Lekker lang borst

Dankzij de cover van Time-magazine waarop een moeder haar 3-jarige zoon nog de borst geeft, is de discussie losgebarsten over Natuurlijk Ouderschap of ook wel “attachment parenting” genoemd.

Ik vind het geweldig dat het taboe rond lang borstvoeding geven nu eindelijk eens wordt doorbroken. Want ook al adviseert de WereldGezondheidsOrgansatie (WHO) om ieder kind minstens twee jaar lang borstvoeding te geven, toch is dat hier in de Westerse Wereld eerder een zeldzaamheid dan een vanzelfsprekendheid. Helaas!

Ons zoontje heb ik veertien maanden borstvoeding gegeven en ik ben toen gestopt omdat ik weer zwanger was en door die misselijkheid en vermoeidheid mijn melk heel hard terugliep. Ons dochtertje van negen maanden geef ik uiteraard nog borstvoeding en met veel plezier, zowel voor haar als voor mij!

Maar ook ik krijg bij “slechts” negen maanden voeden toch al regelmatig de vraag of het onderhand niet eens tijd wordt om wat minder melk te gaan geven? In plaats van dat mensen je aanmoedigen omdat je je kind het beste geeft, wordt dit toch als “abnormaal” beschouwd.
Vaak wordt dan het argument aangehaald dat het onderhand wel weer eens tijd wordt dat ik wat meer aan mezelf ga denken. Maar dat doe ik nu juist, want ik vind het zalig om borstvoeding te geven!
En juist in de eerste levensjaren heeft je kindje veel behoefte aan ouderliefde, maar word je gestimuleerd om het los te laten. Als de tijd echter wél rijp is om ze los te laten, zie je dat jongeren tegenwoordig steeds langer in “hotel mama” verblijven in plaats van op eigen benen te leren staan. De omgekeerde wereld als je het mij vraagt.

Ook in het actualiteiten-programma Eén-Vandaag was er aandacht voor “Natuurlijk Ouderschap”. Ik vond het alleen wel een zeer trieste rapportage.
Door de Vereniging Natuurlijk Ouderschap worden er een paar van die alternatieve hippie-moeders neergezet die het bijbehorende stigma van Natuurlijk Ouderschap ruimschoots bevestigen.
En er spreekt een wetenschapper die lang borstvoeding in het extreme doortrekt naar zeven jaar en een “attachment parenting”-goeroe op YouTube bekijkt. Aan de hand daarvan concludeert hij uiteraard dat Natuurlijk Ouderschap een overmatige hechting teweeg brengt en zorgt voor moederskindjes waarvan de moeder eigenlijk zelf het kind niet kan loslaten.

(Helaas is deze aflevering niet meer beschikbaar)

Misschien zegt deze reportage meer over hoe Nederland dus nog niet echt open staat voor de principes van Natuurlijk Ouderschap.
Gelukkig is er in de Verenigde Staten daar wel meer interesse voor en zijn er zelfs celebrities die het zonder schroom maar met trots toepassen:

Zoals ik aanhaalde dat je met borstvoeding je kindje het beste geeft, is het interessant om te weten hoe veel meer voedingstoffen er nu werkelijk in borstmelk zitten dan in poedermelk.
Dat is te zien op mijn site in de Kennisbank. Tevens vind je daar ook nog meer achtergrond-informatie over de voordelen van lang borstvoeding geven.

Ik kan nog uren doorgaan over dit onderwerp, maar mijn dochtertje roept nu om de borst.
We gaan weer lekker samen even chillen!

