Boeken voor een betere wereld

Gisteren naar het Groene Boek in Brussel geweest en het was interessant!

Positief, vlot en praktisch
Eerst ben ik naar het gesprek met de schrijfsters van Groeten uit Transitie gegaan. Dit boek gaat over duurzame ideeën voor het dagelijkse leven.
Ik dacht dat dit boek voor mij persoonlijk weinig nieuws te bieden had, maar ik heb me tijdens het lezen geen seconde verveeld. Het is vlot en vooral positief geschreven en staat vol praktische tips met geweldige foto’s die je inspireren om het gelijk te gaan uitvoeren.
Het is boeiend voor zowel de licht-groene als donker-groene idealist, van kiemen kweken tot composttoilet.
groetenuittransitie
Alle onderwerpen komen aan bod:
– voeding met verrassende recepten (veggie, niet vegan)
– tuin
– vervoer
– verzorging
– huis: energie, schoonmaken en (ver)bouwen
– consuminderen
Het boek heeft een duidelijke structuur en een zeer uitgebreide lijst achterin het boek met nuttige links.

De vijf schrijfsters werden gisteren geïnterviewd door de Low Imact Man.
groetenuittransitie
Na dit gesprek zijn Low Impact Man én Low Impact Madam samen even op foto gegaan:
lim

Beroemd
Gisteren werd ik door verschillende mensen herkend. Zo leuk!
Een bezoeker sprak me aan en bedankte me voor mijn afwasmiddel-recept. Graag gedaan!
Ook bij de stand van Gedeeld:Door waar bezoekers boeken konden ruilen, werd ik herkend en gevraagd voor een foto.

Gedeeld:Door

Gedeeld:Door: “Green Evelien is ook van de partij en schenkt een tuinplantenencyclopedie.”

Ontgoocheling, lef en bezinning
Ook ben ik naar het debat geweest met onder andere Vera Dua, de nieuwe voorzitster van Bond Beter Leefmilieu (koepelorganisatie van 140 Vlaamse natuur- en milieubewegingen). Ze vond dat een bakfiets kopen een vorm van activisme is.
Natuurlijk is een bakfiets kopen een goed idee als de auto daardoor minder gebruikt gaat worden. Maar er zal heus meer moeten gebeuren dan enkel een bakfiets kopen om het klimaatprobleem op te lossen!
En ze was ook van mening dat de kritiek die nu geuit wordt op WWF op hun samenwerking met Coca-Cola overdreven is, omdat WWF er nu voor zorgt dat een grote multinational zoals Coca-Cola een stapje in de groene richting doet.
Dus de voorzitster van alle groene vereningen is voor greenwashing?
Van pure ontgoocheling ben ik uit het debat weggelopen.

de mythe van de groene economie
Het volgende debat begon op milde toon dat we ons allemaal ondertussen bewust zijn van het milieuprobleem en dat er veel hoopgevende initiatieven gaande zijn.
Maar gelukkig uitte Anneleen Kenis, co-auteur van De Mythe van de Groene Economie, wat meer lef, door te stellen dat transitie “omslag” betekent en dat er daarvoor dus wel meer nodig is dan hoopgevende initiatieven. We moeten ons gaan verzetten en er moet een revolutie komen tegen het kapitalistische systeem.
Inderdaad, daar ben ik het helemaal mee eens!

stildetijd
In het laatste debat dat ik gevolgd heb, Tijdstrijd, spraken onder andere Koen Haegens van Neem de Tijd en Joke Hermsen, auteur van Stil de Tijd, waarover ik al een keer eerder op mijn blog heb geschreven.
Dit was een zeer aangenaam gesprek en ik besefte me daardoor dat ik in plaats van te luisteren naar dit tijd-verhaal, liever op tijd naar het station ging omdat ik nog een hele tijd moest treinen en zo ’s avonds nog een beetje op tijd thuis zou zijn om wat tijd met mijn vriend te hebben.

