Hoe je met zomerhemdjes wegdoen het klimaat kan redden

Hier eerst mijn verhaal waarom ik alle zomerhemdjes de deur uit heb gedaan.
Wil je gelijk weten wat de link met het klimaat redden is? Scroll dan even naar beneden.

Zomerhemdjes de deur uit!

In de kasten van de kinderen en in die van mij lagen een tigtal zomerhemdjes.
I love zomerhemdjes, ze staan voor mij symbool voor de zomer, zon, warmte, vakantie, vrijheid. En ook gewoon handig, lekker luchtig.
Plus staan ze zo mooi:


Maar ik merk dat ik ze onze kinderen niet meer laat dragen de laatste jaren. Uit voorzorg dat hun schouders niet verbranden. Ik zou ze ook kunnen insmeren met zonnebrandcreme om verbranding te verkomen, maar ik kies er liever voor om ze gewoon shirtjes met korte mouwen te laten dragen. Geen zooi op hun lichaam.

Dus lagen die stapels met hemdjes in hun kast stof te vergaren, maar ik vond ook moeilijk om ze weg te doen, omdat ik ze zo zomers mooi vind.
Nu toch knoop doorgehakt dat als ze niet gedragen werden, ik ze beter weg kon doen, meer ruimte en overzicht in de kasten.

Echter als ik besloot de hemdjes van de kinderen weg te doen vanwege huidbescherming, dan moest ik consequent zijn en dus ook mijn eigen hemdjes opruimen. Oei, dat was een moeilijke…
En nog erger, dan zou ik dus eigenlijk ook mijn zomerse jurkjes (zonder mouwen) de deur uit moeten doen, au!

Ik heb alle hemdjes en betreffende jurjes uit mijn kast gehaald, jeetje wat een berg.
Om mezelf te overtuigen mijn lievelingsitems toch weg te doen, heb ik daarom wat argumenten verzonnen:

 • Het is niet consequent dat je je kinderen geen zomerhemdjes en -jurkjes meer laat dragen en je dat zelf nog wel doet.
 • Eigenlijk belachelijk dat ik in verhouding zoveel kleding heb voor slechts één maand per jaar dat ik ze daadwerkelijk aankan.
  Want driekwart van het jaar loop ik in een lange broek en warme trui. En als het dan eindelijk zomer is, is het helaas ook vaak nat weer, waardoor je dus nog geen hemdjes/jurkjes aankan. Oftewel kan ik ze dus maar één maand dragen, terwijl dat wel de helft van mijn kast in beslag neemt.
  Rationeel dus totaal niet logisch, maar emotioneel wel begrijpelijk, want ik houd zo van zon & zomer! Ik besef echter ook door zoveel zomerse kleding te hebben, het daardoor echt niet vaker mooi weer wordt 😉
 • Als ik die hemdjes en jurkjes nou wegdoe, heb ik een opgeruimde kledingkast.
  Past toch helemaal bij het minimalisme wat ik verkondig?
 • Als ik minder kleding heb, heb ik ook minder keuzestress over wat ik aandoe.
 • Die kinderen hadden geen enkele moeite om hun hemdjes en jurkjes weg te doen, waren akkoord in 1 seconde: “Prima, mag ik nou verder spelen?”
  Dus wat loop ik nou moeilijk te doen over een stapel kleding?
  Grappig dat onze kinderen veel minder aan kleding gehecht zijn dan ik, juist door de normen en waarden die ik ze meegeef, maar dat ik er dus zelf nog niet zo goed in ben. Heerlijk positief confronterend!
 • Niet vergeten waar het allemaal om draait, huidbescherming, je gezondheid!

Dus ook ik heb afscheid genomen van al mijn hemdjes en de meeste van mijn zomerjurkjes. Weer een doos vol kleding die weg kan.
Opgelucht om minder zooi te hebben, maar vooral fijn om zo de huid van mijn kinderen en van mij beter te beschermen!

