Wasmiddel gekleurde was


Na zelf wasmiddel voor de witte was gemaakt te hebben, nu eindelijk ook het recept voor wasmiddel voor de gekleurde was. Dit heeft eventjes geduurd, maar nu was eindelijk mijn waspoeder op en kon ik fijn mijn eigen “gekleurd” middel maken.

Zelf wasmiddel maken bespaart geld, afval en chemische stoffen.
Tevens kun je hierdoor ook besparen op benzine, want schoonmaakmiddelen en waspoeders zijn vaak grote en zware verpakkingen, waardoor je gemakkelijker met de auto boodschappen doet. Maar dat hoeft dus nu niet meer.

Dit recept is bijna hetzelfde als dat het wasmiddel voor de witte was, maar nu is de soda weggelaten omdat dit een licht blekende werking heeft.

Wat heb je nodig:
– 80 gram zeep
– 5 liter (regen)water
– hervulbare flessen met wijde openingen
– eventueel etherische olie voor een geurtje.


Je kan Sunlight zeep gebruiken, deze bevat echter dierlijke vetten en is dus niet plantaardig.

Marseille-zeep is wel een plantaardige zeep, maar bevat palm-olie dat ontbossingen van het regenwoud veroorzaakt. Dit geldt helaas ook voor bijna alle biologische zepen.

Aleppo-zeep
De enige plantaardige zeep zonder palm-olie is Aleppo-zeep op basis van olijfolie.

Hoe ga je te werk:

 1. Rasp de zeep, dit gaat heel gemakkelijk met een grove keukenrasp
 2. Verwarm 1 liter water
 3. Voeg de geraspte zeep toe en roer totdat deze volledig is opgelost
 4. Doe hier 4 liter water bij, zodat je dus in totaal 5 liter hebt
 5. Giet het dan in de hervulbare flessen
 6. Als het is afgekoeld, eventueel een paar druppels etherische olie toevoegen
  (niet doen als het wasmiddel nog warm is, want dan verdampt het gelijk)
 7. Het is eerst vloeibaar, maar als je zeep met palmolie gebruikt, wordt het daarna dikker
  Aleppo-zeep is zonder palmolie en daarbij blijft het wasmiddel dus vloeibaar

Aan het tv-programma “Voor hetzelfde geld” heb ik meegewerkt wat betreft energie besparen (zie Inlog donateurs – In de media – Video & audio). Maar ook mijn wasmiddel-recept was voor hen een inspiratie om daarover een filmpje te maken.
De bereidingswijze in dit filmpje is die van wasmiddel voor de witte was, maar het principe voor de gekleurde was is hetzelfde, alleen laat je nu de soda weg.
De kosten die in dit filmpje genoemd worden zijn op basis van Sunlight-zeep.

Financiële besparing:
Wij gebruikten altijd Ecover wasmiddel. Dit kost €18,16 voor 40 wasbeurten, ofwel 45,4 cent per wasbeurt.
Mijn eigengemaakte wasmiddel kost slechts 2,4 cent!

Aleppo-zeep kost €4,95 voor 200 gram. Voor 80 gram zeep betaal je dan €1,98, dat zijn dus je kosten voor vijf liter wasmiddel.
Wij gebruiken altijd 60ml wasmiddel voor een wasbeurt (2 doppen van de hergebruikte ecoverflessen). Uit vijf liter wasmiddel gaan bij ons dus 83 wasbeurten.
De kosten voor 1 wasbeurt zijn daarmee 2,4 cent, een besparing van 95%!

