Consuminderen met kinderen

groenesint
De feestmaand komt er weer aan, gezellig samen zijn en lekker eten!
Maar velen, vooral ouders met jonge kinderen, vinden het ook een dure maand.
Dat hoeft echter helemaal niet, daarom hier tal van tips hoe je ook met kinderen tijdens de feestmaand kunt consuminderen en toch de cadeau-traditie in ere blijft houden!
kerst-loesje

Presence not presents

Tijdens de herfstvakantie vroeg ik aan de kindjes wat ze willen gaan doen, waarop Olaf antwoordt: “Bij jou zijn!”
En hij heeft helemaal gelijk.
We denken te vaak dat kinderen materiële behoeften hebben, maar het enige waar ze werkelijk behoefte aan hebben is liefde en aandacht. Ik weet dat het heel cliché klinkt, maar het is echt zo.
5Info_4inspiratie_Op2
Maar ja, hoe kan je liefde en aandacht als cadeautje verpakken?
Door leuke activiteiten te geven om samen te doen en dat hoeft dan niet gelijk dure uitstap naar dierentuin of pretpark te zijn:

 • Strandwandeling, bal mee, laarzen aan en naderhand warme chocomelk drinken, je pakt dan bijvoorbeeld hun laarsjes in
 • Bosuitstap en dan niet enkel wandelen, maar maak er een speurtocht van of ga er een hut bouwen, als cadeautje geef je dan een schatkaart.
  Of laatst tijdens een wandeling renden papa en de kindjes telkens vooruit om zich te verstoppen en lieten mij (en Hugo in de draagdoek) dan schrikken als we voorbij kwamen. Dolle pret en zo wordt een wandeling veel spannender!
 • Logeerpartijtje bij opa en oma, oom en tante of peter en meter
 • j&j-logeren

 • Zaden voor in de (kinder)moestuin of zaden van zonnebloemen om zo lekker samen in de tuin te werken
 • Uitstapje naar museum (wij zijn laatst naar openbaar vervoer museum geweest, vonden ze geweldig)
 • Kinderbakboek met heerlijke recepten om samen lekkere koekjes en taartjes te bakken (boek hoef je overigens niet te kopen, maar kan je ook zelf maken)
 • Bon voor de bioscoop. Of nog leuker én goedkoper leen een dvd (bib/familie/vrienden) en maak een thuis-bioscoop: nodig vriendjes uit, gordijnen dicht en popcorn erbij.
 • Kaartjes voor een theatervoorstelling
 • Vetbollen en pinda’s zijn hier een standaard sinterklaascadeau, waarbij ze een paar uurtjes zoet zijn met de pinda’s rijgen voor de vogels. En daarna alles samen ophangen in de tuin.
 • pimpelmees

Een bijkomend mega-super-voordeel van dergelijke cadeaus is dat je huis niet omgebouwd wordt als speelgoedkasteel!

Behoefte aan variatie

Wij hebben wat speelgoed in de huiskamer staan en het overige speelgoed staat in de speelkamer. En geregeld ruil ik dat speelgoed om. Zo hebben ze telkens weer ander speelgoed, want het hoeft echt geen nieuw speelgoed te zijn, ze zijn na een tijdje uitgekeken op het één en hebben dan weer behoefte aan variatie.

Speel-o-theek

Ook gaan we hier vaak naar de ludotheque, dat is frans voor spelletjesuitleen of speel-o-theek. Daar kunnen kunnen we voor €1 een spel, puzzel of speelgoed lenen voor drie weken. Geweldig!
speelotheek
Ik had bij vrienden een spel gezien wat ik heel leuk vond voor de kindjes, maar dat kostte in de winkel €40. Nu kon ik dat bij de ludotheque lenen voor €1. Onze kindjes hebben er drie weken mee gespeeld, waren er daarna beetje op uitgekeken en dan kan je het terugbrengen.
Een speel-o-theek heeft drie voordelen:
– Geldbesparing
– Ondersteuning van uitleen-initiatieven
– Je huis staat niet bomvol speelgoed, puzzels en spelletjes

