Zon zonder zonnebrandcrème

We maken zelf onze tandpasta en alle andere verzorgingsproducten vinden we overbodig. Een vaak gestelde vraag was: hoe doen jullie dat dan met zonnebrandcrème?
sunscreen

Schadelijke stoffen en nanodeeltjes

Synthetische / chemische zonnebrandcreme = schadelijke stoffen
Zonnebrandcrème beschermt tegen verbranding en voorkomt zo huidkanker.
Maar in de meeste synthetische zonnebrandcrèmes zitten schadelijke stoffen die kanker of hormoonverstoringen veroorzaken. Dus het middel is net zo erg als de kwaal!

Vermijd daarom crèmes die de volgende ingrediënten bevatten:
oxybenzone – parabenen – parfum/fragrance
gif

Minerale zonnebrandcreme = nanodeeltjes
Naast synthetische crèmes zijn er minerale zonnebrandcrèmes, deze bevatten als ingrediënt titanium-dioxide of zink-oxide. Deze filters dringen niet door in de huid, maar blijven als zichtbare witte laag op de huid liggen en reflecteren het zonlicht.
Maar omdat een zichtbare witte laag niet esthetisch wordt gevonden, maken veel fabrikanten gebruik van nanotechnologie: de deeltjes worden dan zo klein gemaakt dat ze niet meer ‘zichtbaar’ zijn. Het is echter nog niet duidelijk wat het effect is van deze deeltjes in ons lichaam. Dus je kunt deze beter ook vermijden.
nanodeeltjes

Zonnebrandcreme en vitamine D tekort

Wij laten regelmatig onze bloedwaardes controleren en hadden een vitamine D tekort, zelfs mijn vriend die altijd buiten aan het werk is.
Hier in West-Europa hebben de meeste mensen een chronisch tekort aan vitamine D. Zeker in de winter is de zonkracht op het noordelijk halfrond gewoon niet sterk genoeg om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vandaar dat veel mensen in de winter massaal ten prooi vallen aan griepjes en verkoudheden.
vitamine D

Vitamine D is onmisbaar voor veel belangrijke lichaamsfuncties. Het bevordert de opname van calcium in de botten. Door een gebrek aan vitamine D wordt er te weinig calcium opgenomen waardoor steeds meer (vooral oudere) mensen osteoporose krijgen.
Verder heeft voldoende vitamine D een positief effect op het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en is goed ter voorkoming van botontkalking, astma, MS en type 2 diabetes. Ook (winter)depressie, slechte tanden, geheugenverlies en slechte haargroei kunnen met vitamine D bestreden worden.

De zon levert gratis vitamine D. Maar door de UV-filters in zonnebrandcrèmes bereikt deze vitamine D onze huid niet meer.

Zonnebrandcrèmes zijn daardoor een belangrijke oorzaak
in ons tekort aan vitamine D.

Onverantwoord zongedrag door zonnebrandcrème

Iedereen weet dat als de zon schijnt je zoveel mogelijk in de schaduw dient te blijven, je lichaam bedekken met kleding en je hoofd met een hoedje en dat je tijdens de heetste uren van de dag beter binnen blijft.
Maar door zonnebrandcrème nemen we die preventieve regels niet altijd meer in acht. We smeren ons in, denken daardoor volledig beschermd te zijn en gaan voluit de zon in.
zonnen

Huidkanker niet door zon maar door verbranding

De kans op huidkanker kan wel vergroot worden door overmatig zonnen, maar dat geldt vooral als je verbrandt. Uit onderzoeken blijkt dat juist mensen met buitenberoepen de kleinste kans op een melanoom (huidkanker) hebben. Er zijn dan ook artsen die de toename van huidkanker juist toeschrijven aan te weinig buiten zijn van de moderne mens. Daardoor krijgt de blanke winterhuid opeens een overdosis zon tijdens de 3 weken zonvakantie of tijdens de eerste mooie lentedagen. Verbranding vergroot het risico op de ontwikkeling van melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Regelmatige blootstelling aan de zon doet dat niet als er maar sprake is van geleidelijke verkleuring.
huidkanker

Voorkomen beter dan genezen

Wij gebruiken dus geen zonnebrandcrème meer en volgen de preventieve regels:

