Eco-overload

info overloadHelp, ik overzie het niet meer, ik heb last van eco-overload!
En daardoor heb ik geen tijd meer om me echt goed in bepaalde zaken te verdiepen en ook dingen te realiseren.
Dus ik moet prioriteiten stellen en keuzes maken. Dat is niet bepaald of beter gezegd bepaald niet mijn sterkste kant……

Het probleem is dat ik alles interessant vind, zowel de technische als maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot het milieu. Ik ben dan ook ingeschreven op tal van nieuwsbrieven en geabonneerd op vele tijdschriften.

Daarnaast wil ik ook mijn website en blog bijhouden, aan mijn eco-filosofisch onderzoek werken, een meer zelfvoorzienende levensstijl bewerkstelligen, interessante boeken lezen en films & documentaires bekijken.

Plus wil ik naast mijn eco-ambities natuurlijk ook nog een goede moeder en liefdevolle vriendin zijn, tijd hebben voor mijn sociale contacten, een opgeruimd huis, naar franse les gaan, viool spelen, wandelingen maken en ook nog wat rust in mijn hoofd.

Dus hoe ga ik deze eco-overload nu aanpakken?
Ieder jaar bekijken mijn vriend en ik altijd in december op welke magazines we ons het komende jaar gaan abonneren. En dat wordt helaas telkens minder. Ik wil die organisaties eigenlijk wel blijven steunen. Maar doordat er zoveel tijdschriften in onze leesmand liggen, wordt het lezen daarvan een verplichting in plaats van een aangenaam tijdsverdrijf.

En ik heb een lijst gemaakt (ja, ik ben dol op lijstjes) welke nieuwsbrieven ik allemaal ontvang. Nu ben ik aan het bepalen welke echt toegevoegde waarde hebben.
Criteria is dat ik er zelf iets van wil kunnen leren en het dus ons eco-level op een hoger of eigenlijk lager niveau kan brengen.
Ook moet ik van mezelf kiezen welk onderwerp me het meeste aanspreekt: zelfvoorzienend leven, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzame energie of natuurlijk ouderschap. En of ik nog updates van groene organisaties en andere eco-blogs wil blijven ontvangen.

Maar o wat vind ik dit moeilijk! En ik heb er eerder ook voor gepleit om lid te worden van groene organisaties omdat ze zo goed werk doen.
Daarom wil ik je vragen hoe zie jij door al de prachtige groene bomen het eco-bos nog?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


3 thoughts on “Eco-overload

 1. tom

  Zolang je bezig bent met dingen die JIJzelf wil, is het ok, toch? Als er dan ‘ns een nieuwsbrief of tijdschrift ongelezen blijft, so what… Een dag duurt nu eenmaal 24 uur en niet meer. Daar moet je je niet schuldig over voelen, Evelien, integendeel, je kan best trots zijn op jezelf voor zo’n bewuste manier van leven.

  tom

 2. Marianne

  Een tijd geleden had ik hetzelfde probleem. Toen was ik nog docent maatschappijleer in het VMBO en vond dat ik echt minstens 300% op de hoogte moest blijven van alles wat betreft duurzaam leven. Door de leerlingen ben ik weer met 2 praktische voeten op de grond gekomen, die kregen namelijk een gevoel van onmacht bij alle informatie die ze kregen. Ik kreeg ook telkens de opmerking dat zij als individu er toch niets aan konden veranderen. Daardoor moest ik terug naar de basis, wat kun je als individu en dan ook nog heel praktisch. Want het zijn praktische leerlingen op het VMBO. Daardoor kwam voor mij heel veel theorie en technische kennis op de achtergrond. Het hele verhaal heeft er in geresulteerd dat ik ben gaan rekenen wanneer ik net voldoende geld zou hebben om vervroegd met pensioen te gaan zodat ik me helemaal kon toeleggen op duurzaam leven.
  Dat was dus afgelopen augustus, resultaat is wel dat ik alle “technische”abonnementen heb opgezegd, ook die nieuwsbrieven langzamerhand. Ik concentreer me nu helemaal op de praktijk, geniet ervan en eerlijk gezegd krijg ik het gevoel dat ik nu pas echt begin te leven. Daarbij hoort ook het accepteren dat gezien de omstandigheden ik niet 100% duurzaam kan leven, ik moet bv een auto hebben omdat ik niet kan fietsen ivm met artrose en buitenaf woon.
  In plaats van drukte in mijn hoofd over wat wel of niet ok is, doe ik nu de dingen en geniet van het moment. Voor mij is dat duurzaam maar ook LEVEN.
  Je doet het trouwens prima, petje af.
  Groetjes,

  Marianne

 3. GreenEvelien Bericht auteur

  @Tom & @Marianne: Bedankt voor jullie compliment, doet me goed!
  Ik heb me afgelopen dagen voor een hoop nieuwsbrieven afgemeld en honderden ongelezen nieuwsbrieven uit mijn mailbox verwijderd.
  En voor het nieuwe jaar heb ik me voorgenomen nieuwsbrieven voortaan gelijk te lezen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.