Gesnotter, ook hier in huis ontkomen we er de laatste week helaas niet aan. Maar wat is nu beter voor al dat gesnotter: een papieren of katoenen zakdoek?
Bij het tv-programma “Kassa Groen” had men uitgezocht dat een katoenen zakdoek enkel duurzamer is dan een papieren zakdoek als de katoenen versie minstens 9,5 jaar meegaat.
En dus concludeerden ze dat een papieren zakdoek duurzamer is en dat tissues nog beter zijn, omdat deze dunner zijn en minder verpakking hebben.
Maar ik ben het niet met die conclusie eens, want een katoenen zakdoek gaat toch gerust minstens 9,5 jaar mee? Een zakdoek verslijt immers niet.
Wij gebruiken dus katoenen zakdoeken, omdat die op lange termijn ecologischer zijn. Plus heb je met katoenen zakdoeken veel minder afval, het is goedkoper en je zit nooit zonder zakdoeken waardoor je er dus in een snotbui niet voor naar de winkel hoeft te rijden.
Een vriendin vroeg mij laatst hoe ik dat doe met strijken en elektriciteit besparen?
Ik strijk zelden, niet om elektriciteit te besparen, gewoon omdat ik dat zonde van mijn tijd vind. Ik (of mijn geëmancipeerde vriend) strijk(t) enkel af en toe een overhemd van mijn vriend of ons zoontje, maar dat is alles. En gelukkig dragen ze die niet vaak 😉
Katoenen zakdoeken strijk ik dus niet, snap daar echt het nut niet van. Waarom netjes strijken om vervolgens verfrommeld en vol met snot in een zak te verdwijnen? Nee, we kunnen onze tijd wel beter besteden!
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Zakdoeken strijk ik ook niet….ik hang ze mooi uit en steek ze
zo in de schuif om dezelfde redenen als jullie 😉
liefs
Ik verkies ook katoenen zakdoeken boven papieren. Voor zover ik weet gaan de zakdoeken hier thuis toch al minstens 20 jaar mee. Het zou me zelfs niet verbazen als ze nog stammen uit de tijd dat men nog niet naar China ging voor de productie. Af en toe verslijt er wel eens één zo erg dat we hem wegdoen, maar dat gebeurt zelden.
Zakdoeken strijken wordt bij mij thuis ook niet zo vaak gedaan. We doen het wel tussendoor omdat het de enige manier is dat ze allemaal in de lade blijven passen, maar zeker in deze tijd van het jaar verdwijnen ze gewoon rechtstreeks van de wasmand terug de zakken in.
Ik heb zakdoeken gemaakt van oude overhemden van mijn man. Even omzomen en we kunnen jaren vooruit.
Strijken doe ik ze niet.
Ik strijk wel regelmatig want manlief moet in pak naar zijn werk.
ik heb een rode boerenzakdoek gekregen van een goede vriend, dat is mijn enigste zakdoek, was hem wekelijks uit en dat gaat goed, ik heb geen 15 zakdoeken nodig ofzo, geniet ervan , liefs marion
Ik HAAT strijken! Het is wel handig om je kleren netjes te krijgen en zo, maar ik vind het zo’n zonde: dan beland het terug verkreukeld in de wasmand… Al dat strijken voor maar even aan te doen eigenlijk. Ik “strijk” mijn zakdoeken en zo met de hand 😉 En vele stofjes van tegenwoordig hebben weinig strijk nodig: als je ze direct ophangt na het wassen, strijkt dat zichzelf 😉
Jaren geleden heb ik zakdoeken gemaakt uit de goede stukken van een versleten laken. Die zijn nu bijna versleten, dus ik dacht net: Ik moet maar weer eens nieuwe maken. Ik strijk ze niet.
Ik strijk niet. Ik noem dat een principe. Vele kreuken gaan er immens uit als je je kleren aan hebt :-)Tenzij je natuurlijk met hemdjes of linnen zit, gelukkig heb/gebruik ik er daar niet veel van.