Alternatieve wasmiddelen
Er zijn tegenwoordig veel alternatieve wasmiddelen en tips op de markt:

 • De tip om soda aan het wasmiddel toe te voegen voor de witte was, hebben we ook een tijdje gedaan, maar daar kreeg ons zoontje ontzettende luieruitslag van.
 • Ook hebben we wasnoten en wasmagneten geprobeerd, maar daarmee werd de was echt niet proper.
 • Er zijn verschillende eco-wasballen op de markt, sommige daarvan maken blijkbaar de was wel schoon, maar datzelfde resultaat wordt ook bereikt door de aanbevolen kleine hoeveelheid wasmiddel die je dient toe te voegen zónder de wasbal.
  Hier drie onderzoeksresultaten over de eco-wasballen:
  Consumentenbond en Prof. Fraaije, Universiteit Leiden.

Dat wasnoten en wasballen niet werken, blijkt ook uit onderzoeken van Kassa en Radar:

Met ons bovenstaande recept hebben we wel een propere was en geen uitslag!

Ecologisch leven is dus afval- én geldbesparend!

Heb je vragen?
Dan wil ik je aanraden onderstaande reacties te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord. En ook de reacties, vragen, antwoorden en tips onder mijn blog Wasmiddel maken.
Als je daar geen antwoord vindt, wil ik je vriendelijk verzoeken mijn blog Inspireren te lezen. En je kan ook een persoonlijk eco-advies aanvragen.

Voor vragen over zelfgemaakt wasmiddel met wasbare luiers, kun je de reacties met antwoorden onder deze blog lezen en ook deze ervaring.

Lees ook:
Wasmiddel maken voor de witte was
Afwassen voor een recept om zelf afwasmiddel te maken
Wasmachine alternatieven
Groener wassen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


45 thoughts on “Wasmiddel gekleurde was

 1. Tine

  Ik heb ook al wasmiddel gemaakt, tevreden van het resultaat, maar mijn zeep wordt niet dik, blijft erg vloeibaar. Dit is lastiger om te doseren en ik mors vaak.
  Enig idee hoe dit zou komen? Ik gebruik Marseillezeep 100%.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tine: Ik denk dat het komt omdat waarschijnlijk de geraspte zeep dan nog niet geheel is ogelost voordat je de soda erbij doet. Dus volgende keer eerst de zeep goed laten oplossen. Succes!

 2. Marrie-Jette

  hallo Evelien.
  eerst dank voor je mooie en geweldige verhalen.Het doet me goed dat er mensen zijn die zo leven en dat ook door willen geven.
  Maar eigenlijk heb ik een vraag.Ik maak al jaren mijn eigen vloeibare zeep en dat is tot nu toe goed gegaan.De toko hier in ons dorp verkoopt blokjes olijfzeep die ik altijd gebruik.Nu hadden ze pas een nieuwe lading binnen en dan koop ik altijd 10 blokjes ze kosten maar 1 euro en zien er niet mooi uit maar dat maakt mij niet uit.
  Ik moest nieuwe zeep maken en deed dat zoals altijd maar het werd maar niet dik!
  Heb jij dat wel eens gehad?Ik heb het idee dat de zeep nog niet rijp was en heb de blokjes nu in een mandje gelegd om te laten rijpen maar is dit wel de oorzaak?
  Mijn vraag is of jij dit wel eens hebt meegemaakt?
  De zeep is natuurlijk wel te gebruiken en dat doe ik ook.
  Hartelijke groet uit het hele warme Nederland!
  Marrie-Jette.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marrie-Jette: Bij mij was dat enkel het geval als ik de zeep en soda tegelijkertijd in de pan deed en niet eerst geduldig wachtte tot de zeep volledig was opgelost. Ik weet niet of niet gerijpte zeep de oorzaak kan zijn, sorry dat ik je hiermee niet verder kan helpen.

