitstaan.

  Ik ben wel gefascineerd door de allereerste stofzuigers van vele jaren geleden die nog niet met elektriciteit werkten. Je rolde ermee over het tapijt en ze namen dan op de één of andere manier het stof op zonder al de herrie van zuigen en zonder verbruik. Ik zou eens moeten uitzoeken hoe ze juist werken.

  1. Berend Botje

   Kies voor een rubberen bezem…die gebruiken kappers ook en niet zonder reden!

   Beste Evelien,
   Ik vind je nieuwsbrieven qua inhoud ver boven de rest uitsteken. Als ik hem zie in mijn mailbox denk ik: wat heeft ze nu weer bedacht. Ik zal wel een zeur zijn maar “teringherrie” doet afbreuk aan de inhoud van je boodschap en de boodschap zelf.

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @Berend Botje: Bedankt voor je compliment dat je mijn nieuwsbrieven zo interessant vindt!
    Merci om me er op te attenderen dat dit woord je stoort, normaal gebruik ik niet graag “grove” woorden, maar dit nutteloos geluid stoort me zo enorm dat enkel “herrie” niet voldoende mijn frustratie uitdrukt.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lilith: Je kan in plaats van vegen ook gelijk dweilen, dan wordt het stof gelijk opgenomen en kan het niet gaan ronddwarrelen. Ik ben ook allergisch voor stof, vandaar geen vloerkleden en tapijt en iedere dag eventjes vegen.

   @Marianne: Wij hebben destijds ook een dergelijke mechanische rolveger gehad, maar ik vond dat eerlijk gezegd niet goed werken, misschien voor tapijt wel, maar op een gladde vloer werkt een bezem veel beter.

 4. Wendy

  Ik heb bamboe-handdoekjes op de vloer liggen, dat is een wasmachinebestendig vloerkleedje en dat hoeft ook geen stofzuiger 😉 Heb nog wel een stofzuiger, een dyson die makkelijk mee te sleuren is en weinig lawaai maakt, maar sinds ik Evelien bezocht is mijn bezempje en/of dweil de gelukkige als ik de vloeren wil doen. Dankje voor de inspiratie!

 5. Hilde

  Ik loop zelf absoluut niet graag met m’n stofzuiger rond, en gebruik graag een soort rubberen bezem om te vegen. Voor m’n tapijten zou ik echter echt niet weten hoe het zonder stofzuiger te doen. Inderdaad, met een mattenklopper, maar met 2 poezen in huis, en regelmatig bezig zijn met het werken met wol (schapenwol) haal ik het echt niet met een mattenklopper, maar dient de stofzuiger er eens over te gaan. Zie niet hoe ik dat anders kan. Tenzij manueel met een soort borstel en dan nog eens met een mattenklopper ofzo? Maar dat wordt wel heel arbeidsintensief, voor mijn gevoel. Dus hou ik het op de combinatie van de twee! (wel een stofzuiger met vast reservoir dat ik kan legen; geen wegwerpstofzuigerzakken dus)

 6. Hilde

  Nog een tip wat ‘bezems’ betreft: ik heb een bezem met een soort rubberen haartjes, en een soort rubberen trekker aan de andere kant. Deze nemen het stof veel meer mee bij het vegen, en doen het minder opvliegen dan bij een klassieke bezig, vind ik. Handig.

 7. marion anderson

  ook hier geen stofzuiger, wij wonen in een superklein huisje van 6 x9 meter en geen bovenverdieping. dus we kunnende ruimte goed gebruiken, zonde om daar een stofzuiger in te proppen. het bevalt me zeer goed, ik heb ook een rubberen bezem, goed voor droogloopmatten mee te vegen, geniet ervan , liefs marion

 8. Tante Tuut

  Ook ik gebruik stofzuiger 1x per week om alle haren van de honden weg te krijgen. Verder gebruik ik ook alle dagen mijn bezem en mocho. En wanneer je de stofzuiger wat sodium carbonaat laat opzuigen is de muffe geur een heel stuk minder. Binnenkort verhuizen we naar de campo en kunnen de honden veel meer buiten zijn, misschien heb ik die stofzuiger dan niet meer nodig. Liefs Tante Tuut.

