Afwassen

Afwassen, niet bepaald mijn favoriete tijdverdrijf, maar het moet eenmaal gebeuren en dan kan het maar beter zo ecologisch én goedkoop mogelijk.

Wat is beter: handafwas of vaatwasser?
En hoe maak je zelf afwasmiddel?

afwasborstel

Handafwas versus vaatwasser
Eén van de meest gestelde vragen tijdens mijn Eco-weekenden en Lezingen is of het ecologischer is om met de hand af te wassen of een vaatwasser te gebruiken?
Mijn antwoord is: hand afwas!

  1. Zoals onderstaand filmpje van “Kassa Groen” ook laat zien wordt water van een vaatwasser verwarmd met elektriciteit terwijl water uit de kraan verwarmd wordt met gas. Verwarming door middel van gas is veel milieuvriendelijker (of eigenlijk minder milieu-schadelijk) dan verwarming door elektriciteit.
  2. Met de handafwas kun je gebruik maken van regenwater en zo veel water besparen!
  3. Een vaatwasser kost ook veel energie en grondstoffen voor de productie en is moeilijk afbreekbaar afval aan het einde van zijn levensduur.
  4. Plus neemt een vaatwasser ruimte in beslag, ik gebruik die keukenruimte liever voor de opslag van onze grootverpakkingen droge voeding.

Afwasmiddel zelf maken
Ik eerst geprobeerd enkel met soda af te wassen, zoals onze grootmoeders het deden, maar ik vond dat niet fijn, de vaat werd er te “glibberig” door.
Met dit recept is dat niet het geval!

sodaHet is heel simpel, alles wat je nodig hebt is:
soda
natriumbicarbonaat
– trechter
– lege fles afwasmiddel

Ik gebruik een lege fles afwasmiddel van één liter, als je een kleinere fles gebruikt, dan dien je de onderstaande hoeveelheden aan te passen.

  1. Vul de fles met behulp van een trechter met 1 soep-opschep-lepel soda en 1 eetlepel natriumbicarbonaat.
  2. Giet hier 1 liter warm water op zodat beide soda’s goed oplossen.
  3. Eventueel kun je een etherische olie voor de geur toevoegen
  4. Schudden en klaar.

Dit afwasmiddel schuimt overigens niet, maar dat doet niets af aan de reinigingskracht.

Financiële besparing
Een soep-opschep-lepel soda weegt 150 gram.
Soda kost €2,38 voor 2 kilo, dus 150 gram is 18 cent.

Een eetlepel natriumbicarbonaat weegt 20 gram.
Natriumbicarbonaat kost €5,99 voor 1 kg, dus 20 gram is 12 cent.

De totale kosten van 1 liter afwasmiddel zijn daarmee 30 cent!

Zelf afwasmiddel maken is milieuvriendelijk, goedkoop en je hebt veel minder afval, zo lijkt afwassen haast nog leuk te worden 😉

Heb je vragen?
Dan wil ik je aanraden onderstaande reacties te lezen, want veel vragen zijn al eens door anderen gesteld en ook beantwoord.
Als je daar geen antwoord vindt, wil ik je vriendelijk verzoeken mijn blog Inspireren te lezen. En je kan ook een persoonlijk eco-advies aanvragen.

Lees ook:
Composteerbare afwasspons en schoonmaakdoekjes
Wasmiddel maken
Wasmiddel gekleurde was


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


74 thoughts on “Afwassen

  1. marion anderson

    geweldig van je, hier in huis word het water opgewarmd op ons houtfornuis en afwasmiddel zelf gemaakt, ik ga nu jouw receptje proberen, dank je, geniet ervan , liefs marion

  2. eddy

    Ik ben er zelf nog niet uit tussen vaatwasser en afwassen met de hand. Wij doen het met vaatwasser. Deze is wel aangesloten op regenwater, en onze elektriciteit is 100% groen (kleine producent via enkele windmolens en zonnepaneelinstallaties en waar wij cooperant van zijn). 100 % groene strooml is trouwens milieuvriendelijker dan gas (zeker qua CO2-equivalent). En al gebruiken wij regenwater, ook dat wordt zeker niet verkwist. We wassen onze groenten uit de tuin grondig, met stadswater deze keer, en dat water wordt herbruikt om de vaat te spoelen. En dan gaat het nog eens via het toilet dienst doen.
    Voor iemand die gewoon is met stadswater kan het surrealistisch ovcerkomen, maar bij ons zijn deze kleine gewoonten eenvoudig gegroeid, onder meer naar aanleiding van leegstaande regenput na aanslepende droogte.
    Succes nog

