Jaarfeesten verhaaltjes

Vorig jaar waren we op zoek naar een boek met kerstverhaaltjes om voor te lezen aan onze kindjes. Er zijn ontelbaar veel voorleesboekjes over het kerstfeest, maar we wilden geen boek met het christelijke verhaal en al helemaal niet met de commerciële versie waarin de kerstman voorkomt.

Wat we wél wilden was een boek met het oorspronkelijke kerstverhaal, het Yule-feest. Waar gevierd wordt dat het licht weer terugkeert. En waarbij de kerstboom en andere wintergroene takken (hulst, laurier en maretakken) ons tonen dat niet alles onvruchtbaar en dood is, maar dat de natuur weer zal ontwaken. Ze staan dus symbool voor de overleving van de natuur en de terugkeer van de bladeren aan de andere bomen.

Een dergelijk boek was niet gemakkelijk te vinden. Ik heb heel wat boekenwinkels bezocht, ook gespecialiseerde kinderboekenwinkels. Maar telkens kwam er wel weer een kribje, de drie wijzen of de kerstman in voor.

Uiteindelijk heb ik de boekenreeks van Diana Monson gevonden met de boeken:
Winterlicht, Lentefeest en Zomeroogst.
De serie bestaat dus uit drie boeken en niet uit vier, want in Zomeroogst wordt ook het herfst-seizoen beschreven.

Deze boeken sluiten perfect aan bij onze visie. Want ze beschrijven alle feesten die in het jaar gevierd worden op een “natuurlijke” wijze en dus ook het Yule-feest.


Naast verhaaltjes staan er ook leuke ideeën voor doe-dingen in, receptjes en liedjes met notenbalken. Ik neem dan soms mijn fluit mee naar boven en speel een liedje voor het slapen gaan.
En deze week had mijn vriend het verhaaltje gelezen over Sonja die in de winter buiten takken van de kersenboom had geknipt, deze vervolgens binnen in een vaas had gezet en daar waren toen bloemen aan gekomen. Dat wilde ons zoontje ook!
Dus vandaag zijn mijn vriend en Olaf met de takkenschaar takken gaan knippen.

Deze boekjes zijn echt een aanrader voor onder de kerstboom. De boom én de cadeautjes staan dan beide symbool voor de overleving van de natuur en haar rituelen.

Lees ook:
Fijn Yule-feest
Dag Sinterklaasje
Dank u groene klaasje
Ons kabouterbos


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


11 thoughts on “Jaarfeesten verhaaltjes

 1. VeggieMo

  Mooie boeken! Helaas zijn mijn kinderen al volwassen anders was ik er graag met hun mee bezig gegaan.
  Wat vinden jouw kinderen ervan?

 2. GreenEvelien Bericht auteur

  @VeggieMo: Ons zoontje van drie jaar vindt ze geweldig en wil alles wat Sonja doet de volgende dag ook gaan doen. Ons dochtertje is er nog te klein voor, die is nog in de Nijntje-fase.
  En ja, wij hebben alledrie de boeken gekocht om zo het hele jaar mooie verhaaltjes te kunnen voorlezen en inspiratie op te doen om met de kinderen op het ritme van de seizoenen te leven.

 3. VeggieMo

  Ik heb het boek vanmiddag uit de bieb opgehaald. Prachtige en sfeervolle tekeningen en leuk om te lezen. Ik heb een zoon die nogal kunstzinnig is en ook hij was enthousiast. Heeft ie weer inspiratie voor tekeningen 😉

  Leuk dat je zoontje zo enthousiast is!

 4. Lieve Pepermans

  Dag GreenEvelien, dit zijn echt wel leuke boekjes die je aanbeveelt. Je geeft je kinderen echt wel natuurverbondenheid mee. Jammer dat de bijbel je niet meer aanspreekt. Ook dat verhaal is de moeite waard om in alle waarheid en zuiverheid gelezen te worden. Het zet in zijn oorsprong aan tot geweldloos activisme en tot het keren van het ‘kwaad’.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lieve Pepermans: In de natuur is er alleen goed, geen kwaad. Er is bijvoorbeeld licht en donker in de natuur, ze drukken een tegenstelling uit, maar er kleeft geen waarde-oordeel aan, het ene is dus niet beter dan het andere.
   Ik geloof net als de natuur daarom niet in goed en kwaad, hemel en hel en dus ook niet in de bijbel. Ik respecteer ieder zijn geloofsovertuiging, maar zou het waarderen als iedereen ook mijn geloofsovertuiging respecteert en mij niet probeert te bekeren. Want dat vind ik ook een groot “probleem” van het geloof: die eeuwige bekeringsdrang. Dat is al millenia lang de oorzaak van vele oorlogen in de wereld!
   Ik hoop dat iedere ouder zijn/haar kinderen natuurverbondenheid en daarmee al het goede wil meegeven!

 5. san

  Hallo Evelien,
  Volgens bol.com is de leeftijd vanaf +/- 10 jaar maar uit jouw stukje begrijp ik dat het ook voor peuters kan.Is de tekst erg moeilijk voor peuters of valt het mee?

 6. Liesbet

  Een niet christelijk boek over kerstmis e.d. was ook hier erg welkom omdat ook wij alleen geloven in de natuur. Zodoende heb ik het boek ‘winterlicht’ aangeschaft vorige week en ik moet zeggen echt een gouden tip Evelien! Wij zijn er zo blij mee en hebben dit weekend al heerlijk de kerststerren geknipt (leuke knutsel tips ook!). De andere boeken van de serie gaan we ook zeker nog kopen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.