Duurzaam speelgoed

Toys“Hebben jullie kinderen geen plastic speelgoed?”, wordt ons vaak gevraagd.
“Nee, maar ze komen niets tekort hoor!”, antwoord ik dan.

Omdat het meeste speelgoed tegenwoordig van plastic is en wij dat dus niet hebben, wordt er vaak gedacht dat onze kindjes dan geen of heel weinig speelgoed hebben.
Maar dat is absoluut niet het geval. Want ook hier in huis kasten, manden en ook nog een aparte speelkamer vol speelgoed, puzzels, spellen, verkleedspullen, muziekinstrumenten, knutselmateriaal, blokken, treinrails, alle mogelijke voertuigen, keukentje plus winkeltje en uiteraard veel kinderboeken.
En buiten hebben ze: schommels, glijbaan, zandbak, trampoline, fietsjes, step, kruiwagen, tent, hangmat.
Genoeg speelgoed dus, net zoals in ieder gezin met kinderen. Alleen dan alles zonder plastic.

BambooWant er zijn genoeg duurzame alternatieven. Je kan tegenwoordig overal houten speelgoed vinden.
Naast hout bestaat er speelgoed van bamboe. En bamboe is een duurzame grondstof:

 1. Het groeit sneller dan hout en daardoor levert het in dezelfde tijd dus meer materiaal op.
 2. Bovendien hoeft bamboe niet gekapt te worden, maar kunnen de stengels meermalen worden geoogst, de omvang van het bos neemt hierdoor niet af.
 3. Bamboe vereist weinig pesticiden tegen insecten, virussen en schimmels. Dit in tegenstelling tot katoen, dat juist heel veel bestrijdingsmiddelen nodig heeft en bovendien veel water voor intensieve irrigatie. Textiel vervaardigd uit de bamboevezel voelt zijdezacht aan, ventileert goed en blijft lang mooi.

De webwinkel BambooToys heeft een groot gamma aan bamboe speelgoed en knuffels.

vier-op-een-rijWe speelden vroeger bij mijn oma altijd vier-op-een-rij, maar ik kende daarvan enkel de bekende blauwe plastic variant met gele-en-rode munten.
Bij BambooToys zag ik een twee verschillende bamboe versies van dit spel, super! We kozen voor de naturel versie.

boter-kaas-en-eieren boter-kaas-en-eieren-3dOok hebben we er boter-kaas-en-eieren besteld, zowel de twee-dimensionale als de drie-dimensionale versie.
De twee-dimensionale versie kan ons zoontje van vier al goed met ons spelen.
De drie-dimensionale versie is nu nog enkel voor papa en mama.

tangramPlus hebben we ook het tangram besteld, een eeuwenoude chinese puzzel waarmee je met zeven geometrische stukjes alle mogelijke figuren kunt leggen. Bij het spel zit een papiertje met een aantal voorbeeld-figuren die je met deze stukjes kunt maken. Een hele uitdaging!

We hebben dus vooral voor spellen gekozen met betrekking tot ruimtelijk inzicht, omdat we dit zelf gewoon heel leuk vinden. Maar er is ook tal van ander speelgoed van bamboe: gezelschapsspellen, voertuigen, knuffels en nog veel meer. Ontdek het zelf.

Onze kindjes en ook wijzelf komen dus zonder plastic helemaal geen speelplezier tekort!

Lees ook over spelen:
Dilemma: 2ehands of ecologisch speelgoed?
Consuminderen met kinderen
Jongen, meisje, genderfree?
Dag Sinterklaasje
Dank u groene klaasje

Lees over zelf speelgoed maken:
Zelf speelklei maken
Druipklei
Buitenkeukentje
Ons kabouterbos


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


10 thoughts on “Duurzaam speelgoed

 1. PlasticMinimalist

  Het verbaasd me dat er nog zoveel plastic en giftig speelgoed in de winkels ligt. Al jaren wordt er over giftig speelgoed geschreven en gepraat, maar behalve hier en daar wat striktere regelgeving, lijkt er nog weinig bereikt op dit gebied.