Hier gebruikt manlief “echte” zakdoeken van katoen. En ze gaan jaren mee. Zeker 20 jaar.
Voor papieren zakdoeken spreekt dat ze hygienischer zijn. Je loopt immers niet nog de hele dag met je bacterien rond. Maar daar zit dan ook weer plastic omheen…
Als je voor papieren zakdoeken wil gaan, maar toch aan het milieu wil denken: Kies dan voor tissues. Vouw ze zelf op, en stop ze vervolgens in zo een stoffen zakdoektas. Zie hier: http://www.funtastix.nl/nl/zakdoektasjes Ziet er ook nog leuk uit.
Zelf strijk ik ook nooit. Vroeger geleerd dat als je zakdoeken of andere dingen strijkt, je de vezels glad strijkt zodat het langer schoon blijft.
Absoluut katoenen zakdoeken! Ik heb er van als mijn vader in het leger zat (euhum, nu dus 49 jaar oud) en van als mijn ouders huwden (en dat zijn zakdoeken van 47 jaar oud), hier en daar beginnen ze te verslijten… Heb trouwens ook nog lakens en tafellinnen van hun huwelijk en neen, daar is niks aan, nog in prima staat en helemaal terug ‘hip’ 😉 Duurzaamheid wordt hier hoog in het vaandel gedragen (heb trouwens ook nog mijn ‘geboortehanddoeken’, zo schattig, en die gaan hier wekelijks de was in. Alsook nog ene met een Monchichi op (waar mijn dochtertje jaloerse blikken voor krijgt tijdens de zwemles! ) Ben stiekem apetrots, als al die stukken aan mijn droogmolen hangen te zwieren! Sevens gaat hier trouwens een dekbedhoes aan de lijn waar ik ik zelf nog onder sliep! 🙂
Zo zie je maar weer hoe kortzichtig men denkt: tissues en papieren zakdoeken zijn een verspilling van grondstoffen.
Ik strijk wel vanalles omdat ik voornamelijk katoen of linnen draag en dat is toch echt aangenamer om dragen als het gestreken is, zelfs al hang ik het zorgvuldig uit. Ik gebruik ook geen wasverzachter, misschien maakt dat verschil. En zakdoeken zijn veel aangenamer in gebruik als ze gestreken zijn. Veel dingen ga ik wel ‘spreien’, zoals mijn moeder (huishouden van 13 mensen)het noemde: platstrijken met de handen. En ik heb strijken altijd een aangename bezigheid gevonden, altijd wel zittend.
Wij gebruiken beiden. Katoen en papier.
De katoenen gebruiken we meestal zelf want ons kinderen verliezen die vaak op school of elders dus ik moet wel regelmatig weer een pakje bijkopen of soms vind ik er in de kringloop.
Een arts vertelde me echter dat het beter is om papieren te gebruiken bij ernstige verkoudheden ivm met de microben die in je zakdoek zitten. Zo een tissue gebruik je volledig en gooi je dan weg , maar een katoenen blijft vaak veel langer in je zak zitten. Zelfs een paar dagen. Je snuit er ook al eens een kind zijn neus mee (die dan ook ziek wordt)enz…Herbesmetting. Hij zei om dan toch maar de papieren versie te gebruiken om sneller te genezen.
dag dames en heren , mijn zoontje is allergisch aan zijn liefste knuffel en zijn geboortedekentje dus die gaan af en toe naast de wasmachine ook in de …diepvries ! dus die zakdoeken na gewassen en gedroogt in een doosje/zakje een nachtje in de diepvries en nog meer bacterien dood ? dus dit kan een tip zijn zakdoeken zijn zalig en gaan heel lang mee … zo ook servietten in stof je kunt een letter borduren in een hoekje elk zijn eigen neus en mondafpoetsdoekje ook is dit een een nieuw idee voor een geschenkje
en oude lakens en donsdekenhoezen kun je verknippen voor heel veel zakdoeken en oude dunne gordijntjes ook. knippen maar …
lieve groet vanwege Jezebelle
Sorry, maar dat is onzin. Je kunt bacteriën niet doodvriezen; enkel warmte kan bacteriën doden.