Maak van de nood een deugd

Met verjaardagen en sinterklaas geven we vooral nuttige dingen die ze toch nodig hebben.
Olaf kreeg voor zijn verjaardag nieuwe schoenen en een tweedehands fietshelm, omdat zijn oude te klein waren. En natuurlijk kabouters voor ons kabouterbos.
En we waren toch al van plan een speelhuisje voor in de tuin voor de kindjes te kopen, nu heeft Linde dat als verjaardagscadeau gekregen.
Met sinterklaas kregen ze onder andere een parapluutje en een poncho, zodat we ook lekker in de regen kunnen gaan wandelen.
Je kan ook denken aan fietsjes, schooltas, lunchtrommel, snowboots.
DSCN1581_klein

Niet nieuw, wel net zo leuk

Niet al de cadeaus hoeven nieuw te zijn.
Hier is er ieder jaar in de herfstvakantie een tweedehands speelgoed-beurs en daar hebben we voor een paar tientjes weer heel veel spellen, een puzzel, een leesboek en een verkleedset gekocht, allemaal voor een paar euro per stuk.
Naast speelgoedbeurzen kan je natuurlijk ook op internet op zoek gaan naar tweedehands speelgoed.
keep-calm-and-recycle-toys

Vragen is gratis

Vorig jaar had mijn zus onder de kerstboom een kinderboek van haarzelf voor onze kindjes ingepakt, super! We mogen haar kinderboek lenen en als onze kindjes “er uit gegroeid zijn”, krijgt ze het weer terug.
Dus een tip om familie en vrienden gewoon te vragen of je hun speelgoed en kinderboeken mag overnemen of lenen! Vaak vinden ze het heel fijn dat ze er een ander blij mee kunnen maken terwijl het bij hen ligt te verstoffen.

Verzamelen en lijstjes

Als wij gedurende het jaar ergens leuke dingen voor onze kindjes zien, kopen we dat, leggen we het op zolder en krijgen ze het pas met hun verjaardag of op 5 december. Zo hoef je dan ook niet speciaal op zoek te gaan naar een cadeau.
zolderspeelgoed
Ook heb ik altijd een lijstje op de laptop met wat de kindjes nog nodig hebben of graag willen hebben. Als mij dan gevraagd wordt wat ze voor hun verjaardag of sinterkerst willen hebben, hoef ik niet opeens een (onnuttig) cadeau te verzinnen, maar kan ik iets praktisch vragen of iets waar ze werkelijk blij mee gaan zijn.

Unisex speelgoed

We geven zo veel mogelijk unisex speelgoed en kleding. Dus niet een paar spiderman-pantoffels en een paar hello-kitty-pantoffels. Gewoon neutrale pantoffels die alle drie onze kindjes kunnen dragen. Niet een stoer playmobiel boerderij met tractoren en een über-rose poppenhuis.
Niet dat jongens niet met meisjes speelgoed kunnen spelen of andersom, maar we vinden het belachelijk dat alles zo is opgedeeld in twee categorieën.
gender

Bespaar op inpakpapier

Het inpakken van cadeaus of waardebonnen hoeft echt niet in speciaal sinterklaas of kerst-inpakpapier. Wij gebruiken hiervoor oude kranten of ander oud papier.
Bij kinderen gaat het om de spanning van het uitpakken, het verrassingseffect, niet om het papier. Een kind kan er gerust vijf minuten over doen om een cadeautje uit te pakken, dat vinden ze vaak net zo leuk als het cadeautje zelf!
En zo bespaar je geld en het milieu.
inpakpapier

De herinnering blijft

Voor Olaf zijn verjaardag had ik een boekje gemaakt met allerlei plaatjes erin. Op de eerste pagina een foto van zijn nieuwe schoenen, tweede pagina een foto van zijn fietshelm, daarna een foto van de kabouters, vervolgens een foto van het gitaartje wat hij van opa en oma had gekregen. En er waren nog veel bladzijdes leeg…..
Gedurende de dag werd het boekje ingevuld. Een plaatje van frietjes als lunch. Na de frietjes plakte ik er een plaatje in van theater, daar gingen we ’s middags naar toe.
Toen naar een tweedehandswinkel waar we voor €1 een leuke bolhoed voor de verkleedkist hebben gekocht, dus werd de hoed ook in het boekje getekend.
En daarna hebben we zijn lievelingsmaaltje gegeten, worteltjes en komkommer in reepjes en dan lekker dippen in guacomole, citroen-tahin-saus en cashewnoten-paté, maar deze keer waren er dan nog ook nog tortillachips bij om mee te dippen! Dus plakten we een foto van de chips in het boekje.
Het blijste van allemaal was hij met zijn boekje en zo met de herinnering aan deze verjaardag!