 1. We gaan op het heetst van de dag lekker naar binnen, siesta houden of rustig boekje (voor)lezen, het is dan te warm om actief buiten bezig te zijn.
 2. Op een warme zomerdag gaan we niet rond het middaguur aan de rivier of strand zitten, ook niet onder een parasol.
 3. Onze kindjes dragen de hele dag een hoedje en shirt met mouwen, ook als ze spelen in het zwembadje in de tuin.
 4. We bouwen langzaam zon-gewenning op en gaan dus niet een week bakken in de volle zon op een witte winterhuid, want dat is de minst gezonde manier van zonnen.
Ons dochtertje Linde met haar zomerhoedje

Ons dochtertje Linde met haar zomerhoedje

Zo zijn we zeker dat onze kindjes niet in aanraking komen met schadelijke stoffen of nanodeeltjes én dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen.

Lees ook over verzorging:
Zelf shampoo maken
Shampoo vrij
Zelf tandpasta maken
De mond vol van tandpasta
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder
Zelf parfum en aftershave maken
Knippen en scheren

Lees ook over zomer:
Zelf sandalen maken
Hoe je met zomerhempjes wegdoen het klimaat kan redden


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


49 thoughts on “Zon zonder zonnebrandcrème

 1. marijke

  Hey Evelien, ik ben het helemaal met je eens 🙂 voor mij ook geen zonnecreme. Wist je dat cocos olie een spf 4 heeft? 🙂 ik doe soms wat bio cocos olie op mijn huid ipv bodylotion 😉

  Groetjes, Marijke

  1. Chris De Ceuster

   Dank je wel Marijke, voor deze tip… Ik gebruik ook kokosolie als “bodylotion, maar wist niet dat het ook goed was om je te beschermen tegen de zon. Ik was toch wel op zoek naar iets, want ik fiets regelmatig door de zon, en dit met een “ouder wordende huid”…

   1. Annette

    Als je per uitzondering toch een crème wil gebruiken… welke is dan okey? Of bestaan die niet en moet je het bij kokosolie houden…?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Annette: Dat is een kwestie ven persoonlijke voorkeur, wil je een veilige zonnebrand, dan kies je een minerale crème zonder nanodeeltjes, met als nadeel dat er witte waas op je lichaam zichtbaar is.
     Of wil je er presenatief uitzien, dan kun je kiezen uit een synthetische zonnebrand of een minerale zonnebrand met nano-deeltjes, met als nadeel dat die minder veilig zijn.

     1. Annette

      Hoe weet je of er al dan niet Nano-deeltjes in een crème zitten? In een recent artikel van Juglen Zwaan (24 mei 2022) over zonnebrand lees ik dat Zinkoxide ansich wel een natuurlijk mineraal is? Ik gebruik nu Naif (in NL geproduceerd = duurzaam) en ja een beetje witte waas maar ach, liever goed beschermd. Weet jij of deze crème verder okey is qua ingrediënten of dat ik op zoek moet naar een ander? BVD!

     2. GreenEvelien Bericht auteur

      Annette: Deze blog is vooral bedoeld om bewustwording te creëren over de verschillende typen zonnebrand-crèmes en de bijbehorende nadelen. De marketing heeft heel goed zijn best gedaan om ons te doen geloven dat we zonnebrandcrème moeten gebruiken, dat veel mensen er niet meer bij stil staan dat je er ook voor kan kiezen om GEEN zonnebrand-crème te smeren en gewoon preventieve maatregelen kunt nemen.

      Dus ik ga hier niet van iedere crème vermelden welke schadelijk of iets minder schadelijk is, want mijn intentie is dus juist om te laten zien dat je ook geen crème kunt gebruiken.

      Ik vind trouwens je opmerking dat als een crème in NL geproduceerd is, dat het dan duurzaam is, echt ongefundeerd!
      Dat geldt voor voeding, niet voor crèmes…
      Weer een prachtig staaltje greenwashing, wees aub kritisch, zij willen vooral geld verdienen en als “lokaal” tegenwoordig een goede marketingterm is voor de bewuste consument, dan gebruiken ze die ook, tsjakka!

