Vive la Wallonie!

Na in Nederland en in Vlaanderen gewoond te hebben hebben we er voor gekozen om naar de Ardennen te verhuizen, voor de ruimte en de rust.
Een interview in Trouw vatte het mooi samen:

We woonden op een groen eilandje temidden van bewouwing.
Nu wonen we op een eiland met bebouwing temidden van het groen.
Hier kan mijn geest ademhalen.

In 2010 zijn wij naar de Ardennen verhuisd en vaak wordt ons gevraagd hoe het ons hier bevalt. Daarom deze blogpost voor al wie daar nieuwsgierig naar is.
wallonie

Van Nederland naar Vlaanderen
Wij hebben eerst een paar jaar samengewoond in Nederland. Maar we wilden graag meer op den buiten wonen en hebben toen een huisje in Vlaanderen gekocht, in het noorden van de provincie Antwerpen.
Dit huis lag aan een doodlopende zandweg in het bos, er was geen riolering, geen gas-aansluiting, geen groen-ophaal (verplicht composteren), geen straatverlichting en geen kabel-aansluiting. Wél op vijf minuten wandelafstand het prachtige natuurgebied de Kalmthoutse Heide. En op tien minuten fietsen een station waardoor we er zonder auto konden leven.
Het was echt heerlijk om daar te wonen. Ons oudste zoontje is ook daar geboren.
varenlaan
Maar we droomden van een groter gezin en dat huis was echt te klein daarvoor. En het was in deze chalet heel koud, ondanks dat we de zolder en kruipruimte hadden geïsoleerd. In de winter waren de badkamerkranen boven bevroren……

Van Vlaanderen naar de Ardennen
Dus op zoek naar een groter en warmer huis. Maar we wilden wel allebei maar halftijds blijven werken zodat er altijd een ouder thuis zou zijn voor de kindjes. Dus het huis mocht niet te duur zijn.
Plus wilden we graag nóg rustiger en groener gaan wonen, we vonden het zelfs in de Noorderkempen nog te druk. En mijn vriend is dol van bergen. Als het aan hem gelegen had waren we direct naar de Pyreneeën of Oost-Europa verhuisd. Maar ik wilde toch enigszins in de buurt van familie blijven wonen, zodat we af en toe een weekendje op en neer kunnen gaan.
Dus werd er gekozen voor de Ardennen. Want we hadden een job in Vlaanderen, dus dan konden we die voorlopig aanhouden en ons rustig oriënteren op een nieuwe baan hier zonder dat er financiële druk achter zat.

Heel wat huizen bezocht, maar de meesten waren allemaal met nog veel werkzaamheden, wat ik echt niet zag zitten. Vooral niet omdat ik hoopte weer snel zwanger te worden en geen zin had om tijdens de zwangerschap en met een pasgeboren baby in verbouwingswerkzaamheden te zitten.

Ons huis
En toen bezochten we dit huis: hier hoefden we niets aan te verbouwen, huis was slechts paar jaar oud, perfect onderhouden, vier slaapkamers, twee badkamers, grote tuin (3500 m2), huiskamer met veel licht en tuindeuren op het zuiden. En vanbinnen was alles met hout afgewerkt, heel natuurlijke uitstraling. Gekocht!
DSCN1125_1

Rust en ruimte
Drie jaar later hebben absoluut geen spijt van deze beslissing. De rust en ruimte hier bevallen ons meer dan uitstekend! Als we nu in Vlaanderen of Nederland komen, vinden we het daar altijd veel te druk.

Persoon, geen nummer
Ook de mensen zijn hier vriendelijk. Ze zijn wel op zichzelf, maar wij houden wel van die sociale rust. Iedereen laat je lekker je eigen ding doen zonder zich te bemoeien en te oordelen. En de Walen zijn wel heel behulpzaam als je ze iets vraagt.
Ook word je hier persoonlijker benaderd, je bent hier geen nummer en er is veel minder bureaucratische rompslomp. Er zijn veel lokale initiatieven zonder dat dit gelijk geïnstitutionaliseerd wordt door een organisatie of lokale overheid. En alles is veel kleinschaliger. Zalig!