  3. Lieve Pepermans

    Voor wie zich het dilemma stelt: handafwas of met de vaatwasmachine. Het schijnt erom te gaan dat de vaatwasmachine vol zit maar evengoed dat je niet om de minste handafwas de ‘pompsteen’ laat vollopen. Zuinig met water dus en niet te neurotisch je huis aan kant willen. Ik weet het niet meer zeker maar ik volg nogal de tips van de Bond Beter Leefmilieu waar het besparing aangaat. Ik vermoed dat ik mijn informatie van hen heb.
    Zelf afwasmiddel maken, heb ik nog niet geprobeerd. Misschien de moeite waard, al denk ik dat ik met het ecologisch afbreekbaar product van Ecover, in de hervulbare bussen, niet eens slecht bezig ben.

  4. Liesbet

    ’t is ook zo dat als je de afwas doet, de hele keuken in één beweging meedoet,, dat kan een afwasmachine niet. hier kan de afwasmachine ook op regenwater trouwens en we hebben 1 kraan met leidingwater in de keuken en 1 kraan met regenwater.

  5. Ook Liesbet

    Oepsie, maar onze afwasmachine verbruikt véél minder water dan ik, voor een afwasje. Ben nogal snel vies van afwaswater. Als het naar “afwaswater” ruikt, ververs ik het. Bovendien wordt ons warm water in de keuken verwarmd met…precies ja, elektriciteit. Ben er dus nog niet zo zeker van of dit wel voor iedereen en overal klopt.

  6. Debbie

    De productie en milieukost van een afwasmachine speelt een belangrijke rol, misschien zelfs de belangrijkste motivatie om er géén te nemen.

    Er bestaan echter ook hotfill afwasmachines die warm water, in dit geval dan opgewarmd met gas, gebruiken en het water niet zelf opwarmen. Een afwasmachine kan een grotere hoeveelheid afwas met een kleiner volume aan water afwassen. Met regenwater afwassen of handmade afwasmiddel, weet ik niet of je met een machine kan.

  7. Sandra

    Meer dan negen jaar lang heb ik een vaatwasser gehad. 3 (!)verschillende. Onze laatste maakte al maanden niet meer deftig schoon. We moesten alles telkens opnieuw met de hand afwassen.
    Op een dag gaf ie gewoon de geest. Oorzaak onbekend.
    Maandenlang waren we al aan het vloeken op het ding.
    Uiteindelijk bekeek ik de nieuwe vaatwassers. De prijsklassen was niet min ook. Ik geloof tussen 1000 en 4000 Euro voor een integreerbare.
    Na een week de vaat doen met de was beslisten we geen vaatwasser meer te nemen. Het bevalt ons ondertussen goed :-).
    Als we dit vertellen tegen mensen zegt men ons vaak: ‘Maar alé: een vaatwasser is net veel zuiniger!’ Ik ben dus blij met jouw blog Evelien. Zelf weet ik het echt niet, maar het handwassen bevalt ons terug.

  8. Martine

    Wij hebben geen vaatwasser en die willen we ook nooit meer. Afgezien van de elektriciteit en de zuinigheid wat betreft de hoeveelheid water; Ik sjouw me een breuk aan die blokjes en het zout. De productie- en distributiekosten. Als het apparaat stuk is de reparatiekosten en anders altijd wel een keer wat het de natuur een 2e keer kost om het als afval ‘weg te werken’.
    Wij hangen bijtijds een volle ketel water boven het vuur, vermengen met koud en er is voldoende warm water. Ook gebruik ik het afwaswater voor het gasfornuis te kuisen en andere oppervlakken in de keuken.
    Afwassen met de hand is zelfs een rustgevend klusje.

  9. Thamar

    Hoi Evelien,

    Ik wil graag je recept gaan maken.
    Ik heb een vrij kleine wasteil, hoeveel afwasmiddel doe je er in?
    Ik ben echt nog een leek, dus heb geen flauw idee:)

    En onze warme water uit de kraan duurt erg lang, we hebben geen boiler…
    Denk je dat het zuiniger is water op te warmen op het gas?

