Zin in zindelijk

Nu eindelijk de lente begonnen is, gaan we beginnen met de zindelijkheidstraining van ons anderhalf jarige dochtertje. Dat kan eigenlijk in principe het hele jaar door, maar in het voorjaar vinden we het toch iets praktischer.
potje
Ook zindelijk worden kan ecologisch met een eco-potje.
Dit potje is gemaakt uit plantaardige restmaterialen van bamboe en rijst, daardoor is het biologisch afbreekbaar. Het potje composteert pas als het in de aarde begraven is.
Becopotty2
Baby’s zijn van nature zindelijk
Is ons kindje nog niet te jong voor zindelijkheidstraining? Nee, een kind vindt het uiteraard ook veel fijner om een droge poep te hebben dan een vieze luier te dragen.
In veel culturen dragen baby’s zelfs nooit een luier, omdat baby’s van nature zindelijk zijn. Ze geven zelf aan wanneer ze hun behoefte moeten doen. Je moet als ouder alleen die signalen leren te verstaan. Dit heet “baby-zindelijkheids-communicatie” of “elimination-communication”.

Baby-legs
babylegs_potjeWat we bij ons zoontje heel handig vonden tijdens zijn zindelijkheidstraining waren de babylegs. Dit zijn lange kousen zonder voetjes, zodat ze warme beentjes hebben en toch gelijk zélf op potje kunnen gaan zitten als ze moeten, zonder dat papa of mama eerst broekje naar beneden moet doen en het dan al vaak te laat is.
En als je kindje nog wel een luier draagt, kun je haar/hem met deze babylegs veel gemakkelijker verschonen.
Daarnaast zijn ze ook gewoon handig in de winter om onder een broek te dragen.

Lager elektriciteitsverbruik
Als ons dochtertje hopelijk binnenkort uit de wasbare luiers is, scheelt ons dat een hoop wasgoed. En dan gaan we nog minder elektriciteit verbruiken, want de wasmachine is toch wel onze grootste energievreter.
Als je wegwerp-luiers gebruikt scheelt een zindelijke peuter een hoop afval en geld. Daarom kan je in beide gevallen het best zo vroeg mogelijk beginnen.
Zindelijkheid, we hebben er zin in!

Lees ook:
Trots ouderschap
Lekker lang borst
Wasbare luiers
Zalig zamen zlapen zzz
Draag kindje draag
Natuurlijk ouderschap
Geboorte Hugo
Jongen, meisje of genderfree
Consultatiebureau: zorgzaam of zorgwekkend


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


10 thoughts on “Zin in zindelijk

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Hilde: Het aanbod wasbare luiers is inderdaad overweldigend!
      Kijk naar wat jij belangrijk vindt, wil je een meegroei-luier, dus één maat luier die je de gehele luierperiode kunt gebruiken of verschillende maten luiers. En wil je all-in-one luier, dus luier en overbroekje in één of luiers met aparte overbroekjes?
      Wij hebben gekozen voor strikluiers, dat zijn katoenen doeken die je door middel van linten vaststrikt. Deze zijn snel droog, aangezien wij natuurlijk geen droger hebben. Ook zijn deze luiers één maat waardoor je dus geen twee of drie sets luiers in verschillende maten nodig hebt. Strikluiers zijn van bio-katoen. En ze zijn heel goedkoop in verhouding tot andere luiers.
      Over de strikluiers doen we een apart overbroekje, die hebben we wel in twee verschillende maten.
      Succes met je keuze!

  1. Evelien F

    Ik ben het er volledig mee eens dat een baby van bij de geboorte zindelijk is. Alleen is het soms moeilijk voor de ouders om op tijd te zijn. Toen ons meisje geboren werd hield ik haar achterwerk over een kuipje terwijl ik haar borstvoeding gaf, zittend op de rand van ons bed. Heel handig en geen luiers. Als we ergens naartoe gingen deed ik haar wasbare luiers aan die ikzelf gemaakt had, die waren niet waterdicht, maar namen wel het meeste vocht op. Zij gaat al van voor haar 1 jaar op haar potje. Weinig was en heel handig. Vooral niet vergeten je kindje te loven als het hem of haar gelukt is om op tijd op het potje z’n ding te doen. Ze vinden dat geweldig en dat bevordert zeker het proces van de zindelijkheid. Is het eens te laat, geen paniek, wassen is er goed voor (vooral met water uit de waterput 🙂 ). Groetjes, Evelien F