Wat ik zo prachtig vind is dat er hier geen transitie beweging nodig is om de lokale mensen weer met elkaar in contact te brengen en te verbinden. Dat is hier nog vanzelfsprekend aanwezig. Juist omdat je hier wat afgelegen woont en dus meer op elkaar bent aangewezen.
Toen we hier kwamen wonen, zochten we een onthaalmoeder voor Olaf. De betreffende organisatie gebeld, maar alles in de buurt zat vol, enkel een moeder twintig minuten verderop had nog plaats. Ik zei dit tegen de overbuurvrouw, zij contacteerde wat mensen en diezelfde dag had ik een plaats bij een onthaalmoeder in het volgende dorp.

Français
En ja, hier in Wallonië spreken ze Frans. Ik vind het geweldig om deze prachtige taal te leren. Mijn vriend en ik zijn hier naar Franse les voor niet-Franstaligen gegaan, gezellig met allerlei nationaliteiten samen.
En de mensen hier zijn geduldig, begripvol en behulpzaam als jij je in je niet uitstekende Frans probeert uit te drukken.
Ook zijn ze hier helemaal niet haatdragend naar Vlamingen/Nederlanders, wat omgekeerd helaas niet gezegd kan worden.
francais

Status niet van belang
Wat ik ook tof vind aan Wallonië, is dat er het hier allemaal niet zo netjes is. Ik ben zelf een opgeruimd en gestructureerd iemand, begrijp me goed, heb echt een allergie voor rommel en alles is hier in huis gestructureerd ingedeeld en opgeruimd.

Maar ik krijg de kriebels als ik de nette huizen met rechte tuintjes in Nederland of Vlaanderen zie. Onze tuin heeft een totaal onlogische vorm, aan ruilverkaveling is hier duidelijk nog niet gedaan.
tuin2
Ook staan er hier huizen die slecht onderhouden of soms zelfs totaal verlaten zijn. Ik vind dat zijn charmes hebben, dat dat nog gewoon kan, zonder dat de buurt of de gemeente zich daar druk om maakt, omdat hun huis daardoor ook in waarde zou dalen of het aanzicht van het dorp daarmee aangetast wordt. Al die drukmakerij om “status” is er hier niet en dat vind ik zeer aangenaam!

Contacten en cultuur
Voor de verhuizing was ik wel bang dat ik hier sociale en intelligente contacten zou gaan missen, zoals een bezoek aan het filmhuis, etentje met vrienden, filosofisch café, een groen debat.
Maar dat is helemaal niet het geval. Als je in Nederland of Vlaanderen woont, ben je omgeven door die sociale prikkels, maar hier heb je die prikkels niet en blijk ik het ook gewoon helemaal niet te missen.
Ons leven staat hier op een veel rustigere versnelling:

We leven hier meer ons eigen leven
in plaats van geleefd te worden door allerlei sociale bezigheden.

En als er interessante bijeenkomsten zijn, ga ik daar natuurlijk gewoon naar toe, je reist dan wat langer, maar reizen met de trein vind ik pure meditatie: thermos met thee en een boek!

Bijkomend voordeel van verder weg van familie te wonen vind ik dat als wij naar Nederland gaan of zij komen hier op bezoek dat je dan écht tijd neemt voor elkaar en samen leuke dingen gaat ondernemen. Het is dan altijd een soort van mini-vakantie.

Nadelen
Er zijn helaas ook wel drie nadelen aan het leven hier in de Ardennen.

 1. Je hebt hier echt een (kl*te)-auto nodig.
 2. Het vinden van een intelligente én deeltijdse job is hier niet gemakkelijk.
 3. De winters zijn hier koud en lang zijn, dit geldt enkel voor de regio Vielsalm, naar het zuiden is het klimaat weer zachter.

