Dakisolatie: voorbereidingen

Een huis ecologisch verbouwen is niet makkelijk, het is immers minder gecompliceerd om een compleet nieuw eco-huis neer te zetten, dan een bestaande woning met convententionele bouwmaterialen op een natuurlijke wijze te op te knappen.
We hebben ons toch laten uitdagen en hier ons eerste verslag.

Dakisolatie

dakisolatieTwee weken geleden zijn ze begonnen ons dak te isoleren. Dat was hard nodig, want ons huis is van 2004, nog niet heel oud dus en we dachten daarom dat het redelijk goed geïsoleerd was. Maar toen we de isolatie-waarde lieten berekenen schrokken we, want er bleek slechts 7cm isolatie te zitten, waardoor het warmte-isolerend vermogen van ons dak een R-waarde had van 2,67 m².K/W.
Ter vergelijking de R-waarde van een laag-energie-woning is 5 m².K/W en dat komt overeen met 20cm isolatie. Bij een passief huis wordt zelfs 27cm isolatie nagestreefd!

Bijkomend isoleren: makkelijker gezegd dan gedaan

Dus er moest dringend extra geïsoleerd gaan worden. We hadden in ons huis in Vlaanderen ook al de kruipruimte en zolder bijkomend geïsoleerd, dus ik dacht er vrij simpel over. Zoals ik altijd (te) makkelijk over verbouw-werkzaamheden denk, volgens mijn vriend 😉
Want het dak bijkomend isoleren was gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de aanwezige isolatie was namelijk ook al een dampscherm aanwezig. Voor de bouwleken onder ons en ik was er voor deze verbouwing zelf ook één hoor, een dampscherm zorgt ervoor dat er geen vocht vanuit huis (condens) in het isolatiemateriaal gaat zitten.
Als we tegen de huidige isolatie mét het al aanwezige dampscherm nieuwe isolatie zouden aanbrengen zou er inwendige condensatie in het nieuwe isolatiemateriaal gaan zitten. Er was zelfs iemand die ons adviseerde het hele dak te vervangen, dat was volgens hem de beste oplossing…..
Dat dacht ik dus niet, ik ben hoogzwanger en wil gewoon snel een warm huisje voor ons nieuwe kindje en momenteel dus niet een hele verbouwing!

dampscherm

Foto Ecomat

De beste oplossing was dan om om met een dampopen dampscherm te werken en met een materiaal dat een vochtbufferende werking heeft.
Zodat als er condensatie in huis is, dit door het dampscherm in het materiaal opgenomen kan worden en in drogere periode weer afgegeven wordt.

Ecologisch isolatie-materiaal

We wilden enkel met natuurlijke materialen isoleren, hebben zelfs niet eens geïnformeerd naar petrochemische (kunststof) mogelijkheden. Ook wilden we niet met minerale isolatiematerialen werken omdat we door de eerdere isolatiewerken aan ons huis in Vlaanderen al de ervaring hadden dat dit geen fijne grondstoffen zijn om mee te werken. En ook omdat het discutabel is of ze veilig zijn voor de gezondheid (bron).

1Eco_16bouwen&wonen_isolatiemateriaal1
1Eco_16bouwen&wonen_isolatiemateriaal2

We hadden de keuze uit vlas, houtvezel of cellulose-vlokken. En we hebben gekozen voor cellulose-vlokken, omdat deze het goedkoopste waren. Cellulose-vlokken moet je wel laten inblazen, terwijl je houtvezel-platen zelf kan aanbrengen, maar omdat cellulosevlokken zoveel goedkoper zijn én omdat je meer premie krijgt als je de werkzaamheden laat uitvoeren, is deze optie toch nog financieel het meest voordelig.
En volgens de aannemer zijn cellulose-vlokken ook beter dan houtvezel-platen omdat je door het inblazen zeker bent dat alle hoekjes en kiertjes opgevuld zijn.

Beschermd volume

Op de eerste verdieping hebben we geen zolder, enkel boven de garage. Daardoor zijn de kamers en overloop boven in de nok 4 meter hoog, wat een heel ruim gevoel geeft. Maar wat natuurlijk ook kouder is, omdat de warmte opstijgt.
We hebben wel overwogen om het plafond te verlagen om zo het beschermd volume te verkleinen, maar we hebben ervoor gekozen om dit niet te doen, omdat we juist deze ruimtelijkheid in dit huis zo waarderen.
Plus als je een zolder installeert, heb je meer opslagmogelijkheden en ga automatisch meer bezittingen (ofwel rommel) bewaren, wat we juist willen vermijden!