Meer tips

Onlangs is het boek Consuminderen met Kinderen geactualiseerd en opnieuw uitgegeven. Hier vind je nog veel meer tips in!
Ik vond het een herkenning om te lezen dat je je inderdaad niet allemaal meer herinnert wat je tijdens verjaardagen, sinterklaas en kerst aan cadeaus hebt gekregen, maar dat vooral de sfeer van deze feesten je is bijgebleven.
consuminderenmetkinderen


Lees over zelf speelgoed maken:
Buitenkeukentje
Zelf speelklei maken
Druipklei
Ons kabouterbos


Lees ook mijn blogs:
Cadeaus
Duurzaam speelgoed
Dank u groene klaasje
Dag Sinterklaasje
Fijn Yulefeest
Jaarfeesten verhaaltjes
Jongen, meisje of genderfree


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


20 thoughts on “Consuminderen met kinderen

 1. johmar

  leuke tips, zelf verzamel ik gedurende het hele jaar kadootjes op rommelmarkten en of in kringloopwinkels, zo heb ik altijd wel iets leuks in huis om weg te geven en bespaar ik geld en belast ik niet onnodig het milieu.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @johmar: Merci!
   Dat doen wij ook en dat is dus precies wat ik bedoelde met “Verzamelen”, het hoeft inderdaad niet allemaal “nieuw uit de winkel” te zijn, enkel “vernieuwend” voor de kindjes!

 2. Joke

  Onze jongste verjaard net tussen Sinterklaas en Kerstmis, nog eens extra kadootjes dus. Dankzij de vele weggeefwinkels/groepen moeten we dit jaar geen kadootjes kopen voor hem, een berg autootjes (waarvan we een deel opzij houden voor een ander gelegenheid) en een grote vrachtwagen allemaal gratis en tweedehands. Nu alleen nog opzoek gaan voor de oudste, die is een pak veeleisender.

 3. Fresh8293

  Ik heb nog geen kinderen maar vind je blog heerlijk, mijn vriend vind het soms al wat te extreem maar we gebruiken nu toch wel voor heel veel dingen soda (zoals shampoo, kuisproducten e.d.)
  Ook zijn we aangesloten bij voedselteams (om de voedselketen zo kort mogelijk te houden) en deze kunnen we dan elke week bij onze vrienden in het daarvoor voorziene depot gaan ophalen.
  Ook ben ik de moon cup beginnen te gebruiken en ik ben er helemaal weg van!
  Verder is het nog wat zoeken wat bij ons past en wat niet. Ben zeer veel te weten gekomen over natuurlijk ouderschap en dat had ik waarschijnlijk niet snel achtergekomen zonder deze site. Waarvoor dank.

  Ik snap waarom dat je zoveel mogelijk uniseks speelgoed aanbiedt. Ik zou het in eerste instantie ook doen. Maar bij onderzoek (Ik studeer pedagogische wetenschappen aan de Kul) is wel ondervonden dat kinderen als ze de kans krijgen met het speelgoed van hun eigen ‘gender’ beginnen te spelen, en in principe is daar niets mis mee want meisjes en jongens zijn verschillend maar daarom niet ongelijk aan mekaar.

  Veel succes verder met je neige levensstijl.
  Ik ben er wel wat jaloers op want ik zou niets lievers willen dan mij ook afzonderen van de drukke stadsmentaliteit (deze merk ik alleen op wanneer ik naar de lessen moet want wijzelf wonen wel ‘op den buiten’)

  Oeps had niet verwacht dat deze reactie zo lang ging zijn 🙂

 4. Lies

  Bedankt voor de leuke tips. Ze zijn ook heel bruikbaar voor wie zelf geen kinderen heeft, maar wel een leuke meter, tante, steunouder, … wil zijn.

