Natuurlijk wonen is milieu-onvriendelijk

Wij gaan verhuizen naar de Ardennen, reden daarvoor is dat we meer rust en ruimte willen. We vinden het hier, ondanks de nabijheid van de Kalmthoutse Heide, te druk. Maar dat verhuizen naar een natuurlijkere omgeving is niet bepaald milieuvriendelijk… 

 • We leefden al bijna twee jaar zonder auto, maar daar kun je helaas niet zonder auto, dus we hebben een auto aangeschaft. Uiteraard wel een superzuinige, maar goed, een auto is en blijft milieuvervuilend.
 • In ons nieuwe huis hebben we toiletten en wasmachine op regenwater: super! Maar momenteel hebben we een composttoilet waarbij we helemaal géén water gebruiken. Mijn vriend wil daar echter geen wc’s gaan uitbreken om ons composttoilet te installeren, want hij wil niet iets verwijderen wat nog goed werkt. Daar heeft hij wel gelijk in. Maar we gaan dus een grotere water-voetafdruk krijgen.
 • koelkastWe hebben een paar jaar zonder koelkast geleefd en dat ging goed totdat ik na mijn zwangerschapsverlof weer moest gaan werken en afgekolfde melk moest bewaren. De keuze tussen een koelkast of borstvoeding was heel snel gemaakt, we leven nu dus weer een paar maanden met koelkast. Onze huidige koelkast is echter tijdelijk. Maar ik vrees dat de ingebouwde koelkast daar, als hij dan toch aan staat voor de afgekolfde melk, permanent gebruikt gaat worden ook al staat daar op den duur geen moedermelk meer in.
 • Ons huidige huis verwarmen we met enkel hout, er komen dus geen fossiele brandstoffen aan te pas. In de Ardennen hebben we een cv-ketel op mazout. Eerlijk gezegd verheug ik me daar wel op, want afgelopen winter met een pasgeboren baby’tje ’s ochtends in een huiskamer van 8°C komen was niet bepaald leuk te noemen. Ik was de hele dag bezig kachel brandend houden. Dus die cv daar hoor je mij niet over klagen, maar fossiele brandstoffen zijn uiteraard wel schadelijk voor het milieu.
 • Ik vind het pure energieverspilling om een boiler continu aan te hebben. En als je hem aanzet als je een douche wil pakken, moet je een paar uur wachten tot het water warm is. Met een fluitketel daarentegen heb je binnen paar minuten warm water. Dus wassen wij ons hier met regenwater verwarmd met water uit de fluitketel. In ons nieuwe stulpje staat de cv aan (enkel in de winter) en als die toch standaard warm water in voorraad heeft, denk ik niet dat ik de verleiding kan weerstaan om af en toe eens warme douche te pakken.

Op mijn werk vertelde ik dat we nu met auto, spoeltoilet, koelkast, cv en douche gaan leven en dat ik me daar schuldig over voel, zoveel luxe.
Hun reactie was echter dat ik nu dus een “normaal” leven ga leiden. De vraag is echter of dergelijk comfort wel “normaal” is? Interessant onderwerp voor een andere keer.

We willen natuurlijker gaan leven maar daarbij vergroten we dus helaas wel onze ecologische voetafdruk…..
Om het leed wat te verzachten:
– ons huis daar is beter geïsoleerd
– meer licht in huis dus minder lampen aan
– wasmachine op regenwater
– betere grond en licht in de tuin zodat we meer eigen groenten kunnen telen

O ja, niet geheel onbelangrijk, we hopen daar veel gelukkiger te zijn. Eigenlijk is dat indirect ook een verlaging van je voetafdruk, want daardoor heb je minder stress wat vaak gecompenseerd wordt met consumptie van overbodige luxe-artikelen en ongezond eten. Dus als die indirecte factor ook meegenomen wordt, blijft onze eco-voetafdruk gelijk of misschien daalt hij zelfs!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


8 thoughts on “Natuurlijk wonen is milieu-onvriendelijk

 1. Robin Demey

  Ik vind het zeer lovend dat jullie eco en energiebesparend willen leven, maar om dan in een zeer energie-verkwistende woning te gaan wonen lijkt me niet zo logisch. Als het maar 8° is ’s morgens, dan is er iets fundamenteel mis met uw woning. En dan stook je nog beter met mazout in een LEW dan met hout in zo’n “krot”.
  Eco kan ook met een minimum aan comfortverlies hé. Niet al te fanatiek gaan worden en alle comfort laten varen voor het eco-label.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Robin Ik heb dat artikel geschreven toen we nog in ons oude huis woonden en we dus nog moesten gaan verhuizen. Ons vorige huis was dus slecht geïsoleerd en verwarmden we enkel met hout. Nu leven we in goed geïsoleerd huis wat we verwarmen met een cv op mazout.

