Eco-verf

Begin dit jaar is ons dak geïsoleerd met natuurlijke materialen en ook de afwerkplaten waren van natuurlijke grondstoffen. Nu moesten deze afwerkplaten alleen nog wel geverfd worden. En ook de finishing touch wilden we uiteraard ecologisch uitvoeren.

Maar wat is nu precies eco-verf, waarin verschilt het van normale verf? En in het gamma van eco-verf heb je ook weer heel veel mogelijkheden.
We zullen er daarom hier eens een (verf)potje over opentrekken!

Latex is plastic

Muren en plafonds verfden we altijd met latex en dat was op waterbasis, dus ik dacht dat dat niet zo milieuvervuilend zou zijn. Dacht……
Want latex blijkt als het ware een plastic laagje over alles te leggen. Dus je kan je huis mooi isoleren en afwerken met natuurlijke materialen die damp-open zijn, waardoor het dus een bufferend vermogen heeft en je veel betere luchtkwaliteit in huis hebt. Maar door er latex-verf overheen te smeren doe je dat geheel teniet omdat je het daarmee dus dichtsmeert. Met latex zorg je er voor dat je als het ware in een plastic zak leeft! Dus geen latex-verf meer hier in huis.

Assortiment aan natuurlijke verven

Dan ons gaan verdiepen in de eco-verven met betrekking tot muren en plafonds en daarvan heb je drie categoriën:
– dispersie verf
– leemverf
– kalkverf

Maar wat zijn de onderlinge verschillen en wat is nu het beste?

Dispersie verf kun je vergelijken met een latex alleen dan op basis van natuurlijke grondstoffen, dit kunnen zijn: krijt, marmerpoeder, cellulose, etc. En aan sommige dispersieverven zijn ook natuurlijke oliën toegevoed. De precieze samenstelling varieert per merk. Deze verf is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren.

Leemverf is op basis van leem en heeft een lichte structuur.
Leemverf is verkrijgbaar in veel prachtige aardetinten en heeft daardoor een warme uitstraling.

Kalkverf is, je raadt het al, op basis van kalk. Kalkverf heeft een authentieke uitstraling en is daardoor bijzonder geschikt voor allerlei decoratieve schildertechnieken en renovaties van oude gebouwen.
Het type ondergrond bepaalt de uiteindelijke kleur. Een muur die met kalkverf is afgewerkt zal vocht opnemen en weer afstaan, een muur die vocht heeft opgenomen is donkerder dan een droge muur.
Kalkverf wordt geleverd als poeder en dien je dus zelf met water tot verf te maken.

Onze keus

We hebben voor ons plafond leemverf gekozen, gewoon omdat we hierbij het beste gevoel hadden.
We namen de kleurvariant Dover Wit. Ik had graag een originelere kleur gekozen dan wit, zoals oker, maar omdat ons huis aan de binnenkant helemaal van hout is en dit al een drukke structuur heeft, leek het ons beter om voor rustig wit te gaan, anders werd het te druk. Want ja, wij houden van rust hè.
Van leemverf heb je dan nog de keuze tussen gladde verf (Ipaint) en structuur verf (Tpaint). Wij kozen voor de Ipaint.
We bestelden ook een leem-primer omdat de afwerkingsplaten (fermacell) flink absoberend zijn.

Goede service en multifunctioneel verpakkingsmateriaal

We hebben de primer en verf besteld bij Eco-Logisch. En we waren zeer tevreden over de service en hadden de bestelling de volgende dag al in huis.
De potten waren verpakt in papieren dozen die opgevuld waren met eco-piepschuim. En aangezien wij onze douche toch niet gebruiken, kreeg ik het idee om dat “piepschuim” in de douchecabine te doen en zo hadden onze kindjes een soort van ballenbak. Ze hadden het grootste plezier.
En daarna kan je met dit “piepschuim” ook nog knutselen, want als je het een beetje vochtig maakt, plakt het aan elkaar. En kun je de leukste figuren fabriceren.
Ben je uitgespeeld? Dan kan het gewoon op de composthoop.
Afval dat dus viermaal nuttig gebruikt kan worden!