Link tussen zomerhemdjes en klimaat redden?

We hebben een probleem: verbranding door de zon wat huidkanker kan veroorzaken.

 • Re-actieve oplossing:
  een toepassing ontwikkelen (€), waarbij we ons gedrag niet hoeven aan te passen:
  zonnebrandcreme
 • Pro-actieve oplossing:
  ons gedrag aanpassen (gratis): zomerhemdjes de deur uit

Dit is een simpele metafoor hoe het klimaat-probleem aangepakt dient te worden!
De oplossingen worden te vaak gezocht in re-actief handelen en dan vooral in dure, high-tech innovaties in plaats van pro-actieve, low-tech en voor-de-hand-liggende oplossingen waarbij we enkel ons gedrag een beetje dienen aan te passen.

– Waarom debatteren over belasting verlagen op energie ipv inzetten op energie vrijheid?

– Waarom niet temperatuur lager zetten en warme kleding dragen ipv warmtepompen?

– Waarom geen sensibilisatie om minder auto te rijden ipv elektrische auto’s te promoten?
   (die steeds groter en zwaarder worden = rebound-effect)
De enige “milieuvriendelijke” auto is die niet rijdt
Het antwoord is natuurlijk dat met re-actieve, high-tech innovaties de economie kan groeien en met pro-actieve, low-tech oplossingen niet.

Ik snap dat de consument deze innovaties volgt, want deze ideeën zijn zo overtegenwoordigd. Als je groen wilt doen, wordt ons voorgeschoteld dat investeren in dure, high-tech innovaties de enige oplossing is.
Een tegengeluid krijg je immers niet te horen, die re-actieve grote spelers verdienen een kapitaal aan hun producten waardoor zij geld hebben voor promo.
Pro-actieve, low-tech idealisten verdienen niets met hun ideeën om je gedrag aan te passen, dus hebben zij ook geen budget om hun gedachtegoed onder een breder publiek te verspreiden.

Je kan wel donateur worden om dit gedachtegoed te ondersteunen 😉

Om verbranding te voorkomen:
Ga jij pro-actief je zomerhemdjes wegdoen
of blijf je re-actief geld uitgeven aan dure zonnebrandcreme?

Om klimaat te redden:
Kies jij voor pro-actieve, low-tech, gratis gedrag-aanpassingen
of voor re-actieve, high-tech, dure innovaties?

Extra noot ter verduidelijking
Deze blog is een vervolg op Zon zonder zonebrandcreme.
Het is dus niet dat we denken dat enkel door geen zomerhemdjes meer te dragen, we verbranding kunnen voorkomen. Uiteraard nemen we ook andere preventieve voorzorgsmaatregelen, die je in bovenstaande blog kunt lezen.

Lees ook:
Kleding-dilemma’s
Zon zonder zonebrandcreme
Zelf sandalen maken


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


14 thoughts on “Hoe je met zomerhemdjes wegdoen het klimaat kan redden

 1. johmar

  Groen en duurzaam lijkt voor veel mensen een toverwoord te zijn, zo gauw iets zo genoemd word is er een grote groep mensen die gelijk naar de winkel rent of on line iets besteld. Naar mijn mening is het meest groene en duurzame datgene wat er al is opgebruiken tot het echt niet meer te gebruiken is en ja ik koop daarom af en toe bij de kringloop nog wel eens iets van plastic, gewoon omdat het nog bruikbaar is en er al is. Zo wilde ik graag wat lichtgewicht bestek om op dagjes uit mee te nemen.Dan kan ik natuurlijk voor zo’n prachtig duurzaam bestek gaan, maar dat is niet alleen heeeeeel duur, maar ook onzinnig omdat er bij de kringloop 2 zo goed als nieuwe plastic setjes lagen voor nog geen 2 euro. Dan gebruik iets wat anders op de afvalberg beland, bespaar ik op grondstoffen, vervoer en verpakkingsmateriaal en en ik ook nog eens veel minder geld kwijt, wat mij betreft een win/win situatie

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @johmar: Yep, de greenwashing-marketing doet goed zijn werk!
   Ze willen je laten geloven dat je iets “goeds” doet voor het milieu door hun product te kopen, maar het beste is nog altijd om niets te kopen!
   En als je toch iets nodig hebt, om het dan inderdaad 2dehands aan te schaffen.