 2. Robin Demey

  @Evelien. Herken de situatie. We wonen voorlopig ook nog in een oude woning, die we zoveel mogelijk met houtbriketten proberen te verwarmen. Binnenkort verhuizen we naar onze nieuwe (zo goed als passieve) woning. Maar niet in de Ardennen ;-). Wel dicht bij het centrum.

 3. Esmee

  Wij verwarmen ons huis enkel met de houtkachel, we hebben wel een centrale verwarming maar die gebruiken we niet. Ons huis is niet heel erg groot en als wij de kamerdeur openhouden wordt het in de rest van het huis ook gewoon aangenaam. Het is een oud huis en ondangs dat we het hebben geisoleerd komt er toch nog een hoop kou naar binnen in de winter.
  Onze wasmachine en wc zijn ook aangesloten op regenwater, dat vind ik echt wel prettig.
  Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik wel 1 keer per week douche, daar geniet ik dan zo van, de rest van de week was ik aan de wastafel gewoon met koud water
  Wij wonen ook buitenaf daarom hebben wij ook en auto, zonder auto is haast niet te doen zeker omdat we ook 1 keer per week naar een biologische winkel rijden wat haast niet op de fiets is te doen het is ongeveer 30 minuten rijden met de auto.
  Wat een geweldig blog heb je, ik ben al vanaf gister (met tussenposes) je blog aan het lezen 🙂
  Groetjes Esmee

 4. Hans Baarslag

  Als je een kachel met warmteopslag gebruikt hoef je slechts eenmaal of als het vriest tweemaal per dag de kachel te vullen en dat op te stoken.

 5. Jan

  De titel is wel misleidend, hé. Natuurlijk wonen is niet synoniem met afgelegen gaan wonen. Trouwens, het feit dat je meer ruimte wil, is al synoniem voor een grotere voetafdruk (letterlijk dan). Natuurlijk wonen kan ook perfect in een woonkern. En waarom zou je daar niet zonder auto kunnen?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Jan: Dit is een kwestie van interpretatie, ik associeer natuurlijk wonen wel met “op den buiten” gaan wonen, namelijk in de natuur. De volgende vraag is dan in hoeverre je nog van natuur kunt spreken, maar dat is weer een ander onderwerp waarover ik hier meer heb geschreven: Wat is natuur?
   Wat jij beschrijft, wonen in een woonkern zonder auto, zou ik eerder “ecologisch wonen” noemen. En in die beschreven situatie kun je inderdaad prima zonder auto leven.

 6. fred

  ik hou niet persee van ecologische bezig zijn. ik hecht veel waarde aan comfort, maar voer die wel zo ecologische uit. zo heb ik een 2de hands kapotte jacuzzi gekocht. de pomp voor de bubbels draait mee op mijn zonnepanelen. en de kapotte verwarming heb ik vervangen voor zonnen collectoren. zo kan ik uiteindelijk voor 0 euro van laat lente tot vroege herfst lekker bubbelen. ik heb voor de rest bijna alles energie label a++ en staat mijn stroom meter op 0 met 9 panelen. ook heb ik een warmte terug win systeem op mijn douche: koude leiding word voorverwarmd met douche water. en heb ook een warmte terug win ventilatie systeem.(die moet ik nog installeren)

  ik hecht aan de andere kant meer waarde aan gezondheid, voor mij en voor de natuur. ik stook momenteel op hout. maar ik ben hier eigenlijk geen fan van. dus ik wil nog een sterke airco (die ook kan verwarmen) zo kun je alsnog goedkoper dan gas verwarmen, en dan extra zonnepanelen. nu zeggen ze dat hout “co2 neutraal” is, ja leuk.. fijnstof? daar horen we veel te weinig over. ik heb zo mijn huis vol met lucht reinigende planten. en een ultra fijnstof filter die alles bij filtert.

  overal denk ik dat je ook ecologische kan leven met comfort hoog in het vaandel. hopelijk kan ik ergens een inspiratie zijn voor jullie.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.