Blender zonder elektra

blenderOnze blender ging kapot, de tweede al. Ja de blender wordt hier intensief gebruikt. Maar ik had dat weekend wel een blender nodig, want we kregen weer gasten en ik wilde verse notenmelk bij het ontbijt presenteren.
Dus hup, naar de stad. En daar een blender-keukenmachine-apparaat gekocht met 21 verschillende opties.

Bij thuiskomst bedacht ik me opeens dat een lezer van mijn blog me er op geattendeerd had, dat er ook blenders bestaan zonder elektriciteit, maar die je met de hand aandraait.
Shit, waarom had ik daar niet eerder aan gedacht?

Logisch, we zijn zo gewend om als een apparaat kapot is gelijk een nieuw te kopen. Zonder ons af te vragen: hebben we het apparaat überhaupt nog wel nodig of bestaan er alternatieven. Ja, ook ik….

Wat nu, dat elektrische alles-in-een–met-21-functies-apparaat gaan gebruiken of hem terugbrengen naar de winkel en de manuele blender aanschaffen?

Yep, ik heb hem teruggebracht, want ik had de doos nog niet eens geopend.
De manuele blender was wel alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar. En daar horen dan helaas 30 euro verzendingskosten bij, dus bijna de helft van de prijs van de blender extra.
Ik heb mijn vriend, de boekhouder, lief aangekeken en die vond het geen probleem. Heb voor de rest dan ook nooit wensen, cadeaus of uitgaven 😉
Dus nu zijn we in het bezit van een manuele blender!
blender_plaatsbesparing
Plaatsbesparing
Wat ik een voordeel vind, is dat dit simpele apparaat geen 21 verschillende opties heeft, waardoor er niet allemaal verschillende attributen in je keukenkastje liggen die je eigenlijk toch nooit gebruikt.
En deze blender is eigenlijk bedoeld voor kamperen, dus het voetstuk past in de kom om zo plaats in je rugzak te besparen. Maar natuurlijk ook in je keukenkastje. Waardoor er weer meer plaats is voor grootverpakkingen.

Omdat deze kampeer-blender lichtgewicht is, moet je het voetstuk tijdens gebruik wel met de bijgeleverde C-klem vastzetten om zo voldoende kracht uit te kunnen oefenen.

Snelheden
Ik schrijf wel dat deze blender lekker simpel is, maar je moet hem niet onderschatten hoor! Want hij heeft wel twee verschillende snelheden. Als je het handvat bovenin plaatst draait hij gemiddeld, maar als je hem onderin plaatst, gaat hij supersnel!

Blij
Ik ben echt heel blij met deze blender, weer een elektrisch apparaat minder, minder rommel in mijn keukenkastjes en toch lekker notenmelk zonder afval te hebben!

In dit filmpje zie je de blender in werking:

Helaas is deze blender niet meer verkrijgbaar.
Goed alternatief is een passe-vite / passeerzeef, werkt ook zonder elektra én is plastic-vrij!

Lees ook:
Wonderpan
Energiezuinig koken: hooikist en hooimadam
Keukenmachine zonder elektra


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


46 thoughts on “Blender zonder elektra

 1. Evelien

  Hoi Evelien, wat goed dat je hiermee komt. Ik heb al een tijd een vraag met betrekking op de blender/keukenmachine. Ik heb ook een keukenmachine gekocht ivm tahin en linzenpate ed. Alleen duurt het eeuwen voordat de sesam tahin is en dan nog niet echt zonder de pitjes. Ik vroeg me dus af welke keukenmachine jij gebruikt. Gebruik jij deze blender ook voor de tahin? Zoniet, welke keukenmachine is goed voor de tahin?

  Groetjes (andere) Evelien

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Irmgard: Ik maak nooit tarwegrassap. Deze blender werkt als een gewone blender alleen zonder elektriciteit, dus als je tarwegrassap met een normale blender kan maken, lukt dat met deze manuele versie ook.

 2. Bloem

  Goed dat je de electrische weer hebt teruggebracht.
  Deze manuele past véél beter bij je.
  Ik hoop dat je er heel veel plezier van zult hebben!

 3. la merlette blanche

  Ik ben zeer benieuwd of tahin (en notenpasta) hiermee lukt. Het lijkt me niet meteen een heel stevig apparaat om thuis meermaals per week voor zwaardere voedingswaren te gebruiken.