Mijn zakdoeken gaan al 19 jaar mee, strijken doe ik ze ook niet. Er beginnen nu toch al wat gaten in te komen, maar niet getreurd. Vorige zomer kreeg ik zomaar 12 nieuwe degelijke zakdoeken van mijn moeder cadeau, goed voor de volgende 20 jaar!
Lieve groet van Tante Tuut
Wij gebruiken al ruim 20 jaar zakdoeken die gemaakt zijn van afgedankte lakens en overhemden. mijnvaatdoeken zijn in vieren geknipte omgezoomde oude badhanddoeken. Ik heb er altijd genoeg! en ik gebruik ze ook als schoonmaakdoek, vaak zijn dat de nog oudere doeken.
Ik heb zo wie zo moeite met textiel weggooien. Oud ondergoed bewaar ik om nieuwere van dezelfde kleur te repareren( hoe vaak zet ik niet een nieuw kruisje in een onderbroek? kan die weer tijden mee en het valt niet op….) Verder heb ik zpaghetti ontdekt, oftewel haken met stroken soepele stof. ik heb een prachtig rond vloerkleed gehaakt in allerlei wittinten.. daarvoor heb ik oude lakens, t-shirts, hemden en wat niet al aan stroken geknipt. Ik had zelf niet genoeg maar kreg uit heel de kennissenkring versleten textiel aangereikt. een feestje! wie weet inspireert het jullie, zoekmaak eens op Zpaghetti of Get Hooked. Succes!
Ik vind katoenen zakdoeken wel fijner, maar gebruik toch meestal papieren, ivm de hygiëne. Ik was zelden op hete temperaturen en denk dat het daarom beter zou zijn om alsnog te strijken [heb gelezen dat daardoor wél de bacteriën dood gaan]. En aangezien ik dus ook geen zin heb om lang te staan strijken hebben de papieren zakdoekjes vooralsnog toch de voorkeur.
Strijken kan duurzaam in de winter. Met zo’n oud strijkijzer dat je op de houtkachel zet. Kost je niks, ook geen stroom. Door je zakdoeken te strijken haal je echt wel de laatste microbe eruit zei mijn moeder. Maar ik strijk ze dan wel heeeeel snel en vluchtig.
Ik heb even gegrasduind in de verkoop van zakdoeken, een gemiddelde prijs voor een gewone zakdoek is 2.5 euro, deze gaat volgens vele bloggers 15-20 jaar mee. Ik vraag me af waarom er dan mensen zijn die deze nog zelf maken uit oude lakens? als je de tijd die je daaraan besteed aan een goed doel besteed en er gaat kopen voor 2.5 euro/st kan je mensen gelukkig maken die het echt nodig hebben denk ik zo, of zie ik dit verkeerd?
@Tinck: Zoals ik al eerder op je gereageerd heb, gaat het hier niet enkel om het geld-aspect, maar om minder afhankelijk te zijn en dus zelf je dingen te kunnen maken. Ook om geen nieuwe grondstoffen te verspillen terwijl je die grondstoffen nog in huis hebt liggen.
@jezebelle: bacteriën (of toch de meeste) gaan niet dood in de diepvriezer, hun vermenigvuldiging wordt enkel stopgezet. Nadat ze ‘ontdooid’ zijn, gaan ze gewoon verder met groeien. Wel helpt dit misschien tegen de allergie omdat huisstofmijten wél doodgaan?
Alleszins, dit zou dus overbodig zijn voor zakdoeken, die worden best op hoge temp. (60°) gewassen, dan gaan de meeste wel dood.
Hier worden ‘gewone’ kleren op 30° gewassen, zakdoeken en handdoeken e.d. dus op hogere temp.