Voordelen
Maar deze nadelen wegen niet op tegen alle voordelen die we hier vinden:

 • Ruimte
 • Rust en stilte
 • Minder gestresste mensen
 • Gemeenschap is persoonlijker, kleinschaliger en minder bureaucratisch
 • Voor hetzelfde geld als ons huis in Vlaanderen: 2x zo groot huis en 3x zo grote tuin
 • Innerlijke rust door minder sociale prikkeling
 • Consuminderen doordat er gewoon veel minder winkels zijn
 • Minder belang hechten aan status
 • Prachtig landschap

7Rondleiding_vielsalm

Naar aanleiding van deze blog krijg ik veel mails van mensen die ook geïnteresseerd zijn om te verhuizen naar de Ardennen en of ik hen daar verdere inlichtingen over kan geven.
Helaas kan ik daarin niet verder helpen, omdat dit vooral een kwestie is van persoonlijk gevoel, de een wil ruimte & rust, de ander wil op loop/fiets-afstand van school/zorg-voorzieningen, die wil vrijstaand koophuis met veel tuin, de ander wil huur-appartement om eerst te proberen, die wil regio met sneeuw om te skien, de ander wil juist mildere winters, etc.
Tevens richt mijn site zich op eco-inspiratie en verhuizen of emigreren naar de Ardennen valt daar niet onder.
Daarom raad ik je aan om te informeren bij instanties en organisaties die daar in gespecialiseerd zijn. Succes!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


36 thoughts on “Vive la Wallonie!

 1. Miranita Zwijgers

  Inderdaad heerlijk hier in de Ardennen maar wat mij wel eens stoort,
  iedereen hier in t dorp heeft een tracktor, motorgrasmaaier en kettingzaag en is daar driftig mee in de weer zodra het zonnetjes zich laat zien, dan is de rust ver te zoeken.

  1. Judith

   Ik droom er al 20j van huisje huren en werken als verpleegkundige, maar ik weet niet hoe er aan te beginnen ? Ik spreek wel een mondje Frans. Hoe begin ik eraan ?

   1. Patrick

    Dag Judith,
    Al jaren droom ik ervan naar de Ardennen te emigreren maar 2 zaken houden me tegen : mijn gezondheid (ik ben dialysepatiënt en daar weet jij als verpleegkundige veel van) en mijn slechte kennis van het Frans. Misschien heb jij al ervaring opgedaan om die emigratie in goede banen te leiden?
    Vriendelijke groeten
    Patrick

 2. Riet

  het meeste stoor ik me aan de jagers, daarom ben ik nog in beraad wat te doen over tien jaar als ik mag “uitrusten”

 3. Lieve Pepermans

  Mooi verslag. Ook heel wat Vlamingen zochten en vonden een plek in Wallonie of in de Ardennen, ons eigen kleine buitenland. Gek eigenlijk hoe men dit land telkens opnieuw probeert op te delen in zijn verschillende regios. Politiek natuurlijk.

 4. Noel Sissau

  Ik woon wel niet in Wallonië maar werk er wel al meer dan elf jaar. In een voormalig mijndorp in Henegouwen. De mensen zijn er minder gejaagd en socialer dan in Vlaanderen. Er is nog veel open ruimte met kleine pittoreske hoekjes en mooie landschappen. Het ontdekken waard.

 5. Darcia De Man

  Ik heb het nog wat verder van huis gaan zoeken: omdat mijn vriend uit Noord-Zweden komt, zijn ze een jaar geleden vanuit België naar Zweden verhuisd. Eén van de redenen was om dichter bij zijn ouders te zijn nu die een dagje ouder worden.
  We wonen nu aan de rand van een grootstad, maar met uitstekend openbaar vervoer. Op 2 min wandelen van het bos en 20 min wandelen van een riviertje waar je kan vissen. Na jaren op een appartement gewoond te hebben, wonen we nu in een huis met tuin. De rabarber en trosbessen groeien elke dag meer om meer. Het is echt een ongelooflijke ervaring.
  Maar ook hier is het moeilijk om een deeltijdse baan te vinden. En als er al eens iets te doen is heb je dikwijls een auto nodig…