 2. Marie

  Om mijn kinderen en mezelf tegen de zon te beschermen moet ik veel meer doen dan hemdjes weg doen. Huidkanker komt voornamelijk voor op delwn van je huid die elke dag in de buitenlucht zijn. Het meest op het gezicht, en dan juist oren en neus, hals, nek,handen,benen . Het is van groter belang om de kinderen en jezelf.elke dag in te smeren ,ook op minder zonnige dagen en juist de zon te mijden. Dus pet op in de zon, binnen blijven tussen 11 en 3.

 3. Ruth

  Je kan ook nog de zomer hemdjes in de winter dragen als gewoon hemd, plus een T-shirt onder je jurkje wanneer het kouder wordt. Ikzelf koop alleen tweedehands kleding. Al vanaf mijn jonge jeugd draag ik tweedehands en nu ben ik 56 jaar Ook mijn dochter prefereert tweedehands kleding. Zo ga je bewust om met dat je niet veel nodig bent. Mode doen we niet aan mee. We dragen wat we lekker vinden zitten. Ook spullen die we denken nodig te zijn kopen we tweedehands. Elk half jaar kijk ik in mijn kledingkast en wat ik niet meer pas of draag schenk ik aan anderen of breng ik naar de kringloop. Goed voorbeeld doet goed volgen 😉 want mijn dochter doet het ook zo.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ruth: Wij dragen uiteraard ook enkel 2dehands kleding, zoals je kunt lezen in mijn blog Kleding-dilemma’s.
   En ik kijk dus ook eens in de zoveel tijd in de kasten wat er nog wel en niet meer gedragen wordt, die zomerhemdjes werden dus niet meer gedragen, daarom naar de kringloper gebracht.

 4. Jantsje

  Nogal drastisch….ik draag trouwens nooit hemdjes en shirt met korte mouwen in het openbaar, vanwege extreem dikke boven armen.
  Wel hemdjes in de winter.
  Maar wat een getut, als je dan toch insmeert, is dat kleine stukje meer toch niet erg?
  En wat dat minder kleding betreft:
  Ik heb juist heel veel (meestal kringloop of geruild.
  Met zo veel kleding hoef ik veel minder te wassen ( en soms strijken)
  Dus scheelt heel veel water en wasmiddel!
  Je had ook een deel van de wegegeven kleding kunnen vermaken tot poetsdoeken, dweilen, fruit en groentezakjes.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jantsje: Maar wij smeren ons dus niet in, daarom nemen we deze preventieve maatregel.

   Ieder zijn/haar/x voorkeur, wij vinden het fijn om weinig bezittingen te hebben en dus ook geen uitpuilende kasten met kleding.
   Hoeveel was je hebt, wordt niet bepaald door je hoeveelheid kleding, maar hoe snel je kleding vies wordt en hoe snel je het in de wasmand gooit.
   Strijken doe ik overigens nooit, niet vanwege energiebesparing, maar om mijn tijd te besparen, die ga ik niet verspillen aan strijken. Heb zelfs geen strijkijzer & strijkplank meer in huis, die heb ik weggegeven.

   Als kledingstukken nog van goede kwaliteit zijn, vind ik het beter voor het milieu om ze nog een tweede leven als kleding te geven in plaats van ze te degraderen tot poetslappen, dat doe ik enkel met versleten kleding.

