Dilemma: 2ehands of eco speelgoed?

Onze zoon Olaf is vandaag precies 9 maanden oud. En wat een speelgoed die jongen allemaal al heeft gekregen. Niet dat hij dat speelgoed overigens nodig heeft, hij vindt non-speelgoed zoals een pollepel, de papier-prullenbak en helaas ook mama’s bril veel interessanter. Maar goed, we hebben dus een berg met speelgoed liggen, soms gekregen als kraamcadeau en soms gekregen van vrienden omdat hun kinderen daar al te groot voor zijn geworden. En het meeste van dat speelgoed is van plastic. Ik was laatst bezig met een filmpje over Natuurlijk Ouderschap op mijn website te zetten en toen dacht ik dat ik plastic rommel helemaal niet wilde. Ook herinnerde ik mij de blog “A Life less Plastic”: een vrouw die met zo min mogelijk plastic probeert te leven. Dat wilde ik ook gaan realiseren!

Maar toen kwam het dilemma, houd ik het gekregen plastic speelgoed of koop ik nieuw eco speelgoed? Het gaat me niet om de aankoopkosten, maar om het feit dat ik als ik nieuw speelgoed koop dat ik consumeer en dus nieuwe grondstoffen aanspreek. Terwijl als ik blijf bij het huidige speelgoed wat Olaf nu heeft, ik mijn principe van hergebruiken realiseer. Het dilemma was dus eigenlijk de keuze tussen mijn principes duurzaam materiaal of hergebruiken?

Ik heb voor duurzaam materiaal én hergebruiken gekozen. We zijn met de fiets naar de dichtstbijzijnde stad gegaan en hebben daar een paar speeltjes van hout gekocht. En het plastic speelgoed heb ik aan mijn ouders meegegeven, als Olaf dan bij opa en oma is, heeft hij daar ook wat speelgoed. Hoewel hij dat daar eigenlijk totaal niet nodig heeft, hij wordt telkens bedolven onder aandacht, knuffels en kusjes en zeg nou zelf, dat is toch het meest ecologische, verantwoorde, duurzame speelgoed van allemaal!

Lees ook over spelen:
Consuminderen met kinderen
Jongen, meisje of genderfree?
Duurzaam speelgoed

Lees over zelf speelgoed maken:
Zelf speelklei maken
Druipklei
Buitenkeukentje
Ons kabouterbos

Lees ook over jaarlijkse feesten:
Dag Sinterklaasje
Dank u groene klaasje
Jaarfeesten verhaaltjes
Fijn Yule-feest


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


14 thoughts on “Dilemma: 2ehands of eco speelgoed?

  1. dimphy

    Inderdaad, houten speelgoed is heel leerzaam voor een kindje. Maar plastic iets, vooral kleurtjes, dat trekt een kind ook. Nu was toevallig vandaag mijn kleinkindje op bezoek bij Opa Ad. Kreeg een doos met (nep) duplo blokken. Vond hij leuk om uit de doos te gooien, totdat hij op de salontafel van die blauwe (soort rubberen) onderzetters zag liggen. Gewoon van de Ikea. Hij heeft daar bijna een half uur mee gespeeld en de blokken waren niet zo interessant meer, wel die onderzetters en die waren ook heel goedkoop.
    Het hoeft niet duur te zijn zie je wel. En vroeger speelde de kinderen ook vaak met lege houten garenklosjes. Lijkt me ook wel interessant. Ik heb ze hélaas nooit gehad.
    groetjes Dimphy & Ome Ad

  2. Sabine

    Ik heb ook lang met dat dilemma gezeten. Als onthaalmoeder werd er van me verwacht dat ik veel speelgoed had. Is ook wel handig als je voor 7 kindjes tegelijk aan het zorgen bent.
    Maar ik had dezelfde vragen: is al dat plastic wel nodig en veilig? Komt het de ontwikkeling van het kind ten goede?

    Helaas moeten we in de meeste gevallen ‘neen’ zeggen. Er zit veel toxisch spul in plastic. Vaak heeft (gekregen) speelgoed dan ook nog batterijtjes. Vreselijk is dat.

    Ik heb na een tijd zelf ook ontdekt dat ik al dat plastic bijkomend ook nog lelijk vind en bovendien zijn de geluiden die het plastic maakt ook echt niet aangenaam.

    Dus… al het plastic gaat er hier uit. Ik doe er anderen een plezier mee die aan dit alles minder aanstoot nemen.
    En komt er veel voor in de plaats? Nee eigenlijk niet. Het houten speelgoed dat we hebben houden we en enkele plastic kleinigheden ook (bv Mauro van 4,5 heeft een beetje playmobil en dat wil hij net afstaan, en ik respecteer ook zijn keuze, ze krijgen inspraak in dit proces)
    Als sinten en pieten, kerstmannen en paashazen of verjaardagsfeëen hier iets willen brengen worden ze vooraf gebriefd, en ik kan maar hopen dat ze er rekening mee gaan houden.

