Knippen en scheren

Zo vakantie, eindelijk tijd om mijn haar weer eens te knippen. Want ik baalde wel dat ik voor de tv-reportage geen tijd meer had om mijn haar fatsoenlijk in model te knippen!

Al jaren knip ik zelf onze haren. Zo besparen we veel geld.
Ook scheelt het tijd.
En als je met de auto naar de kapsalon zou gaan, bespaar je ook nog eens benzine.

En een persoonlijke ergernis, geen onzinnige gesprekken met kapsters meer. Ze bedoelen het vriendelijk hoor, maar ik vraag me altijd af waarom ze niet gewoon stil kunnen zijn?

Zelf je haren knippen

Haren knippen is helemaal niet moeilijk, ik heb jaren geleden een effileerschaar gekocht, daarmee kun je knippen zonder dat er happen in je kapsel ontstaan omdat je hiermee je haar enkel uitdunt.

En voor mijn vriend zijn kapsel hebben we een tondeuse, waarmee hij zijn haar lekker kort kan houden.

Scheren

Wil je een glad gezicht, dan is er de keuze tussen scheerschuim met scheermesjes (afval) of scheerapparaat (verbruik elektriciteit plus grondstoffen en energie voor productie van apparaat).
Dit kan ge-ecologiseerd worden!

      

Wil je met de hand scheren, kies dan voor een natuurlijke scheercrème en after-shave.
Je kan ook Aleppo-zeep gebruiken als “scheergel”.

      

En in plaats van wegwerpmesjes kun je ouderwets een scheermes en scheerborstel gebruiken.

Benen en oksels ontharen

Om mijn benen en oksels te ontharen gebruik ik een epileerapparaat, ja nog een elektrisch apparaat dus. Maar ik vind epileren veel fijner dan scheren omdat daarmee de haartjes langer wegblijven en er ook niet stugger van worden wat bij scheren wel vaak het geval is.

Er bestaat ook een methode om zelf wax te maken van suiker en daarmee je benen en oksels te waxen.
De ingrediënten daarvoor bestaan uit suiker, water en citroensap.
De onderlinge verhouding verschilt per recept, zoek dus zelf even wat jij het fijnste vindt (google op “sugar wax”).

wax

Zolang mijn epileerapparaat nog werkt, gebruik ik die liever, want ik vind ontharen geen plezierige bezigheid, ik stel dat vaak uit en als ik dan eenmaal besluit om het te doen, wil ik het altijd gelijk maar snel doen om er dan weer een tijdje van af te zijn, herkenbaar?
Ik heb dus geen zin om daarvoor eerst in de keuken te moeten staan om de ingrediënten op te warmen, roeren en tijdens het waxen ook nog op juiste temperatuur te houden.

Elektrische apparaten

Van de weinige elektrische apparaten die we in huis hebben, zijn er dus wel twee voor voor onze uiterlijke verzorging. En zolang deze nog werken gaan we ze niet wegdoen, want dat zou ook een verspilling van grondstoffen zijn.

Maar als mijn epileerapparaat het begeeft, wil ik geen nieuw apparaat meer kopen en de suiker-wax-methode gaan toepassen. En dan uiteraard herbruikbare repen stof gebruiken als wax-strips. Om daardoor niet meer afhankelijk te zijn van een elektrisch apparaat.

We zullen wel altijd een tondeuse houden, omdat we die gewoon nodig hebben voor mijn vriend zijn kapsel.
Plus heeft onze uiterlijke verzorgdheid toch echt nog wel prioriteit boven volledige onafhankelijkheid van elektrische apparaten 😉

Lees ook:
Zelf tandpasta maken
Zelf shampoo maken
Zelf parfum en aftershave maken
Shampoo-vrij!
Schoon zonder zeep
Verzorging: zonder is gezonder
Zon zonder zonnebrandcrème
De mond vol van tandpasta
Composteerbare tandenborstel