 3. Marrie-Jette

  Geeft niks.Ik zal de zeep laten rijpen en het dan gewoon weer proberen.Ik doe nooit soda in mijn wasmiddel maar gooi dat los tussen de was.Het is een grove soort en dat bevalt mij beter.
  Als ik weet of de oorzaak het wel of niet rijp is van de zeep zal ik het je melden.
  Dankjewel

 4. Tantejo

  Ik was met wasnoten en dat bevalt me goed. Bij de bonte was doe een scheut azijn voor de helderheid van de kleuren. Bij de witte was Ecover zuurstof bleekmiddel, maar ik ga nu soda proberen. Goede tip! Dankjewel. Met hartegroet, Tantejo

 5. Angharad

  @Marie-Jette: altijd zeep tegelijkertijd met de soda erin doen en dan wordt de substantie vaak zelfs te dik!

  @Evelien: nog sneller dan de keukenrasp gaat het met de dunschiller, dat is tenminste mijn ervaring.

  Ik doe altijd voor de frisse geur op het moment van wasmiddel in de wasbol gieten 1 of 2 etherische oliedruppeltjes lemongrass erbij; doe ik dit van tevoren al bij het bereiden van het wasmiddel blijft de geur niet lang hangen en ruikt de was nergens naar.

 6. consuminderenmetplezier

  Enorm groot bijkomend voordeel van zelf wasmiddel maken (zonder soda), is dat dit de huid niet irriteert. Sinds ik zelf wasmiddel maak, heb ik geen allergische (eczeem0reacties meer!

 7. Marrie-Jette

  Angharad,Ik heb dit nog nooit meegemaakt.Met of zonder soda.Omdat ik ook wel eens zelf zeep maak weet ik dat de zeep moet rijpen en ik vermoed dat de zeep die ik kocht vrij vers is.

 8. Leen

  Hallo, ik wil al lang zelf wasmiddel maken, en dit recept lijkt me super eenvoudig. De meeste andere recepten gaan voor waspoeder, niet voor vloeibaar. Ik heb ook altijd gehoord dat poeder beter is voor het milieu als vloeibaar, en t zou ook beter zijn voor de machines. Is dit ook het geval voor dit ‘huisrecept’?
  Kan ik trouwens dit recept gebruiken voor al mijn was, inclusief luiers – en dan af en toe natriumbicarbonaat toevoegen aan een lading witte was?
  Alvast bedankt!

 9. Tineke

  Beste Evelien,
  Ik las in het boek “Groeten uit Transitië” dat je je eigen wasmiddel het beste gebruikt met een doseerbol (in je wasmachine) en niet via de zeepbakjes. Ik heb niet zo’n doseerbol en vroeg me af wat jouw ervaring is: Kan ik dit vloeibaar middel ook gewoon in de zeepbakjes doen?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord!

 10. Ellen

  Dr Bronners zeep is plantaardig en bevat geen palmolie. Deze gebruik ik altijd voor het maken van mijn wasmiddel. Hij zal vast ook in Europe te vinden zijn (ik woon in Nieuw Zeeland) en het is heerlijk spul! Soms voel je gewoon dat iets goed voor je is 🙂

 11. Tara

  Beste Evelien

  Ik heb een vraag over de zeep die je toevoegt aan het geheel: maakt het uit wat voor zeep dit is? Moeten er bepaalde bestanddelen inzitten? Ik heb nog flink wat zeep in huis, maar dat ziet er niet zo authentiek uit als de zeep die jij beschrijft 🙂

  Daarnaast kwam ik nog een bijzondere zeepmakerij tegen die uitsluitend met biologische ingrediënten en zonder chemische toevoegingen werkt, zie http://www.werfzeep.nl.

  Groeten Tara

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tara: Deze zeep is niet vegan, omdat er vaak dierlijke ingrediënten in zitten, zoals honing, (karne)melk, bijenwas, propolis en ghee.

 12. Brigitte de Kok

  Ik heb t wasmiddel gemaakt van Aleppo-zeep voor de gekleurde was (ik was er ook de zwarte was mee),
  maar ik heb t idee dat de gekleurde was minder schoon wordt en de zwarte was valer wordt, iemand anders dit ook met de Aleppo-zeep?