 4. Angelika

  Grappig einde van het filmpje! Maar een super ding. Jammer van die verzendkosten. Had je er niet meer voor dezelfde verzendkosten kunnen nemen? Ik had er wel een overgenomen 🙂

 5. shannara

  Heb even de link die je in het artikel hebt staan van de blenders bekeken, maar op Amazon is het Free Shipping 😉 Alhoewel ik de prijs van de blender best hoog vind. Ik vraag me af of je hetzelfde kunt bereiken met de volgende handmatige keukenmachine?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Shannara: Bij deze blender zijn de verzendkosten door die “free shipping” dan ook veel lager dan normaal 😉
   Ik was op zoek naar een blender om zelf notenmelk te kunnen maken en dat kan helaas niet in een keukenmachine, dus vandaar dat we een blender hebben gekocht en geen handmatige keukenmachine. Ik was deze keukemachine tijdens mijn zoektocht ook al wel tegengekomen op internet.

   1. Eveline

    Beste Evelien,

    Wat een leuke tips voor keukenhulp zonder electra!
    Zelf heb ik eigenlijk nog nooit electrische hulp in huis gehad en ben een dummie al shet om keukenapparatuur gaat. Zou jij misschien zo lief willen zijn om uit te leggen waarvoor je een blender gebruikt en waarvoor een keukenmachine?

    Ik dacht begrepen te hebben dat je de blender gebruikt voor lichter werk zoals smoothies en de keukenmachine voor allerhande groentes, noten, chocolade etc. Maar nu lees ik je opmerking dta je notenmelk niet met de keukenmachine kunt maken en ben ik even in verwarring, Heeft dat te maken met vloeistof? is de keukenmachine niet geschikt voor zaken waar vloeistof bij komt kijken?

    Groetjes van een bijna naamgenootje

 6. grandma

  hallo Evelien wat een geweldig ding, ik had hem al eens gezien in een you tube filmpje. Kun je mij de site sturen waar je hem besteld hebt . Ik zou er graag een willen hebben.

  liefs

 7. Renee Wagemans

  Kijk voor en keukenmachine zonder elektriciteit ook eens bij de machines die tupperware aanbied, die kunnen ook het zware werk aan.

 8. isabell

  Hallo Evelien,
  Wat leuk, zo een handmatige blender.
  Mijn exemplaar is er vorige week ook mee opgehouden, en geinspireerd door jou nieuwe blender en het mooie ontwerp dat wordt genoemd in het lowtechmagazine is het plan nu om mijn oude blender om te bouwen tot een handmatige. Eerst even tandwieltjes zien te vinden, ben benieuwd of het gaat lukken 🙂

 9. Danielle

  Hoi Evelien,

  Hoe bevalt de blender inmiddels? Zowel mijn staafmixer als mijn keukenmachine zijn ermee opgehouden en nu ben ik aan het nadenken over groenere alternatieven. Zijn er ook groene staafmixers eigenlijk voor zover je weet?

 10. Evelien

  Hoi hoi,
  Is het dan wel handig als je geen tahin kan maken? En zonnebloempitpasta, lukt dat? Ga er even vanuit van niet.Dan moet je als nog een keukenmachine(waar meestal ook een blender bij zit)en dan heb je meer apparaten in je keuken.
  Evelien, welk merk blender heb jij?Die van mij heeft moeite met tahin, heel lang duurt en het en dan nog maar de helft van de sesam is dan tahin geworden, maar dan ben ik de herrie zat en neem er genoegen mee!

  Groetjes Evelien

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Evelien: We hebben deze blender gekocht om zelf notenmelk te kunnen maken om zo afval en geld te kunnen besparen. En het zou een bijkomend voordeel zijn als we er ook tahin mee konden maken, maar dat was dus geen vereiste.
   Het merk blender is uiteraard de blender die in deze blog beschreven staat, dat lijkt me logisch 😉

 11. Leen

  voor mensen die echt niet zonder blender kunnen en deze vaak gebruiken, is het toch ook het overwegen waard om direct een stevig werkpaard aan te schaffen zoals een vitamix of een blendtec?

  Ikzelf heb nooit een blender gehad en zou ook niet weten waarvoor het te gebruiken. We hebben wel een staafmixer, maar die kan soms ook ruim een maand in de kast liggen niets te doen :p .
  Toegegeven, notenmelken zouden wel beter zelfgemaakt worden dan ze te kopen, maar mijn staafmixer kan die job eigenlijk ook als ik eindelijk de stap zet om het zelf te doen. (Tahin en dergelijks eten wij nooit)

  dus staafmixer zonder electriciteit zie ik wel zitten.
  of die hele set die hierboven gepost was, lijkt me ook wel wat, maar dan in de keuken van een woongemeenschap, want ik zou zelf enkel de staafmixer gebruiken.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Leen: Als je een staafmixer hebt, heb je inderdaad geen blender nodig en als je een blender hebt, heb je geen staafmixer nodig 😉
   Wij wilden geen staafmixer én geen blender op elektra en dan is dit een geweldige oplossing!