 5. peter van de velde

  Op 30 november worden er op talrijke plaatsen Speelgoed Geefpleinen georganiseerd. In plaats van ongebreideld te consumeren gaan we speelgoed en kinderkleding herverdelen. Geven en nemen dus. Sommige mensen geven, andere mensen nemen, velen doen beiden. Een overzichtje van de events vind je op de facebookpagina Speelgoed Geefpleinen Overal!!!!

 6. Jorgen

  Bedankt voor de goede tips. Misschien goed om van bib bibliotheek te maken voor de Nederlandse lezers. Ik moest het googlen om te snappen wat je bedoelde. In Nederland korten wij het af naar bieb.

 7. Ingrid

  Zelf ben ik vrijwilligster geweest bij een speel-o-theek. Het is ook een goede manier om bv. duurder speelgoed uit te proberen als je erover denkt om het aan te schaffen. Kijken of het wel zo leuk is en je kindjes ermee spelen. Ook leert het kinderen zuinig te zijn op speelgoed. Zowel van dat van henzelf of dat van anderen (of speel-0-theek)

  Mijn tante ruimde speelgoed van mijn neefje weleens op zolder op, als hij er niet vaak meer mee speelde. En dan na een paar maanden haalde ze het weer tevoorschijn, voor mijn neefje was het dan ‘als nieuw’ en speelde er weer naar hartenlust mee. Ander speelgoed borg mijn tante dan weer op om later weer om te ruilen.

  Mensen denken dat ze kinderen steeds dingen moeten geven, maar het belangrijkste is aandacht, tijd en liefde. Dat herinneren ze later veel beter dan spullen. Het is is zoveel meer waard.

 8. johmar

  ik moest ineens denken aan mijn neefje ,die kwam vroeger vaak bij ons en vroeg dan zo gauw hij binnenkwam om de oude autos van mijn broer , die had mijn moeder bewaart voor als er kleine kinderen kwamen. zijn vader riep dan altijd , waarom speel je thuis niet met je autootjes , die zijn veel mooier. mijn neefje zei dan altijd , ja maar daar moet ik altijd heel voorzichtig mee doen en met deze mag ik racen en botsingen mee maken en kunnen er wielen en deuren vanaf , dat is pas echt leuk.

 9. Dimphy

  Zo had ik pas nog een nieuwe kinderhorloge gevonden in mijn kast, echter zonder doosje.
  Ik wilde de horloge aan mijn vriendin haar dochtertje schenken. Ik heb toen een leeg klein kartonnen doosje gevonden van mijn tabletten, daar paste precies de nw. horloge is. Heb het doosje met een leuk papiertje beplakt en niemand ziet er iets van.
  Het meisje was dol-enthousiast en zeker van dat doosje.
  Misschien ook een tip?

 10. Evi

  Onze dochters zijn 4 en bijna 6.
  Vorig jaar hebben wij aan iedereen gevraagd om hun budget gewoon te geven ipv een cadeau te kopen want ze hebben al genoeg speelgoed.
  Met al het verzamelde geld (hun verjaardagen, sinterklaas, kerst, nieuwjaar, pasen) kochten wij een boomhut! De kindjes vonden het super!
  Dit jaar doen we hetzelfde maar dit keer gaan we voor een ervaring en gaan we naar Disneyland.

 11. Mieke

  Dag Evelien,

  Leuke blog maak je!
  Past perfect bij de levensstijl die ik nastreef en probeer te beleven.
  Het andere boek van Dorien Knockaert, Goed eten, vind ik ook super.

  Als tip om internationale treinbiljetten aan goedkopere tarieven te kopen suggereer ik je de Nederlandse treinreiswinkel waar je via email en telefoon bij kan bestellen. Ze zijn vaak stukken goedkoper dan de gewone ticketten die je via de NMBS of de NS aankoopt.