    Dankjewel.

    Gr. Thamar

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Thamar: Ik neem aan dat je warm water uit een cv-ketel komt en dus ook opgewarmd wordt door gas. In principe kost dit net zoveel energie als dat je het opwarmt op het fornuis. Ik hoop dat je het eerste koude water wat uit de kraan komt niet weg laat lopen, maar ook gebruikt als afwaswater of opvangt voor andere doeleinden.

  10. Rudi

    Ik gebruik de vaatwasser die in mijn gehuurde appartement staat. Ik zou zelf nooit een vaatwasser kopen. Ik gebruik wel 100% groene stroom, dat is toch al iets. De potten en pannen was ik dan weer wel af in de gootsteen. Mss dat ik dat recept wel eens probeer. Maar waar haal je de ingrediënten?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Rudi: Soda kan je in iedere supermarkt kopen (bij de schoonmaakartikelen). Natriumbicarbonaat ook, dit staat vaak bij de bak-ingrediënten, omdat het ook als rijsmiddel gebruikt wordt. Je kan natriumbicarbonaat ook hier bestellen.

  11. Diana

    Wat een leuk idee om zelf wasmiddel te maken! Ecologische afwasmiddel is best duur en dit is zelfs nog duurzamer en ook nog eens goedkoper 🙂

    Wat de vaatwasser of handwas dilemma betreft: wij nemen geen vaatwasser, daar hebben we geen plek voor. Maar het afwassen kost ons ontzettend veel op de energierekening, daar gas best duur is hier in NEderland. Ook hebben wij 100% groene energie, maar 100% groene gas is hier nog niet in Nederland… dus al dat gas dat we verbruiken is in onze geval dus vervuilender en ook nog eens erg duur. Dus een vaatwasser zou in onze geval goedkoper zijn, ondanks de aanschafprijs. Dus ik ben nog steeds op zoek naar een manier om energiezuinig te afwassen 🙂

  12. Dorien

    Heb je ook een zelfmaakrecept voor vaatwasser-poeder,-zout,glansspoelmiddel?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Dorien: Nee dat heb ik niet, omdat naar mijn menig afwassen met de hand ecologischer is dan met een vaatwasmachine.

  13. Leonie

    Dit recept afwasmiddel werkt wel!
    Maar hoe is gas milieu vriendelijker dan groene stroom?
    bedankt alvast

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Leonie: Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat milieuvriendelijker is: gas of groene stroom?
      Dat ligt vooral aan welke energieleverancier je van groene stroom hebt, want niet alle groene stroom is écht groen. Lees er meer over in deze blog!

  14. nada surf

    Dorien – 7 maart 2013 at 15:02

    Heb je ook een zelfmaakrecept voor vaatwasser-poeder, -zout, glansspoelmiddel?

    Dat zelfde recept kan in de vaatwasser en dan gebruik je voor spoelglans, schoonmaakazijn.

  15. Diana

    Je recept werkt geweldig goed om af te wassen 🙂 Alleen jammer dat manlief nog steeds weigert in een teiltje af te wassen dus na 1 dag was de halve fles alweer leeg haha. Maar goed, we komen er wel 🙂

  16. MiSS Jeannette

    Evelien ik zat vanmiddag op een site en heb daar Natriumbicarbonaat 1 kg gevonden voor 4.95! Doe er letterlijk je voordeel mee …

    Ga het gebruiken voor mijn haar, mijn gebit en na het lezen van bovenstaand verhaal ook voor de afwas.
    (net verhuisd en als alles een beetje op orde is ga ik flink aan de slag met zelf shampoo, tandpasta, afwasmiddel en ook wasmiddel/allesreiniger maken – ga op bovenstaande site ook de marseille zeep bestellen)Zo tof dat ik strakjes voor een prikkie op een stralende eerste rang zit : -) … en zo geld bespaar dat ik weer ecologisch/besparend in mijn nieuwe huisje kan steken.