Lees ook over Natuurlijk Ouderschap:
Trots ouderschap
Wasbare luiers
Zalig zamen zlapen zzz
Draag kindje draag
Zin in zindelijk
Geboorte Hugo
Samen slapen XL
Natuurlijk ouderschap
Jongen, meisje of genderfree
Consultatiebureau: zorgzaam of zorgwekkend
Eco-kindjes
De kracht van een vrouw
Linde en loeiende koeien


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


8 thoughts on “Lekker lang borst

 1. VeggieMo

  Ik heb de reportage gezien en vond hem ook niet sterk.
  Wat mij steeds te binnen schoot is waarom het als iets ‘geks’ wordt gezien als kinderen lang borstvoeding krijgen en het als ‘normaal’ gezien wordt dat volwassenen nog steeds de borst krijgen, maar dan van een koe. Dat laatste vind ik nu ‘gek’.
  Ik had mijn zoons graag lang borstvoeding willen geven, helaas was ik daar fysiek niet sterk genoeg voor. En de manier van natuurlijk ouderschap spreekt me aan.
  Als ik nu kinderen zou krijgen zou ik het op die manier willen doen en thuis onderwijs geven. Al is dat in Nederland niet zo gemakkelijk.

  Groetjes, enne lekker lang doorgaan met de borstvoeding. Ik hoop dat het je lukt en jullie je er allebei lekker bij voelen!

  VeggieMo

 2. Els

  Ik heb mijn 2de kindje 8 maanden de borst gegeven en ik kreeg op het einde ook veel te horen van is ze nu niet te groot daarvoor. Omdat mijn melkproductie op een bepaald moment te laag was ben ik gestopt. na een paar weken had ik wel spijt. Ik ben van mening een fopspeen mag tot 3 jaar en langer een papfles ook maar de borst niet omdat wij dat aanzien als sexueel. Als er hier nog een derde kindje komt en dat komt er zeker dan hoop ik van er lang mee door te gaan.
  groetjes Els en geniet er maar van.

 3. Kelly

  Ik ben ondertussen mama van 4 kindjes, mijn oudste zoontje weigerde aan 10 maanden nog te drinken, de reden was dat ik terug zwanger was.Toen mijn 2de zoontje 7 maanden borstvoeding kreeg was ik zwanger van mijn dochtertje, gelukkig weigerde mijn zoontje niet en kon ik blijven geven tot 10 maanden, de reden van het stoppen was dat de bijtende tandjes pijn deden en dat ik toen bijna 16 weken zwanger was, en mijn energie nodig had voor mijn 3de wondertje.Mijn dochterke kreeg 1 jaar lang waarvan ik terug bijna 16 weken zwanger was van ons 4de kindje.Ondertussen geef ik nu 5 maanden uitsluitend borstvoeding,dag en nacht want hij slaapt nog niet volledig door, maar ik doe het met hart en ziel!!! Ik heb de kwaaltjes meegemaakt, het verliep niet altijd even vlot,het negatieve weegt niet op tegenover het positieve. Als dit mijn laatste kindje is zal ik toch zooo lang mogelijk willen geven. Dit is het mooiste wat je aan je baby kan geven. Ik mag er nog niet aan denken dat ik die mooie periode zal moeten afsluiten, ik zou dit iedere moeder aanraden!!!!!
  Mama’s die borstvoeding geven GENIET ERVAN!!!!!! JOU BABY GENIET ER NOG DUBBEL ZOVEEL VAN!!!!!! Vele groetjes van een trotse mama

 4. Petra

  Mag ik even een aanvulling doen? Dat je melk terugliep had niets met je misselijkheid te maken, hoor, dat is gewoon eigen aan de hormonen in je zwangerschap, zij zorgen ervoor dat de melk terugliep.

 5. Anja

  Gisteren dit blog ontdekt, geweldig. Toeval bestaat dus niet, want de laatste 2 jaren ben ik bezig om heel veel van de dingen die jullie beschrijven toe te passen. Twaalf dagen geleden heb ik voor het laatst mijn haren gewassen en wat lees ik hier… juist haren zijn zelfreinigend. Onze jongste zoon (15 jaar) heeft ruim 4 jaar borstvoeding gekregen, niet uit één of andere overtuiging maar gewoon omdat het zo uitkwam. Heb er nooit over nagedacht of het maatschappelijk wel geaccepteerd zou worden of dat het nadelig zou zijn voor onze zoon. Op een dag vond ik het genoeg en heb hem gezegd dat het die avond de laatste keer was dat hij borstvoeding kreeg, hij heeft er ook nooit meer om gevraagd, het was goed zo. Het verbaasd me wel dat er over zoiets natuurlijks zulke dicussies ontstaan en dat er tv programma’s over worden gemaakt. Je doet het of je doet het niet en je bent aan niemand verantwoording schuldig, zolang het goed voelt is het ook goed.

