Composteerbare tandenborstel

We willen dit jaar nog bewuster omgaan met afval maar dit stelt ons voor bepaalde uitdagingen zoals het tandenborstel-dilemma.

Hier eerst een overzicht van de composteerbare tandenborstels:

1Eco_8verzorging_tandenborstel-bamboe1

1. Een bamboe tandenborstel met bio-nylon haren.
Verkrijgbaar in de kleuren: blauw, paars en wit.
Hiervan zijn ook kinder-tandenborstels te koop.

tandenborstel
2. Een houten tandenborstel met varkensharen (niet vegan).

3. Een tandenborstel met vervangbare koppen uit BPA-vrij kunststof.
Bij deze tandenborstel kunnen de koppen vervangen worden, je hoeft dus niet telkens de gehele tandenborstel weg te gooien.
Verkrijgbaar in de kleuren: blauw, groen en rood.
De verpakking is van bio-plastic.

Afweging
Composteerbare tandenborstels hebben of varkensharen waardoor ze dus niet vegan zijn. Of de haren zijn van bio-plastics waarvan het discutabel is of dit ook wel zo bio is als de naam doet vernoemen, zie hiervoor de reportage van Keuringsdienst van Waarde.
We willen zo weinig mogelijk afval produceren én zo min mogelijk (bio)plastic spullen in ons huis én vegan leven.

Na lang wikken en wegen, hebben we uit bovenstaande drie opties voor de tandenborstel met vervangbare koppen gekozen:
1. We zijn vegan en dus willen we geen varkensharen, we kiezen daarom voor nylonharen.
2. We hoeven niet telkens een hele tandenborstel weg te gooien en hebben zo dus minder afval.
3. Dit model is veel voordeliger.

Met zelfgemaakte tandpasta én composteerbare tandenborstels,
is ons tandenpoetsen nu helemaal zero-waste!

Deze blogpost was oorsponkelijk geschreven in januari 2014 en toen waren er andere composteerbare tandenborstels beschikbaar.
In november 2015 heeft deze blogpost een update gehad met de huidige modellen.
Daarom kan het zijn dat sommige reacties niet meer kloppen met de huidige inhoud. Want in de oorspronkelijke blog kozen we voor een ander model en dat was toen nummer 2.

Lees ook:
Zelf tandpasta maken
De mond vol van tandpasta


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


41 thoughts on “Composteerbare tandenborstel

 1. Chris

  Hoi Evelien, hoe vaak moet jij de koppen van jullie tandenborstels vervangen? Ik heb ergens anders op jouw blog deze vraag ook al gesteld, maar ik weet niet meer waar! Sorry! Ik was gisteren aan het zoeken op internet naar composteerbare tandenborstels, en kwam die van jou ook tegen, maar vroeg me dus af hoeveel koppen ik er bij zou bestellen. Mijn jongste heeft nogal de neiging erop te kauwen tijdens het poetsen, dus zijn tandenborstel slijt enorm snel. Ik heb trouwens wel al het maandverband besteld dat jij ook gebruikt! En de marseillezeep voor eigengemaakt wasmiddel is ook binnen! Nu nog even de fles leegmaken! Ook mijn haren zijn nu al anderhalve week no-poo, maar heb al wel een keer met bicarbonaat en azijn gewassen, want ze zijn ontzettend vet nu…even doorzetten! Je ziet, je bent een inspiratiebron voor me! Dank je!
  Groetjes,
  Christel

 2. Marja

  Hallo, ik zat zelf eigenlijk ook met het tandenborstel dilemma. Of nog eigenlijk want ik weet nog niet welke ik hebben moet. Heeft iemand wel eens van deze gehoord of er ervaring mee? De soladey eco ionen tandenborstel. Ik ben wel benieuwd naar ervaringen hiermee. Op dit moment poets ik nog met een ‘gewone’ tandenborstel en sensodyne tandpasta. Dit laatste omdat ik gevoelige tanden heb en een beetje huiverig ben om met deze tandpasta te stoppen omdat het nu wel redelijk goed gaat.

  Groetjes, Marja

  Ps nog van harte met je zwangerschap!