  Behalve dat speelgoed dat niet van plastic is gemaakt waarschijnlijk langer meegaat en niet giftig is, ziet het er ook nog eens veel mooier uit. Ik kan geen reden bedenken niet te gaan voor plasticvrij speelgoed. Want ook: Goedkoop = duurkoop. We betalen linksom of rechtsom toch wel de prijs voor goedkoop plastic speelgoed.

 2. Eveline

  Prima helemaal mee eens. Natuurlijk materiaal gebruiken want weinig gifstoffen en hoe natuurlijker de omgeving voor kinderen hoe beter. Dit betekent niet dat houten speelgoed niet olie onafhankelijk is. Voor alles wat in een fabriek of met stroom gefabriceerd wordt is er olie nodig.Zelf speelgoed maken met de hand of van weggegooide spullen is creatief en nog eens een stap beter op weg naar meer olieonafhankelijkheid.

 3. liesbet

  onze kindjes hebben gewoon niet veel speelgoed, noch hout noch plastiek, en ze komen niets tekort, ook al krijgen ze zelf huisonderwijs, meer nog, ze zijn heel erg creatief en spelen ganse dagen toneel, ze doen activiteiten zoals ballet en viool ze spelen met vriendjes, ze bouwen met die vriendjes of alleen kampen, ze spelen verstoppertje… Ze hebben houten blokken, en een boot met dieren , het laatste wel van plastiek maar in de kringloopwinkel gekocht (we zijn tegen plastiek maar alles in verantwoord hout kopen is niet betaalbaar). Ze hebben verkleed kleren, veel gezelschapsspelletjes (van o.a. haba=ecologisch verantwoord, educatieve spellen en een paar uit kringloopwinkel), ze hebben ontzettend veel boeken en ze hebben teken – en knutselgerief. Wij zijn wel het type ouders die heel veel met onze kinderen spelen, boeken lezen,… in de eerste plaats omdat we daar zelf van genieten. Onze kindjes kunnen zich ondanks dat feit ook heel erg goed alleen bezig houden. Kinderen hebben gewoon niet zoveel speelgoed nodig als ouders denken.

  Verder misschien niet onbelangrijk te vermelden dat hout ook niet persé onschadelijk of ecologisch verantwoord is. Veel speelgoed van hout bevat schadelijke verfstoffen of lijm, of het hout is niet ecologische verantwoord. Onze familie denkt vaak dat ze ons blij maken met om het even welk houten speelgoed, ten eerste neen dus, we moeten er maar aan ruiken en we weten het al, en twee keer neen, ze doen ons geen plezier met speelgoed, we hebben het niet nodig en wat we nodig hebben, willen, bepalen we liever zelf.

 4. kris

  Een tof spel om met het gezin in de tuin te spelen is KUBB. Volledig in hout, eenvoudige spelregels, en valt goed mee qua prijs. Kinderen moeten wel wat ouder zijn (vanaf ongeveer 8 jaar, schat ik).

 5. Jorinde

  Als je het over textiel op basis van bamboe hebt moet je wel een belangrijk onderscheid maken tussen de viscose-bamboe: een synthetische stof op basis van bamboevezels en erg vervuilend voor het milieu in de productie, en de stof die meer lijkt op linnen en dus stugger is en minder zacht. Dat is de enige ecolisch-verantwoorde variant.

 6. walter

  Bamboe is qua milieu-impact slechter dan Europese houtsoorten vanwege het grote Lijm-, water- en energieverbruik en grote transportafstand.
  De meeste bamboe komt van grote plantages = minder gevarieerd ecosysteem met zeer weinig andere fauna en flora.

  Voor het maken van bamboe planken wordt bamboe eerst geschild en dan in kleine stroken gezaagd, geschaafd en behandeld (enkele uren gekookt, verhit en gestoomd). Daarna gaat men het verlijmen en persen. De hoeveelheid energie en lijm die men nodig heeft is dus veel malen groter dan bij massief hout. Bij het persen/verlijmen van bamboe worden meestal ureumformaldehyde lijm toegevoegd.