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


29 thoughts on “Knippen en scheren

 1. Marianne

  Wat is eigenlijk de reden dat we oksels en benen ontharen? Volgens mij omdat iemand ons ooit heeft wijsgemaakt dat het niet mooi is. In ieder geval heb ik besloten om ermee te stoppen, scheelt weer gedoe waar ik eigenlijk het nut nooit van ingezien heb.
  Na jarenlang mijn haar te hebben geverfd, de laatste jaren dan wel met Oliebe een 100% plantaardige verf heb ik eindelijk besloten dat het nu echt tijd wordt voor mijn natuurlijke kleur. Geen idee wat het zal zijn, wit/grijs/bruin melange waarschijnlijk.
  Voor mij is het in ieder geval afgelopen met tranen in mijn ogen door het epileren of harsen. Rn eigenlijk kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat die haren een functie hebben, niet alleen in de oertijd maar nu ook. Bescherming van de huid? Is tegenwoordig wel meer nodig dan vroeger, toen zonlicht nog niet zo gevaarlijk was.

 2. poeh

  Helemaal met Marianne eens.
  Gewoon niet scheren ik ben enkele jaren geleden begonnen met de in de winter niet meer scheren……heerlijk!

 3. Sandra

  Deze blog komt net op tijd want ik ben van plan om de jongsten hun haar nu zelf te gaan knippen.
  En morgen ga ik op zoek naar de geschikte schaar.

  Ik scheer me ook. Ik voel me zelf gewoon beter dan en ik vind dat je sneller een ‘luchtje’ hebt met haar. Als je de maandelijkse periode hebt moet je je trouwens mét haar elke dag grondig wassen daar. Als je geschoren bent onderaan heb je daar geen last van.
  Maar dat moet ieder voor zichzelf uitmaken.
  Men haar kleuren doe ik ook. Zo een 2 keer per jaar.

 4. Marijke

  Leuk dat je over scheren een stukje schrijft, ik heb ook al eindeloos veel gesprekken gehad met men vriend over scheren. Zelf heb ik er ook echt een hekel aan. Maar hij wil dat mijn benen en oksels niet vol haar staan, wat ik wel begrijp van hem, moest ik hem niet hebben zou ik ook stoppen met scheren denk ik 😉

  Vind ik echt heel knap van je Marianne, dat je gestopt bent met scheren en je haar verven! 🙂

  En Poeh, dat is misschien nog wel een goed idee, om enkel in de winter niet meer te scheren 🙂

 5. marion anderson

  ik onthaar mezelf onder de oksels met een mesje, mijn hoofdharen zijn lang en worden steeds langer daar ik ook niet meer naar de kapper ga, mijn man scheert zijn hoofd kaal eens in de zoveel tijd, en scheren doet hij ook met een mesje. Mijn haren worden grijs en ik verf ze ook niet meer, in het begin wel gedaan, het geeft me meer rust en het scheelt in de portemonnee he? , nu wil ik graag zonder schampoo door het leven, heb jij daar ervaring mee ? ik weet dat je de kleine niet met schampoo wast en je eigen haren ? , geniet ervan , liefs marion

 6. Kristine

  Ik scheer al jaren niet meer, volgens mij zit dat tussen de oren dat het properder is. Je haar op je hoofd scheer je toch ook niet af en dat wordt ook vies als je zweet of vuil werk doet.
  Zelf mijn haar knippen lukt bij mij echt niet. Ik knip al jaren het haar van mijn man en mijn zoon en vroeger ook bij mijn moeder en dat lukt prima, maar bij jezelf is toch wel wat anders, want je kan je hoofd er immers niet afnemen om een goed overzicht te hebben. Bovendien heb ik dun, sluik haar, waar elke verkeerde knip heel erg opvalt. Ik heb het wel eens door mijn man laten knippen, maar die heeft niet zo’n vaste hand. Naar de kapper gaan vind ik overigens verschrikkelijk, want ik heb een parfum-allergie en shampoo zonder geur in een kapsalon: vergeet het maar! En ik heb nog geen kapper gevonden die je haar wil knippen zonder wassen… Dus beperk ik het kappersbezoek tot 1 keer per jaar.