  Wat ik ook ethisch zinvol vind is het aankopen van tweedehands speelgoed en andere spullen via de winkels van Oxfam. Zo steun je ook nog een zinvol project en doe je aan consuminderen tegelijk.
  En nog een tip voor mensen die graag besparen en graag treinreizen of naar de film gaan: word lid van de Gezinsbond en koop je railpâssen met korting alsook je filmtickets.

  Wat betreft de geschenken: behalve voor sinterklaas geven wij ook meestal ervaringen cadeau aan de hand van een bon en vragen we ervaringen (een nachtje logeren of samen naar het bos of zo). Het valt steeds in goede aarde!

  Wat hier op dit moment een hit is, is het spelen van theater. Ongeacht de leeftijd, voor iedereen valt er wel een rol te verzinnen en er zijn heel wat verhalen in boeken die nog al wat verhalen hebben die je voor een theaterstuk te benutten zijn. Afrikaanse verhalen zijn bijv; erg goed. Iedereen doet meestal graag mee en wie dat niet doet, wordt publiek en geniet zo ook van het event. Onze buren vinden het steeds erg leuk om uitgenodigd te worden à l’improviste voor een theaterstuk. En inderdaad het gaat om het samen zijn en het samen vaak heel gewone dingen doen, die kinderen en wijzelf leuk vinden!

  Een mooi boek voor je boekenlijstje is ook het boek van de Zero Impact Man. Zijn zoektocht is echt de moeite en leidt ook tot verdieping van de relaties die hij beleeft met zijn gezin en hun vrienden.

  Je herinneringsboekje voor Olaf vind ik een geweldig idee, maar heb je dan een kleurenprinter voor je foto’s staan?

  Doe zo voort!

 12. lieveheersbeestje

  Leuke tips om te lezen. Ik heb het boekje ook al eens gekocht, de eerste druk, en vaak uitgeleend!
  Nog een tipje; pak een cadeautje in en stop het in een (hergebruikt) doosje, dan weer een grotere doos (vul de loze ruimte op met proppen oude kranten of zo), nog een grotere doos enz…..

  Ook kun je eens soort speurtocht door het huis maken. Zo krijgen de kleintjes bij ons thuis altijd hun verjaardagscadeautjes. Ik knip hartjes, huisjes, autootjes of zo van vouwblaadjes en hang deze op aan een draadje. Op ieder papiertje staat waar ze moeten gaan zoeken naar een cadeautje. Voor de kleintjes teken je bijvoorbeeld een bank, dan mogen ze achter de bank zoeken, voor de groteren die kunnen lezen, kan je het gewoon omschrijven. Ook leuk is om ze ergens heen te sturen en daar een doosje te verstoppen met een nieuwe aanwijzing er in! Onze jongste wordt intussen tien in januari en hij vroeg mij laatst al bezorgd of hij wel een cadeautjes speurtocht zou mogen krijgen… hij was bang dat dat bij tien jaar ophield haha! Maar wij gaan er mee door tot de jarige het zelf aangeeft niet meer te willen.

  Een ander leuk en milieu vriendelijk idee voor verjaardagen is; een pinjata maken.
  Dak kun je heel simpel maken met een ballon, oude kranten en crepepapier. Hier een link naar een filmpje.
  Je kunt het vullen met snoepjes, maar ook met kleine boekjes, een mini spelletje of andere leuke dingen. Het leukste is dat je er heel veel confettie achtig spul in stopt. Kun je ook zelf maken natuurlijk.
  Zo sla je de pinjata kapot; de jarige krijgt een blindoek voor (theedoek of zo), een stok in de handen en hij of zij moet dan de opgehangen pinjata kapotslaan. Let op dat er niets en niemand geraakt kan worden! En zorg dat je het filmt, het is erg grappig om terug te zien. Succes gegarandeerd, vooral als je met een groepje kinderen bent.

  Ook nog een topper; hang slingers op bij elke verjaardag. OOk bij de oudere kinderen en pap en mam’s verjaardag. Je kunt papieren gebruiken, maar ik heb ook slingers gehaakt en genaaid van lapjes. Ik bewaar ze in een hergebruikte mayonaise emmer van de patatboer, en zet het dan weer netjes op de zolder, voor de volgende verjaardag.
  Op deze manier heb je een soort familietradities opgebouwd, waardoor alles heel feestelijk is, terwijl het niet gaat om grote kado’s of veel dingen krijgen. Je kunt het zelf maken van hergebruikt materiaal en de slingers gaan ook heel lang mee.

