Voeding – 4: uitdagende afwegingen

Hier het laatste deel in de reeks over voeding. Wij eten biologisch, veganistisch, suikervrij en sinds kort ook afval-arm. Daarnaast hebben we geen diepvries of koelkast, omdat we gewoon te weinig koeling-producten hebben om daarvoor een koelkast aan te hebben staan. Maar deze voorwaarden zijn soms wel eens tegenstrijdig aan elkaar en dat stelt ons voor uitdagende afwegingen.

Broodbrood
Tot voor kort aten we bio-brood waarvan we een voorraad konden inslaan in ons diepvriesvakje in de koelkast. Maar nu de koelkast onlangs is uitgezet, stonden we voor de volgende vraag:
1. Gaan we zelf bio-brood bakken, waarbij we veel energie-kosten aan de oven kwijt zijn?
2. Halen we bio-brood of brood zonder chemische toevoegingen regelmatig in de winkel, waarbij we dus de auto moeten pakken?
3. Kopen we niet-bio-brood bij de bakker die drie keer per week aan huis langskomt, waarbij we geen benzine hoeven te verbruiken?
We hebben gekozen voor de laatste optie, omdat we graag zo min mogelijk elektriciteit en de auto gebruiken en ook omdat we graag dergelijke lokale initiatieven van het aan huis bezorgen steunen.

“Melk”
Als veganisten drinken we graag soya/rijst/haver-melk. Dit zit in tetrapakken en deze zijn ongeopend zonder koeling houdbaar. Een geopend pak gaat bij ons binnen twee dagen op, dus dat behoeft geen koeling. Het enige probleem is de hoeveelheid afval die deze tertrapakken geven.
Een oplossing daarvoor is om zelf soya/rijst/amandel-melk te maken. Voor soya-melk bestaan speciale apparaten en rijst- en amandel-melk kan je met een blender maken. Het zelf maken van “melk” is ook veel goedkoper dan in tetrapakken.
Maar dit vraagt wel weer elektriciteit, de aanschaf van apparaten die we momenteel niet hebben, het feit dat we dan geen voorraad kunnen hebben en dat het tijd kost om het zelf te maken.
Een uitdagende afweging waarin we nog geen beslissing genomen hebben.

Groenten en fruit
Hier in Wallonië zijn nog niet echt veel bio-winkels. Ook hier hadden we drie mogelijkheden:
1. Bio-groenten in plastic uit de lokale supermarkt
2. Niet-bio-groenten van de markt zonder verpakking en van lokale ondernemers
3. Bio-groenten uit bio-winkels zonder verpakking maar waarvoor we drie kwartier met de auto moeten rijden
Bij de keuze tussen bio en afval-arm, heeft bio voor mij de hoogste prioriteit. En aangezien ik een hekel aan autorijden heb, kozen we de eerste optie. Maar gelukkig is er nu een bio-winkel geopend op “slechts” 20 minuten rijden. We gaan daar nu één keer week al ons groenten en fruit halen, zonder verpakking! Ik ben echt superblij, ook omdat ik liever lokale ondernemers steun dan internationale supermarkt-ketens.

KiwiDan is er nog de vraag of biologische groenten en fruit altijd wel zo milieuvriendelijk zijn? In dit artikel kun je lezen dat het beter is om lokale groenten en fruit van het seizoen te consumeren, dan biologische gewassen die ingevlogen moeten worden. Want het bio-keurmerk zegt niets over verpakkingen, eerlijke handel of de verbruikte energie.
Wij letten er altijd op dat we groenten van het seizoen (zie kalender) en uit de naaste regio eten. Met fruit zien we iets minder kieskeurig, we vinden bananen, mango’s, meloenen, kiwi’s, avocado’s en sinaasappelen te lekker. En aangezien we al zo bewust eten, is dat iets wat we ons nog wel gunnen. Maar uiteraard eten we geen aardbeien met kerst!

Zo zie je maar dat een eco-lifestyle absoluut niet slechts één rechte weg is, maar dat er dus veel verschillende afwegingen en opties zijn. Dat maakt het uitdagend! Ga jij ook mee deze uitdaging aan?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

8 thoughts on “Voeding – 4: uitdagende afwegingen

  1. mie

    Een bedenking: Zelf brood bakken of soya-melk maken kost inderdaad energie, maar je bakker en de producent van de soya-melk gebruiken toch ook energie om hun producten te vervaardigen? Ik vind dat dit ook mee telt. Het gaat er m.i. niet om wie het minst verbruikt, maar hoe het totale plaatje (wereldwijd) eruit ziet. In die zin vind ik lokale producten gebruiken(dus minder vervoer) heel belangrijk.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Mie Dat klopt wel, maar het is wat betreft energie efficiënter dat een bakker vele broden in één grote oven bakt, dan dat iedereen apart thuis brood bakt. Hetzelfde geldt voor soya-melk bereiden. Ik pleit ook voor lokale producten, vandaar dat we brood kopen bij een lokale bakker ipv supermarkt en dat we groenten en fruit halen bij een bio-winkel die het afneemt bij lokale bio-boeren.

  2. lieven david

    Dappere zoektocht, Evelien! Al die keuzes, hé.
    Ik bak nog steeds zelf, en combineer het ovengebruik zo vaak mogelijk met nog een andere schotel of zo.

  3. Marja

    Ik heb pas geleden een programma gezien waarin ze lieten zien hoe millieu onvriendelijk soya is. Er zijn mensen die daarom geen soja gebruiken maar alternatieve produkten.
    Ik vind het allemaal est lastig al die keuze’s.
    Ik probeer nu maar zo veel mogelijk van eigen grond te eten. maar ja, dat valt ook niet mee.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marja: Het overgrote deel (80 à 90%) van de soja die ingevoerd wordt in Europa, wordt gebruikt als diervoeder. Veel kans dat er voor een liter koemelk meer soja vereist is dan… voor je liter sojamelk! En voor vleesvervangers en sojamelk wordt doorgaans duurzame soja gebruikt. De firma Alpro soya bijvoorbeeld, won in 2010 de Prijs voor Toekomstige Generaties voor haar duurzame en maatschappelijk verantwoorde werking (bron: Eva).

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Pieter: Ik heb de website van Bespaar bazaar nu ook op de links-pagina vermeld onder “Groen consumeren/minderen”. Maar over al die toepassingen met zonnecellen heb ik wel mijn bedenkingen. Want de productie van zonnecellen kost veel energie en vaak is de levensduur van dergelijke toepassingen niet lang, waardoor de energiewinst negatief is. Beter is het om dan te investeren in zonnepanelen op het dak waarbij tenminste wel de energiekosten van de productie eruit gehaald worden.

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.