 12. paul

  Hoi Elevien

  lees dit met een big smile op mijn gezicht, zou graag van je willen weten waar de manuele blender gekocht heb..

  groet, paul

 13. Jorina

  Hey

  Even wat praktische vraagjes, ik geraak er namelijk niet zo goed uit met de blenders en keukenmachines. Mijn staafmixer (elektrisch) heeft het vandaag – tijdens het maken van hazelnootmelk – begeven en ik ben op zoek naar een manueel alternatief. Het is de eerste keer dat ik notenmelk probeer te maken, dus als dit goed meevalt, zal ik dit wellicht nog doen. Ik zoek dus een toestel die dat kan en die tevens soep kan mixen. Ben ik dan beter af met een blender? En bestaan er blenders/keukenmachines die niet uit plastiek bestaan. Ik ben namelijk zoveel mogelijk plastiek aan het bannen uit ons huis(houden).

  Alvast bedankt.
  Groeten, Jorina

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jorina: Een manuele staafmixer heb ik nog niet gevonden, dus ik zou inderdaad de blender aanraden. Wij maken hierin onze notenmelk en blenderen hiermee ook onze soep. Deze blender is helaas wel van plastic, wat ik ook probeer te bannen…..
   Maar dat is dus een keus, of een manuele blender met plastic of een blender op elektra zonder plastic.

 14. Helena Heyrman

  Beste Evelien

  Ik probeerde hem langs amazon te kopen maar het lukt me niet! hoe heb jij hem bestelt?

  Mvg
  Helena Heyrman

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Helena Heyrman: Ik heb hem dus via Amazon gekocht.

   1. Je klikt op een link naar de blender in mijn blog.
   2. Dan voeg je de blender toe aan je winkelkarretje “add to cart”.
   3. Je krijgt nu een venster te zien met je “winkelkarretje”, klik hier op “proceed to check out”, oftewel afrekenen.
   4. Als je al een amazon-account hebt, kun je hier inloggen. Heb je nog geen amazon-account, dan klik je op “create your amazon account”
   5. Nu vul je je persoonlijke gegevens in en kun je hem bestellen

   Hoop dat het nu wel lukt!

 15. mirjam

  hallo,
  is het mogelijk om met zo’n handmatige blender notenpasta te maken en ijs van bevroren fruit?
  dankje,
  mirjam

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @mirjam: Notenpasta lukt hier helaas niet met deze blender. En ijs van bevroren fruit, daar kan ik helaas geen antwoord op geven, omdat wij geen diepvries hebben, maar ik denk het wel, omdat ze in het filmpje ook met ijsblokjes werken.

 16. Eline

  Wij gaan binnenkort kamperen en zijn al een tijd op zoek naar een oplossing om de sondevoeding van ons zoontje (dat geblendeerd moet worden) te kunnen blijven maken. Deze blender komt als een geschenk uit de hemel. Helaas is hij niet meer beschikbaar :((. Is er iemand, liefst uit omgeving Leuven, waarvan we hem in de maand mei een tweetal weken mogen huren? We zullen er erg voorzichtig mee zijn. Dit is natuurlijk niet nodig mocht hij in tussentijd toch terug te koop zijn. Amazon zal me op de hoogte brengen zodra dit het geval is. Alvast bedankt aan de vriendelijke helpers!

 17. Milou

  Hoi Evelien,

  Mooi product. Vraag wel even naar de herkomst. Hoop dat je je realiseert dat alles wat van Amazon komt goedkoop is geproduceerd in China. Een land waar geen rekening gehouden wordt met mensenrechten en dierenwelzijn. Nog maar niet te spreken over de grondstoffen misbruik.
  Zou je deze punten ook mee willen nemen in ecologisch leven?
  Je bent een groot voorbeeld voor velen!

  Lieve groet, Milou

 18. Eva

  Wat een geniale blender! Ik had deze erg graag op onze boot willen hebben! Ontzettend jammer dat ze niet meer beschikbaar zijn… Ik ben nog niet overtuigd van de passeerzeef als alternatief.
  Maar denk je dat de keukenmachine met het koordje die je uittrekt ook geschikt zal zijn voor smoothies en soepen?

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.