Nu ik zelf zwanger ben, krijg ik veel vragen van andere aanstaande ouders. Onder andere ook over luiers en ik besefte dat ik daar nog niet eerder over geblogd had. Daarom hier al mijn tips.

Olaf met een strikluier (zonder overbroekje)
Voordelen wasbare luiers
We hebben gekozen voor wasbare luiers, voor het milieu en voor onze portemonnee!
1. Dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu is algemeen bekend. Want per baby zorgen wegwerpluiers voor meer dan een 1000 kilo afval.
2. Maar wasbare luiers zijn ook veel goedkoper dan wegwerpluiers. Gemiddeld besteedt een gezin per kind 1400 euro aan wegwerpluiers. Bij wasbare luiers is dit slechts 600 euro, dit is uiteraard inclusief waskosten. En als deze luiers eventueel ook nog voor een volgend kindje gebruikt worden, is dit bedrag nog lager!
3. Plus hebben wasbare luiers als derde voordeel dat kinderen ook eerder zindelijk zijn. Ons zoontje was met anderhalf jaar zindelijk en ons dochtertje met twee jaar.
Assortiment aan wasbare luiers
Er is een groot assortiment aan wasbare luiers. De twee belangrijkste criteria:
– Neem je verschillende maten luiers (S-M-L-XL) of één meegroei-maat?
– Neem je een alles-in-een-broekje of neem je luiers met een apart overbroekje?
Kijk voor het assortiment aan wasbare luiers in mijn Webwinkel.
Wij hebben luiers genomen die één maat zijn, zodat we minder luiers nodig hebben. En we hebben gekozen voor luiers met een apart overbroekje omdat de alles-in-een-luiers veel dikker zijn en dus minder snel drogen. En aangezien wij natuurlijk geen droger/droogkast hebben is het wel van belang dat de luiers dunner zijn en daardoor sneller drogen.
Onze keus is destijds gevallen op strikluiers, omdat dit model al een beetje voorgevormd is en daardoor makkelijker om te doen is dan de vierkante hydrofielluiers. Door de linten kun je ze strikken en heb je geen spelden nodig. Maar ze drogen bijna even snel als hydrofielluiers. Ook zijn strikluiers van biologisch katoen en helemaal niet duur in aanschaf.
Wij hebben 25 strikluiers aangeschaft.
Als je kiest voor één-maat-meegroei-luiers, dien je wel verschillende maten overbroekjes te kopen, wij hebben zelf die van het merk Popolini waar we heel tevreden over zijn. We hebben enkel de maten S en L gekocht en van iedere maat 5 stuks, dat was wel voldoende.
Wastips
In de luiers leggen we altijd een inlegvel, dat is zacht-papieren vel en als je kindje een kaka heeft gedaan, kun je de kaka met inlegvel in de wc gooien en doorspoelen. Of in ons geval in het composttoilet en met zaagsel bedekken.
Als er enkel een pipi is gedaan en het inlegvel dus alleen nat is geworden en niet vies, kun je het inlegvel gewoon met de luiers in de was gooien en weer hergebruiken. Heel handig!
Deze inlegvellen kun je pas gaan gebruiken vanaf het moment dat de ontlasting wat vaster wordt, dus de eerste zes maanden met uitsluitend borstvoeding werkt dit helaas nog niet, omdat de ontlasting dan nog vloeibaar is. Dan verwijderen we met een borsteltje de ontlasting voordat we de luier in de luier-emmer deponeren.
Na gebruik bewaren we de vieze luiers in een luieremmer gevuld met regenwater. En als de emmers vol zijn, gaan de luiers in de wasmachine. We centrifugeren ze dan eerst altijd even voordat we het wasprogramma aanzetten. Zo is al het “bewaarwater” uit de luiers gezwierd. We wassen onze luiers op 60°C met ons eigengemaakt wasmiddel. En we gebruiken azijn als wasverzachter.
Billendoekjes
Er zijn oneindig veel verschillende billendoekjes te koop. Van goedkoop-drogist-eigen-merk tot biologische billendoekjes. Maar dit zijn allemaal wegwerpdoekjes een aangezien wij zo min mogelijk afval willen hebben, gebruiken we deze dus niet.
We gebruiken katoenen doekjes. Je kan wasbare billendoekjes kopen, maar ook zelf maken. Ik heb hiervoor hydrofiel luiers in vieren geknipt en een zoompje in genaaid, klaar.
Ook voor katoenen billendoekjes is een groot assortiment aan billenreinigings-producten beschikbaar, van bio, allergeen, gevoelige huid en 100% natuurlijk. Wij gebruiken het natuurlijkste en goedkoopste schoonmaakmiddel: water en om preciezer te zijn regenwater. Werkt prima!