 9. Helma

  Ha Evelien,
  wat een mooie, inspirerende site!
  Vorige week ben ik op zoek gegaan naar een binnenbezem. Veel soorten , maten en merken. Helaas met kunststof of zinken aansluitstuk tussen stok en borstel. Bij zachte borstels geen natuurlijk haar. Er is een webwinkel, de Vegende Hollander, die dmv een prachtig project bezems maakt. Dit zijn echter straatbezems, dus harde borstel. Op de foto die je geplaatst hebt lijkt de bezem in elk geval geheel uit hout te zijn vervaardigd. Dus het bestaat wel. Zodoende zet ik mijn zoektocht nog maar even voort en veeg nog even door met de, in huis onhandige, “heksen”bezem.

  Warme groet,
  Helma

 10. anja

  ik dacht altijd dat je met vegen, veel stof terug de lucht injaagt, zodat het na het dwarellen terug op de grond valt.
  ik neem wel de borstel, na het de maaltijd, waarbij de kindjes veel kruimels hebben verspreid.

 11. Zoe

  geweldig idee maar sinds mijn dochtertje is geboren kunnen we niet meer zonder! Als ze overstuur is werkt niet zo goed als met haar stofzuigen in de draagdoek, nadat het huis klaar is slaapt ze.. De stofzuiger is dus een blijver totdat ze wat ouder is!

 12. gerada

  Ik veeg bijna altijd het hele huis schoon. het enige waar je aan moet denken is om het stoffen erná te doen en niet zoals bij de stofzuiger ervoor! en doe dit dan met een ligt vochtige doek of zo. Werkt prima, scheelt een hoop in stroomkosten ook nog.

 13. Ingrid

  Ondanks 3 poezen en 2 cavia’s die ook hier wonen wordt hier maar 1 keer per week gezogen. Misschien lijkt dat veel, maar de dieren maken een hoop stof, gekieder met houtmot en als de poezen verharen, ligt er enorm veel haar en zou ik eigenlijk eigenlijk elke dag moeten zuigen. In de hal ligt nog tapijt, de enigeste plek in huis en daarvoor moet de stofzuiger ook uit de kast. Maar met 1 keer per week is het goed bij te houden.

  Ik veeg elke dag, met een swiffer, die goed vuil opneemt. De doekjes van de swiffer hergebruik ik door ze goed met de stoffer van het stoffer en blik af te nemen, zodat het meeste vuil weg is. En als 1 kant van een doekje vuil is en echt niet meer gebruikt kan worden, draai ik het om en gebruik de andere kant.

  De originele doekjes van swiffer zijn niet te betalen en ik koop bij bl.kker de goedkoopste variant, voor nog geen euro.

 14. Nico

  Bedankt voor de tip, ik was gelijk geïnspireerd en heb alleen nog maar geveegd de afgelopen dagen en inderdaad het gaat veel sneller, je gaat na het vegen je ramen open zetten waardoor je beter ventileert, meer dweilt en die geluidsvervuiling hebben we ook niet meer. Heerlijk. Nogmaals bedankt.

 15. Amber

  Ik moet iedere dag stofzuigen om het toonbaar te houden. Een konijn die de helft van het jaar in de rui is en 3 katten waarvan 2 langharig zorgen ervoor dat mijn zwarte kleed na een halve dag alweer grijs/wit is door de haren en die krijg je er met geen mogelijkheid af zonder stofzuiger.

 16. Stofzuiger

  Kan mij hier niet in herkennen, is ook lastig met een huis vol tapijten.

  Stofzuiger duur 🙂 Ik heb er een gekocht ruim 10 jaar geleden voor 25 euro zo,n onverslijtbare viking met 80 pakken stofzakken die heb ik weer verkocht zo,n 65 pakken a 5 euro de pak:)

  Hoelang kan ik gratis stofzuigen 🙂

 17. Michiel Brons

  Hallo Groene Evelien,

  Een reactie op je verhaal over stofzuigers
  De reden dat mensen stofzuigers zijn gaan gebruiken ligt hem in het gebruik van tapijten. Die hoefden ze dan niet meer (zo vaak) uit te kloppen. Nu laminaatparket populair geworden is, is de stofzuiger in veel huizen inderdaad overbodig geworden. Zelf maak ik al jaren gebruik van een (zachte) bezem. De stofzuiger gebruik eens in de zoveel tijd voor de randjes en voor een slaapkamer met vloerbedekking. Repareren doe ik hem zelf, dus daar ben ik geen geld aan kwijt. Als stofzuigerzakken niet passen, maak ik ze passend. Na gebruik snijd ik ze open, gooi de troep weg en plak ze weer vast met ducktape. Zo kun je een stofzuigerzak twee of maximaal drie keer gebruiken. Een groot voordeel van vegen is inderdaad de afwezigheid van stank en herrie. De elektrakosten boeien me eerlijk gezegd niet heel erg, maar een ander voordeel vind ik wel erg fijn. Je kunt na het vegen altijd tussen het stof en de rommel kijken of je niets per ongeluk weggooit. Kleine onderdeeltjes van speelgoed raken makkelijk kwijt als je gaat stofzuigen. Met bezem en veger en blik heb ik daar geen last van.
  Dankjewel voor je blog en vriendelijke groeten,
  Michiel Brons,
  Ede

