Aan kouder wonen kun je wennen

Gisterochtend was het -13°C hier in de Ardennen.
In onze huiskamer is het gemiddeld 16°C, op mijn werkkamer echter slechts 9 à 13°C.

Koud??? Valt wel mee hoor, je kunt er echt prima aan wennen.
Daarover stond ik onlangs in de krant met dit artikel:

Dit artikel is enkel beschikbaar voor donateurs


En naar aanleiding daarvan werd ik weer gebeld door de radio, waarbij werd nagegaan of mijn bewering “Aan kou kun je wennen” feit of fictie is…

Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Tips

Maar hoe kun je nu wennen aan kouder wonen?
Hier enkele tips:

1. Draag winterse kleding in de winter
Shirts met lange mouwen, blousjes, overhemden zijn voor het voorjaar en de herfst. Bij de winter horen truien, heerlijke warme dikke truien.

2. Warme voeten
Warme voeten is een warm lichaam. Dus koop lekkere warme pantoffels. Of steek je voeten in een brede pantoffel met kruik.
En als je veel op blote voeten loopt, heb je een betere doorbloeding in je voeten en heb je ook minder koude voeten.

3. Beweeg
Als je een poosje stil zit, loop even de trap op en neer, doe alsof je touwtje springt, ga lekker dansen, daag jezelf uit met rek- en strek-oefeningen, oftewel beweeg en laat dat bloed stromen.

4. Ga naar buiten
Buiten is het kouder dan binnen, dus als je naar buiten gaat, is het bij binnenkomst opeens heel aangenaam warm in huis, ook al is het dan slechts 16°C.

5. Drink geen alcohol
Alcohol zorgt even voor een warm gevoel, maar het zorgt er ook voor dat je bloedvaten open gaan staan. Daardoor verlies je snel de warmte aan je huid en zakt je temperatuur. Dus beter aan de verwarmende kruidenthee in plaats van een wijntje.

Ga jij de thermostaat nu ook een graadje lager zetten?

Lees ook:
Winter schoonmaak tips
Warme voeten
Dakisolatie: voorbereidingen
Dakisolatie: realisatie
House warming
Onze nieuwe kachel


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


25 thoughts on “Aan kouder wonen kun je wennen

  1. Jenny

    Ik ben het absoluut met je eens.
    Toen ik nog in Holland woonde en op kantoor werkte moest het toch echt wel 22° zijn.
    Nu, ondanks reumatische artritis, ben ik met 17-17,5° zeer tevreden en vaak is het nog wel wat frisser. Ik heb een B&B en merk wel dat mijn gasten, die hoofdzakelijk uit NL en BE komen, dit veel te koud vinden. Het is inderdaad allemaal een kwestie van gewenning en een lekker warm shirt onder je fleece trui in de winter. Kniekousen, plaid op de bank als je ‘s-avonds zit. En inderdaad geregeld bewegen, een wandelingetje met of zonder hond, dat is sowieso beter als afwisseling van bijv. werk achter de pc.

  2. floortje

    Helemaal mee eens, wij wonen hier in een halfopen- bebouwing uit 1890, hebben ons dak geïsoleerd en dubbel glas , we verwarmen hier met 1kachel enkel de keuken en woonkamer (met hoge plafonds),de kachel kan tot 7 maar staat maar op 3, met een heerlijke warme wollen trui en warme pantoffels is dit voor ons oké, ook voor onze 2boefjes. Boven hebben we geen verwarming en wij zijn dit gewoon, gewoon niet nodig… Als we op bezoek gaan bij familie/vrienden vallen we bijna om bij 21graden, puf puf echt overdreven vinden we dit… Leuk artikel in de krant trouwens! Ik heb 6maand geleden jou blog ontdekt, en als ik nu terugkijk hebben zijn we echt al veel veranderd, minder afval produceren, geen droger-gebruik meer, handafwasje is nu terug “in”, lichten overal uit, regenwater gebruiken voor toilet en afwas, bezem ipv stofzuiger Zalig! Bij deze ook héél erg Bedankt, ik hoop dat je nog veel mensen mag inspireren en dat we zo toch een heel klein beetje de wereld mooier maken 🙂

  3. Lot

    Vroeger kon ik er ook goed tegen maar nu ik boven 65 ben is het echt onprettig in kouder dan 20 te zitten en dat heeft niets te maken met kleding, die ik aanheb en zorg dat alle plekken bedekt zijn door bv panty onder broek. Het voelt zo naar en onconfortabel.
    Als ik ergens op bezoek ga waarvan ik weet dat het er kouder is kleed ik me daar ook echt op maar desondanks verstijf ik naar 2-3 uur.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Lot: Misschien komt het omdat als je op bezoek gaat, zit je meestal stil. Ga tijdens een bezoek even naar de wc (ook al hoef je niet), help mee kopjes af te ruimen en naar de keuken te brengen, stel voor om een wandelingetje in de tuin te maken, zo kom je in beweging en heb je het minder koud.

  4. Marike

    De thermostaat staat hier op 18 graden. Als m’n man het er mee eens is ;), ga ik dat zeker proberen verder omlaag te krijgen.
    In de avonden vind ik het wel lekker als het wat warmer is. Ik los dat op met sloffen en een wollen dekentje. Héérlijk!