Wasbare luiers onderweg
Als we onderweg zijn, gebruiken we ook wasbare luiers. De vieze luiers en katoenen billendoekjes doen we dan gewoon in een luierzak, deze is water- en geurdicht. En zodra we thuiskomen doen we deze luiers gelijk in de luieremmer.
Wasbare zwemluiers
Naast wasbare luiers zijn er ook wasbare zwemluiers. Ideaal voor als je met je kindjes wilt gaan zwemmen en ze nog niet zindelijk zijn.
Baby zindelijkheids communicatie
Er zijn ook ouders die geen luiers bij hun baby gebruiken. In veel andere culturen dragen baby’s ook nooit een luier, omdat baby’s van nature zindelijk zijn. Ze geven zelf aan wanneer ze hun behoefte moeten doen. Je moet als ouder alleen die signalen leren te verstaan. Dit heet “baby-zindelijkheids-communicatie” of “elimination-communication”.
Meer info
In mijn Kennisbank vind je nog veel meer info over wasbare luiers en baby-zindelijkheids-communicatie.
Lees ook:
– Zin in zindelijk
– Uit de luiers!
Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!
Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.
Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.
Een tip van een lezer:
Nog een reden om voor wasbare luiers te kiezen zijn de chemicaliën in wegwerp luiers, je kan er hier meer over lezen.
Fantastich, wij hebben bij onze 3 jongens (30-23-15 jaar) ook wasbare luiers gebruikt, van die ouderwetse dat wel. Maar ze waren allemaal zindelijk net na hun 1e verjaardag. Het zijn wel alle drie zomer kinderen dus het was de makkelijke tijd van het jaar om ze zindelijk te traienen. Het verbaasd me hoe lang kinderen tegenwoordig met een luier omlopen 4-5 jaar is geloof ik heel normaal.
Anja, dat valt gelukkig wel mee, rond het 3e jaar is het overgrote deel gewoon zindelijk, jongens vaak iets later dan meisjes. Bij degenen die niet zindelijk zijn is er vaak een lichamelijke reden.
Nog een paar tips:
Of je nu voor strikluiers kiest of voor de all- in- ones, koop ze van biologisch katoen want de gangbare katoenteelt is ook een ontzettende (lees: heeel erg ontzettende) vervuiler. Gebruik bovendien geen droger.
Laat je niet afschrikken door internet of winkels wat de strikluiers betreft, ze zijn echt gemakkelijk en neen je moet er niet handig voor zijn. Wij vinden ze fantastisch en we zijn niet de handigste harry’s 🙂
Iedereen gebruikt zo’n inlegvel voor de kaka, ok, ze kunnen bij het compost, maar ik denk dat het nog beter is gewoon een dun, biokatoenen doekje erin te leggen, dat vangt ook de kaka op, je spoelt de kaka er van en het gaat mee in de wasmachine en is jaren te herbruiken.
Let een beetje op voor de meconium, baby’s eerste kaka, dat gaat er heel moeilijk uit! De eerste week hebben we dus een biologische wergwerpluier bebruikt.
Ha en nog één tip: een strikluier doe je anders om bij een pasgeborene dan bij een grotere baby, filmpjes met uitleg op youtube.
Een tip tegen rode billetjes. Wij hebben ook wasbare luiers en ik waste de billetjes ook met water, maar dat droogt (vooral bij mijn tweede kindje) de huid teveel uit waardoor hij veel sneller luieruitslag kreeg. Nu maak ik zelf lotion van 1 kopje kamillethee en een theelepel babyolie van Weleda. Hiermee wassen maakt goed schoon en houdt de huid lekker zacht.
Geniet van je zwngerschap!
Grappig dat dit weer in is. Ik heb 5 kinderen in de katoenen wasbare luiers gehad, soms 2 tegelijk, we hadden geen droger en ik gebruikte katoenen opengeweven inlegdoekjes die ik ook waste. Bijna nooit luieruitslag en ook allemaal snel dag en nacht zindelijk. Mijn kinderen zijn 28, 27, 25, 22 en 18, maar toen was het best normaal om wasbare luiers te hebben. Ik vind het raar dat nu iedereen wegwerpluiers gebruikt.
Een beetje hetzelfde heb ik met potjes fruit en groente. Wij gebruikten dat nooit, we maakten gewoon fruithapjes van fruit en gaven ze gewoon zelf gekookte groente. Gek dat dat in zo korte tijd anders is geworden en je nu heel eco bent als je doet wat eerder iedereen deed.