 6. Bart Hermans

  Hoi Evelien. Ik woon nog steeds in het drukke Vlanderen 🙂 en heb misschien iets nuttigs voor je: Een lucht verwarming op basis van recyclage materiaal (blikken). Aangezien jij in het verre Wallonië minder bent gebonden aan verstikkende regelgevingen, en je voldoende beschikbare oppervlakte ter beschikking hebt, kan je een soort van panelen maken die écht veel warmte opleveren, ook tijdens de winter. Ik gebruik die zelfgemaakte panelen ondertussen één jaar en ben van plan er nog enkele maken om warmte te voorzien op de bovenverdieping.
  Zie filmpje 1 en filmpje 2.

  De groeten.
  Bart.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bart Hermans: Zeer interessant!
   Maar wat verbruiken de ventilatoren aan elektriciteit?
   En als je de panelen nu niet horizontaal maar verticaal plaatst heb je een een natuurlijke luchtstroom van koude lucht van beneden die door de opwarming naar boven stijgt en dan heb je misschien niet eens ventilatoren nodig?
   Ik ben benieuwd naar je antwoord!

 7. Bart Hermans

  Allemaal logische vragen 🙂
  Ik gebruik 11 kleine computer ventilatoren. Aan de koude ingang telkens één per buis (7 stuks), aan de warme uitgang 2, en binnen in huis nog eens 2. Ik kocht me een anemometertje om de luchtverplaatsing te meten en kwam tot de vaststelling dat ik een ‘push and pull’ systeem moest maken wat betreft luchtdoorvoer. Ik heb met die horizontale buizen, en de vele vernauwingen aan de blikken namelijk veel verlies wat betreft luchtverplaatsing. Als ik dit model vergelijk met de commerciële modellen (die hebben slechts één computer ventilator), dan is mijn systeem wel een factor beter wat betreft energie opbrengst. Het totale vermogen van alle ventilatoren, inclusief de digitale schakelsensoren, is slechts 30W. Terwijl de omzetting naar warmte rond de 2000W zit tijdens de middag met zon.
  Ik maakte eerst een ander model(dat zie je even in één van de filmpjes) voor mijn tuinhuis met vertikale buizen. Daar is de temperatuur meting voor het inschakelen van de ventilatoren veel beter omdat de warme lucht inderdaad automatisch stijgt tot aan de sensor. Zonder ventilator echter gaat die kast naar 80° in de winter en méér dan 110°C in de zomer. Eén of meerdere ventilatoren is zeker nodig, ook met vertikale buizen. Met een ‘natuurlijke’ lucht doorstroming kom je zeker niet aan een performant systeem. In de zomer hang ik een wit doek over de kast (aan mijn tuinhuis). Diegene die voor mijn huis staat, demonteer ik dit jaar net voor de zomer.
  … Je zal het misschien niet graag horen, maar ik ben vooral ‘economisch’ groen en daarom ook in het bezit van een zonneboiler en PV zonnepanelen. Ik heb nog wel een tip voor een goede PV omvormer: mijn laatste aangeschafte PV installatie bevat een PowerRouter van Nedap. Deze kan me de stroom leveren van mijn panelen zelfs al heb ik geen ‘grid’ meer van de leverancier. De 220V spanning komt dan wel uit een aparte aansluiting. Ik heb dit even getest, en kon zo ‘offgrid’ heel mijn huis voorzien van een minimum aan stroom. Deze panelen liggen oost én west zodoende ik in de zomer van 7Hr tot 19Hr stroom heb (zelfs zonder batterijen).
  Btw: Ik vind je site heel leerrijk en ben stiekem wat jaloers op je.

 8. Leo Polhuys

  Nederland druk? Het ligt er maar net aan waar je bent.Als ik van Deventer naar mijn broe\r in Noord Groningen rijd, zie ik 160 kilometer weilanden. En moet je eens in Friesland komen. Meren,w eidsheid. En Drenthe… prachtig. Doet aan landschapsschoon niks onder voor Wallonie. En vergeet de Wadden niet, en de Veluwe, West Europa’s grootste aaneengesloten natuurgebied, weliswaar doorkruisd door een paar snelwegen maar toch…. En het schilderachtige Zeeland. Vergeet de schitterenmde Achterhoek niet, het Groene Hart, de Utrechtse Heuvelrug, en Overijssel, de tuin van Nederland. Vlaanderen doet door zijn lintbebouwing veel voller aan.

