Kaarsen maken

In deze donkerste periode van het jaar worden er veel kaarsen gebrand, heerlijk sfeervol!
En het leuke is dat je zelf kaarsen kan maken van oude kaarsrestjes. Zo bespaar je geld voor nieuwe kaarsen en heb je geen kaarsstompjes als afval meer.
Dus vraag iedereen om kaarsrestjes voor je te bewaren en je kan aan de slag!

Materialen

 • Mal: ik gebruik stukken regenpijp of pvc-pijp, maar je kan ook ook andere objecten gebruiken zoals glazen potjes, blikken, wc-rolletjes, tetrapakken, etc.
 • Lont (verkrijgbaar in hobbywinkel)
 • Satéprikkers of cocktailprikkers afhankelijk van de breedte van je pijp
 • Bakje dat vies mag worden (zelf gebruik ik een plastic bak van ijs)
 • Oude schaal of pan
 • Grotere pan waar bovengenoemde schaal of pan in past

Werkwijze

Hier beschrijf ik mijn werkwijze met als mal een regenpijp.

 1. In het begin heb ik geprobeerd de lont enkel aan de bovenkant van de pijp te hangen. Maar zodra ik de kaarsenwas in de pijp goot, bleef de lont niet meer in het midden. Bind daarom beide uiteinden van de lont aan een cocktailprikker vast en laat dat de prikkers aan de buitenkant op de mal rusten.
 2. Zet de pijp met lont in je bakje:
 3. Doe al je kaarsrestjes in een oude pan of schaal en zet deze in een grotere pan met wat water zodat de kaarsenwas au-bain-marie verwarmd wordt.
 4. Door de cocktailprikker aan de onderkant van de mal is deze aan de onderkant niet dicht. Giet daarom eerst een klein beetje kaarsenwas in de mal, dit vloeit onder de mal door en vormt een laag kaarsvet in je gehele bakje. Dit laat je even stollen.
 5. Als deze laag gestold is, kun je de mal volgieten met de gesmolten kaarsenwas.
 6. Ook dit laat je weer stollen, dat duurt een tijdje. Bij mij vormt er dan altijd een putje in het midden. Ik warm dan de schaal/pan met kaarsrestjes nog eens op en vul dit putje zodat de kaars aan de bovenkant ook mooi is.
 7. Als het geheel gestold is, kan je het heel gemakkelijk uit de mal schuiven.
  Prikkers van de lont afknippen en je hebt een prachtige zelfgemaakte kaars!

Naar aanleiding van mijn blog heeft een educatieve organisatie er filmpje van gemaakt:

Geen kinderactiviteit
Dit lijkt een leuke activiteit om samen met kinderen te doen, maar gesmolten kaarsvet is echt heet en daarom gevaarlijk voor kinderen. Je kan ze natuurlijk wel laten toekijken, ons zoontje vindt dat ook al heel leuk.

Kleuren en geuren
Als je meerdere kleuren kaarsrestjes hebt, kun je kaarsen maken met verschillende kleurlaagjes. Je warmt dan eerst een kleur op, giet dit in de mal en laat dit stollen. Vervolgens warm je een andere kleur kaarsrestjes op en giet dit ook weer in je mal, enzovoorts.

Wil je een geurkaars maken, voeg dan wat druppels van je favoriete etherische olie toe als het kaarsvet gesmolten is in de pan (stap 3).
Zoals bijvoorbeeld olie van de den voor een echte kerstgeur in huis!

Bijenwas
Er zijn ook kaarsen van bijenwas, maar als veganist gebruiken wij deze niet.
Ik heb wel een keer geprobeerd om van bijenwas zelf kaarsen te maken (toen ik nog vegetariër was en geen veganist), maar bij paraffine kan ik de gestolde kaars zo uit de pijp schuiven, bij bijenwas lukte dit echter niet.
Vervolgens heb ik een mengsel van paraffine en bijenwas gemaakt, maar weer kon ik mijn kaars niet uit mijn mal schuiven. Ik heb de bijenwas én mal weg moeten gooien.
Dus als je wél met bijenwas wilt werken, giet het dan in een glazen potje of gebruik een mal die je daarna toch weg doet zoals wc-rol of tetra-pak.