 2. Marieke

  Goede blog! Wij gebruiken ook geen zonnebrandcrème meer sinds vorig jaar. Mijn kinderen hebben last van eczeem en de zonnebrandcrème maakt dat alleen maar erger. Ik laat de kinderen zo vroeg mogelijk in het voorjaar al veel naar buiten gaan, onbeschermd. Nooit op het heetst van de dag maar in de ochtend en namiddag. Zo bouwt hun huid vanzelf bescherming op voor de zomer. Alleen als het echt niet te vermijden is om op het heetst van de dag in de zon te zijn, gebruik ik een biologische zonnebrand. Tot nu toe is het nog maar 1 keer nodig geweest. De kinderen zijn nog nooit verbrand en hun huid knapt enorm op van de zon, zolang we er niks op smeren. Ik ben er van overtuigd dat in het geval van zonnebrandcrème het middel inderdaad erger is dan de kwaal! De zon is geen vijand, zoalng je er maar verstandig mee omgaat 😉

 3. Emmelien

  Ik ben het helemaal met je eens!
  Ik gebruik zelf wel zonnebrand, ik ben op zaterdag namelijk postbode van half 12 tot 4. Ik smeer nu met de zonnebrand van Badger die ook geen nanodeeltjes etc. bevat. Het was de natuurlijkste die ik kon vinden (hier volgens mij alleen te koop via biovitamins.nl)!

 4. Briers

  Je schrijft dat bij gebruik van zonnebrandolie het middel net zo erg is als de kwaal. Is er enige evidentie om deze bewering te staven? Titaniumoxide en zinkoxide als vervanging van zonnecrème blijft op de huid liggen en kan door kinderen via handcontact in de mond terecht komen. Ik denk dat hier het middel veel erger is dan de kwaal. Vit D tekort is een gevolg van te weinig buitenkomen in de winter. In de zomer, wanneer mensen zonnecrème gebruiken is er helemaal geen probleem met de opname van vit D.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Briers: Als je op zoek gaat naar informatie hierover kom je verschillende bronnen tegen die deze informatie bevestigen, onder andere op Wikipedia (met veel oorspronkelijke bronvermeldingen)
   Omdat de orale inname van titaniumdioxide en zinkoxide inderdaad niet zonder gevaar is, gebruiken wij ook geen minerale zonnebrandcrèmes.
   Zoals in de blog beschreven, zijn wij echte buitenmensen en komen wij dagelijks veel buiten, ook in de winter. In de winter gaan we soms gerust in ons t-shirtje in de sneeuw spelen om zo onze huid aan vitamine D bloot te stellen. En nog hadden we een vitamine D tekort. De aanbeveling iedere dag slechts een kwartiertje buiten zijn met hoofd en handen ontbloot is naar mijn mening dan ook achterhaald.

 5. marijke

  Ik was er nog bij vergeten te zeggen dat zonnecreme de oceaan vervuilt, elk jaar komt er over heel de wereld door met zonnecreme in zee te gaan zo’n 4,000 a 6,000 ton of zonnecreme in het water terecht. zie ook deze link wat het met coral reefs doet.
  Groetjes, Marijke

 6. Katrien

  Waarom bestempel je fragrance/parfum als giftige stof? Fragrance is de verzamelnaam voor alle geurstoffen zowel de synthetische als de natuurlijke. Het is geen giftige stof. Het is zelfs geen stof, het is een verzamelnaam. En parfum een giftige stof? Ik dacht het niet.

 7. Melissa

  Interessante visie en tips, Evelien. Wat mij intrigeert is hoe jullie aan dat vitamine D-tekort komen; zeker in dit seizoen. Is dat niet erg ongewoon, vraag ik me af?

  1. Rinske

   Ongeveer 90% van de bevolking heeft een vitamine D tekort. Google maar eens op Jeff T. Bowles. Hij schreef hier een heel interessant boek over.

 8. Lilith

  Ik kan begrijpen waarom je geen zonnebrandcrème meer zou gebruiken. Als historica denk ik er dan altijd aan hoe mensen vroeger ook perfect zonder door het leven gingen. In veel gevallen is het een kwestie van samenwerken met de natuur in plaats van ze tegen te werken.
  Toch blijf ik zelf wel zonnebrandcrème gebruiken. Ik kies wel voor een zo natuurlijk mogelijk product en gebruik het ook enkel wanneer ik echt in de zon kom. Maar feit is gewoon dat ik met mijn rode haren en hypergevoelige witte huid de zomerzon zeer slecht verdraag. Zonder zonnebrandcrème kan ik nog geen halfuur buiten komen zonder rood te zien en lange mouwen kan ik absoluut niet uitstaan in de zomerse hitte.
  Natuurlijk zoek ik zoveel mogelijk de schaduw op, maar die is jammer genoeg niet altijd overal te vinden en ik kan nu eenmaal enorm genieten van een terrasje doen met vrienden of een dagje over het strand gaan wandelen of gewoon de hele dag in de moestuin werken.