  1. naliboff

   right! ik woon nu 2 jaar in bolsward. ik ben 40 keer verhuisd in 6 landen nog nooit ben ik zulke onbeschofte, onhartelijke, niet beschaafde mensen tegengekomen als in friesland
   ik ga dan ook weg. terug naar belgie waar mensen wel aardig zijn wel beschaafd. nergens in de wereld wonen zoveel echte hufters als in nederland. hoe triest

   1. Lily

    Wij zijn 18 jaar geleden naar zeeuws vlaanderen gaan wonen…,ik was helemaal weg van de openminded mentaliteit hier…zoo vriendelijk en tegen de kinderen..Iedereen zegt hallo op straat…oeps ballon doorprikt.
    Ik mag zeggen dat de Nederlandse verkopers de vriendelijkste ..geslepen..vreselijkste bedriegers zijn ..Maar die zijn er natuurlijk overal..en al dat vriendelijk gedoe..laat maar..ben in Amerika geweest..Just the same ..hai. .hello. ..Just an act. Gewoon ogen..oren.gezond verstand gebruiken en zakken dichthouden.
    Wij zijn belgisch. .maar dat vind ik er al net hetzelfde hoor..Ja als je geluk hebt kom je lieve..spontane..vriendelijke mensen tegen..ongeacht je plaats of land..Want ze zijn er nog ja maar zeldzaam.
    Dan door toeval caravan gekocht in de Belgische ardennen….nu 4 jaar geleden..en ja ons gezin vind de ongedwongen sfeer hier geweldig. .De sfeer..De natuur..Vaak gemerkt dat ze vriendelijk en behulpzaam zijn..en niet zo anti-Vlaming als men vaak beweert. .wel moet je moeite doen om Frans te spreken..Zij proberen dan Vlaams te spreken. .heel vaak hilarische situaties. .maar dat maakt het zo gezellig en vaak schattig..nadelen oh ja zijn er ook..Maar een sprookjesland bestaat niet…maak er zelf het beste van..En wij vinden dat ons sprookje in spe..toch de ardennen zou kunnen zijn.

  2. Carolien Roovers

   Nou drenthe vergelijken met de ardennen is appels met peren vergelijken. Het prachtige glooiende landschap en authentieke dorpen, veel meer natuurlijk landschap… ik vind Drenthse dorpen vreselijk aangeharkt. En al die strakke velden…. Het is maar waar je van houdt maar het overgereguleerde Nederland is even een ander verhaal als Wallonie en de Ardennen. Maar inderdaad het belangrijkste is de plek die bij jou past en waar je gelukkig kunt zijn 😉

 9. Marjolein

  Net terug van een prachtige vakantie om de hoek van de gemeente Vielsalm (had ik van tevoren niet door, anders had ik nog even in je activiteitenagenda gekeken :)) in een klein dorpje op de top van een berg (soort van, voor mijn begrippen was het een berg… de steiging omhoog was 15%).
  Wow, wat een mooie omgeving waar jullie wonen.
  Goede keus hoor, ik zou er zo heen vertrekken. De rust, en letterlijke stilte overdag maar ook ’s nachts, heerlijk. En zoveel sterren…
  Goed geoefend met m’n middelbareschool Frans, zakwoordenboekje fr-engels op de kop weten te tikken (gek genoeg geen nl-fr kunnen vinden) en gaan met die banaan. De mensen vinden ’t zeker leuk als je het probeert en ze helpen je graag! Veel woordjes weer geleerd of opgegraven uit een stoffig hoekje van m’n hoofd.