Hallo Evelien,
Wat heerlijk jouw blog en fijn om al die tips te lezen. Ik zit met een grote vraag, hopelijk kan ik die hier stellen, ik ga een poging wagen 🙂 Mijn kleine jongen is nu een week oud en wij gebruiken katoenen luiers. We hebben strikluiers (van het filmpje) en we hebben luiers die je met een haakje vast moet doen (binnenkant zacht, buitenkant badstof-achtig). Een wollen overbroekje en klaar… Maar nee, hij plast alles onder, we moeten vier keer per dag volledig verschonen! Dit is niet milieu vriendelijk.. Hoe kan dit? dat is niet de bedoeling toch? Hij wordt niet nat aan de onderkant maar boven zijn broekje op zijn buik vooral. Heb je een idee hoe we dit kunnen oplossen? Ik hoor het heel graag van je! Of als je een idee hebt voor een beter overbroekje.. graag! Ik weet dat de strikluiers nog veel te groot zijn (hij is erg klein) dus hier zou het aan kunnen liggen?Bij voorbaat dank voor de hulp. Groetjes Eva
@eva: Ik denk dat het aan de overbroekjes ligt, je kan ze goed insmeren met lanoline, dat maakt wol waterdicht. Wij hebben zelf geen wollen overbroekjes (niet vegan), maar overbroekjes van het merk Popolini waar we heel tevreden over zijn.
Tof dat je de wasbare luiers nog eens vermeldt, wij zijn al 14 maanden zeer tevreden gebruiker. En voor de strikluiers hebben we ook de filmpjes van Elisabeth van t Klein Spook in Gent gebruikt, zeer duidelijk uitgelegd.
Ik gebruik nu sinds 3 maanden wasbare luiers. Ons kindje krijgt enkel borstvoeding en ik gebruik wél de inlegvliesjes. De meeste kaka wordt toch wel opgevangen alleen wat vocht gaat er door heen. Dit gaat prima! Want met een borsteltje zou ik nu toch niet zien zitten…
Dank je voor de reactie!
Ik heb enkele jaren geleden voor ons oudste kleinkind wasbare luiertjes gemaakt naar het model van een passende kiddybips. De luiertjes heb ik gemaakt uit afgedankte flanellen lakens die ik van vrienden en familie kreeg. Voor de inleggers gebruikte ik afgedankte sponshanddoeken alweer gerecycleerd….. Kleinzoon had een ganse collectie wasbare luiertjes in allerhande kleuren en motiefjes aangezien de luiertjes allemaal gemaakt waren uit stukken flanel die ik van verschillende mensen kreeg.
Ik heb voor mijn twee kinderen ook wasbare luiers gebruikt, maar hierdoor waren ze niet sneller zindelijk dan met gewone luiers. De kleinste moest nog een luier aan toen ze al naar school ging, en natuurlijk moet je dan zo’n pamperbroekje aandoen, want wasbare luiers zijn op de meeste scholen niet welkom!
Dus of kinderen er echt sneller zindelijk van worden, daar heb ik mijn bedenkingen bij. Mijn oudste was op 2 jaar en 4 maanden zindelijk, vooral omdat wij er zelf zoveel mee bezig waren, en niet omdat ze de natte luier niet prettig vond.
@Marieke: Over het algemeen zijn kinderen met wasbare luiers wel veel eerder zindelijk dan kinderen met wegwerpluiers. Natuurlijk hoeft dit dan niet voor alle kindjes met wasbare luiers te gelden.
Ik wil gaan starten met katoenen luiers vanwege het duurzame aspect, alleen ben een beetje huiverig voor snachts. Ik verschoon haar met een pampers niet snachts en in de ochtend weegt haar luier ontzettend zwaar van de plas, maar een katoenen luier voelt toch natter aan? Worden ze dan niet wakker snachts? Krijgen ze dan geen rode billen? Ze ligt nu voor het eerst in bed met een katoenen luier maar ik twijfel nog of dat een goed idee is..
@louise: Met een katoenen met een dikke inlegger zul je haar ’s nachts waarschijnlijk wel een keer moeten verschonen…, wij doen dat als hij wakker wordt en om borstvoeding vraagt. Hier hebben ze geen last van rode billen met katoenen luiers.
Hoi Evelien,
Ik ben wel benieuwd hoe je dat doet met het borsteltje?
groeten Hanneke
@Hanneke: Gewoon luier onder de kraan houden (of in ons geval: de jerrycan) en de vloeibare kaka met borsteltje beetje wegspoelen.
Hallo,
Ik ben benieuwd naar jullie ervaring: hoe lang duurt het voor een luier aan de waslijn droogt. En wat is het verschil in droogtijd tussen de alles-in-een luier en een luier met overbroekje?
Alvast bedankt!
@Antje: Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, dat hangt af van de luchttemperatuur en de wind.
En wij hadden enkel luiers met een los overbroekje, dus kon geen verschil meten met een alles-in-één-luier.