1Eco_16bouwen&wonen_isolatiebeschermdvolume

Isolatie-dikte

In ons huis zitten in het plafond kepers met een dikte van 20cm wat een mooie uitstraling geeft en we wilden daarom dat deze zichtbaar bleven.
dak4_klein

Ons plafond met kepers van 20cm

Het zou veel makkelijker zijn om de gehele ruimte van 20cm op te vullen met isolatiemateriaal en dan afwerking tegen de kepers te plaatsen, maar dan zouden we een strak plafond krijgen, wat we niet mooi vonden.
Dus we kozen om balken van 14cm tussen de kepers te laten aanbrengen met daarop dan het dampopen dampscherm en vervolgens latten van 18mm voor ondersteuning van het dampscherm. Daar hebben we dan cellulosevlokken laten inblazen. En vervolgens fermacell-platen van 12mm voor de afwerking.
Waardoor de totale dikte 17cm is (14cm+18mm+12mm). En er blijft dus nog 3cm van de kepers zichtbaar.

Nieuwe isolatie-waarde

Cellulose-vlokken hebben een lambda-waarde van 0,038 W/m.K en met een dikte van 14cm heeft ons dak een bijkomende R-waarde van 3,68 m².K/W gekregen. Waardoor de totale R-waarde van ons dak nu 6,35 m².K/W is.

Premies en belastingvoordeel

Het dak isoleren is geen financiële kleinigheid. Maar er bestaan gelukkig verschillende premies en belastingvoordelen, die het leed een beetje verzachten.
portemonnee
Wij hebben recht op €5/m2 premie voor dakisolatie als je het zelf doet en €10/m2 als je het laat uitvoeren. En daarnaast nog €3/m2 omdat we kiezen voor natuurlijke materialen. Dus ecologisch verbouwen wordt financieel gestimuleerd!
Plus ontvangen we volgend jaar 30% van de totale kosten aan belastingreductie.
Deze financiële voordelen gelden voor Wallonië anno 2014.

Volgende week lees je meer over de daadwerkelijke realisatie van dit project!

Lees ook:
Dakisolatie: realisatie
Eco-verf
Housewarming
Onze nieuwe kachel: bouw van een rocket batch box
Warme voeten
Gratis warm water


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


8 thoughts on “Dakisolatie: voorbereidingen

 1. PlasticMinimalist

  Met de nieuwe isolatielaag zul je flink besparen op energie om jullie huis warm te houden. Hoelang duurt het denk je voor jullie de kosten eruit hebben? Misschien langer dan een doorsnee huishouden gezien jullie al zo weinig verbruiken.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @PlasticMinimalist: Ik heb echt geen flauw idee hoeveel we hierdoor jaarlijks gaan besparen en hoe lang het dus duurt voordat we de investering terug verdiend hebben. De reden dat we ons dak wilden isoleren was enkel om een aangenamer binnenklimaat te hebben, niet uit financiele overwegingen.

 2. mama lieveheersbeestje

  Wij huren een rijtjes woning en de verhurende woningbouwcooperatie heeft de daken een paar jaar geissoleerd en dubbel glas aangebracht.
  Dit scheelde ons 200 kuub gas per jaar!

 3. anne

  Hai
  Wij hebben vorig jaar ons dak gedaan, isolatiewaarde 6,2, dus heel goed. Toch hebben we niet minder stookkosten, omdat we boven niet verwarmen, wel idd een aangenamer binnenklimaat, wat droger enzo.

  Hebben jullie ook vloerisolatie, dat scheelt denk meer qua verwarming en vocht in huis. Wij denken aan tonzon, maar er nog niet helemaal uit. Gr Anne

 4. Jasmijn

  Wij hebben boven geen verwarming, dus in de stookkosten zit het verschil niet (pelletkachel beneden). Wel is de koudste temperatuur in de vorige winter 2012-2013 blijven steken op 11°C terwijl het toch een koude winter was. Het jaar voordien was het soms slechts 6°C op onze slaapkamers. Wij vernieuwden in tussentijd ons volledige dak en hebben nu ook Isofloc ingespoten. Alle voorbereidende werken hebben we zelf kunnen doen en het materiaal + inblazen heeft zo’n 3400 euro gekost. Ik vond het wel een helse klus, al dat afplakken en opstoppen met vlaswol. Ben blij dat we daar van af zijn 🙂

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.