Dank u groene klaasje!

groene sintEen heerlijk sinterklaasweekendje gehad! De familie was hiervoor speciaal uit Nederland naar de Ardennen gekomen. Ons tweejarig zoontje had zelf suikervrije pepernoten gebakken (met een beetje hulp van papa).
Guur weer, de houtkachel die brandde, pepernoten en een verwarmende drank met appeldiksap, gember en kaneel. Alle ingrediënten waren dus aanwezig voor een zalig weekendje.
Maar bij Sinterklaas horen uiteraard ook cadeaus. Hoe passend wij dit toe in onze eco-lifestyle?

Het beste is uiteraard geen cadeaus en enkel waardebonnen te geven voor ervaringen, zoals een massage, een avondje oppassen, een etentje, etc. Maar twee kleine kindjes snappen dat helaas nog niet.
En okee, ik geef toe dat ik het zelf ook wel heel erg leuk vind om de sinterklaas traditie in ere te houden. Dat gezichtje van ons zoontje als hij ’s ochtends beneden komt en de cadeautjes en snoepgoed ziet!

Het was gelukkig wel een groene Sinterklaas die is langsgeweest. Hij heeft voor onze kindjes houten speelgoed, een memory-spel en leesboekjes gebracht.

En wij hebben zelf über-groene cadeaus gekregen. Biologische groenten, een warme tweedehands winterjas, stekjes van frambozen-struiken uit de tuin van mijn ouders en een doos walnoten van mijn tante.

Zelf hebben we foto’s van onze kindjes in een mooie lijst aan opa & oma en ooms & tante gegeven.

En heel cliché, maar daarom niet minder waar, het leukste van dit weekend was toch wel het samen zijn. Samen lekker genieten van een maaltijd met vergeten groenten. Na het eten samen muziek maken, mijn zusje had speciaal haar gitaar meegenomen, onze djembé en ook het muziek-speelgoed van de kindjes kwam tevoorschijn zoals sambabal, xylofoon en trommel.
En op zondagochtend na alle cadeaus uitpakken even lekker een wandeling maken.

Dank u wel groene klaasje voor een heerlijk weekend!

Lees ook:
Cadeaus
Dag Sinterklaasje
Fijn Yule-feest
Jaarfeesten verhaaltjes
Consuminderen met kinderen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


2 thoughts on “Dank u groene klaasje!

 1. Marianne

  Hallo Evelien,

  Wat een supersinterklaasavond was dat, volgens mij is de oorspronkelijke sinterklaas ook zo bedoeld.
  Waarschijnlijk ken je het recept al, ik maak een warme drank van de (onbespoten) schillen van de appels en peren die ik die dag heb gegeten. Heb ik er teveel, droog ik ze op een bakblik op de kachel voor de voorraad. Verder hetzelfde recept, met kaneel, gember maar ook sinaasappelschil en een half uur zachtjes laten pruttelen, wel wat zoeten daarna. De sinaasappel en mandarijnschillen doe ik trouwens hetzelfde mee, dun afschillen zonder wit, dan drogen op de kachel en daarna malen in de koffiemolen. Ik weet het, citrusfruit vergroot mijn voetafdruk, maar ik vind het zo lekker.

  Groetjes,

  Marianne

 2. GreenEvelien Bericht auteur

  @Marianne Nee, dat recept kende ik nog niet, merci voor de tip!
  Appels en peren eten wij altijd met schil, maar sinaasappel- en mandarijnschillen ga ik nu ook zeker drogen op de kachel en gebruiken in de thee. Mmmmm.
  En ik eet ook dagelijk een sinaasappel hoor, zoals ik hier al schreef, zijn we zo al bewust met onze voeding bezig, dat ik me dat nog wel gun.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.