 7. Marieke

  Wij kopen praktisch al ons speelgoed 2de hands. Zowel van plastic als van hout. We hebben hier lego en duplo (=plastic) liggen die zeker 30 jaar oud is, en gemakkelijk nog een aantal generaties mee kan. Zolang het lang mee kan gaan, vind ik plastic nog wel verantwoord. Bovendien is het (plastic) speelgoed van 30 jaar geleden vaak veel robuuster gemaakt dan wat er nu in de winkels ligt.
  Lang leve de kringloopwinkels en 2de hands websites!
  Onze kindjes hebben minder speelgoed dan de meeste gezinnen, maar als ze alles uit de kast halen, kan het hier toch serieus rommelig worden!

 8. lieveheersbeestje

  Tja, we hebben en hadden wel wat houten speelgoed, maar ons totale arsenaal is toch meestal tweedehands en ook vaak van plastic..
  Ik merk dat de kinderen toch vaak naar de lego grijpen of de oude metalen autootjes. Tja, en je leert een hoop tijdens de jaren dat je ouder-cariére loopt haha! Onze jongste (hij is nu negen) heeft nog niet de helft van het speelgoed dat de oudste had. Ik weet nu gewoon wat de kinderen echt leuk vinden en wat blijvend is (o.a. lego dus). Ook kopen we voor 90% tweedehands speelgoed en geven we het makkelijk door als het kind er op uitgekeken is. Ook boeken. Ik merk dat veel mensen zich vastbijten in boeken, maar ik hou alleen de grote favorieten en de minder leuke boeken geven we weer door of verkopen de kinderen op de jaarlijkse kinderrommelmarkt. Zo houdt je de kast klein en staan er enkel favoriete boeken in die voor het kind aantrekkelijk zijn om te lezen en te bekijken.
  Het probleem van het krijgen van kadootjes valt hier wel mee, mijn familie is niet groot en de kinderen krijgen en vragen meestal iets wat ze echt leuk vinden of, als ze wat ouder zijn, geld of een kadobon. OOk een abonnement op een tijdschrift of een zwem abonnement is wel eens gegeven en zeer gewaardeerd. Opa en oma geven wel eens een dagje dierentuin of zo en dat vinden ze ook superleuk als ze nog klein zijn.
  Tja, speelgoed is niet echt een issue zolang er lego is….helaas van plastic maar wel ijzersterk en vaak tweedehands.

 9. lieveheersbeestje

  Ik vergeet nog te vertellen dat ik zelf vaak kadootjes geef als; lijm, waterverf, papier e.d. Iets dat ‘op’ kan. Dan hebben ze er een poosje plezier mee en daarna is het op. Als je dan na een poos weer eens iets krijgt, waardeer je dat meer en de kast puilt niet zo uit. Ooit gaf ik een buurmeisje een tweedehands naaidoos die ik vulde met allerlei tweedehands breinaalden, haaknaalden, bandjes, garen en kantjes. En van mijn eigen wolletjes had ik kleine bolletjes gemaakt. Wat knopen in een doosje erbij (van oude kleding) en het was het állermooiste kadootje wat ze dat jaar had gekregen! (verteld ze na al die jaren nog steeds..). Voor een jongen die net zijn zwemdiploma heeft gehaald is een vishengel erg leuk. Onze jongste heeft deze hele zomer buiten gescharreld en met hordes vriendjes ‘gevist’. Of hij nou wat vangt of niet, het is gewoon superleuk, leerzaam en ook best spannend. Gelukkig heeft hij nog maar één keer een echte vis gevangen, want hij vind het best zielig eigenlijk haha! Maar zo’n hengel geeft toch zes weken de hele dag plezier.

 10. DeeDee

  Ooooh, heel leuk allemaal, maar ik wil hem geen leven zonder Lego leiden. Heel duurzaam plastic, dat wel. Ik heb een hele hoop bouwsteentjes die nog ouder zijn dan ik en ik ben van 1979. Verder heb ik vooral houten speelgoed voor mijn kinderen, maar ik heb geen plasticverbod. Dus de kids hebben ook plastic speelgoed. Wat hekel ik het als ze plastic troep krijgen van andere mensen… 😉

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.