  1. Rineke Sok

   Tja. Vroeger was de ozonlaag nog wat dikker dan nu, gingen we niet massaal wekenlang bakken in de Spaanse/Turkse/andere buitenlandse zon, was bruin worden een teken van armoede (want als je bruin werd, had je dus buiten op het land gewerkt en als je rijk was kon je het je veroorloven om binnen te blijven niets doen)…

 9. johmar

  ik gebruik zelf heel weinig zonnebrand creme, en probeer ook altijd mijn huid heel voorzichtig te laten wennen aan de zon ,zeker in het voorjaar als de zon nog niet zo sterk is, verder ben ik niet iemand die echt gaat liggen bakken in de zon ,maar probeer wel veel buiten te zijn, door bijvoorbeeld wat in de tuin te werken en veel te fietsen. als ik buiten ga eten of lezen doe ik dat zoveel mogelijk in de schaduw.

 10. Nitteke

  Sorry, het kan best zijn dat die stoffen die je allen beschrijft schadelijk zijn. Maar als roodharige die al huidkanker heeft gehad gebruik ik toch liever zonnecrème. Ga winter en zomer elke dag buiten, wij zijn buitenmensen. Ook de kleinkinderen tijdens zomer steeds een t-shirt aan. Maar blijven toch zonnecrème gebruiken. Ben niet overtuigd van die zogezegd schadelijke stoffen. Zit overal wel iets in dat schadelijk is. Maar heb mijn kleinkinderen liever kankervrij. Dus er zal meer moeten zijn om mij te kunnen overtuigen.

   1. Rotsaert

    Tja, ik ben bruinharig en had huidkanker. Niks van bescherming gebruiken lijkt me ook niet zo een goed plan. Ik kan me niet herinneren dat ik erg verbrand geweest ben in het verleden. En ben ook geen overmatig gebruiker van zonnecrème. Ik zou toch voorzichtig zijn met zonblootstelling zonder bescherming. Ik weet zelf nog niet goed wat het beste is..

  1. Chris De Ceuster

   Sommige zonnecrèmes zijn jammer genoeg zelf kankerverwekkend. In andere landen mogen ze soms niet verkocht worden, en werden ze enkele jaren geleden van de markt gehaald. In België kijken ze niet zo nauw natuurlijk.

 11. Liesbet

  niet alleen Lavera maar ook natur&sun bevat bij mijn weten geen nano deeltjes maar ben het niet zeker. Heb onze kinderen nog niet zien likken aan hun ingesmeerde gezichtjes en armpjes en beentjes. Inderdaad niet gaan overdrijven met insmeren maar liever de zon mijden als het te heet is. Wij snappen echt niet hoe er files kunnen ontstaan richting de kust op het heetst van de dag! In het Zuiden is men verstandiger en blijft men binnen.

 12. Sigrid

  Ik gebruik al jaren geen zonnebrandcreme, niet nodig, ik verbrand zelden (ook al heb ik een redelijk lichte huid). Ik kom het hele jaar door ongeveer evenveel buiten.

 13. Corien

  Altijd al weerstand gehad tegen het gebruik van zonnecreme. Ik verbrand nooit, ondanks lichte huid, ook niet tussen 12-15 uur, Maar ga gewoon uit de zon als ik voel dat het begint te branden. Ben dus blij om te lezen dat het onnodig is.Vind het ook bijzonder onsmakelijk in zwembaden en op het strand als je zo’n olielaag op het water ziet liggen.