  Ik hoop gauw weer een gelegenheid te vinden om terug te gaan naar dat mooie gebied, volgens mij ben ik een beetje verliefd geworden ;). Geniet van jullie mooie woonomgeving!!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Marjolein: Leuk dat je het hier zo naar je zin hebt gehad!
   De rust en stilte zijn hier inderdaad verslavend.
   In Vielsalm zit een heel mooi knus boekenwinkeltje “Le Rat des Champs” waar je wel woordenboekjes Nl-Fr kunt vinden, tip voor de volgende keer.
   En het lijkt me leuk je dan ook te mogen ontmoeten!

 10. Gunther

  Beste Evelien,

  een vraagje , wij zijn een gezinnetje uit schoten, een gezin met 2 kindjes van 6 en 8jaar. wij zijn aan het overwegen om naar Wallonie te verhuizen.
  Wij zelf zien 2 moeilijkheden : taal en school voor onze kinderen en een job vinden?
  hebben jullie soms enkele goede tips?
  Hebben jullie ooit overwogen om te werken in Wallonie?

  Mvg Gunther

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Gunther: Ik kan het je zeker aanraden en de kindjes leren eerder Frans dan wij 😉
   Ik heb trouwens twee jaar een job gehad in Wallonië. Er is altijd werk te vinden, misschien niet de job van je dromen of een grote carrière, maar wel veel meer levenskwaliteit en rust!

 11. Yolande Musick

  Geachte

  Meer dan eens ga ik akkoord met jullie verklaringen.
  Maar, hoe zit het met jullie identiteitskaart? Hebben jullie een ander Belgische of Europese laten opmaken?
  Brengt het ene of andere betreffend die kaarten of rechten geen moeilijkheden aan wegens een beroep of hobby dat bv één van jullie gedeeltelijk in het Nederlands noteert? En daar jullie de studies in Vlaanderen of Nl volgden herhaal ik diezelfde vraag?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Yolande Musick: Wij zijn Nederlanders en hebben dus gewoon nog een NL-identiteitskaart, net zoals andere Nederlanders woonachtig in het buitenland. En wij hebben een Belgische verblijfsvergunning, zoals alle buitenlanders die in een ander land woonachtig zijn.
   Er zijn geen enkele problemen met beroep, heb gewoon in Vlaanderen en Wallonië baan gehad. Net zoals andere buitenlanders in NL of België een baan kunnen krijgen.

 12. Catu Dasa

  Beste,

  Tranen in de ogen krijg ik er van als ik dit lees. Tweemaal in de Ardennen gewoond. De eerste keer in 1986 (gedurende een jaar werkonderbreking en vrijwillig werk verricht bij de Hare Krishnas in Septon (Durbuy). De tweede keer van 2010 tot en met 2012 (weer bij de Hare Krishnas maar buiten werkend). Ik ben trouwens al 40 jaar vrachtwagenbestuurder. Alles wat je vertelt kan ik zonder problemen beamen. Ik had nooit gedacht naar Vlaanderen terug te keren maar door re-organisatie binnen de firma genoodzaakt terug naar Antwerpen gaan wonen aangezien je daar wel makkelijker aan werk komt. Ik zou geen enkel moment twijfelen als ik een mooi aanbod kreeg. De mensen zijn er helemaal niet gecompliceerd. Mijn echtgenote is camping-manager en momenteel gaat ze voor haar rijbewijs en gaat ze ook Franse les volgen hier in Antwerpen. Wie weet….

 13. Christophe Verheyen

  beste Evelien,

  Wij hebben ook vage plannen om naar de ardennen te trekken.
  Er gaan nog heel veel vragen boven komen, Maar wat ons nu het hardst bezig houd is hoe de werking van de lagere school daar zijn.
  Onze oudste dochter gaat binnenkort naar een steiner school door deze leuke, goeie manier van onderwijs.
  Zijn de scholen daar (in het algemeen) te vergelijken zoals normaal vlaams onderwijs? Of zijn deze minder gericht op prestatie en meer op persoon zelf?
  Mvg. Christophe

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Christophe Verheyen: Onze kinderen hebben nooit in Vlaanderen op school gezeten en mijn vriend en ik zijn in Nederland naar school gegaan, dus ik kan helaas geen vergelijking met Vlaanderen maken.
   Maar het onderwijs en pedagogiek verschilt per school, overal! Ik denk niet dat je algemeen kan zeggen het onderwijs daar is beter of slechter.