    Schone stralende groeten MiSS Jeannette

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @MiSS Jeannette: Een lezer liet me weten dat je nu ook zuiveringszout bij de OnlineDrogist kunt bestellen voor € 5.99. Ik heb deze prijs nu ook in mijn blog vermeld.
      En door bij de OnlineDrogist te kopen, steun je onze vereniging zonder dat het jou extra geld kost 😉

  17. Myriam

    Hey, ik heb het afwasmiddel gemaakt zoals je beschreven had. Het werkt redelijk goed maar ik heb toch de indruk dat mijn afwas toch nog ‘glibberig’ is. Waaraan kan dit liggen ?

  18. An

    Heb je ook ‘receptjes’ van andere schoonmaakmiddelen? allesreiniger, wc-reiniger, enz…?

  19. Jan

    Het gaat bij de vaatwasser niet alleen om het verwarmen van het water.
    De was- en spoelcyclus verbruikt het minste energie, het is vooral tijdens het drogen dat de meeste energie verbruikt wordt. Althans, dat is gebleken uit mijn metingen.

    Ik heb de vaatwasser aangesloten op warm water (zonneboiler), was het verbruik op de eco-stand reduceert van +/- 1,5 KWh naar +/- 1,2 KWh, een besparing, maar niet zo’n grote. De pomp e.d. verbruikt ook maar +/- 300W, tijdens de laatste 30min (drogen) zie je de meter bijna constant op 2000W staan omdat de verwarmingsweerstand lang ingeschakeld blijft.

    Aansluiten op warm water (zonneboiler of gas) en voor het drogen uitschakelen en met de hand afdrogen is dus de beste oplossing…
    Of wacht, zouden we dan niet beter gewoon met de hand afdrogen?
    Met 3 kleine kinderen in huis is het een handig hulpmidden, tegen de tijd dat het ding versleten is, kunnen de kinderen helpen met de afwas en hebben we geen machine meer nodig 🙂

  20. Serai

    Hallo Evelien,

    Ik heb je recept gemaakt, maar het blijft wel heel vloeibaar ( als water zeg maar) Klopt dat?

  21. Irmgard Segerink

    Evelien, is het puur afwasmiddel wat je dan maakt, of moet je er nog water aan toevoegen? Hoeveel water moet je opgieten bij het afwasmiddel? En kan je dan zonder af te drogen?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Irmgard Segerink: Zoals je in de beschrijving kunt lezen, heb je er al water aan toegevoegd. En er staat dat de hoeveelheden zijn voor 1-liter fles, dus de hoeveelheid water tot die fles vol is.

  22. Katrien V.

    Ik ben het aan het uitproberen, maar hoeveel afwasmiddel doe je dan in je gootsteen ?

  23. Danielle

    Vanavond gemaakt en uitgeprobeerd. Geweldig! Het werkt beter dan een ‘gewoon’ afwasmiddel. Ik had nog allemaal lege groentepotjes staan waar ik de stank niet uit kreeg, maar nu ruiken ze allemaal fris (ik gebruik ze om superfoods en nootjes enz. in te bewaren omdat ik geen voorstander ben van plastic). Dankjewel!

  24. Josella

    Hallo,
    Wij zaten hier eens over na te denken, maar is wel zo veilig voor de mens om in aanraking te komen met de gewone soda? Krjg je hier dan ook niet wat van binnen? Lijkt ons niet zo gezond….
    En ik las ook zoiets op jouw website dat soda en baking soda niet samen kan? Of zie ik het allemaal verkeerd?
    Ik kom nog maar net kijken met het ecologisch schoonmaken dus vandaar….

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Josella: De soda is al sterk verdund in het afwasmiddel, vervolgens nog eens heel erg verdund in het afwaswater en daarna droog je het af, je krijgt er dus absoluut niets van binnen!
      En in de commerciële afwasmiddelen zitten ook stoffen die je absoluut niet wilt binnenkrijgen hoor 😉
      Je mag soda en baking soda wel combineren, het is alleen belangrijk dat je ze niet met elkaar verward, dat je dus geen gewone soda als tandpasta gaat gebruiken.
      Succes!

  25. Josella

    Haha, greenEvelien, heb een hele kritische man die zich afvroeg of je dan niet alsnog wat schadelijks binnen krijgt;)

  26. Esther

    Nadat we onze vaatwasser installeerden , daalde ons waterverbruik met 1/3 per jaar!