Goedgehumeurd in de trein
Wat betreft treinen, vorige week ging ik met de trein naar de Dag van de Milieufilosofie in Utrecht. En toen ik een treinkaartje kocht, vroeg de vrouw aan het loket of ik jonger dan 26 jaar was? Wow, wat een compliment, er verscheen een brede glimlach op mijn gezicht voor de gehele dag 🙂
Dus de trein is goed voor het milieu en je humeur!

Filosofie voor een betere wereld
Op deze Dag van de Milieufilosofie sprak ik met Floris van den Berg, docent wetenschaps-filosofie en ethiek aan Universiteit Utrecht en auteur van Filosofie voor een betere wereld.
filosofie voor een betere wereld
Met filosofische argumenten onderbouwt hij in zijn boek hoe we een betere wereld kunnen realiseren. Hij maakt hierbij gebruik van het principe van universeel subjectivisme. Dit betekent dat je je dient te verplaatsen in de situatie van degene die zich in de meest beroerde maatschappelijke situatie bevindt.
Hij besteedt daarbij veel aandacht aan anti-religie en veganisme. En hoewel ik zelf ook aanhanger van deze morele waarden ben, had ik voor een boek met dergelijke titel eerlijk gezegd gehoopt op een benadering met een breder spectrum aan onderwerpen, zoals gedragsverandering ten opzichte van ons energieverbruik, mentaliteitswijzing wat betreft het reizen, de innerlijke leegheid van onze consumptiedrang, herziening tijd-werk-relatie met eventueel pleidooi voor basisinkomen, etc.
In zijn boek mis ik ook een opbouwende structuur.
Dit boek is wel goed leesbaar geschreven met duidelijke voorbeelden en daardoor toegankelijk voor een groot publiek, een filosofische achtergrond is dus geen vereiste.

Floris

Floris van den Berg: “Leuk om ‘Green Evelien’ te ontmoeten op de Dag van de Filosofie in Utrecht. Ik bewonder haar ecoveganisme zeer en is een voorbeeld om na te streven.”

Er zijn dus boeken vol met praktische en theoretische inspiratie voor een betere wereld.

Laat je inspireren!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


3 thoughts on “Boeken voor een betere wereld

 1. VeggieMo

  Dat boek ‘Groeten uit Transitië’ vraag ik voor mijn verjaardag. Eigenlijk zouden er voorlopig geen boeken bijkomen maar deze lijkt me wel heel leuk/interessant 🙂

 2. Ellen

  Hallo Evelien,

  Ik volg je blog al een tijdje. Ik ben zelf waarschijnlijk wat minder “groen” dan jij, maar we letten toch wel op wat we doen en ik heb op je site al veel tips gevonden!

  Ik heb ook deze post gelezen en nav het aantal boeken dat je aanraadt, vroeg ik me af wat jouw idee is over e-readers? Ik heb er nl zelf eentje, om meerdere redenen. Behalve dat ik een leesbeest ben en bv op vakantie altijd met zoveel kg boeken sleurde 😉 is een grote reden toch ook wel dat ik probeer de papierberg te verminderen = de bomen te sparen. Maar tja, daar komt dan in dit geval wel een stukje electronica voor in de plaats … het is een afweging die ik gemaakt heb, maar ik zou het leuk vinden je idee erover te horen!

 3. Elise

  De politiek stelt mij geheel teleur. Welke partij is nou echt groen en geeft echt om moeder aarde? Waarom politiek? Zij betalen geen belasting, wij wel, over sommige producten wel 3 X. De politiek wil enkel economische groei. De volgende stap is dat ze Monsanto binnen laten in Europa. En dat alle chemische bestrijdingsmiddelen slecht voor de bijen waren wisten we toch ook al lang. Toch doen ze daar niks aan. Nee, ze houden hun mond zodat de multinationals nog meer geld in de zak kunnen steken. En dan hebben we het nog niet gehad over het vaccinatiebeleid dat geregeld wordt door bovenaf. Hoe de overheid samen met de farmaceutische industrie de beste vriendjes zijn. Samen kunnen ze immers veel verdienen aan al die vaccinaties die ze in onschuldige kindjes spuiten. Ik word echt misselijk van politiek, Europa, en alles wat erbij hoort. Anarchy is uiteindelijk de toekomst. Politiek is ronduit hypocriet.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.