 18. hildegarde

  Tussendoor kan je haren en vuiltjes op een tapijt wegnemen met een aftrekker/gummizwabber die je eerst bevochtigt. Je staat versteld wat er afkomt en zo hoef je veel minder te stofzuigen.

 19. Tinck

  Hallo Eveline, het is inspirerend hoeveel je kan uitsparen met hier en daar enkele zaken nauwlettend in het oog te houden. Ikzelf heb er uit geleerd. Het moet me toch gezegd dat er sommige reacties(met alle respect)voor mij over zijn, bv mensen die klungelen met gebruikte stofzakken om er 2tot 3 keer langer mee te doen, de modem ’s avonds uitzetten om minder te verbruken(heb dit berekend en dit zou 5 euro per jaar uitsparen=2 koffie’s gaan drinken) enz. ik besef dat we in een verbruikersmaatschappij zitten en TEVEEL verbruiken maar verdienen we allemaal zo weinig dat we zelfs geen glaasje wijn meer kunnen drinken omdat water uit de kraan goedkoper is? gaan we terug naar het stenen tijdperk? hout sprokkelen om te verwarmen? wat gaan we met het geld doen dat we uitsparen?een goed doel sponsoren?of sparen we voor iets? misschien moet ik een lei en griffel kopen omdat pen en papier kan worden uitgespaard.Mogen we ons eens niet verwennen zonder ons schuldig te voelen? De natuur? geef ik toe,die gaat om zeep en niet door ons kleine gezinnetje dat met te besparen 1500 euro per jaar uitspaart maar de grote bedrijven die geld onder tafel schuiven om te kunnen blijven vervuilen.Akkoord, we moeten leren minimalist zijn om de basis te kennen en deze website is een mooie richtlijn maar de baarden en de geitenwollen sokken zijn er volgens mij over. Als we eens wat minder vlees eten zoals ikzelf en mijn vrouw en kind dan kunnen we én geld én milieu sparen, ik vraag me af hoeveel mensen hier weinig of geen vlees eten en verkondigen geld uit te sparen met iedere avond hun modem af te zetten en vaste telefoon wegdoen omdat deze verbruikt. Ik heb er wel een broertje aan dood als er lichten branden waar men niet vertoeft, DAT is verspilling net zoals de frigo wagenwijd open zetten om na te denken wat men zal eten (doe dit vooraf en neem eruit wat nodig is en doe hem direct terug dicht). Nuanceren en gericht besparen is de boodschap volgens mij. Wie me graag bijstuurd is welkom. grts

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tinck: Energie besparen gaat niet enkel om geld te besparen, het gaat om de zorg om het milieu, om minder afhankelijk te zijn en om de kick want energie besparen geeft mij enorm veel energie! Het geld dat wij uitsparen, spenderen we niet aan iets anders, maar we hoeven minder te gaan werken en kunnen we meer genieten van het leven.
   De grote bedrijven vervuilen inderdaad ook, maar met je vinger naar hen als schuldigen wijzen, helpt niets. Daarom leveren wij liever onze eigen bijdrage en hopen we anderen te inspireren, alle kleine beetjes worden zo een grote bijdrage én bewustwording.
   Iedereen doet zijn bijdrage op zijn/haar manier, de een door minder vlees te eten, de ander door minder de auto te pakken, een ander door te consuminderen, etc. Ik oordeel niet over anderen wat ze niet goed doen, ik denk dat een dergelijke houding geen positieve invloed heeft. Ieder doet wat hij/zij belangrijk vindt en alle kleine beetjes helpen. Je ontvangt enkel respect over jouw denkbeelden en handelen als je die van een ander ook respecteert.

 20. Irmgard Segerink

  Ik ga zelf vaak met een natgemaakt schuursponsje over de vloerbedekking. Hiermee haal ik de haar er af en andere rommel. Dit is dan de vloerbedekking van de trap waar van die halve maantjes opzitten.