    (En nee, er waren geen andere oorzaken, we hebben het nauwkeurig bijgehouden)

  27. natalie

    Hallo Evelien,

    dank voor je mooie site. een vraag over zuiveringszout, heb dovesfarm gebruikt, maar vroeg me afhet merk, arm en hammer, wat vind jij ervan? ik zie dat het veel goedkoper is, maar heeft het ook nadelen?
    groet,
    Natalie

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Natalie: Nee, ik heb geen ervaring met zuiveringszout van Arm&Hammer. Ik haal het zelf bij onze biowinkel, die heeft een grote emmer waar ik het los uit kan scheppen in een papieren zak.

  28. vroon

    Zag op je lijstje schoonmaakalternatieven als schuurmiddel natriumbicarbonaat pasta. Vroeger hadden onze grootmoeders (ik ben bijna 60 dus we praten nu vooroorlogs of net na de oorlog drie bakjes; zand (fijn zand b.v wit vogelzand) om te schuren, zeep (dikke groene zeep) en soda. Zand/zeep/soda dus, je ziet ze soms nog in brocante winkels. Met zand moet je wel oppassen dat zwanenhalzen niet verstoppen. Ik heb nog huizen meegemaakt waar onder de gootsteen geen afvoer zat, maar gewoon een emmer stond (met een gordijntje ervoor. Die werd dan geleegd in de beerput of sloot. Wc papier was velletjes krantenpapier ongeveer maat half A4tje dat met enkele tientallen gelijk aan een touwtje was geregen (karweitje voor de kinderen) en dat ook in de beerput gegooid werd. Luchtverfrisser was een doosje lucifers, waarbij je dan 1 lucifer afstak en op liet branden op een schoteltje. Restant verdween ook in de beerput. Fijngeroerde as uit de kachel werd gebruikt als meststof en naar ik meen ook voor sommige schoonmaakkarweitjes.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @vroon: Super om te horen hoe het er vroeger aan toe ging, kunnen we nog veel van leren. Merci om dit te delen!

    2. Katrien

      Ik pas al heel veel toe van Evelien haar tips.
      Haar wassen, wasproduct voor wit en gekleurd.
      Tandpasta.
      Afwasmiddel.
      Toilet reinig ik met zeep en als er wat kalk op komt, verwarm ik huishoudazijn en spuit dat in de pot. Zo weer wit en netjes.

      Ik kocht wel een vaat omdat ik fysiek erg ziek ben en het afwassen me echt te veel werd.
      Ik moet nog een alternatief vinden voor de tabletten, als spoelmiddel gebruik ik azijn en dat lukt prima.

      Een andere tip die ik hier nog niet gevonden heb. Om het glas van de houtkachel mooi te maken.
      Neem een dot krantenpapier, maak het nat en dompel het in de as. Wrijf maar goed en alle vuil komt mee. Opblinken met een droge dot krantenpapier en je hebt weer stralende ruitjes.

  29. Lies

    Hallo,

    Ik maak nu al even zelf afwasmiddel, maar het winkeltje waar ik natriumbicarbonaat kocht, heeft het niet meer. Dus ikke naar een andere winkel. Wij hebben hier een geweldige winkel (Exotic World). Hier vind je quasi alles wat je in een doorsnee winkel niet vindt. De verpakkingen zijn dus meestal ook niet leesbaar. Ik dus met een doosje met Russisch opschrift naar huis. Thuis zag ik er ergens natriumcarbonaat op staan. In de winkel konden ze mijn niet precies zeggen wat het verschil was. Weet hier iemand dat misschien? Anders ga ik terug met mijn Russisch pakje ;-).

    1. Alma

      Natrium carbonaat is SODA. Dat kost minder dan 1 euro per kg. in de supermarkt.
      natriumBIcarbonaat (let op BI) is dubbelkoolzure soda en wordt ook gebruikt in de voedingsmiddelen industrie (rijsmiddel)

  30. Josefine

    Met de hand afwassen is fijn! Als je het samen met anderen kunt doen, je kinderen bv., is het zelfs een goed moment om samen te praten over een en ander. En als onze kinderen vroeger soms samen afwasten, bleef ik in de keuken iets doen omdat ze tweestemmig madrigalen zongen intussen! Heerlijk, kan door geen enkele machine vervangen worden. Veel meerwaarde dus,nog afgezien van de ecologische kwestie.
    Ik was af in een teiltje en het water wordt hergebruikt in het toilet. Ook het water van het handenwassen bv. Is helemaal geen moeite, je bent het zo gewoon. En je spaart je rug door de afwasmachine niet vol of leeg te moeten maken…

  31. Valerie

    Hallo Evelien,
    Ik begrijp je argumenten wel en ik ga er voor een groot deel mee akkoord, maar wat je niet mag vergeten is dat je in een vaatwasser wel 3 of 4 keer de hoeveelheid van een handwas doet en dat je dat coëfficiënt dus wel mee moet rekenen in het water- en energieverbruik.
    Dit volledig los van de energie voor de productie en afbraak van het toestel uiteraard.