 14. Pingback: Vitamine D | Zjuzdme.org

 15. L Stabel

  Je hebt helemaal gelijk met te zeggen dat je best geen zonnebrandcrème opdoet om vit D aan te maken (die crèmes stoppen de opname van vit D).
  Het is echter niet verstandig om onbeschermd langer dan een halfuur in de zon te volle zon te komen vanwege huidkanker. Een halfuur, in de maanden zonder ‘r’ is namelijk meer dan voldoende om vit d op een natuurlijke manier aan te maken. Dit dus enkel vanaf mei tot augustus. En eigenlijk zou het nog het beste zijn volledig naakt, maar ja, dat ‘kan’ niet zomaar maatschappelijk gezien 🙁
  Vele mensen in het ‘Noorden’, lage landen enz hebben een tekort aan vit D. Dat heeft weinig te maken met het al of niet ook buitenkomen in de winter, maar met de stand van de zon. De mens is ontstaan in Afrika en zijn dan naar het noorden verhuisd. Vandaar de vele tekorten aan vit D.
  Mijn man bijvoorbeeld komt heel veel ‘buiten’, maar toch heeft hij vorig jaar ontdekt dat hij een nog lager vit D gehalte heeft dan ikzelf, die niet zo veel als hij buitenkomt.Dat was een complete verrassing en hij wou het zelfs eerst niet geloven 😉 Het verstandigste is in de wintermaanden supplementen , op basis van olie, in te nemen (vit D is een in vet oplosbare vitamine) . Dat kan gewoonweg niet op een natuurlijke manier hier in de winter. (daarmee wil ik niet beweren dat je nooit moet buitenkomen, dat is voor zoveel andere reden aan te raden..)
  Een boek dat ik hieromtrent je zeker wil aanraden is van Dr. Gert Schuitemaker: ‘ Nieuw licht op vitamine D’. Een tekort aan vit D kan idd leiden tot allerlei ziektes, tot diabetes, osteoporose, hart en vaatziekten enz..
  Een kleine quote uit dit boek:
  ” Drie uren zomerzon op het gelaat levert 400IE vit D.In de winter is dit slechts 40IE.Onder een bewolkte hemel is de blootstelling aan uv straling al ongeveer 30% minder dan in de zon.”

 16. l Stabel

  Hey,

  Ik heb hierover nog wat meer informatie opgezocht en ben hierdoor 100% ‘bekeerd’ van allerlei crèmes, waarvoor mijn dank 😉
  Al jarenlang gebruik ik allerlei handcrèmes voor mijn droge handen met kloven enz. Heb hier erg veel last van.
  Tot ik jouw bericht las over parabenen. Ben hier wat meer over gaan opzoeken en sta er nu huiverig tegenover, ongelooflijk eigenlijk wat ze in cosmetica draaien ..
  Ik ben terecht gekomen op een website over de Ayurvedische geneeskunde en daar wordt gezegd : ‘wat je niet zou opeten, kan je beter ook niet op je huid smeren’ . Maw wat ik nu ga proberen, is zelf een crème te maken van kokosnootolie met een paar druppels etherische lavendelolie. Ben eens benieuwd !
  Olijfolie zou ook helpen, maar dat vind ik nogal vettig op handen, waar je alles mee moet vastpakken ..
  Dus, thx !

 17. Alie

  Ook ik had een ernstig vitamine D tekort. Heb er hierdoor veel over gelezen. Vitamine D wordt pas door de huid aangemaakt bij zonkracht 3. De zon bereikt die zonkracht niet in de winter. Het heeft dus niet zoveel zin om in de winter in je shirt buiten in de sneeuw te spelen. Ook is het per persoon verschillend hoe makkelijk je huid vitamine D aanmaakt. Ik slik vanaf die tijd iedere dag vitamine D en nu zijn mijn waarden prima. Een vitamine D tekort kan allerlei ziektes en problemen geven.
  Verder probeer ik op mooie dagen altijd even een poosje in de zon te zitten zonder zonnebrandcrème. Want je hebt zeker gelijk als je zegt dat de aanmaak van vit D wordt geblokkeerd door crèmes. Maar als we naar het zwembad gaan of zijn op vakantie op de camping of aan zee, dan gaat er zeker zonnebrandcrème mee. Met onze blanke huidjes ontkom ik er niet aan, ook al mijden we de uren midden op de dag. Dan geen zonnebrandcrème lijkt mij zeer onverstandig.

 18. Sabine

  Zelf woon ik in een tropisch land en gebruik geen zonnebrandcreme meer: ik verbrand nu niet meer ( wat ik met creme wel had), heb geen huiduitslag meer en word bruin i.p.v rood. Ga ’s morgens vroeg en in de namiddag met mijn zoon naar het strand en dat gaat goed.
  Ik smeer wel een mengsel van rodepalmolie met cocosolie op de huid als hidratante.