    Ik denk dat het ook voor mijzelf aangenamer zal zijn, en dus voor iedereen goed.
    Het grootste kado voor onze jongens? Onze tuin wordt na de verbouwing een soort jungle waar alles mag en waar ze niet op de paadjes moeten blijven. Buiten hebben ze zeker alle speelgoed niet nodig. Een paar laarzen…. meer moet dat niet zijn 😉

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      Hi Sabine,

      We begrijpen elkaar helemaal, tof dat jij er ook zo over denkt!
      Bij ons nieuwe huis zit een enorme tuin met stukje bos, dat wordt heerlijk hutten bouwen, zijn laarsjes staan ook al klaar!

      Groetjes, Green Evelien

  3. Marije

    Hallo Evelien,
    Met vel plezier geniet ik van je artikelen. Ik heb drie kinderen van 3, 6 en 9. Blijf het lastig vinden het plastic speelgoed. Waar ik wel op let is de duurzaamheid van het plastic, dus vooral wel lego en playmobil. Dat gaat nl. jaren mee, hebben zelfs de playmobil van mijn man nog hier. Maar blijft lastig om steeds de goede keuze te maken,vooral als de kinderen ouder worden. Er is ook zo veel leuks te koop. Bedankt voor je leuke verhalen, ze houden mijn gedachten op de goede weg. Blijf ermee bezig! De wonderpan wordt een mooi cadeau voor mijn verjaardag in januari.

  4. Evelien F

    Dag Evelien,

    ik haat het plastic speelgoed, het gaat snel stuk en maakt veel lawaai en altijd maar batterijen kopen kost veel geld, ook al gebruik ik meestal herlaadbare batterijen die op de duur ook weg moeten en vind mechanisch speelgoed veel interessanter voor kinderen (en volwassenen). Ik ben nu op zoek naar sites met speelgoed dat men zelf kan maken, dat zijn twee vliegen in een klap: papa en mama houden zich creatief bezig (en kijken dus minder TV) en de kinderen waarderen het als papa en mama iets speciaal voor hen maken. Bedankt voor de vele tips op de hele website. Wil alles in een keer lezen, moet nog even geduld hebben. Groetjes, Evelien

  5. regenboogje

    Als kind had ik een zelfgemaakte flipperkast wat we noemde. Het was gewoon een houte plank met gaatjes met daarboven cijfers en her en der kurken die de weg naar boven versperde. Mijn ouders hadden een oud deken erbij gegeven en oja veel plezier aan gehad. Misschien een ideetje

  6. regenboogje

    Het deken lag onder de flipperkast zodat de knikkers die in de gaatjes vielen niet op de grond kaatste. De plank was omrand met een houte rand zodat het een beetje op een echte flipperkast leek. Bij de gaatjes stond ook een cijfer. Zo kon je wedstrijdje houden en de kurken die her en der stonden waren om het moeilijk te maken het bovenste gat had als waarde 100. Het leek op een flipperkast maar je moest met je handen zoals knikkeren de knikkers naar boven schieten.

  7. mamalieveheersbeestje

    Ja, het is wel een dilemma hoor. Je hebt nu nog maar een peuter en één kindje, maar als je er vier hebt (zoals hier) en ze krijgen iedere keer ergens weer plastic speelgoed.. Wat denk je van dingen als waterpistolen (hier zéér geliefd in de zomer); plastic, stiften (ze kunnen niet zonder): plastic en dan natuurlijk nog de lego en duplo. Daar kunnen echt niet zonder, ze spelen er iedere dag wel mee en dan de ouderen ook nog he?! Nee, soms is plastic speelgoed niet te vervangen door hout. Een bijkomend nadeel is ook dat een peuter die met een houten blokje door de kamer zwiept, zo onbewust een ravage kan aanrichten (laminaat, glazen spullen , andere kinderen…). Ik heb pogingen gedaan,maar heb het opgegeven om enkel hout te presenteren. Helaas…misschien omdat ze ook veel dingen op school leren of omdat ze met z’n vieren zijn, het lukte niet om ze enkel met hout te laten spelen. Overigens hebben we wel leuke en favorieten houten speelgoeddingen hoor; rieten poppenwagen (nog van mij geweest, net als een gedeelte van de lego), loopfietsje (geleent van de spelotheek), bergen met blokjes en rails en treintjes en autootjes enz.