 3. Daantje

  Enkele weken geleden hebben wij met precies hetzelfde dilemma geworsteld. Uiteindelijk ook dezelfde keuze gemaakt. Een vierde optie die ik overwoog was om miswak of siwak stokjes te gaan gebruiken. Helaas zijn die voor zover ik ze online kon vinden altijd verpakt in plastic en ik twijfelde over de effectiviteit ervan. Als ik vertrouwen krijg in dat laatste en ze onverpakt vind, dan is dat de ideale zero waste, vegan oplossing.

 4. Marjolein

  Hier thuis heb ik een paar bamboetandenborstels, maar helaas poets ik daarmee m’n tandvlees en m’n mondhoekjes kapot. Niet zo fijn. Dus toch maar eens één van de andere opties proberen.

  Groetjes, Marjolein

 5. Renate

  Wij hebben laatst van die plastic tandenborstels met verwisselbare kop gekocht. Ze bevallen uitstekend en de haren blijven tot nu toe al een hele tijd netjes recht. We hoeven dan op den duur alleen de kop weg te gooien.

 6. Willemien

  Ik ben nog aan het worstelen met de definitie van zero waste. Want ook composteerbaar vind ik toch nog een vorm van waste. Hetzelfde met afvalwater, oud papier is dat waste of niet. niet meer draagbare kleding en schoeisel dat nog hergebruikt wordt in bv vulmiddelen voor meubels. Wanneer spreek je van zero waste?
  Telt het afval tijdens het productie- en transportproces ook mee en de co2 uitstoot?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Willemien: Ik begrijp wat je bedoelt en dan zou zelfs onze ontlasting ook tot waste behoren, aangezien er tijdens de productie en transport van ons voedsel ook veel afval en CO2-uitstoot ontstaat. En in dat opzicht is de mens ten allen tijde een veroorzaker van afval. Het meest ecologische is om dan helemaal niet meer te leven, maar zo extreem willen we net nog niet gaan 😉 We proberen zo ecologisch mogelijk te leven, niet om onze ecologische voetafdruk (en daarbij dus ook ons afval) op nul te krijgen, want dat gaat gewoon niet.
   Dit is hetzelfde vraagstuk als met de term “zelfvoorzienend” waarvan veel mensen zeggen dat wij zo leven, wat ik echter niet juist vind. Mijn argumenten waarom ik dat vind, kun je in de blog “Zelfvoorzienend?” lezen.
   Zelfvoorzienend en zero waste zijn echter wel termen die mensen veel (onjuist) gebruiken en waar ze dus naar op zoek zijn. Om in hun behoefte te voorzien gebruik ik dus wel deze term “zero waste”, zodat zij daardoor gemakkelijkder de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Plus ook om het onderscheid te maken tussen normaal afval en recycleerbaar afval.

   1. Belinda

    Zolang je in kringlopen kunt denken (onze poep in de kringloop terugbrengen bijvoorbeeld), kun je niet spreken van waste. In de natuur bestaat alles uit kringlopen, bestaat er geen afval omdat het afval weer een grondstof is. Met die gedachte kun je je leven zeker wel heel dicht bij zero waste krijgen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Noor: Er zijn heel veel verschillende typen wasbaar maandverband:
   – met of zonder ondoorlaatbaar (plastic) laagje
   – met of zonder inleggers om zelf de dikte te kunnen variëren
   Het is aan jou om te bepalen wat jij fijn vindt.
   Op mijn site vind je onder Eco-tips een link waar je ze kunt bestellen.

 7. Eva

  Hallo Evelien,

  Zoals je al zegt is het inderdaad afhankelijk van persoon tot persoon hoelang je doet met een tandenborste, maar misschien kun je eens een vergelijking maken tussen hoe lang je toekomt met deze en een `gewone’ tandenborstel? Ik ben nogal een stevige poetser en een gewone tandenborstelvaltbij mijna een maand zowat uit mekaar 🙂
  Misschien kun je de dus wel zeggen of jemet deze ecologische minder lang, even lang of langer toekomt?
  Alvast bedankt!

 8. Haley

  Hoi Evelien,

  Met veel plezier lees ik altijd je blogs. Ik vind het erg mooi om te lezen hoe jullie leven, wat inspireren jullie veel mensen! Maar nu wil ik toch graag wat kwijt… Ik heb laatst een docu gezien over hoe varkensharen van de varkens af gehaald worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet heb afgekeken, omdat ik het niet aan kon zien… Hier dan toch de link en oordeel zelf. Ik denk dat je misschien toch beter plastic kunt gebruiken.

