Veel kindjes slapen met een nachtlampje aan.
En het is heel logisch dat een kindje niet in het pikkedonker wil slapen.
Onze kindjes willen dat ook niet, maar wij hebben geen nachtlampje.
Wij houden ’s nachts het gordijn in de slaapkamer gewoon open. Zo kan er op natuurlijke wijze licht binnenkomen. Want het is toch tegenstrijdig om de ramen helemaal te verduisteren en dan vervolgens een nachtlampje aan te zetten?
Als we wakker worden en het is nog donker betekent dat verder slapen en licht betekent wakker worden. Dit lijkt heel vanzelfsprekend maar in een geheel verduisterde kamer is dat niet meer het geval.
Ook hebben we geen wake-up-light nodig om wakker te worden.
Ritme van de seizoenen
Het mooie hiervan is dat we duidelijk merken of het een heldere of bewolkte nacht is. En of het nieuwe of volle maan is. En uiteraard dat het in de zomer eerder licht wordt dan in de winter. In de winter slapen we dan ook langer dan in de zomer. Zo leren we onze kindjes om te leven op het ritme van de seizoenen.
Onderscheid middagdut en nachtslaap
Als onze kindjes overdag slapen, sluiten we wel het gordijn, maar daar komt nog heel veel licht door. Het zorgt er eigenlijk enkel voor dat in de zomer de zon niet fel binnenschijnt als ze overdag slapen.
Ik vind het goed dat ze daardoor weten dat het overdag is, dat ze dus door het licht onderscheid kunnen maken tussen hun nachtslaap en hun middagdutje.
Lagere energiefactuur
Door geen nachtlampje te gebruiken kun je veel elektriciteit besparen. Een nachtlampje verbruikt niet veel energie, maar staat wel alle nachten aan waardoor dat toch meetelt op de energiefactuur.
Dat is toch een fijne gedachte om mee in slaap te vallen!
Lees ook:
– Zalig zamen zlapen zzz…
– Jaarfeesten verhaaltjes
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!
Dan zal het bij jullie wel echt donker zijn!
In de stad heb je zo veel lichtvervuiling dat je wel moet verduisteren, jammer!
Hier ook nooit een nachtlampje maar kiertjes in de rolluiken
Vind ik een heel goed idee. Leren leven met de seizoenen van kleins af aan is zo ontzettend belangrijk. Ik merk bij mezelf dat ik iedere keer weer moeite heb met de omschakeling. Nu heb ik weer geregeld een ochtendhumeur omdat mijn katten die wel met de seizoenen leven me wakker hebben gemaakt. Zal mezelf toch maar eens vertellen in de ochtend dat zij het goed doen en ik daarvan moet leren. 🙂
Vroeger verduisterde ik mijn slaapkamer altijd volledig, met het gevolg dat ik op vrije dagen wanneer mijn wekker afstond vaak tot ’s middags in mijn bed lag en nog even moe opstond als toen ik ging slapen.
Sinds enkele jaren laat ik echter mijn rolluik op kieren zodat ’s morgens het licht kan binnenstromen (nooit volledig omhoog want vlak voor mijn raam staat een irritante verlichtingspaal en mijn raam is oostelijk gericht met andere woorden volle zon in de ogen ’s morgens). In elk geval, sindsdien heb ik ondervonden dat ik veel beter uitgerust ben wanneer ik op natuurlijke manier met het licht kan wakker worden. Vooral in de zomer geeft het een zalig gevoel om wakker te worden met de warmte van de zon op je gezicht.
heerlijk , de gordijnen een beetje halfopen en de raam open, je ziet idd het licht opkomen en je ruikt de seizoenen, geniet ervan , liefs marion
Ik ben het helemaal met je eens!
Lekker spannend in ’t donker en veel meer rustgevend!
Ik zal eens zien hoe ze hier vanavond op gaan reageren. Leuke post!
Het klinkt inderdaad tegenstrijdig verduisteringsgordijnen te gebruiken en vervolgens een nachtlampje aan te doen, omdat het te donker is.
Persoonlijk denk ik dat (teveel) licht en geluid ten koste gaan van de diepe slaap. Ik wil niet gewekt worden door de zon, maar wakker worden, omdat ik uitgeslapen ben.
Ja, maar als ik pas wakker ga worden, wanneer het licht wordt, kom ik elke dag in de winter te laat op mijn werk..
Als kind opgegroeid met flink verduisterende gordijnen en had altijd moeite met wakker worden/opstaan. Daarna ook altijd zelf zoiets gekozen want dan sliep ik zo lekker en ik wist niet beter.
Sinds ik uit “esthetisch” oogpunt witte, vrij dunne, gordijnen heb in de slaapkamer, is mijn hele slaapritme echter veel natuurlijker geworden. Ik word wakker met hoe het licht gaat, merk ’s nachts in een oogopslag hoe laat het ongeveer is aan hoe donker of licht het is, zie het licht van de maan, of juist niet, en ”s ochtends ben ik veel vroeger wakker maar wel gewoon uitgerust en geen zin om te lang te blijven liggen. Word ook eigenlijk altijd ruim voor de wekker wakker. Heerlijk wakker worden :).
Alleen in de winter blijft ’t wat lastig…. Maar volgens mij horen we dan ook gewoon niet zo vroeg op te staan maar in winterslaap te gaan ;).
Ik had als kind witte gordijnen en kon altijd heel slecht in slaap komen van het maanlicht! Ik slaap dus toch het liefst in een totaal verduisterde kamer. Daarnaast gebruik ik een wakawaka lamp op zonne-energie als lichtbron.
Allemaal leuk en aardig, maar mijn kinderen moeten in de winter toch ook naar school, en dan is het echt nog donker als ze eruit moeten. Als ik ze laat slapen tot ze vanzelf wakker worden als het buiten lichter wordt dan komen ze te laat. Ik zou het graag anders zien, want mijn oudste is puber en heeft nu een heel ander slaap/waakritme maar daar werkt zijn school helaas niet aan mee.
Nicole 27-01 2017
Wij slapen altijd met het venster open en de gordijnen open.
We hebben nergens last van.
Wanneer we met vakantie gaan, is het het eerste wat ik bekijk.
Is er mogelijkheid om te slapen met open vensters.