    1. Anja van de Wetering

      Deze winter is de CV overdag bijna niet aan geweest, het is niet koud. ’s avonds gaf dat wel eens problemen omdat mijn man het liever vies heet heeft dan lekker fris. Een lekkere warme gebreide trui, gebreide sokken en een fleece kleedje hebben geholpen om ook ’s avonds de temperatuur terug te brengen naar 18 graden. Huishouden maakt warm, na het werk evt. ook onder fleece kleedje kruipen, sokken en truien breien en lekker opgekruld op de bank met een beker thee. Ook vandaag schijnt de zon weer en hebben we gratis warmte.

  5. Marita

    Fijn dat er mensen zijn waar het ook niet zo warm in huis is.
    Wij krijgen regelmatig te horen dat het zo koud is bij ons.
    Overdag gaat de verwarming naar 17 graden, meestal ben je toch bezig en is dat genoeg. In de avond gaat er wel een graadje bij omdat je dan toch wel stil zit. Regelmatig bewegen is zeker nodig. We hebben ook een hometrainer staan waar we op kunnen “opwarmen”
    Ook heb ik mijn hobby, breien opgepakt dit zorgt er ook voor dat je warmer blijft omdat je bezig bent.
    Als in de middag de zon aan de achterkant naar binnen schijnt gaat de kachel ook wel eens uit, is dan heerlijk met een boek in de hangstoel voor het raam.
    We zijn in december toen er sneeuw lag en het koud was in een yurt geweest waar we de houtkachel moesten opstoken. Je merkt dan wel dat dit een andere warmte is dan de verwarming in huis, veel aangenamer. Misschien komt er ooit nog eens een houtkachel, zou ik erg fijn vinden.
    Fijn dit artikel over warmte (of kou) in huis…

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marita: Wat tof om herkenbare verhalen te horen!
      En ja, een houtkachel is echt wel een heerlijke warmte, veel fijner en intenser dan cv, het verschil is stralingswarmte versus convectiewarmte, je kunt daar meer over lezen op mijn pagina over Verwarmen.

      1. Niki

        Dag Evelien

        Ik vind het een beetje dubbel dat je ecologisch bent maar tegelijkertijd met een houtkachel verwarmt terwijl het bewezen is dat een houtkachel niet milieuvriendelijk is

        mvg Niki

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Niki: Het is jammer dat alle houtkachels nog steeds “kachels” genoemd mogen worden. Want het rendement verschilt onderling enorm, van 20% tot 95% en het zijn die slechte kachels die helaas alle houtkachels ene slechte naam geven.
          Meer daarover lees je in mijn blog House-warming.

  6. Adrianne

    Hier ook de kachel zelden aan. Alleen als we visite krijgen. Pfftt, dan lopen wij gerust in een shirt met korte mouwen of zelfs mouwloos ;)… We zijn 16 graden gewend, de kinderen ook en hebben het echt niet koud. Vooral als ik lekker aan het werk ben binnen, brrrrr moet ik het echt geen 19 hebben, dan kun je toch niet werken? Van m’n zusje laatst van die afgedankte oude lange vesten gekregen. Die dikke gebreide vesten, lekker lange mouwen die je kunt omslaan, ceintuur eromheen, genieten! Die draag ik overdag of in de avond. Zelfs dan nog gewoon over een mouwloos shirt, anders heb ik het veel te warm. Oja en warme voeten zorgen we inderdaad voor :)… Op jaarbasis scheelt het zoooooveel geld en gas en het is nog gezonder ook. Over dat bruinvet heb ik eerlijk wetenschappelijk onderzoek gelezen. Wij zijn overtuigd dat het echt gezonder is…

  7. Robin Demey

    Als ik met die temperaturen tevreden zou zijn, dan mag ik onze kachel wegdoen :-).

    Wij verstoken amper 300 kg pellets per jaar, voor een bijna constante 18-22°C doorheen het ganse huis (slaapkamers soms rond de 16°C). Ik voel me niet per se schuldig over dat beetje pellets ;-).

    Aan kou kun je inderdaad wennen, zolang het droge kou is. Dus een vochtig, tochtig huis is ook niet gezond.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Robin Demey: Uiteraard is de luchtvochtigheid in je huis zeer bepalend voor de gevoelstemperatuur. We hebben daarom zowel boven als beneden een barometer hangen. Vanzelfsprekend doe ik veel ventileren, heerlijk die frisse (droge) lucht die in je huis stroomt!

  8. Lies

    Wat doe je dan als het regent? Buiten vochtige lucht. Hoe voorkom je dan dat het binnen vochtig wordt? Of als de was hangt te drogen…
    Dat zijn de dagen die ik het lastigste vind om de verwarming uit te laten.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Lies: Je huis dus vooral luchten als het droog weer is.
      En dus ook zoveel mogelijk proberen te wassen als het gelijk buiten kan uitdampen.
      Wij zijn off-grid, dus we wassen voornamelijk als de zon schijnt, want dan hebben we stroom. En dat komt mooi uit, omdat het dan droog weer is en de was dan dus gelijk buiten kan drogen.

  9. hetty

    Ik ben nu ook gewend aan 13-14 graden in de woonkamer. als ik lang moet zitten voor werk ga ik af en toe traprennen of dansen. Heel soms zet ik de CV op 16 dat voelt comfortabel en luxe 😉
    Het went echt.
    wel ga ik vroeger naar bed als het kouder is. eigenlijk vrij natuurlijk gedrag, het voelt wat oer om in de winter ook gewoon langer te slapen.
    Het vervelende vind ik alleen dat mensen die bij me op visite komen last hebben van in hun ogen de kou. Ik wil graag gastvrij zijn. Dus dan zet ik de temp toch vaak op 18.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.