   Onze oudste ging hier eerst naar een school waar we absoluut niet over te spreken waren, nu gaan ze naar een school die pedagogisch echt wel beter is. Maar ook binnen de school verschilt de aanpak weer van juf tot juf.
   Er zijn hier in de Ardennen trouwens ook Freinet-schooltjes. Maar ook de ene Freinet-school is de andere niet.

   Wat ik wel een groot voordeel van de Ardense scholen vind, is dat het allemaal kleinschalig is, er zijn kleine klasjes met persoonlijke aandacht voor kind en ouder. Je bent hier absoluut geen nummer!

   Ik zou gewoon verschillende scholen bezoeken en kijken op welke school jullie kind zich het beste op haar gemak voelt!

   1. Leo Polhuys

    Hoi, wist je dat Vlaanderen het meest versnipperde stukje van Europa is en tweemaal zo dichtbebouwd dan Nederland? Ga eens kijken in Noord Nederland en op de Wadden, een en al natuur en ruimte….

    1. GreenEvelien Bericht auteur

     @Leo Polhuys: Het is belangrijk een onderscheid tussen “echte” natuur en landbouwgebied te maken. Landelijk gebied oogt zeker mooi groen en ruimtelijk, maar het is daarom nog geen natuur.

 14. Tiny

  Hoi hoi Evelien,

  Wij willen graag in België wonen in jouw streek. Wat is de prijs van een vrijstaande woning met grond voor ons kleinvee? Zijn er nog nodige regels…..?

  Groeten van Tiny

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Tiny: Net zoals in Nederland zijn er ook hier in Wallonië verschillende huizenprijzen 😉
   Afhankelijk van de grootte van het gewenste huis, de hoeveelheid grond, de ligging, een instapklare woning of dat er nog de nodige verbouwingswerkzaamheden zijn, de regio, etc.
   En daarvoor kun je terecht bij makelaars die je daarbij goed kunnen adviseren, succes!

 15. Patrick

  Graag zou ik naar de Ardennen komen wonen maar 2 zaken houden me tegen : mijn Frans is helemaal niet “bien” en ik ben dialyse patiënt. Eigenlijk zoek ik een vrouwelijk iemand, vlaamstalige, om eventueel mee samen te wonen en de rest van mijn dagen mee te slijten (ik ben 62). Ik ga dan ook geregeld naar de Ardennen op daguitstap (met de trein) en voel me er zo goed.

 16. Jan

  Hallo ik had een vraag over levensonderhoud qua wonen enzo en hoe het zit met belastingen energie voorzieningen. En als je dar een huis wilt kopen of je dan via een Nederlandse bank nog een hypotheek kan afsluiten. Ik heb door de Nederlandse prestatiemaatschappij een burn out en denk niet dat het nog goed gat komen waarschijnlijk hoef ik ook niet meer te werken wat zijn de mogelijkheden met een vast inkomen ? Wat zijn de levens onderhoud kosten enzo? Met vriendelijke groet

