Composteerbare afwasspons & schoonmaakdoekjes

In onze uitdaging om nog minder afval te produceren, ben ik ook op zoek gegaan naar composteerbare afwassponjes en schoonmaakdoekjes.

Bij onze lokale biowinkel hadden ze wel afwassponjes van gerecycleerd materiaal, maar deze waren helaas niet composteerbaar omdat ze ook voor een deel uit gerecycleerd plastic bestonden.
Gelukkig zijn er ook wel geheel composteerbare sponsjes, ik heb er zelfs twee gevonden!
greenwashing1

Loofah spons
Er is de Loofah spons. Loofah is afkomstig van een zeer vezelrijke vrucht, het is dus geheel natuurlijk en kan daarom gewoon gecomposteerd worden.
Het wordt veel gebruikt in de douche of bad om je huid er mee te scrubben. Daarom wordt het vaak verkocht als ‘bodyscrubber’, maar je kan er ook prima mee afwassen. Je knipt er gewoon een stuk vanaf in het gewenste formaat en je hebt een afwassponsje.
Enig nadeel van deze loofah spons is wel dat er wat etensrestjes tijdens het afwassen in kunnen blijven hangen. Niet zo heel hygienisch dus.
loofah

Cellulosespons
De cellulose spons heeft dit nadeel dat er etensrestjes in blijven hangen niet. En daarom vinden wij deze veel fijner om te gebruiken!
Het is een biologische spons die helemaal is gemaakt van pulp van planten.
Als ze erg vies zijn, kun je ze in de wasmachine doen en zijn weer terug proper.
De cellulose spons kun je gebruiken voor de afwas, maar bijvoorbeeld ook om ramen te lappen.
spons

Zeepsons
Uiteraard is er ook nog de zeespons die geheel natuurlijk is en dus ook composteerbaar is.
Maar sponzen zijn dieren en als vegans willen we die daarom niet gebruiken.
zeespons

Schoonmaakdoekjes

Composteerbare schoonmaakdoekjes
Ook vond ik composteerbare schoonmaakdoekjes. De doeken zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals cellulose en katoenwol.
In tegenstelling tot conventionele doeken, worden deze dus niet van synthetisch materiaal gemaakt en hebben geen kunstmatig verzachtend middel.
Ze zijn bijzonder absorberend, afraffel-bestendig, pluksel-vrij, zacht en kunnen gemakkelijk de wasmachine in.
Zijn ze klaar om weg te gooien, kun je ze zonder gewetensbezwaren bij het bioafval doen.
ecosponge

Katoenen vaatdoekjes
En er zijn ook vaatdoekjes gemaakt van katoen die je gewoon keer op keer wast en dus niet weggooit. Eigenlijk nog ecologischer dus dan composteerbare schoonmaakdoekjes.
sorbovaatdoek

Met deze composteerbare sponzen en doekjes,
lijkt afwassen en schoonmaken haast nog leuk te worden 😉

Lees ook:
Afwassen
Twee afvalzakken per jaar
Composteerbare tandenborstel


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


10 thoughts on “Composteerbare afwasspons & schoonmaakdoekjes

  1. Spaarmoeder

    Die vaatdoeken zijn ideaal. Te koop bij de goedkopere textielzaken. Maar bij de betere beddengoedzaken hebben ze vaak de sterkere variant.

  2. Ettjen

    En als je dan ook nog vaatdoeken van biologisch katoen koopt, ben je helemaal ecologisch! Dat vind ik wel het vermelden waard. Niet elke katoenen doek is ecologisch!

  3. Teunie

    Vaatdoekjes zijn bij mij altijd (stukken van) t-shirtjes die te klein werden of die niet mooi meer waren of om een andere reden niet meer gebruikt werden. Zo hoef ik nooit vaatdoekjes te kopen (of laten produceren).

  4. Theda

    leuk om je bij melk en honing te zien. die tandpasta maakt mijn dochter voor mij en ik gebruik altijd gewone katoenrn vaatdoeken en was ze op minimaal 60 graden. en ook oude badhanddoeken worden verknipt en als poetsdoeken gebruikt. maar ook de gele doekjes die bij ons in de koffieruimte van de kerk worden gebruikt was ik op 60 graden en gebruik ze daar totdat de gaten erin vallen.

  5. Marianne

    Het maken van katoen is een zeer milieubelastend proces, helaas. Ook als de katoen ecologisch wordt geteeld. Ik weet geen antwoord op de vraag wat dan het beste is, overigens. Misschien het het hergebruik van oude handdoeken en t-shirts nog het beste.
    Ik heb een hele verzameling ‘wonderdoekjes’, geen idee hoe die gemaakt worden. Vermoedelijk zijn ze niet erg milieuvriendelijk. Maar ja, weggooien voordat ze op zijn vind ik ook geen goed idee.

    Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk kiest

  6. lieveheersbeestje

    Zo’n spons dat lijkt mij wel wat, vooral ook omdat je hem zelf kunt reinigen!
    Zelf gebruik ik altijd en overal microvezeldoekjes voor. Natuurlijk helemaal niet bio maar ze zijn wel tweedehands. Mijn man werkt op een fabriek waar ze deze doekjes gebruiken bij het productieproces en deze gaan per werknemer één dag mee. Daarna worden ze weggegooid! (wassen is kennelijk duurder voor zo’n bedrijf) Mijn man vist ze aan het eind van zijn dienst weer uit de bakken, als een echte dumpster diver! Ik was ze twee keer mee en ze zijn weer als nieuw en dus prima bruikbaar. Omdat ik ondertussen wel heel veel ‘asiel’ doekjes in de schuur had liggen, heb ik al heel veel mensen blij gemaakt met doekjes…en iedereen vindt het maar rare verspilling. Net zo iets als gered gereedschap… Als ik bij iemand op visite ga, neem ik wat doekjes mee in plaats van een bosje bloemen haha!
    Mijn moeder gebruikte ook altijd oude kledingstukken als poetslapjes, maar de microvezels zijn erg goed. Ik gebruik er nooit schoonmaakmiddel bij en krijg alles prima schoon met water. Dat scheelt ook weer…

  7. Anny

    De katoenen (flanel) sloop, onderlaken met gat, Tshirts, handdoek met rafels enz : geef ze promotie en een volgend leven als dweil, vaatdoek, poetsdoek.

  8. Lien

    Ik ga volgend jaar sponscourgette kweken. Voor zelf natuurlijke spons te hebben. Nog geen ervaring, maar wel heel benieuwd! Want Ecol/nomisch.
    Groeten,
    Lien

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.