    Wat de glibberigheid van de soda betreft, dit is eigenlijk de werkende eigenschap die je vaat ontvet.
    Soda verzacht het water waardoor het vet geen kans krijgt zich vast te zetten op je vaat. De glibberigheid op zich is dus eigenlijk helemaal geen probleem, zolang je het goed naspoelt.

    Je argument dat gas milieuvriendelijker is dan groene stroom (als dat inderdaad 100% groen is) vind ik eigenlijk niet correct.
    Gas is en blijft een fossiele brandstof die CO2-uitstoot veroorzaakt bij verbranding. Daarnaast zijn fossiele brandstoffen steeds schaarser aan het worden en kan je dus veel ecologischer handelen door groene stroom te gebruiken, al dan niet zelf opgewekt.

    Verder heel leuke en goede tips! Doe vooral zo voort!

    Groeten,
    Valerie

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Valerie: Nergens heb ik beweerd dat gas milieuvriendelijker is dan groene stroom, ik ben enkel kritisch over groene stroom. Je kan daar hier meer over lezen.
      Merci voor je compliment!

  32. Liesbeth

    Hallo Evelien,

    Ik maak al maanden je schoonmaakmiddeltjes zowel voor afwas, de was en om te poetsen. Bevalt me prima! Ik heb deze week ook een hooimadam en wonderpan gekocht. Hooimadam al twee keer gebruikt, echt super! Wonderpan ga ik komende dagen uit proberen. Maar mijn vraagje is : met wat was jij je wonderpan af? Want met soda mag je ze nooit afwassen stond op de site waar ik die wonderpan had besteld. Is warm water voldoende om cake en boterresten te verwijderen? Ik heb geen zin om weer afwasmiddel te moeten kopen in de winkel. Hartelijk dank alvast voor je antwoord.
    Groetjes Liesbeth

  33. Wim

    Ik heb dit afwasmiddel geprobeerd maar alles is nu enorm vettig. Ik kan niet door de glazen kijken van het vet en ook de pannen zijn vettig. Moet ik meer soda gebruiken?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Wim: Ik zou meer afwasmiddel in je afwaswater doen, het is namelijk niet zo super geconcentreerd als “één druppeltje Dreft volstaat voor de hele vaat”.

      1. Wim

        Ah oké. Dit was ook wel een uitzonderlijk vettige afwas moet ik toegeven. Een goei biefstuk is lekker maar je pan wordt er zo vies van he 🙂

  34. Jay

    Ik heb het idee dat het afwasmiddel te waterig blijft, waar kan je de juiste dikte mee vergelijken?

  35. Elke

    Ik ga voortaan afwassen met dit zelfgemaakte afwasmiddel maar heb een bedenking bij mijn kookpotten. Ik denk dat sommige van aluminium zijn, al heb ik eigenlijk geen idee… En soda tast aluminium aan. Hoe doen jullie dat? Ik ga nu ook niet die aluminiumkleurige kookpotten speciaal hiervoor gaan vervangen, dus wat is dan een mogelijke oplossing?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Elke: Leuk dat je “mijn” afwasmiddel gaat gebruiken.
      Pannen zijn tegenwoordig bijna allemaal van roestvrijstaal, alleen de Wonderpan en ook kampeer-pannen (lichtgewicht) zijn van aluminium, dus je hoeft je geen zorgen te maken!

  36. Angela

    Hallo Evelien,
    Geweldig om te volgen allemaal.
    Heb ook dit afwasmiddel gemaakt en het
    is wel even wennen omdat je geen schuim ziet.
    Heb mn anti aanbakpannen er ook mee schoongemaakt maar
    als ik iets bak spettert de boter nu heel erg. Zou dat door dit afeasmiddel komen?