  Groetjes Irmgard

 21. Alexandra

  Tapijten en matten kun je ook met een harde bezem of stoffer vegen. Dan gaat het haar er af. Kloppen is prima voor zand dat in je kleed gezakt is. Maar harde haren gaan prima met een harde stoffer. Zachte haren zijn beter te verwijderen met een vochtige rubberen borstel of gewoon een vochtige hand 🙂

 22. Maria

  De vervuiling van de lucht binnenshuis wordt veelal veroorzaakt door stof, schoonmaakmiddelen, rook van het fornuis, fijnstof (verkeer) en stofmijten (in banken en materassen). Het gebruik van een bezem maakt deze vervuiling alleen maar erger omdat de fijne stof niet wordt opgezogen. De stofzuiger is echt “heel noodzakelijk” als je in een stad woont en kleine kinderen hebt of mensen met Astma. Een stofzuiger met een goede zuigkracht neemt de stof en ook stofmijt op. Dit is veel en veel beter voor de gezondheid. Hoe vaker je zuigt hoe minder vervuiling binnenshuis. Ik maak de rest van mijn huis schoon zonder gebruik van chemicalien.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Maria: Ik ben het daar niet mee eens, het feit dat we door de stofzuiger en alle schoonmaakmiddelen in een steeds nettere (en dus sterielere) omgeving wonen, zorgt ervoor dat we minder immuniteit opbouwen, waardoor we juist veel vaker last hebben van allergiën en astma. Begrijp me goed, hier in huis wordt met twee kleine kinderen ook iedere dag schoongemaakt, geveegd en onder en rond de eetttafel gedweild. Maar je hebt dus geen stofzuiger nodig voor een schoon huis.
   Het is hier in huis in de winter ook niet warmer dan 16°C en juist ook in de winter de ramen even lekker open gooien, waardoor je veel minder bacterie- en schimmelgroei (stofmijt) in huis hebt.

 23. Chris

  Oei! Niet warmer dan 16*C? Maar je bent toch niet de hele dag in beweging? Wat doe je als je lekker een boekje leest? Neem je dan een dekentje? Ik zou volgens mij door en door koud zijn, ik heb altijd al snel last van koude handen en voeten en een koude neus! Die handen en voeten kun je onder een dekentje stoppen, maar die neus…!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Chris: Warmte is een kwestie van gewenning, wij zijn 16°C gewend en vinden dat prima! Het is belangrijker om jezelf te verwarmen en niet je hele huis, dat kan door lekkere warme pantoffels en meerdere laagjes kleding. Waarom meer brandstof gebruiken dan nodig is?
   En 16°C van een houtkachel voelt veel warmer dan 16°C van een CV omdat het stralingswarmte en geen convectiewarmte is zoals bij een CV.

 24. Jolie

  Ik heb een middenweg gevonden. Ik veeg maar één keer per maand pak ik de stofzuiger voor de trap en het kleed in de woonkamer.

 25. DeeDee

  Eindelijk iemand die mijn mening ondersteunt. Ik heb óók een hekel aan mijn stofzuiger. Ik maak soms mijn bezem ietsje nat. Dan dwarrelt de stof minder. Voor “swiffer” een wasbaar doekje gebruiken. Net zo strak gespannen als swiffer en licht vochtig een prima ontstoffer.
  Ikzelf en mijn jongste dichter hebben huisstofmijtallergie, maar zonder stofzuiger hebben wij hier niet meer last van. Wel doe ik veel lichtvochtig, maar ik merk het vanzelf als stof toch gaat dwarrelen… Loopneus en kriebelige ogen… 😉

 26. bert

  haren draden en pluizen op een tapijt kan je heel gemakkelijk “oprollen” met een rubberen aftrekker. Daarna eventueel gewoon stof uitschudden of mattenklopper.

 27. Leonie Carree

  Klopt, ik doe dagelijks de gladde vloeren eerst met een droge, wasbare wisser en daarna nat met een wasbare wisser doek.
  Een paar keer per dag, er staan r 2 in huis ,een droge en een natte voor elke dag 2 schone wisser doeken, 1 keer per week samen met dierendoeken en evt ouderwetse dweilen in de wasmachine ( wel rubbers nakijken ivm katten haren ) .
  Ik pak makkelijk ( appartement) paar keer per dag de wissers ivm 6 katten, 6 kattenbakken en 2 papegaaien.
  2 katten hebben astma (niet van de vogels ) daarom ook de Ecolamp van ernaast tegen stof en ziektes, alleen overdag op standje 1 aan .
  Enkel voor de kieren , moeilijke hoeken en diepe kasten heb ik een mini hand stofzuiger.
  Het scheelt een hoop herrie ,stofzuigerzakken en energie kosten .
  Paar keer per week spray ik de kieren en dieren lig plekken met een combi van schoonmaakazijn en tea tree olie preventief tegen vlooien.
  Elke beweging die ik hierdoor extra maak is mee genomen.
  De emmer met biol sop, blijft gewoon staan ,( met alleen water krijg ik niet alle katten sporen weg ) .
  Ook een ouderwetse dweil op een kappers rubberen bezem werkt, op een vloer trekker werkt dit niet fijn vind ik.
  Of evt voor minder beweging, een vloerwisser met vaste wasbare doek in een emmer .