 13. Jeanet

  Ik heb wasmiddel gemaakt voor de bonte was met Marseille zeep maar ik vind het nu heel slierterig en klonterig. Heb het gisteren gemaakt en vanmorgen weer doorgemixt. Het zijn klonters geworden en slijmerig en nu weet ik niet meer wat te doen. Moet de dop soms niet op de fles?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jeanet: Ik doe ook altijd de dop gelijk op de fles, dus daar kan het niet aan liggen.
   Zorg dat de zeep in zijn geheel goed is opgelost voordat je de soda toevoegt, dat zou een oorzaak kunnen zijn, anders zou ik eerlijk gezegd ook niet weten.

 14. Monique

  Bij mij wordt t wasmiddel ook altijd nogal dik, lobbig, klonterig, of hoe je t ook noemen wilt. Ik bewaar t in een fles. Voor ik het wasmiddel gebruik, schud ik eerst even flink, en zijn t niet van die dikke klonten, lijkt wel wat dunner te worden. (als de fles nog hele vol is, roer ik er wel ns doorheen met de achterkant van een plastic pollepel, dat scheelt ook)

 15. margriet

  ik laat het zelfgemaakte wasmiddel een nacht staan met de deksel er op. de volgende dag is het een jelly dan ga ik er goed met de staafmixer (sorry electrisch) doorheen totdat het mooi vloeibaar is en giet het dan met een litermaat in de lege flessen

 16. Evelien

  Bij mij in de bio winkel is een nieuwe zeep:

  Savon de Provence – Marius Fabre

  Kan de ingrediente niet geheel vinden ivm patent op het recept ed.

  Als dit idd helemaal natuurlijk is en vrij van palmolie, dan lijkt het een mooie optie. Heeft iemand hier ervaring mee, of weet of het idd 100% natuurlijk is en zonder de palmolie?

  Groetjes Evelien

 17. Susanne

  Ik heb gisteren het wasmiddel voor de witte was gemaakt en moet zeggen: “perfect”. Vandaag maakte ik het wasmiddel voor de donkere was maar het blijft lopend gelijk water. Aan de zeep van Marseille kan het niet liggen want die gebruikte ik gisteren ook al en soda kwam er bij het gekleurde niet bij, dus waaraan kan het liggen en hoe kan ik het redden ??

 18. laura

  Hallo allemaal.

  kan iemand me misschien vertellen wat ik bij de was kan gooien om vlekken eruit te krijgen.
  gebruik vantevoren ossegal zeep op de vlek.
  zuurstofbleek van de ecover gebruik ik wel maar is het ook niet echt!
  Iemand een tip?
  Bvd groetjes

 19. Babysteps

  Mijn kleurwasmiddel was op en ik heb vandaag voor het eerst met jouw wasmiddelrecept gewassen. Tot mijn verbazing was de was heerlijk schoon. Ik ben ermee in mijn nopjes! Dank je wel!

 20. marinde

  Hallo .

  Wat is eigenlijk de optimale dosering van dit zelfgemaakte middel?
  En is het wel veilig voor de wasmachine ? Zou er geen vetaanslag ontstaan waar de machine stuk van kan gaan ?

  Groetjes

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @marinde: In mijn blog heb ik geschreven dat wij 60 ml gebruiken, maar gebruik gewoon de hoeveelheid die je nodig hebt zodat je was schoon wordt.
   Waarom zou een zelfgemaakt wasmiddel niet veilig zijn voor de wasmachine en alle chemische wasmiddelen uit de supermarkt wel?
   En waarom zou er een vetlaag ontstaan? Probeer het gewoon eens en dan kun je het zelf beoordelen!

 21. Eline

  Hallo!