Mijn ouders zijn al vijftig jaar getrouwd en hun katoenen zakdoeken gaan nog steeds goed mee hoor! Zakdoeken slijten niet van ons gesnotter, maar eerder van veel te veel gebruiken voor andere klussen ben ik bang. Hier zijn we met z’n zessen en ik heb dus een enorme hoeveelheid katoenen zakdoeken. Allemaal bemachtigt op rommelmarkten en tweedehands winkels. (verkouden zijn doet men hier vaak met meerdere personen tegelijk, dus veel doekjes nodig!) Ooit kreeg ik een leuke houten tissue doos kado en in plaats van tissues, vouw ik de zakdoeken daar in, gewoon dubbel. Dit was zo’n succes dat nu ieder kind zo’n doos op zijn of haar kamer heeft staan en beneden staat er ook één. Ja, we hebben veel zakdoeken nodig…ook bij morsen en andere ongelukken worden ze vaak gebruikt. De meesten zijn kinderzakdoeken of dames zakdoeken. Ook heb ik nog wat herenzakdoeken gekregen die van mijn opa waren geweest en die zitten in een mandje, voor grote natte neuzen.
Mijn vader doet iedere dag een schone zakdoek in zijn zak. Handig voor van alles en nog wat! Spugende babies in de supermarkt? Opa schiet te hulp met zijn schone zakdoek! Jongens met de ketting van de fiets? Opa (super-opa) heeft een zakdoek om de ketting mee vast te houden of om je handen aan af te vegen. enz. enz. enz. … Er wordt er af en toe dus ook wel eens ééntje weggegooid, omdat hij onherstelbaar vies of kapot is. Maar niet vaak want ze gaan dus al zowat een mensen leven mee.
Als kind had ik een verzameling knuffels op mijn bed en ik vond niets leuker dan kleertjes te maken van zakdoeken. Knoopjes op de schouders en zo maakte ik dan van alles. (mijn moeder was er minder blij mee, die mocht op den duur de knopen er uit halen).
De kinderen geven hier de voorkeur aan katoenen zakdoeken en omdat sommigen al zo oud zijn, vinden ze dat ook leuk. een soort herinnering.
Nog een tipje; ben je ergens op vakantie of bezoek dan is het leuk om iets mee te nemen vanuit die stad of dat land. Neem dan eens een paar katoenen zakdoeken mee! Iedere keer als je ze weer ziet, denk je weer aan die leuke vakantie! Vaak vragen mensen ook of ze wat leuks voor je mee kunnen nemen vanuit hun vakantiebestemming. Goed bedoeld, maar ja, die souveniers… Nee, dan vraag ik om een paar leuke katoenen zakdoeken of een theelepeltje. Dat gaat eeuwig mee en is een bruikbare leuke herinnering.
Dat filmpje slaat echt nergens op. Een katoenen zakdoek maak je toch gewoon zelf uit een versleten hemd of een laken en dan zit er geen plastiek rond.
Hier ook enkel nog de stoffen versie!
Ik las dat papieren zakdoekjes perfect composteerbaar zijn en gewoon bij het groenafval kunnen, en dat composteren zowat het beste is wat je kan doen voor de natuur. Dus dan toch maar papieren zakdoekjes, nee?
@Mayke: Omdat ze composteerbaar zijn, betekent nog niet dat ze ook goed zijn. Minder-milieu-schadelijk wordt vaak verward met milieu-vriendelijk 😉
Het kost immers nog wel grondstoffen én energie om ze te produceren plus plastic om ze te verpakken.
Een katoenen re-use zakdoek is dus beter dan een wegwerp zakdoek.
Green Evelien lijkt hier wel een interessante plaats.
We hebben hier wel interesse om weer over te stappen naar katoenen zakdoeken als a) ze niet gestreken worden b) goed kunnen opgeborgen worden (goede tip met die houten tissue doosjes) c) aanvaardbare oplossing voor mijn volgende vraag
Heb ik dus ook alle commentaren gelezen, maar heb toch nog geen duidelijk beeld, dus daarom toch -nogmaals?- deze vraag;
De hoogste wastemperatuur hier is 60°C. Hoe krijg je op deze temperatuur de vuile zakdoeken, vol met alle soorten neusvocht, echt proper in de witte was op 60°C ?