    Ook he t wasmiddel vind ik fijn. Waar schijnlijk wel te dun gemaakt, het is in de potjes
    nog steeds dun.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Angela: Boter spettert als het in aanraking komt met water, dus misschien zijn je pannen niet droog genoeg gemaakt na het afwassen?
      Let ook op dat je niet teveel afwasmiddel gebruikt, want omdat het niet schuimt, hebben veel mensen de neiging er teveel van te gebruiken.

  37. Dini Knies

    Omdat ik alleen ben doe ik te lang met het wasmiddel. Waardoor het gaat schimmelen. Nu doe ik soda en zeep (rauw ) in het wasmiddelbakje en dat werkt ook.Dini Knies

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Dini Knies: Wasmiddel dat gaat schimmelen? De ingrediënten zeep en soda zijn eeuwig houdbaar. Dus een mengsel daarvan kan niet gaan schimmelen.
      Heb je je flessen goed schoongemaakt?
      Misschien gaat de zeep na een tijdje bezinken als die tijdens het koken niet goed is opgelost?
      Of er komt na gebruik door de beweging in de fles wat bubbels op het wasmiddel van het zeepsop, maar dat is dus geen schimmel hoor.

      Zo puur zeep en soda in het wasmiddelbakje, zou ik eerlijk gezegd niet doen. Omdat je voor 5 liter zelfgemaakt wasmiddel echt héél weinig zeep en soda nodig hebt. Dus als je het puur doet, is de kans groot dat je overdoseert. Wat weer niet goed is voor het aquatisch milieu.

  38. catherine

    Dag Evelien,

    Bedankt voor je prachtwebsite.
    Even een vraagje: lukt dit recept even goed zonder soda (maar dan met meer natriumbicarbonaat)? Ik heb het net geprobeerd en het lijkt ok (gewoon natriumbicarbonaat over vaat gestrooid en dan met water er weer af gewassen). Dus vroeg ik me af of jij soda gebruikt omdat het goedkoper is of omdat dat echt wel beter ontvet?

    Dank je wel!
    Catherine

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @catherine: Bedankt voor je compliment!
      Ja, je kan het ook enkel met natriumbicarbonaat doen. Ik heb er soda aan toegevoegd omdat dat beter ontvet, dus als je vette pannen of ovenschalen hebt, werkt dat beter. Maar voor niet-zo-vuile-vaat werkt enkel natriumbicarbonaat ook prima!

  39. Pingback: (Af)wasmiddel zelf maken

  40. Nathalie

    Hallo Evelien.
    Ik heb een afwasmiddel gemaakt met ingrediënten obv verschillende websites (deze en andere): ±10g zeepvlokken (Sunlight) en ±40g sodakristallen, in 0.5L water, dus zonder natriumbicarbonaat of azijn. Dit sopje ontvet helaas niet goed.

    Heb jij een idee wat er precies zou kunnen zijn misgelopen: had ik een bepaald ingrediënt wel of niet, of meer, moeten toevoegen? Of zou het aan de zeep liggen (ik had niet meteen Marseille ter beschikking)?

    Ik heb het nog niet geprobeerd met natriumcarbonaat, en vind het zonde om dit middel nu weg te doen. Kan ik dit middel nog redden?

    Alvast bedankt!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Nathalie: Veel websites hebben ieder hun eigen recept. Je bent uiteraard vrij om te kiezen welk recept jij van welke site wilt gebruiken.
      Maar als je kiest voor een ander recept van een andere site en dan mij om hulp vragen als het niet werkt, is net zoiets als een auto bij de ene garage kopen en vervolgens bij een andere garage om garantie gaan claimen als deze kapot gaat.

  41. Sietske van Poelgeest

    Hoi Evelien, ik heb nu een aantal avonden afgewassen met je afwas recept maar er blijft een grijze waas achter op de afwas en lijkt het niet goed te ontvetten.
    Tips?

    groeten,
    Sietske

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Sietske van Poelgeest: Als het niet goed ontvet, dan raad ik je aan meer afwasmiddel te gebruiken. Het is immers niet zo geconcentreerd als een druppeltje Dreft volstaat voor de hele vaat”.

  42. Pingback: Een lijst met milieuvriendelijke hobby's - Sojaboontje.nl

Reacties zijn gesloten.