 9. Lies

  dag Evelien,

  Ik ga voor mezelf en mijn partner ook de composteebare tandeborstel bestellen, maar welke gerbuiken jullie voor de kindjes. Mijn oudste dochter kauwt op haar tandenborstel, waardoor ik bijna elke twee weken een nieuwe moet nemen. Veel afval dus. Nu goed, mijn partner maakt de versleten tandeborstel proper en gebruikt deze om zijn fiets in al hoekjes proper te krijgen ;-). Maar toch…

  Groeten,
  Lies

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Lies: Wij gebruiken voor onze kindjes ook gewoon het tweede model en ons dochterje van twee is ook niet bepaald zuinig met haar tandenborstels, maar hij blijft goed intact!

 10. Lies

  Zijn deze niet te groot voor hun mondjes? of lijkt dat alleen maar? En als onze tube tandpasta leeg is, ga ik deze ook eens zelf proberen te maken. Het poeder dan.

 11. Cindy

  Dag Evelien

  Grote fan van je website en blog. Binnenkort zou ik ook de tandenborstels willen aanschaffen die jullie hebben.
  Ik had enkel graag eens geweten hoe hard/zacht de borstels zijn. Dat vind ik namelijk nergens terug.

  Alvast bedankt!

 12. Cindy

  Bedankt voor je reactie Evelien!
  Ik dacht dat ik automatisch een berichtje in mijn mailbox zou krijgen als je antwoordde, daarom zie ik het nu pas 🙂

 13. Ann Van den Buys

  Evelien, waar bestelt U de tandenborstel? die site drogist.nl is niet meer beschikbaar komt er bij mij op. Ik kan het merk niet goed lezen van de tandenborstel?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ann: Sorry dat ik nu pas reageer, het stond zo lang lang op mijn to-do-lijstje, maar telkens kwam het er maar niet van.
   Beter laat dan nooit, nu een gehele update van deze blogpost met allemaal werkende links!

 14. Barbara

  Ik heb ze een aantal maanden gebruikt , de bamboe tandenborstels . Helaas kreeg ik mijn gebit er voelbaar niet goed mee schoon en kwam ik na een paar maanden zelfs met problemen bij de mondhygiëniste terecht . Erg jammer want het principe stond me wel aan .

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Barbara: Jammer zeg! We gebruiken nu al een paar jaar de composteerbare tandenborstels en zonder problemen, anders zou ik dat natuurlijk ook niet aanbevelen.

 15. Veerle

  Ik ben op zoek naar een nieuwe tandenborstel en wilde ook graag de meest natuurlijke. Ik wilde optie 2 (volgens mij gebruik je die zelf) maar kan het niet vinden. En de links in dit blog werken niet meer, dus waar bestel jij ze nu?

 16. Pingback: Besparen op verzorgingsproducten: 5 tips – Een blog over geld, duurzaam leven & consuminderen

 17. herman

  wat echt beter zou zijn, is een tandborstel waarvan de haren recht blijven dan hoef je hem niet zo vaak te vervangen.
  Bestaan er tandborstels waarvan de haren recht blijven?

   1. Hannelore

    Als je er niet mee inzit, dat je tijdens het zeven van je rijpe compost telkens weer die bamboe tandenborstel tegenkomt, die je dan toch weer in je compostvat kwijt kan, zal ie na verloop van tijd wel eens vergaan … Of je gebruikt die nog eens als plantenlabel in moestuin, etc …

 18. Hendrik

  Beste Evelien,

  Mjn zoektocht naar tandenborstels is net begonnen en deze pagina heeft mij goed op weg geholpen.
  Ik ben ook veganist, maar ik kies toch voor de houten tandenborstel met varkensharen. Waarom ik voor die tandenborstel kies? Het is 100% biologische afbreekbaar, de varkensharen niet je hormoonhuishouding in de war brengt en het meest plastic komt vanzelf weer in de natuur terecht omdat ongeveer maar 5% van het plastic gerecycled wordt.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.