Wens
Graag wil ik iedereen de positieve eigenschappen van zelfgemaakte kaarsen wensen voor het komende Yule-feest: Gezelligheid, warmte, licht en ook geld- en afvalbesparing!

Lees ook:
Fijn Yule-feest
Kaars maken van sinaasappel
Zelf speelklei maken
Druipklei
Lijm maken
Zelf papier maken
Zelf kweekpotjes maken
Buitenkeukentje


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


22 thoughts on “Kaarsen maken

 1. Wendy

  Bij Oxfam hebben ze tegenwoordig kaarsen van palmolie, goed voor milieu en vegan! Geen idee of je van de restjes ook kaarsen kan maken, ik heb mijn eerste kaars nog niet volledig opgebrand maar vond het nieuws wel de moeite voor jou blog! Fijne feestdagen, Wendy

 2. Marieke

  Deze gebruiksaanwijzing kan ik heel goed gebruiken nadat twee reuzenkaarsen afgelopen week zijn ingestort en ik waarschijnlijk zo’n 2L kaarsvet heb. Bedankt.

 3. Mevr. Opdepenning

  Leuk he, zelf kaarsen maken? Ik gebruik altijd lege pakken melk en knip ze voor de helft af. Een gaatje onderin om het lont er door te halen en ik plak er dan een plakbandje overeen om lekken te voorkomen.

 4. Dik

  Geen kinderactiviteit? Juist wel! Wij deden dat destijds veel bij scouting. Zet verschillende hoge pannen op en geef elk kind een stok waaraan een lont hangt met een gewichtje om de lont stra te houden. Laat de lont steeds in de pan zakken en buiten de pan de was stollen. Ze kunnen kiezenen kiezen voor een kleur of laagje voor laagje in de verschillende pannen. Het is een leuke activiteit waarbij je gezellig kunt kletsen of samen zingen.

 5. Thamar

  Hoi Evelien,

  Je gebruikt geen waxinelichtjes neem ik aan ivm het afval?
  Ik heb veel gezellige kaarsenhoudersgehad waar alleen maar waxinelichtjes in passen.
  Heb je hier een idee voor?

  Dankje.

  Gr. Thamar

 6. Claudia

  Pas op paraffine is een aardolie product en kankerverwekkend. Je kan event. een sinaasappel aansteken (Google maar eens) of een natuurlijke olie kaars gebruiken.

 7. Imker Joek

  Je kunt rustig bijenwas gebruiken ook als veganist, ik ben imker en moet voor de bijen gezondheid regelmatig de ramen vervangen. Het is dus eigenlijk een restproduct waar de bijen niks meer aan hebben. Zij bouwen namelijk nieuwe, schone en ziekte vrije nieuwe ramen. Welke ik natuurlijk niet afpak.

 8. ria

  je kunt ook oude kaaskorsten toevoegen aan de kaarsresten, tenminste als deze niet van plastic zijn (even bij het vuur houden als het niet brandt is het goed) Ook kun je restanten olie gebruiken voor olielampjes, dus het frituurvet van je oliebollen of de olie uit blikjes kun je opbranden. Als lont kun je oude schoenveters of restjes katoen gebruiken.

 9. Isa

  Ik vlecht 3 stukjes gewone naaigaren als wiek en dompel dat in t kaarsvet , restjes wiek en zo haal ik er uit met een lepel, ik zet mijn pannetje gewoon op een klein vuurtje en eens ik al wat vloeibaar kaarsvet heb laat ik de rest smelten zonder vuur

 10. HIlde

  Als je kaarsresten liggen hebt maar geen ambities om er zelf mee aan de slag te gaan, kan je ze ook bezorgen aan de sociale werkplaats De Vlaspit (Scherpenheuvel) http://www.devlaspit.be. Ze maken er ook nieuwe kaarsen mee. De Vlaspit zamelt ook kurk in voor recyclage tot isolatie of als grondstof voor nieuwe meubelen en voorwerpen: http://www.recycork.be. Voor de inzameling van kurk vind je op hun website over heel Vlaanderen inzamelpunten. Via die punten kan je ook wel kaarsresten (goed verpakt) deponeren. Die komen via die weg wel goed terecht.