 7. poeh

  De mensen zijn te ver van de natuur geraakt.
  Het haar zit er niet voor niets, en ook ik heb mijn maandelijkse periodes gehad en echt geen luchtjes hoor!
  Ik scheer mijn mans hoofdhaar eraf omdat zijn hoofd ooit verbrand is geweest en hier en daar geen haar groeit.
  Zelf heb ik lang (en begint al grijs te worden) haar en simpel de schaar en een puntje eraf knippen.
  De kapper word van ons niet rijk 🙂
  Haar op het lichaam is mooi en niet vies en lelijk zoals ik wel eens in mijn omgeving hoor.
  Dat wou ik nog even kwijt!

 8. Johanna

  Al jaren knip ik mijn eigen haar en mijn man knip ik al zo lang we getrouwd zijn, bijna 40 jaar. Mijn man helpt alleen even achter om het randje in de nek met de tondeuse recht te maken. Ook de zoon heb ik jaren geknipt.
  Onder de oksels heb ik bijna geen haar en de benen scheer ik af en toe in de zomer met een gratis aktie scheermesje en met een zeepstick gekocht bij de kringloop. Had toen spijt dat ik de andere 2 niet had gekocht want je doet er echt heel lang mee.

 9. Martine

  Wat dat scheren van de benen en de bikinilijn betreft, ik denk dat het er ook van af hangt of je donkerharig of blond bent. Ik ben donkerharig en mijn onderbenen zijn heel behaard. Ook heb ik redelijk veel haar, daar waar de bikinilijn is. Ik voel me dan toch echt niet zelfzeker als ik met de kinderen naar het zwembad ga. Of in de zomer met een mooi kleedje aan. Mijn blondharige vriendin heeft ook behaarde benen, maar dat valt veel minder op. En ook haar grijs tussen het blond is veel minder opvallend. Dat scheelt dus volgens mij.

 10. evel

  een rokje met haar op de benen durf ik ook niet (heb dikke donkere haren). Maar onder de oksels ben ik liever niet kaal: ik vind dat ik daar rapper stink als er geen haar staat.

  En de haarverf, sja das nog in dubio. Als 34-jarige ben ik volgens mijn man misschien nog wat jong voor grijze haren, hij vindt die grijze strengen in mijn donkere haren echt niet mooi. Met henna wordt het binnen 10j moelijk om mooi grijs uit te groeien en Heb enkele “biologische” haarverftoestanden uitgeprobeerd, maar omwille van hun toch chemische geur kreeg ik direct weer massaal schuldgevoelens over wat ik naar het riool liet vloeien…

 11. Sophia

  Ik heb een hekel aan het trimmen van mijn bikinilijn: scheren, waxen, wat dan ook, het blijft een pijnlijk werkje met grote kans op irritatie achteraf. Voor wie toch een schoon, proper gevoel wil hebben tijdens de ’tijd vand e maand’ raad ik van harte de ‘keeper’ of ladycup aan, een siliconen trechtervorm die je inbrengt en enkel keren per dag ledigt en even afwast. Op het einde van je maandstonden kook je hem 15 minuten en je kan hem jààààren gebruiken. Ik voel me veel hygienischer, ik hoef nooit meer na te denken of ik nog maandverband of tampons in huis heb en het geld heb je er na een jaar al uit. Misschien ook eens ene blog over schrijven, Evelien?

 12. Marc

  Hallo, weet niet of mannen dit ook lezen, maar voor een mannenscheerbeurt bestaat een derde optie: het klassieke open mes, zonder twijfel het meest ecologische. Het is duur in aankoop, maar als je er zorg voor draagt gaat ’t een leven lang mee, wellicht zelfs generaties. Ik gebruik al jaren een open mes en is een plezier om te scheren. Het scheren zelf heb je snel genoeg onder de knie, maar voor het onderhoud kan je wat instructie gebruiken. Dat kan met tal van Youtube-filmpjes, of je kan een cursusje volgen, bijvoorbeeld in de Messenwinkel in Antwerpen.

 13. Bertine

  Hallo Evelien,
  In oosterse landen epileren vrouwen hun benen met een touwtje. Hier een filmpje dat laat zien hoe je wenkbrauwen epileert, maar dat kun je natuurlijk ook op je benen toepassen 🙂

  1. Katrien

   Misschien is dat touwtje ook makkelijker bij jezelf te doen dan het waxen. Dat zou ik nooit zelf kunnen, tenzij ik alleen de voorkant van mijn benen doe.