  8. its me

    Voor ons kleinkind een meisje bij de tweedehands winkel van hout een trek beestje gekocht waarmee ze door de kamer kan lopen, heel leuk en weinig kosten en vooral hergebruik.
    Vandaag weer geshopt bij de tweedehands winkel en een paar knuffels van sneeuwwitjes dwergen gekocht.
    Ik ben voor hergebruik en ja als het kan van hout maar dat is niet altijd in voorraad in de tweedehands winkel en het ligt natuurlijk ook een beetje aan de leeftijd van je kind of kleinkind.
    En de kleinkinderen zijn altijd verrukt van de cadeautjes die we meebrengen op hun verjaardag.( bijna 90% tweedehands)
    Daar gaat het ook een beetje om want op zo’n dag komt er veel prikkels op de kinderen af.
    Vorig jaar een pop in een draagmandje en ze keek naar geen cadeau meer om dat was voor haar die dag haar schat, mooi toch met zo iets kleins.
    Het viel iedereen op die er was.
    Kijk gewoon wat voor de kleine van toepassing is en wat je ermee kan, het idee komt vanzelf.

  9. Steven

    Zojuist hebben wij als ‘kraamcadeau’ voor onze 3e (een meisje) wegwerpluiers (84!!, wat een verspilling!) en 2 plastic speeltjes van de Action gekregen. Aangezien we enkel wasbare luiers gebruiken en houten, verantwoord speelgoed / BPA vrij zoals duplo e.d. voor onze kinderen willen, waren we dan ook erg verrast, onaangenaam wel te verstaan. We hebben op het geboortekaartje een link naar ‘lijstje.nl’ gezet met daarop talloze verantwoorde cadeautips. Dit kraamcadeau staat nu op de nominatie voor doorvoer naar andere, minder verantwoorde ouders.

    Evelien, hoe ga jij om met het negeren van lijstjes en gekregen cadeaus waar je niet op zit te wachten?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Steven: Gefeliciteerd met jullie derde kindje!
      Zoals je in bovenstaande blog kunt lezen, kun je het weggeven, dat ze ergens anders nog mee kunnen spelen, bijvoorbeeld als ze naar een onthaalmoeder gaan of creche of opa & oma.
      Sommige zaken breng ik nog helemaal ingepakt gelijk terug naar de winkel, er is hier maar één speelgoedwinkel in de buurt, dus je weet waar de cadeaus vandaan komen. Ons zoontje had op zijn kinderfeestje ook plastic rommel gekregen, dat hebben we geruild en toen mocht hij zelf iets anders uitkiezen, hij koos toen voor een stoer skateboard.
      En soms vraag ik het of de gevers het kunnen ruilen of ik geef het gelijk aan de kringloper en heel soms zeg ik dat ook (zoals naaste familie), dan is het tenminste duidelijk, anders blijven ze iedere verjaardag van die rommel geven.
      En bepaalde zaken bewaren wij inderdaad ook om weer verder door te geven, maar dat vind ik wel moeilijk, want dan sta ik zelf niet achter het cadeau wat ik geef.

      Ik zal binnenkort eens een blog schrijven over de kraamtijd en hoe dat zo eco mogelijk aan te pakken!

      1. Steven

        Beste Evelien,

        Dank voor je felicitatie! (wij zijn in het voorjaar bij jullie op bezoek geweest, w.s. weet je nu direct wie wij zijn). De tips die jij geeft hierboven hadden wij ook in gedachten, waarschijnlijk gaan we de cadeaus proberen terug te geven aan de winkel waar het vandaan komt. Jammer genoeg voorkom je daar niet mee dat er dergelijke dingen nog langer in de handel worden gebracht. Naar de kringloper is ook een goede optie. Naar de kringloper verdwijnen vaak bij ons artikelen die bij ons ‘gedumpt’ zijn (al is dat tegenwoordig een stuk minder geworden). Tegenwoordig melden we vaak aan de gevers dat hun artikel naar de kringloper gegaan is, dit blijkt bijzonder effectief te zijn. Jammer genoeg verplaatst het probleem zich dan alleen maar, wij zijn er vanaf, de kringloper is er van voorzien en de milieubelasting blijft ook bestaan. Wij vinden het lastiger om tegen de gevers te zeggen dat sommige nieuw gekochte (kraam) cadeaus ook naar de kringloper zijn uitgevoerd.

        We zijn heel benieuwd naar je nieuwe blogpost over de kraamtijd, er gaan bij ons inmiddels heel wat luiers doorheen.., wasbare wel te verstaan 😉

        Groeten Steven

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Steven: Ja natuurlijk herinner ik me jullie nog, fanatiek eco-gezin uit West-Brabant, zowel thuis als op jouw werk. Die West-Brabanders zijn geweldig groen hè 😉

          Je kunt helaas niet het hele systeem veranderen, probeer datgene eco te doen wat wél binnen je bereik ligt, daar krijg je positieve energie en motivatie van. En door jouw positiviteit inspireer je ook weer anderen!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.