 6. mamalieveheersbeestje

  Grappig, ik heb 17 jaar continu borstvoeding gegeven..aan vier kinderen. Ieder kind ongeveer zes jaar en dus ook twee en zelfs een poosje drie kinderen tegelijk. Ja, je wordt voor gek verklaard, maar aangezien mijn kinderen ook bij ons in bed slapen, en ik ze in de draagdoek en slendang droeg, was ik toch al een rare haha! De oudste is nu bijna twintig en studeert aan de universiteit, de tweede doet dit jaar examen op de Havo en de derde zit in twee VWO. Ook de vierde zit lekker in zijn vel en kan makkelijk leren. Komt dat door deze manier van voeden en opvoeden? Dat is niet te bewijzen natuurlijk, maar het is wel een heel fijne manier van opvoeden! Voor je het weet gaan je kindertjes de woeste wijde wereld in, en op deze manier kun je ze de vertrouwens zekerheid geven die ze nodig hebben.
  Mijn kinderen zjn volkomen normaal, rustig en maken ook gewoon ruzie met elkaar. Niets bijzonders dus. Maar toch is het anders, ze horen meer bij elkaar heb ik het idee.
  Mensen trek je niets aan van een ander, dokters weten ook niet alles en ga je eigen weg. Bij de oudste moest ik van het consultatieburo al met drie maanden bijvoeden…gelukkig lustte ons meisje dat niet en kreeg ze zes maanden uitsluitend borstvoeding. Daarna werd de borstvoeding steeds minder tot uiteindelijk twee keer per dag. Bij de tweede was het advies om zes maanden uitsluitend te voeden en bij de derde waren ze helemaal enthousiast dat ik het ‘negen maanden volhield’ (ahem…) om niet bij te voeden. Ik heb er niet eens meer bij nagedacht toen nummertje vier zich aankondigde.. Echt, het is niet meer dan een instinkt dat je moet volgen als ouders, dan komt het goed.

 7. Soussia

  wat leuk. mijn kind is nu bijna 28 maanden en ik ga door met borstvoeding. Inderdaad door de wereld om ons heen en vooral door de media begon ik ontmoedigd te raken, maar ik merkte dat mijn kindje het nodig had (en ik ook). Wat ik niet leuk vond is dat de crèche mij verboden heeft om mijn kind nog borstvoeding te geven als ik hem ophaal. Ik deed het altijd bij het ophalen na mijn werk in een stil hoekje van de gang en het was voor ons beiden een goed moment om te reconnecten na een lange werkdag en voordat we de drukte in naar huis moesten reizen. Het argument van de crèche was dat vele ouders zouden hebben geklaagd. Ik zag af en toe wel eens nijdige blikken van andere moeders richting onze hoek. Ik voelde meer dat de klachten uit afgunst kwamen, maar sindsdien moet ik mijn zoontje laten wachten tot we thuis zijn en hij moest daar in het begin elke keer om huilen als ik hem in de crèche weer moest afwijzen.
  Ik ben blij te lezen dat er ook positieve berichten zijn en dat het rustig kan tot 4 of 7 jaar.

 8. Elvira

  beste mensen,

  Voor mijn zoon heb ik drie jaar gekolfd en mijn dochter is spontaan gespeend op een leeftijd van acht jaar. Erg lang maar het is het waard. Bovendien was ik ook erg benieuwd wat de natuurlijke speenleeftijd zou zijn. Onze kinderarts had haar kind tot zes jaar aan de borst. Gelukkig zijn er mensen die dat durven.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.