   1. Marije

    Wij hebben ook heel veel kleding. Niet omdat we dat leuk vinden, nee, dan liever minimalistisch, zoals de rest van het huis. Maar we zijn maar met z’n 2-en en merkten dat we de wasmachine niet vol kregen, maar er dan al geen schone kleding meer was. Halfvolle wassen draaien wilden we ook absoluut niet. Daarom nu een kast vol kleding en we wassen soms maar eens in de 2/3 weken. Dat is met een gezin van 5 anders. Daar krijg je met 5 personen de trommel wel vol, voordat je door je kleding heen bent. Ik snap dat deel van Jantsje haar reactie dus wel.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Marije: Daar heb je inderdaad gelijk in, voor een 1- of 2-persoonshuishouden dien je in verhouding meer kleding te hebben. Merci voor deze aanvulling!

     Chill zeg, maar eens in de 2 à 3 weken wassen!
     Ik probeer ook wel mijn was te reduceren op de volgende manier:
     De kinderen hebben in hun kast een plank “nette” kleding en een plank “thuis” kleding.
     Zodra de kinderen van school komen, doen ze gelijk hun thuis-kleding aan. Zo blijft hun nette-kleding schoon.
     En hun thuis-kleding gooi ik pas in de was als die stijf staat van de modder, want die wordt binnen een uur toch weer vies.

 5. Els

  Ik zou echt nooit mijn hempjes wegdoen. 🙂
  Die draag ik het hele jaar door, met en zonder vest eroverheen.
  Ik heb het snel warm. En ik ben altijd veel bezig, en dan vind ik het heerlijk om de armen vrij te hebben.
  Omdat ik ze het hele jaar draag wennen mijn schouders ook gewoon geleidelijk aan de zon, dat gaat eigenlijk altijd wel goed.

 6. Rineke

  In plaats van goede hemdjes (niet hempjes) weg te gooien, kun je ze natuurlijk ook gewoon binnen blijven dragen als het erg warm is in huis, om in de zomer in te slapen, om onder een kriebeltrui te dragen enz. En over blote zomerjurkjes kun je buiten prima een mooie omslagdoek of een leuk vestje dragen om je te beschermen tegen de zon.

  Overigens beschermen ook kleding en hoedjes niet perfect tegen de zon, dus een (groene) zonnebrandcrème is zeker niet overbodig als je buiten bent.

  Groen leven is mooi, maar gezond blijven lijkt me ook belangrijk.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Rineke: Bedankt voor de opmerking over de schrijfwijze, heb het gelijk aangepast.

   Ja, ik zou ook een doek erover kunnen dragen, maar dat zit niet bepaald praktisch.
   Als ik ze niet in hun pure vorm kan dragen, maar allerlei accessoires ervoor moet kopen om ze hooguit één maand per jaar te kunnen dragen, dan geeft het meer rommel in mijn kast (ergernis) dan dat ik er plezier aan beleef.
   En ik vond het uiteindelijk niet erg om ze weg te doen, minder spullen en meer overzicht in de kasten.

   In de winter voldoen hempdjes onder een trui niet hoor, wij leven dan bij 16°C, dan draag ik colshirts met lange mouwen onder mijn trui.

   Ik geef hier enkel mijn visie, maar daar hoef je het natuurlijk niet mee eens te zijn. Want zoveel mensen, zoveel wensen, dus ieder zijn/haar mening over het wel of niet smeren van zonnebrand.

 7. Sophie Verhaeghe

  Als jij je hemdjes houdt en zonnecrème smeert, terwijl de kinderen die 2 dingen niet mogen, zou dat natuurlijk inconsequent zijn. Maar als jouw volwassen huid ook zonder crème minder snel (of niet) verbrandt (weet niet of dat zo is), dan is het wel oké om voor jezelf wat hemdjes te houden vind ik. Dit is naar mijn mening geen inconsequentie.
  Overigens vind ik het wel een goed idee om kinderen mouwtjes en eventueel een hoedje aan te doen in de zomerse zon in plaats van dikke lagen crème te smeren.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.