 28. Tom

  Hallo Evelien,
  Ik ben ook eerder geneigd om bezem en licht vochtige of natte schoonmaak toe te passen, dan de stofzuiger en wel hierom: hoe goed je stofzuiger ook is, hij zal zijn beperkingen hebben. Zellfs de beste stofzuiger is wellicht niet 100% van de tijd in optimale conditie. Het feit dat je meestal gewoon ruikt dat je gestofzuigd hebt, wil voor mij zeggen dat de allerfijnste deeltjes dus niet in de stofzuiger belanden, maar gewoon extra worden rondgeblazen. Zolang je niet te wild gaat bezemen, veroorzaak je daarmee misschien wel juist minder dwarrelend fijnstof.
  Ik heb nog niet de kennis om dit zeker te weten, maar het is gewoon mijn vermoeden, gebaseerd op logisch (denk ik 😉 redeneren.

  Brainstorm-idee: misschien bestaan er wel creatievere manieren dan een stofzuiger om het stof aan te trekken: statische elektriciteit misschien? Of planten? In een bos loopt toch ook niemand met een stofzuiger rond? Dus daar lukt het wel 🙂 .

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tom: In een bos is wind, dus gewoon regelmatig je ramen tegen over elkaar openzetten en lekker een frisse wind door je huis laten laten waaien! Dat is goed tegen het stof en ook om de vaak te hoge vochtigheid in huis (hoog door ademen & koken) weer op gezond peil te krijgen.

 29. Tiny

  Hoi Evelien,

  Ook wij hebben veel elektrische apparaten de deur uit gedaan vanwege het minimum waar we van leven. Gewoon de handjes laten wapperen toch? Jouw idee om de stofzuiger de deur uit te doen is een super idee, alleen werkt het niet als je een kalf van een bouvier in huis hebt die een half bos mee neemt als je em uit gelaten hebt. Hier MOET echt iedere dag gezogen worden ook om te zorgen dat je geen vlooien krijgt. En die hebben we nog steeds niet zolang we honden hebben. ( 44 jaar ) We hebben door het hele huis planken – zowel boven als beneden- en daar kan van alles tussen de naden gaan zitten.

  Ook hebben we kleedjes op de vloer maar die krijgen er met de mattenklopper flink langs 1x per week. Maar nogmaals: jouw idee is tof.

  Groet, Tiny uit een warm Nederland

 30. Alice

  Alleen vegen in huis is gewoonweg vies. Je verwijdert het stof niet maar verplaatst het alleen. Ook kun je nooit met een bezem al het andere vuil verwijderen. Het gaat niet alleen om stof maar ook om de miniscule beestjes in de hoeken en de eitjes van bijv vlooien rond de poten van de tafel en bank. Je loopt ook nog eens heel wat vuil van buiten naar binnen en al doe je je schoenen uit, de bacterieen zitten er toch. Als je huisdieren hebt is het helemaal verstandig om meer te doen dan alleen vegen. Vegen alleen is nooit genoeg voor een schoon huis maar uiteraard, iedereen staat vrij te doen wat hij of zij wil.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Alice: Ik vind het niet respectvol dat jij denkt te kunnen bepalen, zonder ons huis ooit te hebben gezien, of ons huis wel of niet vies is…. Het is hier netjes, opgeruimd en schoon.

   En het is trouwens door de doorgeslagen manie voor hygiëne dat we geen sterke immuniteit meer hebben en zo massaal allemaal allergieën en astma ontwikkelen.
   Een aanrader is ook het boek “Allemaal beestjes” daarover te lezen!