 14. Renee Wagemans

  ook ik knip zelf mijn haar en dat van mijn man. wassen doe ik met een voorraadfles bakingsoda oplossing, daarna spoelen met een voorraadfles appelazijnoplossing en als laatste omdat ik het zo lekker vind ruiken spoel ik met een saliethee oplossing ook in een voorraadfles.

  mijn kinderen zijn het huis uit en zijn ook erg van de doe-het-zelf en eco

 15. Danielle

  Voor degenen die scheren met een mesje: je kan de scheerschuim vervangen door olijfolie. Bijkomend voordeel: de olie is zo voedend dat je daarna geen olie of bodylotion meer nodig hebt.

 16. bolleke

  Ik vraag met af of het opwindscheerapparaat enige zoden aan de dijk zet en of niet de pruktiekosten de gebruikskosten verre overtreffen. Ik heb er eens een vergelijking van gezien, maar die kan ik niet meer terugvinden. Wel herinner ik me dat het gewone scheerding (het “krabbertje”) slecht uit de vergelijking kwam, met name omdat de onderzoekers elke dag een nieuw mesje wilden inzetten. Bij mij gaan ze weken mee, maar het schijn af te hangen van het soort baardhaar.

  @marc: je hebt helemaal gelijk met het klassieke scheermes. Alleen ík durf het niet gebruiken…

 17. fireblade

  het grootste deel van mijn leven ben ik gemillimeterd of kaalgeschoren, eerst met allerlei electrische apparaten die steeds stuk gingen, tot ik op internet een handtondeuse vond, ideaal, doet het altijd, voor het beste resultaat word ik 1x per week geschoren, en ook onze jongens lopen er altijd goedverzorgd bij.

 18. Luuk

  Hoi Evelien,
  Voor het eerst in m’n leven m’n eigen haar geknipt. Al tijdens het knippen voelde ik dat het goed ging en dat het een goed resultaat gaf. Het doet me erg veel deugd, dit zelf te doen en te kunnen. Je kunt ook precies uitdunnen waar het nodig is. Voor €15,- een kappers- en effileerschaar gekocht. Op You Tube staan diverse voorbeeldfilmpjes waar je handige tips uit kunt halen. Van m’n uitgespaarde kappersgeld heb ik een (spaar)potje gemaakt.
  Scheren doe ik met Aleppozeep, dezelfde waar ik s’ morgens m’n tanden mee poets en wasmiddel van maak.
  Dank je wel voor deze en alle andere inspiraties.

 19. Michelle

  Tip voor scheerschuim vervanging: gebruik een natuurlijke olie! Zoals amandelolie, olijfolie, etc. Scheren met olie gaat nog veel makkelijker en prettiger zelfs dan met scheerschuim en het verzorgt. Het mesje moet na afloop goed worden schoongemaakt, want de olie gaat ophopen in het mesje.

 20. wiets

  Hoi Evelien,

  Al een goede 2 jaar knip ik mijn haar niet meer, ook niet door een ander. Ik borstel het wel elke avond met een borstel met zachte haren, je weet wel zoals ze vroeger deden met honderd slagen? Nou doe ik er geen 100 maar ik vind het heerlijk als ik even voor de tv zit of naar de radio luister om meteen mijn haar te doen. Dit en samen met een goede natuurlijk shampoo heeft er voor gezorgd dat mijn haar nog nooit zo vol en glanzend is geweest.
  Scheren doe ik zelf al geruime tijd met een krabber. Eff insoppen met een kwast en dan het mesje erover. Heerlijk even de tijd ervoor en dat in een wereld waarin alles snel moet.

 21. an de wandel

  hallo iedereen
  wel ik wil hier graag meepraten
  ik scheer mijn man ook altijd zelf met de tondeuze hij heeft zijn kapster aan huis
  en dat vind hij best leuk ook en af en toe scheert hij mijn nek en dat heeft een zalig gevoel

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.