 17. Anna Vandevelde

  Hoi Hoi,Wij wonen nog in Vlaanderen ,kleine gemeente Pelt sinds 1 januari 2019 recentelijk.Partner krijgt 1 januari 2020 ontslag ,bedrijf gaat voor deels weer naar Nederland.Heeft dan 11 jaar daar gewerkt.Niet getreurd ,we willen niet meer in Vlaanderen wonen en verliefd op de plek Aubel.Ik was afgelopen zomer met mijn zoon en dochter in Montzen.Vriendelijkheid ,en de natuur miste ik enorm toen ik terug keerde naar verzuurde Vlaanderen.Maar ook mijn gezondheid deed er wonderen.Ik kreeg weer lucht.ik heb astmatische bronchitus al mijn hele leven.Dat er weinig werk is in Wallonie kan ik helaas wel beamen.Maar er zijn nog wel plekken waar werkzoekende worden gezocht zoals in Aubel.Aubel ligt in het land van Herve.Vroeger vaak als kind daar geweest.Enigste nadeel mijn zoon wilt er niet heen gewoon voor de taal denk ik.Mijn zoon is al volwassen maar woont nog thuis.Word 21 maar niet zelfstandig om alleen te gaan wonen en moeilijk hier voor een job te vinden.Soms werk via uitzendbureau voor 1 dag of 1 week en dan weer weken thuis. We gaan a.s. zaterdag naar Aubel.Ik praat wel frans,engels,duits en nederlands.Ik ben Belgische maar mijn man is nederlander en leert beetje frans om hem verstaanbaar te maken althans dat wilt die zelf.en ja zin in om te verhuizen.Groetjes anna.

 18. Gerhard van Andel

  Goeden dag,

  Pas geleden heb ik een voorlopig koopcontract getekend voor een woning in de Waalse Ardennen. In het zuidelijke Duitstalige deel. Dat is voor mij veel makkelijker. Frans praten lukt ook wel heb ik gemerkt maar Duits ligt me beter. Het betreft een oude koeienboerderij uit ongeveer 1880. De muren zijn erg dik. Voor mijn zoon is er een Gemeindeschule in het dorp. Zijn moeder zal hem van en naar school brengen. Ik blijf nog in Nederland werken. De makelaar zei dat als je wat nodig hebt dit altijd aan deze en gene in het dorp kan vragen. Mijn huis staat nu bijna te koop, foto’s zijn van de week gemaakt. Het heeft veel meer ruimte dan mijn huis in de Randstad. Ik ben niet anti Randstad of wat dan ook maar er is niet genoeg betaalbare ruimte, voor mij dan.
  In ieder geval heb ik zin om daar te gaan wonen. Het is het 4e huis in 5 jaar dat ik in die streek heb bezichtigd. Deze woning is ruim, heeft veel stallingsruimte (2 stallen van 20m lang), alles op eigen grond en een behoorlijke tuin op het zuiden. Ik ga veel authentieke details bewaren. Dat is ook wat de verkopende familie graag wil. Er staat zelfs nog een koets binnen met houten wielen. De zolder ligt nog vol oud spul. De huidige eigenaar is 88 en heeft er altijd gewoond. Het huis is niet beschadigd tijdens het Ardennen-offensief. De tweede wereldoorlog boeit me mateloos. Het heeft ook nog een leien dak. Dat schijnt toch beter te zijn dan kunststof.
  Nu eerst de verkoop van mijn huis afwachten.
  Groeten,
  Gerhard

 19. els

  wauw wat een ontzettend prachtig verhaal. Heel inspirerend.
  Ik zou het ook wel zien zitten om daar ergens te wonen.
  Maar dan moeten mijn man en dochter wel meewillen 🙂
  Wie weet..ik kom in ieder geval deze zomer zeker en vast nog in onze mooie Ardennen.
  genieten van de dag. genieten van het moment.

  groetjes
  Els Aerts Diatta

 20. Mimi

  Ik heb ook in België gewoond, maar ben wegens stoppen relatie teruggekeerd. Kwam tot de ontdekking dat ieder jaar je 2% aow kost en ook geen pensioen opbouw. Dat is een flinke domper! En er zijn nog wel meer haken en ogen waarover je je goed moet laten informeren! Maar wanneer t me allemaal niet gebeurd was, was ik er graag gebleven. Ik heb dan wel in Vlaanderen gewoond, ook wel naargeestige mensen gekend die het echt gemunt hadden op ‘Hollanders’ maar okk absoluut fijne en lieve buren gehad, leuke kennissen en ben door mn werkgevers netjes behandeld.en inderdaad meer huis voor minder geld en rust en ruimte. Het kriebelt me zeker om naar Wallonië te gaan. Ik volg al een paar jaar Franse les, en we gaan er vaak heen voor weekendjes en vakanties. J’aime wallon!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.