 11. Carla Beentjes

  Hoi evelien.
  Oude Princel bussen ( van chips) zijn mooi te gebruiken met bijenwas. Gaatje onder in de bus voor het lontje en als alles gestolt is pel je hem zo van de kaars. Verder gebruik ik restje kaars van verschillende kleuren en smelt ze per kleur en giet ze in een laag bakje. Als dit nog soepel is maar wel stevig heel ik de plak er uit en snijd hem in blokjes. Een princelbus met lond stort ik dan vol met een mengsel van verschillende kleuren blokjes en giet er dan vloeibaar wit kaarsvet bij. Krijg je hele leuke kaarsen mee.

 12. Sofie

  Ik ben imker en maak ook kaarsen van de oude bijenwas. Het is goed voor de bijen om te kunnen broeden in nieuwe, zuivere was die zelf aanmaken. Om het gaatje van de lont dicht te stoppen gebruik ik een klein beetje plasticine. Werkt geweldig goed 🙂

 13. Harry

  Lekker hoor vegan! Maar weet je dat een heleboel
  Kaarsen uit stearine bestaan. En dat kan een dierlijk vet zijn. Als je dan kaarsrestanten krijgt weet je niet wat daar in zit.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Harry: Zo een principele vegan ben ik niet hoor, ik vind zorgen voor het milieu op alle aspecten belangrijker dan me te focussen op slechts 1 onderdeel, want freaken of dogmatisme lijkt me niet een goede wereldoplossing.

 14. Suhela

  Superleuk! Ik doe het ook. Soms heb je tegenvallers, dat de kaars bv te weinig brandt en alleen een klein kuiltje maakt of zelfs uit gaat. Of juist te snel brandt en al snel erg gaat lekken. Dit komt omdat de dikte en type lont moet passen bij de dikte van de kaars en ook het type was. Ook kleur- en geurstoffen kunnen invloed hebben. Dus laat je niet ontmoedigen als het een x niet lukt, gewoon opnieuw smelten en in een andere vorm proberen. En wellicht niet teveel verschillende vetten mixen (wat ik wel altijd geneigd ben).

  Als je je omgeving laat weten dat je het doet, krijg je vaak veel kaarsvet. Ook imkers geven soms ongezuiverde bijenwas gratis weg. Als je was wilt kopen is koolzaadwas een mooi natuurproduct. Sojawas is hiervoor ook populair, maar het verbouwen van soja gebeurt ver weg en op grote en niet heel milieuvriendelijke manier. Koolzaad wordt in Europa en zelfs Nederland verbouwd.
  Op FB heb je een paar groepen met mensen die zelf kaarsen maken, daar kun je veel tips en inspiratie vinden.

  Puddingvormpjes vind ik ook heel leuk om te gebruiken. En allerlei ronde kokers. Gieten in een glaasje of kopje bv uit de kringloop kan ook heel leuk zijn. Het is daar niet voor gemaakt, dus het materiaal kan knappen van de hitte, dus houd het is goed daar wel rekening mee te houden. Wat jij beschrijft met je plastic mal en bijenwas, heb ik ook een keer gehad met een plastic kaarsenmal en gerecycled kaarsvet. Uiteindelijk in delen eruit gekregen, maar huiverig om zulke mallen nog te proberen. Tegenwoordig heb je ook heel leuke siliconenmallen te koop, ik heb er een paar gekocht die me heel goed bevallen. Waaronder 1 voor waxinelichtjes, want die gebruik ik het meest en dan herbruik ik gewoon een oud cupje 🙂

  Dinerkaarsen gebruik ik ook redelijk veel en die wil ik ook intussen ook graag zelf gaan maken, want ik heb nog zoveel was… Maar vind ik lastig, ik zie alleen maar mallen van hard plastic en voor gedipte kaarsen heb je een smalle hoge pan nodig. Ik ga het nu eerst proberen in een leeg bierbuikje, ben benieuwd!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.