Fijn verven & geen geuroverlast

We hebben dus eerst een leem-primer aangebracht omdat de fermacell-platen flink absoberend zijn. En daarna twee lagen leemverf. Zowel de primer als verf waren heel fijn om mee te werken.
En geen geur-overlast, heel belangrijk als er daar ’s avonds door drie kleine kindjes gelijk weer wordt geslapen.
Na het opdrogen heeft de verf een hele lichte structuur, wat we erg mooi vinden. Want wij houden niet zo van “strakke” interieurs, maar dat is dus een kwestie van persoonlijke smaak.

Het resultaat

1. Plafond voor de verbouwingen met kepers van 20cm

2. Inspuiten van cellulosevlokken

3. Plafond met isolatie en afwerkingsplaten

4. Plafond geïsoleerd, afgewerkt én geverfd:

We zijn echt zeer content dat we voor dit isolatieproject voor natuurlijke isolatiematerialen, natuurlijke afwerking én eco-verf hebben gekozen.
En nu ook blij dat dit is afgerond, op naar het volgende project voor 2014!

Lees ook:
Dakisolatie: voorbereidingen
Dakisolatie: realisatie
Vive la Wallonie!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


15 thoughts on “Eco-verf

  1. Jelle de Jong

    Ik vind dit erg goed/mooi van jullie!! Ik heb ook naar ecoverf gekeken toen ik aan het verbouwen was, maar ben bezweken voor de prijs met bijna 100 euro per 10 liter voor muurverf en leem laten aanbrengen was ook een duur proces (en duurde enkele dagen) vs het opspuiten van standaard materiaal. Als ik volgende huis ga bouwen dan neem ik het mee in het budget en planning.

  2. L Stabel

    Wij hebben hier ook voor leemverf gekozen . Enerzijds omdat we leem gebruikt hebben voor onze muren, anderzijds omdat het mooier ‘dekt’ dan kalkverf.

    @Jelle de Jong: je kan perfect zelf je muren lemen hoor. Een beetje de handen uit de mouwen steken en wat tijd nemen. En het is nog leuk om te doen ook en je kan je creatief gezien enorm er op uitleven 😉 Plus een pak goedkoper, leem zelf is niet zo duur ..

  3. Griet

    De speelgoedfabrikanten gaan het niet graag horen, maar dat verpakkingsmateriaal is precies hetzelfde dan de speelmais die voor veel geld in felgekleurde emmertjes verkocht wordt.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Suzan: Ja, ik weet dat je inderdaad zelf op basis eieren, melk of kwark verf kunt maken, maar dat past weer niet binnen onze vegan-lifestyle.
      Ecologisch leven zit soms vol met dilemma’s of beter gezegd uitdagingen!

  4. Marieke

    leuk idee van dat piepschuim! Alleen al daarvoor zou je de verf bestellen 😉
    Nu gaan wij zelf onze zolder extra isoleren en daarna weer afwerken (zowat hetzelfde als bij jullie dus), maar in de buurt is er een winkel met natuurverven. Geen piepschuim voor ons dus.

  5. Stapstories

    Toen ik je stukje las dacht ik de luchtkwaliteit in huis is één ding, maar wat te denken van de hoeveelheid (micro)plastic die we door het gebruik van latex t.z.t. mogelijk het milieu brengen. Zou er nog een afvalverwerkingsroute bedacht moeten worden om ook dit fenomeen weer te bestrijden?

  6. Lotte

    Hoi Evelien, goed dat je hierover schrijft! Wij staan op het punt ons huis te gaan schilderen en ik wil ook graag iets natuurlijks en ademends (nog even kijken of we het ook kunnen betalen;-)). Wat ik wel gek vind is dat latexverf overal (na een google zoektochtje bleek dat) wordt omschreven als juist goed ademend. Terwijl jij zegt dat het alles afsluit. Hoe zou het nou zitten??

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Anne: Vaak heb je daar caseine voor nodig en dat is niet vegan.
      Vandaar dat ik dat uit principiele overweging niet kan posten 😉
      Maar op internet zul je vast wel een recept kunnen vinden.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.