  Onze grootouders geven de kinderen vaak een uitje naar de dierentuin, een ticket voor het zwembad e.d. Dan doen ze samen iets leuks en hebben ze een fijne herinnering.

 13. Marieke

  Dat ‘verzamelen’ doen we hier thuis ook. Een bijkomend voordeel is dat je de (beperkte) kosten spreidt. Het ganse jaar kan je dan gaan rondneuzen in kringwinkels, rommelmarkten en 2de hands websites, dus ook wanneer de vraag kleiner is. Zo heb je meer kans dat je op iets leuks stuit! Ik koop ook het meeste speelgoed in naam van de grootouders. Het voordeel is dat je als ouder beter weet wat je kind wil en zo kan je hen ook iets 2dehands geven (want niet idereen staat daar voor open). Ondertussen zijn ze het al gewend en durven ze zelf al eens iets 2de hands te geven 🙂
  Nog een tip: wij doen elk jaar voor sinterklaas grote kuis door het speelgoed, onder het mum van ‘anders is er geen plaats voor nieuw speelgoed’. Ik verschiet er steeds van hoeveel speelgoed ze vrijwillig willen afstaan! Ik moet er helemaal niet achter zitten. Ze weten dat hun speelgoed dan voor andere kindjes is, dat het dus nog nuttig gebruikt kan worden. Ze vinden zichzelf dan ook plots veel te groot voor dat peuterspeelgoed, en willen het aan echte baby’s en peutertjes geven.

 14. Friederike

  We hebben heel veel kleinkinderen en hebben een verjaardagszak genaaid,met bloemetjes op en gelukkige verjaardag op geborduurd, daar gaat het kado in, met een fijn lint toegeknoopt en deze zak wordt telkens opnieuw gebruikt, geen inpakpapier meer, en de kleinkinderen weten dat opa en oma dit doen om het milieu te helpen.
  Hetzelfde principe met de kerstkado’s, die van de kringloopwinkel, rommelmarkten komen of zelfgemaakt worden.
  Door het lezen van je blog onze levensstijl ingrijpend veranderd sinds 2 jaar en veel gelukkiger, werden ziek van alle berichten over hoe de mens de natuur vervuilt.

 15. GreenEvelien Bericht auteur

  Leuk al die reacties en tips, merci!

  @Mieke: Nee, we hebben geen kleurenprinter, gewoon een oude zwart-wit-printer, tweedehands uiteraard. De foto’s in Olaf zijn verjaardagsboekje zijn dan ook in zwart-wit.

 16. littledragon

  ik gebruik sinds twee jaar krantenpapier om cadeau’s in te pakken, en daar plak ik kerstprentjes op die ik uitknip uit tijdschriften of de krant. als plakband gebruik ik washi tape met kerstprint.

  jammer genoeg vinden de volwassenen dit maar niets, het staat niet “sjiek” genoeg. Dus dan lachen ze altijd met die milieuvriendelijke dochter van hen. mijn neefjes heb ik daarentegen nog nooit horen klagen, die zijn veel meer geïnteresseerd in het cadeau dat erin zit!

 17. Lina

  Hey Evelien

  Ik ben best wel geïnteresseerd in met welk budget jullie per maand rondkomen, wat jullie daarvoor op dagelijkse basis niet of wel doen en hoeveel jullie sparen of aan de kant leggen voor iets speciaals.

  Hoe ziet een week er voor jullie uit gemiddeld met de uitgaven etc.

  Hopelijk komt hier een artikeltje over 🙂

 18. Britt

  Leuke insteek, en inderdaad, niet alles hoeft altijd nieuw te zijn.
  Ik krijg alleen kippenvel van het idee ‘een tweedehands helm’…
  Een helm mag eigenlijk na 1 impact al niet meer gebruikt worden, omdat deze dan al beschadigd kan zijn, ook al zie je het niet langs de buitenkant. Met een tweedehands helm weet je al helemaal niet wat ermee gebeurd is!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.