  Ik heb afgelopen week het wasmiddel voor de gekleurde was gemaakt met Aleppo zeep. Helaas is het nog steeds vloeibaar! Ik heb wel het idee dat de was schoon wordt, dus het is opzich geen probleem. Toch wil ik wel graag weten waarom het niet dik wordt zoals hierboven beschreven 🙂

  Alvast bedankt en bedankt voor alle tips!! grt Eline

 22. Geertje

  Hoi,
  Heb ook net mijn eigen wasmiddel voor de gekleurde was gemaakt! Staat nu af te koelen.
  Nu wilde ik er een lekker luchtje aangeven maar hoeveel etherische olie moet ik toevoegen? Het moet wel lekker blijven. Als mijn wasmiddel voor witte was op is ga ik die ook zelf maken.
  Groetjes Geertje

 23. Yonna

  Hallo Evelien,
  Even een opheldering: in zuivere Marseillezeep zit geen palmolie. Ik heb net een stuk meegenomen uit Frankrijk en navraag gedaan, daar werd mij verteld dat in zo’n beetje alle zepen die zij daar in de winkel hadden liggen palmolie zat, maar dat de ouderwetse blokken die ik had gekocht wel degelijk op basis van 100% olijfolie zijn. Ik geloof dat het echter niet zo makkelijk is ook elders aan deze “goeie” versie te komen… maar ik wou het even gezegd hebben!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Yonna: In de meeste marseillezepen zit wél palmolie. En de termen “zuiver”, “natuurlijk”, “puur”, “origineel” en “volgens traditioneel recept” zijn niet beschermd, dus die kan iedere fabrikant gebruiken. Dus daaraan weet je nog niet wat de ingrediënten zijn. Daarom adviseer ik Allepo-zeep, omdat je daarbij tenminste wel zeker weet dat er geen palmolie maar olijfolie in zit.

 24. FatmA

  Hallo Evelien ik ben kort geleden bewust geworden van de nadelen van chemische wasmiddelen, verzorgingsproducten enz. Nu ben ik op zoek naar allerlei alternatieven en zo kwam ik terecht op jouw website. Regelmatig vertel ik aan mijn moeder wat ik ontdekt hebt enz, en dan vertelt mijn moeder hoe zij dat vroeger deden. Mijn moeder is niet zo heel oud (63) maar omdat zij is opgegroeid in een dorp in Turkije, in een tijd waar k op natuurlijke wijze geleefd werd (weinig tot geen industrialisatie), kom ik heel veel te weten over natuurlijke alternatieven. Zo vertelde mijn moeder dat vroeger de was werd gedaan mbv een natuurlijk middel, wat verkregen werd dmv het uitkoken van een plant genaamd “coven bitkisi”. Nu ben ik benieuwd of dit in Nederland ook verkrijgbaar is, maar ik weet de Nederlandse benaming voor deze plant niet, wat her lastig maakt om het te zoeken. Kan jij mij misschien helpen? Op de volgende website een afbeelding van betreffende plant.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @FatmA: Wat tof dat je moeder zoveel weet over natuurlijke alternatieven. Op de turkse wikipedia vond ik deze info, waarbij de latijnse naam van jouw moeders plant dus Gypsophila blijkt te zijn. En dat dit rond de Middellandse Zee vroeger inderdaad werd gebruikt als zeep.
   Ik weet dat in onze contreien Zeepkruid, latijnse naam Saponaria, vroeger veel werd gebruikt als zeep. Heb daarom zelf als kruidenvrouwtje ook met zeepkruid als shampoo geëxperimenteerd, maar daar werd mijn haar toen niet schoner van.