 19. Annika

  Ik heb een vraag: je zegt dat de zonnebrandcreme voorkomt dat vit D kan worden opgenomen omdat het de huid niet bereikt. Is dat ook niet zo met lange mouwen en hoedje op? (Waar ik niet op tegen ben maar vroeg het me gewoon af).

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Annika: Ja, het klopt dat met lange mouwen en een hoedje je ook minder vitamine D opneemt. Maar in de zomerzon is de opname via blote benen en handen vaak al voldoende. En ook in de schaduw neem je vitamine D op.
   Ik wil gewoon duidelijk maken dat we in het Westen vaak een vitamine D tekort hebben omdat we over het algemeen te veel binnen zitten. En als we dan buiten komen, maar zonnebrand smeren, kunnen we nog geen vitamine D opnemen.

 20. Ada keur

  Hi,
  Met grotendeels instemming je informatie gelezen.
  En zeker zo min mogelijk in de scherpe zon,
  Ogen beschermen en kleding aan.
  Ik gebruik wel zonnebrand crème maar in kleine verpakking want het zou maar 1 jaar houdbaar zijn.
  Wat de vit d hoeveelheden nodig per dag betreft, is dat wel het alg. advies maar……..ik betwijfel of men vroeger zoveel vit.d tekort kwam en zeker degenen zie veel op het land werkten, goed gekleed e.d.
  Ik vraag me dus af of de dagelijkse hoeveelheid niet lager is dan nu geadviseerd wordt.
  Ik ben 69 jaar, sinds mijn 40e geen menstruatie slik niets en gelukkig nooit ziek. En geen pijnlijke botten etc. Maar ik ben geen bewijs natuurlijk.

 21. Frida Dumont

  Als blanke met een witte huid die snel rood wordt en verbrandt, valt het me op hoe weinig lommer (schaduw) er te vinden is in de stad of zelfs op het platteland. Ik ben 23 jaar geleden naar India geweest en ik ben daar niet verbrand. De kleding is daar bedekkend en ’s middags houdt men daar een siësta. Ik heb wel het gevoel dat de zon meer ‘brandt’ dan vroeger.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Frida Dumont: In warme landen weten ze inderdaad veel beter hoe zich te beschermen tegen de zon: op het heetst van de dag binnen blijven en je lichaam bedekken.
   Maar veel mensen willen hier op een zomerdag met bijna geen kledij en pal in de zon “gewoon” naar het strand, zwembad, speeltuin, fietsen, bbq-en, etc.

 22. Renate

  Ik ben toch erg blij dat er zonnebrandcrème bestaat. Ik ben het ermee eens dat je zoveel mogelijk in de schaduw moet blijven bij volle zon. Echter niet alleen bij forse verbranding ontstaat huidkanker. Andere soorten huidkanker ( basaalcel- en plaveiselcel- kanker) zie je toch ook veel bij de generatie die nog niet zoveel in de zon zat, maar op plekken die veel aan zonlicht wordt blootgesteld ( gezicht, handen, hoofdhuid) en juist ook bij mensen met buitenberoepen.
  Overigens zou ik als roodharige dan nooit in de zon kunnen, of niet langer dan 10 minuten. Dus ik gebruik graag toch crème om te voorkomen dat ik verbrand.

 23. GreenEvelien Bericht auteur

  Op mijn facebookpagina heeft een lezer het volgende gereageerd:

  Ik gebruik het ook niet meer. Ben roodharig maar zolang ik niet op het heetste punt van de dag 12 tot 3 vol in de zon zit te bakken verbrand ik niet.
  Vroeger zat ik met factor 50 in de zon en was eind van de dag zo rood als een kreeft.
  Las dat meerdere mensen eronder hadden gereageerd over rood haar en zon maar dit klopt niet helemaal. Goed plannen dan kan zelfs een roodharige langere tijd genieten van de zon: ochtend en avondzon.