Hioe dan ook het verhaal waarbij de diepvries wordt betrokken is hier geen optie want we hebben bewust voor de de kleinste tafelmodel koelkast gekozen … met, ja een piepklein diepvriesje bovenin, dat steeds tot de nok toe vol zit. Kan echt zelfs géén zakdoek meer bij.
Ook nog, alles wat ik interessant vind zet ik op mijn borden op Pinterest … jammer dat dit met al deze info hier niet mogelijk is.
Ik zou een bruikbaar antwoord waarderen.
@vickyrafael: Op 60°C volstaat echt, zoals je ook in alle bovenstaande reacties kunt lezen. Gewoon doen!
Ik heb ook een gruwelijke hekel aan strijken, alleen strijk ik wel de theedoeken, kussenslopen en katoenen zakdoeken. Ik heb geleerd dat katoenen zakdoeken dan heel steriel in de kast liggen. Hetzelfde moest ik vroeger met katoenen luiers doen bij mijn kids. Die moesten gestreken worden ivm steriliteit en zachtheid voor ’t babyhuidje.
@Dimphy: Ik ben wél voor hygiëne, maar niet voor steriliteit. Eén keer snuiten, in je zak proppen en weg alle steriliteit.
hoi iedereen,
bewust gekozen voor papieren zakdoeken voor de volgende reden: een zakdoek met snot (volop bacteriën)terug in je broekzak(lekker warm) of jas steken ,zie ik als een broeihaard voor aangroei van bacteriën en dus iedere keer dat ik die zakdoek terug uit mijn zak haal en terug in snuit, krijg ik een volle lading nieuwe bacteriën in mijn neus en blijf je ook langer verkouden, lichaam moet langer vechten en met papieren zakdoekje, neus reinigen en weggooien,in huis staat er in elke slaapkamer en keuken en living doos goedkope tissues en in handtas en jaszak een pakje papieren zakdoeken. Maar ben heel weinig verkouden,meestal blijf het bij 2x een neusverkoudheid /jaar. groetjes
@christine: Een vieze zakdoek gooi je ’s avonds toch in de wasmand, het is niet dat deze hele dagen in je zak gaat broeien?
Een verkoudheid dien je gewoon uit te zieken en dat duurt zijn tijd, soms langer en soms korter. Ik geloof niet dat het type zakdoek dat je gebruikt daar invloed op heeft.
Sommigen kiezen voor papieren zakdoek omdat ze die hygiënischer vinden. Zelf vind ik katoenen fijner. Vooral tissues scheuren meestal tijdens het snuiten en dus moet je ze dubbel leggen. Verder is het natuurlijk ook wat je gewend bent
Een ander argument tegen papieren zakdoeken dat ik hier nog niet gelezen heb is dat er altijd papierdeeltjes af komen. Die komen in je neus en longen en vergroten de irritatie waardoor je dus weer sneller moet niezen of snuiten. Katoenen zakdoeken moet je natuurlijk na gebruik wel zo snel mogelijk vervangen.
Wat betreft het strijken van zakdoeken, ik heb gemerkt dat er twee gestreken zakdoeken in een broekzak passen voordat het gaat irriteren (vanwege te dik) terwijl ongestreken er naar één in past. Die twee per zak (dus totaal 4) is soms nodig in de winter. Normaal neem ik er slechts twee mee, die in de linkerzak is voor het schoonmaken van de bril, de rechtse is voor de neus of andere calamiteiten.
Ik verwacht in mei een dochtertje en ga net als vroeger zakdoeken voor de suikerbonen te gebruiken. Zalig om dan jaren later het zakdoekje nog te zien gebruiken
goeie dag ik heb vraag aan jullie hoeveel procent van de Nederlanders gebruiken 1 stoffen boeren rode zakdoek dan of papieren zakdoeken op dit moment met vriendelijke groet Dirk Bokkers
@Dirk: Dat weet ik niet, ik ben geen statistiek-bureau 😉
Wij gebruiken stoffen zakdoeken, maar geen boeren rode exemplaren hoor. Want je kan ze tegenwoordig ook in modernere motieven vinden.