 25. Liesbeth

  Hoi Evelien,
  Ik heb gisteren ook mijn zelfgemaakt wasmiddel gemaakt naar jouw recept. Ik heb hiervoor Marseille zeepvlokken van de eerlijke handel gekozen uit Senegal. Er zit inderdaad palmpitolie in, maar van de opbrengst worden er palmplantages en waterputten aangelegd voor de bevolking. De zeep ruikt heerlijk, alleen wordt mijn gekleurde wasmiddel niet echt dik (alleen 85gr zeepvlokken). Bij het wasmiddel van de witte was (zeepvlokken en soda) werd het wel dik. Ik heb nochtans net hetzelfde gedaan. Misschien heb ik ook wat te snel gedacht dat de zeep helemaal opgelost was(heb nochtans goed geroerd)? Ik heb de zeep wel geen 24 uur laten afkoelen voor ik ze over goot in de bussen. Kan dit het probleem zijn? Mijn hoofdvraag is vooral: is het wasmiddel ook perfect bruikbaar als het niet dik is? Zou het gewoon doodjammer vinden opnieuw te moeten beginnen.
  Sinds kort waste ik ook met waspoeder omdat ik dacht dat dit beter was voor het milieu (kartonnen doos, je kwam langer toe enz.). Maar ik heb geleerd dat waspoeder net erg slecht is voor je machine en je leidingen. Poeder is al moeilijker te doseren,en verstopt mettertijd je leidingen. Als je pech hebt kan het poeder zelfs in je motor terecht komen of je wasmachine kan door het poeder dat verstopt niet meer spoelen waardoor de motor van je wasmachine oververhit kan geraken. Ook de lagers van je wasmachine kunnen door poeder sneller stuk gaan. Vloeibaar wasmiddel is altijd beter omdat er minder achterblijft en je nauwkeuriger kan doseren. Ik heb zelf voorgehad onlangs dat mijn wasmachine een waterstop deed omdat er door achtergebleven waspoeder ,niet meer gespoeld kon worden. Gelukkig was ik er snel bij en heb ik geen nieuwe moeten kopen. Mijn buurman die jaren wasmachines heeft hersteld wist mij de hierboven info te vertellen. Hij wast ook alleen maar mijn vloeibaar wasmiddel. Ik heb dezelfde dag nog uit voorzorg mijn waspoeder dat ik nog had weggedaan. Dacht het eerst op te gebruiken, maar hou mijn wasmachine die ondertussen 8 jaar geworden is toch nog wat in eren. Ik ben echt verknocht om dat ding omdat ik hem tweedehands heb over kunnen nemen van een vriendin en het na al die jaren nog altijd fantastisch wast!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Liesbeth: Ik wacht ook geen 24u met overgieten hoor, doe altijd gelijk na maken in de pan het wasmiddel in de flessen gieten en laat het daar dikker in worden. Wel raar dat het niet dikker wordt, maar ik denk dat je het prima kunt gebruiken, misschien wel iets meer gebruiken dan normaal, omdat het nu dus minder geconcentreerd is.

 26. Liesbeth

  Bedankt voor de info. Ik ga ook eens proberen met een geraspt stuk Sun light zeep. Ondertussen ook 6 weken shampoo vrij en je recept voor de afwas doe ik ook al even en is echt heel goed. Hopelijk komt het ook in orde met het wasmiddel, want vind het zelf maken echt leuk!

 27. Eva

  Hallo Evelien,

  Ik heb het geprobeerd, met zelfgemaakte zeep (gewone, echte zeep van vetten en natronloog dus). Het wordt bij mij ook niet echt dik, ook niet als ik veel minder water gebruik! En het lijkt niet echt te werken… vooral bij wat oudere shirtjes zie ik nog deovlekken zitten en helemaal fris ruiken ze ook niet. Wel een beetje naar lavendel omdat ik er olie bij heb gedaan, maar niet alsof het helemaal schoon is. Wat doe ik verkeerd?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Eva: Ik zou het ook niet weten. Misschien eens proberen met zeep uit de winkel of het dan beter gaat?
   Als vlekken er al langere tijd inzitten, krijg je ze inderdaad niet meer uit, ongeacht welk wasmiddel je gebruikt. Of je moet een chemisch vlekkenmiddel gebruiken.

 28. Pingback: Zelf vloeibare wasmiddel maken | marjonprobeerthetuit

 29. Pingback: De zeepfabriek – zelf kokosoliezeep maken | Museful Mornings

Reacties zijn gesloten.