 24. Anne

  Ik heb vaak last van zonneallergie (al na 10 minuten in de zon als ik nog een winterhuid heb). Ben het langzaam op gaan bouwen en alleen met hete dagen zoals vandaag en gisteren gebruik ik wel zonnebrandcreme van Lovea (volgens mij de beste qua ingrediënten). Ook voor de kinderen gebruiken we die wel als het echt heel warm en zonnig is. Vitamine D tekort ben ik niet bang voor, ze spelen echt hele dagen buiten en meestal zonder zonnebrandcreme. Ik vind het echter wel sneu om ze binnen te houden op het heetst van de dag. Daar zijn ze te actief voor en dan spelen alle kinderen in de buurt buiten en kunnen ze niet meedoen. Ze zijn 8 en 11, dat is misschien ook een verschil met als je echt kleine kindjes hebt. Ik denk dat balans altijd goed is, het is in ieder geval goed om er bewust van te zijn dat altijd een dikke laag zonnebrandcreme en bakken maar geen goede optie is 🙂

 25. Carine

  allee , mijn dochter wil vandaag naar het zwembad waar je ook buiten kunt zwemmen , maar eens uit het water is er nergens schaduw . Jamaar zegt ze : ik ga mij goed insmeren en als k verbrand ben , na een paar dagen voel k dat niet meer! je gaat mij niet zeggen dat goed insmeren , en uren in 34 ° in de zon zitten het verbranden gaat tegen houden en gezond is . Nu is het hier onweer omdat ze niet mag . Die jeugd van tegenwoordig !

 26. Joke

  Ik ben 73 jaar oudste van 7 kinderen. Wat denk je in mijn tijd, we wisten niet eens wat zonnebrandcreme was en we speelden heeeeel veel buiten. Ik weet niet wanneer ik ben begonnen met zonnebrandcreme. Ik denk niet eens zo lang geleden. Als ik verbrand, ga ik uit de zon. En nu gebruik ik af en toe een bio-zonnebrandcreme. Ik zal eens kijken of de door jouw genoemde stoffen daar in zitten. Geweldige site trouwens en goed dat je je kinderen zo opvoedt. Rust in de tent. Ik heb ook geen Wifi en smartphone.

 27. A

  Ik vind het onverantwoord om te zeggen dat men geen zonnebrandcreme hoeft te gebruiken en m.n. voor kinderen (ook volgens mijn dermatoloog geen goed idee). Een geleidelijke bruining geeft hoe dan ook geen “natuurlijke” bescherming.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @A: Ik beweer nergens dat je zomaar zonder bescherming klakkeloos in de zon moet gaan zitten. We hebben zeker bescherming nodig, maar er gezondere alternatieven dan zonnebrandcrème.
   En jawel, als je geleidelijk verkleurt, heb je minder kans op verbranding!

 28. Kaatje

  Ik probeer ook zo weinig mogelijk in de volle zon te zitten, maar wanneer dit langer dan een kwartier niet zal lukken gebruik ik zonnespray.
  Ik wil nu wel eens weten of deze ‘een gezonde optie’ is. Parabenen zie ik niet staan op de ingrediënten lijst bij mijn 2 verschillende soorten .
  Wel benzophenone-3, (sodium/alkyl/phenetyl) benzoate, benzyl alcohol… Dus stoffen waarin BENZ voor komt. Jij vernoemt bij de schadelijke stoffen oxybenzone, maar horen alle andere Benz stoffen hier ook bij of niet?
  Groetjes

 29. Mara

  Ik vind het apart dat je vermeld dat buitenwerkers het minste kans op huidkanker zouden hebben. Ik lees namelijk in genoeg bronnen precies het tegenovergestelde. In Duitsland is huidkanker zelfs erkend als beroepsziekte onder buitenwerkers. Hoe zou je dat dan verklaren?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Mara: Bij buitenwerkers went hun huid gedurende de lente geleidelijk aan de zon en verbranden ze in verhouding minder dan kantoormensen die in de volle zomer plots hun “bleke” huid blootgestellen aan de felle zon. Dus buitenwerkers verbranden minder en juist verbranden vergroot de kans op huidkanker.

   Maar omdat buitenwerkers natuurlijk wel véél meer zon vangen dan kantoormensen, wordt hun kans op huidkanker weer vergroot. Dat verklaart dat het in Duitsland als beroepsziekte erkend wordt.

   Wat ik hier wilde benadrukken is dat veel mensen enkel vertrouwen op zonnebrandcreme, maar dat we met ons gedrag ook veel verbranding en dus huidkanker kunnen voorkomen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.