  2. liesbet

    Een composteerbaar potje vind ik niet zo interessant als je kiest voor meerdere kinderen want die moeten ook allemaal zindelijk worden en dan moet je bij elk kind een ander potje kopen : zal duurder uitkomen en de productie van biopotjes kost ook geld. Een niet recykleerbaar potje voor meerdere kindjes gebruiken is volgens mij veel zinvoller of voor elk kind een ander biopotje moeten kopen.Wij hebben destijds gewone katoenen luiers gebruikt voor onze kinderen : katoenen lap die moest gevouwd worden en daarover een overbroekje. Onze kinderen waren overdag alledrie zindelijk tegen dat ze 14/15 maand waren. ’s Nachts duurde dat iets langer : oudste was 20 maand, tweede was net 2 jaar en de derde was ’s nachts zindelijk op 22 maand. Toen 6 jaar geleden ons eerste kleinkind geboren werd, heb ik voor hem stoffen luiertjes gemaakt naar het model van een kiddybips. De eerste genaaide luier heb ik dan nog wat aangepast tot ik een perfect passende luier had. Ik maakte de luiertjes en inleggertjes uit afgedankte flanellen lakens.Ik kreeg vna meerdere familieleden flanellen lakens waarvan de stof op de ligplaatsen dun geworden was maar waarvan de randen, onder en bovenkanten nog perfect bruikbaar waren. Ik kocht enkel velcro, stikzijde en elastiekjes voor aan de beentjes en aan de rugzijde, al de rest was gerecycleerd.Ik maakte de luiertjes in drie verschillende maten en kleinzoon had een ganse collectie luiertjes in allerhande kleuren en motieven. Toen de kleinkinderen zindelijk waren, heeft onze dochter die luiertjes dan een tweede leven gegeven door ze te verkopen op een tweedehandssite.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Liesbet: Je kan gerust meerdere kindjes met één composteerbaar potje laten doen, je hoeft dus helemaal niet voor ieder kind een apart potje te kopen.
      Ook ik heb inleggers gemaakt voor onze luiers van flanellen doeken. En billendoekjes door oude hydrofielluiers in vieren te knippen en er zoompje in te naaien.

  3. Sandra

    Het ecopotje heb ik ook, maar ik vind het niet handig. Het zit laag. Voor grote kindjes is dat niet ideaal. Ze zouden het iets hoger moeten maken :-). Bovendien verschuift het makkelijker dan de plastiek potjes en het maakt meer lawaai als het verschuift.
    Zelf heb ik ook een lange tijd herbruikbare luiers gebruikt en het is waar dat je ze voor meerdere kinderen kunt gebruiken (drie zeker), maar bij ons was er op een gegeven moment zoveel was dat ik die luiers er echt niet meer bij kon hebben. Nu heb je wel ecowegwerpluiers. Ik ben wel iets lakser geworden met de jaren. Eén kind was hier zindelijk op 18 maanden, maar mijn jongste is nog maar een maand zindelijk en zij is nu precies 2 jaar en een half. We hebben het hier nu over wat het meest ecologische is, maar in de geldbeugel zou ik het niet durven beweren. Als je goed oplet bv. zijn luiers bij Kruidvat ook goedkoop. De prijsvergelijking wordt steeds gemaakt aan 0,25 Euro per luier (Pampers), maar bij Kruidvat zit je aan ongeveer 0,15 cent geloof ik. Dat is op 100 luiers (20 dagen) toch 10 euro.

  4. Debby Mendelsohn

    Beste Evelien,

    Volgens mij kun je je kindje heel goed met anderhalf jaar zindelijk maken. Zelf ben ik psycholoog, moeder van vijf kinderen (en een baby). Al mijn vijf kindjes waren met anderhalf jaar dag en nacht uit de luiers. Bovendien was het zindelijk maken voor zowel mijn kinderen, als mijzelf heel leuk om te doen. Hoe ik het heb aangepakt heb ik beschreven in het boek: Zindelijk maken is kinderspel. Als je meer wilt weten zou je kunnen kijken op:www.spelendzindelijk.nl
    groetjes,

    Debby

  5. Whulsbergen

    De Chinese methode zou je ook kunnen proberen.
    Ik zou met potjestraining wel eens willen beginnen, maar met 3 dagen per week opvang is het lastig om de tijd te vinden om na het eten nog even relaxed te spelen op het potje.

  6. M.

    Hoi Evelien,

    Is het Eco potje momenteel nog te koop? Zo ja, waar? Op internet is deze niet te vinden namelijk. Wanneer deze niet meer te koop is wat is dan het beste alternatief?

    Alvast bedankt. Groet

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.