 31. trudy

  Ik vind deze blog echt een eye opener. Ik swiffer met vochtige vloerdoekjes. Dat is voor mij vervanging van stofzuigen en dweilen. Ik gebruik zoveel als nodig is. Is het echt vies dan drie. Hou ik het bij dan heb ik aan eentje genoeg. De stofzuiger blijft op zolder voor mijn dochter als ze haar kamer wil stofzuigen (stofzuigerzakloze). Ik doe er niks meer mee!

 32. jasmin

  wat goed dit te lezen! ik woon off-grid maar was net op zoek naar een stofzuiger omdat we een tapijt hebben (vanwegen de koude vloer) 🙂 maar dan probeer ik het toch maar met de mattenklopper. zou je op de tapijt ook baking soda doen voor een nacht en die alleen met de mattenklopper vanaf halen? ik had gehoord dat je een tapijt goed met baking soda schoon kan maken, dat je dan weer vanaf stofzuigt.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @jasmin: Wat stoer dat je off-grid woont! Waar en hoe, heb je meer info? Je mag me mailen info@greenevelien.com

   Ik vrees dat je met een mattenklopper niet alle baking soda goed eruit krijgt.
   Een tip om een tapijt schoon te krijgen zonder elektriciteit is deze in de (droge) sneeuw te leggen. Zelf nooit geprobeerd want we hebben geen tapijten, dus ik spreek niet uit eigen ervaring, maar schijnt goed te werken.
   En je kan het ook reinigen met verdunde azijn.
   Even “googlen” op “tapijt” + “azijn/sneeuw” en je leest er alles over!

 33. Luna

  Hm ik woon in een één kamer appartement met laminaat (wat niet heel goed is gelegd overal, maar goed de vloer lag er en dus dat scheelde geld ;)) maar ik vond alleen vegen echt vreselijk. Ik heb dus toch een stofzuiger aangeschaft. Ik ga er vanuit dat mijn stofzuiger nog heel veel jaren mee kan en mocht het ooit zover worden dat hij stuk gaat, dan heeft hij mij vele diensten bewezen 🙂

  Verder veel interessante dingen die je aankaart. Lang niet alles wil ik zelf toepassen, maar sommige dingen zijn wel het uitproberen waard! (zoals de hooimadam en de wonderpan)

 34. Margreet

  Goedendag,

  Het idee van “geen stofzuiger” vind ik super. En ik vind het niet vies.
  Ik weet alleen nog niet hoe ik het stof uit de kieren tussen de houten vloerdelen weg krijg. Heb je daar een tip voor?

  Hartelijke groet,
  Margreet

 35. Pascal

  Ik ben erg benieuwd of iemand tips heeft hoe je zonder stofzuiger een stoffen bank en stoffen stoelen schoon kunt houden, evenals de kieren tussen de planken van de houten vloer.

  Mijn stofzuiger is net stuk gegaan en had deze blog gelezen en denk erover om dan ook geen nieuwe stofzuiger te kopen. Maar voor bovenstaande voorbeelden heb ik nog geen oplossing.

  Misschien heeft iemand een goede tip.

 36. Nat

  Hi! Wat mooi en knap van jou! Ik ga over een paar weken op mezelf wonen, in een eenkamer appartement. Ik las jou blog hier en was geinspireerd. Al heb ik nu toch een stofzuiger besteld. Wat een drama! Ik vind met zak veel fijner maar telkens als ik een leuke zie, zijn er geen zakken voor, of alleen heel dure zakken… Dus toch maar voor een zakloze gegaan. Zie ik na mijn bestelling dat je de zuigkracht niet kunt regelen, dus dat wordt waarschijnlijk retourneren… (ik krijg hem morgen binnen) Of ik nu uiteindelijk een goede vind of niet, je hebt me hoe dan ook geinspireerd hem zo weinig mogelijk te gaan gebruiken. Ik wil eigenlijk alleen een stofzuiger omdat ik overweeg parkietjes te nemen, dan is het handig om de losse veertjes op te zuigen (als ze even uit de kooi zijn geweest en dus overal veertjes en pluisjes liggen) verder zou ik denk ik wel zonder kunnen, het is handig voor tussen de radiatoren en mijn stoffen bank maar de rest kan prima met een bezem en wat doekjes.

  1. Nat

   Update: Oke ik heb de stofzuiger retour gedaan haha. Aangezien ik nog geen betere heb gevonden, ga ik het nu eerst toch zonder proberen. De vloer, kasten en plankjes zijn geen probleem. Ik heb kledingrollers aangeschaft voor de bank… Ik heb momenteel (nog) geen huisdieren en ik heb maar een klein appartement dus dat zou moeten lukken 🙂

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.