Samen slapen XL

Nu ons derde kindje geboren gaat worden, hebben we onze slaapkamer aangepast, zodat we straks lekker met ons vijfjes op één kamer kunnen slapen:

2NO_6samenslapen3

Voordelen samen slapen

  1. Borstvoeding: de moeder moet haar bed niet uit om naar de kinderkamer te gaan.
  2. Opmerkzaamheid: snel opmerken van het wakker worden van de baby en hij hoeft niet eerst te gaan huilen.
  3. Bescherming: kinderen die samen met hun ouders slapen krijgen ’s nachts meer aandacht en bescherming.
  4. Wiegendood: het kan ook helpen bij het voorkomen van wiegendood doordat het kind niet in te diepe fases van slaap zal komen.
  5. Bedtijd-problemen: kinderen die in de kamer van hun ouders slapen hebben geen reden om bang te worden als het bedtijd is. Als ze ouder worden en verhuizen naar een eigen kamer, hebben ze een veilig en positief beeld van naar bed gaan en koppelen dat niet aan alleen zijn.
  6. Voorkomt post-natale depressie: de moeder heeft tijd genoeg om haar kind aan te raken, ruiken en voelen waardoor haar moederinstinct versterkt wordt.
  7. Vader-instinct: vaders kunnen dankzij het samen slapen hun band met hun kind versterken en zelfs na een tijd aanvoelen wat het kind nodig heeft (een rol meestal voorbehouden voor moeders).
  8. Positiviteit: op lange termijn bevordert samen slapen het zelfvertrouwen, eigenwaarde en intimiteit van het kind en vermindert het zijn angstgevoelens.
  9. Tevredenheid: groot intercultureel onderzoek, gehouden onder vijf verschillende etnische groepen in de V.S., liet zien dat onder alle groepen de samen slapers een groter algemeen gevoel van tevredenheid hebben over het leven.
  10. Gezinsband: het is gezellig en versterkt je band als gezin.

5Info_4inspiratie_Op2
Samen slapen uit gemakzucht
Leuk als die voordelen van samen slapen, maar ik doe het eerlijk gezegd ook gewoon uit gemakzucht. Zo hoef ik als de baby ’s nachts borstvoeding wilt, mijn bed niet eens uit, ik kan hem/haar gewoon pakken, aanleggen en daarna weer in zijn/haar bedje terugleggen.

Ook als de baby of één van onze andere twee kindjes ’s nachts onrustig is, sla je er een arm om heen of je houdt zijn/haar handje vast en ze slapen weer verder. Zo hoeven ze niet helemaal wakker te worden en te gaan huilen omdat ze in een andere kamer slapen om je er op te attenderen dat ze even een kroel van je willen hebben.

Tevens gaat de nachtelijke zindelijkheidstraining door samen te slapen veel sneller. Want zodra je kindje onrustig wordt, vaak een teken dat ze moeten plassen, merk je dat gelijk op en ga je met hem/haar naar het toilet, voordat ze dus het bed onder plassen.

2NO_6samenslapen_cosleeping_50

Onderzoeksresultaten
Baby’s die samen met hun moeder sliepen werden door middel van wekprikkels vaker (kort) wakker, terwijl baby’s die apart sliepen langere periodes van diepe slaap hadden. Diepe slaap en “doorslapen” is een risicofactor voor wiegendood!
Bij analyse van video-opnamen van slapende, borstvoedende moeder en kind-paren bleek dat:

  1. zij de meeste tijd met het gezicht naar elkaar toe sliepen (72-99%)
  2. de frequentie van borstvoedingen verdrievoudigde, terwijl de gemiddelde voedingstijd juist halveerde
  3. de moeders gemiddeld tussen de 10% en 27% wekprikkels bij de baby activeerden, terwijl de baby’s meer dan de helft van de wekprikkels van de moeder activeerden
  4. de moeders vier keer vaker de toestand van de baby inspecteerden door bijvoorbeeld de deken opnieuw te schikken, de houding van de baby te veranderen of op andere wijze in te grijpen
  5. het directe lichamelijk contact, door borstvoeding geven en actief of passief omarmen en aanraken, varieerde van 28% tot 99%. Bij apart slapende moeders en baby’s was dit tussen de 2% en 14% per nacht

Voorzorgsmaatregelen

  • Zorg ervoor dat de slaapplek van je baby veilig is, of het nu een wiegje, kinderbedje of het ouderlijk bed is. Als je baby bij je in bed slaapt, pas het bed en het bedmateriaal dan aan. Kies een stevig en goed passend matras zonder spleet. Om te voorkomen dat je baby uit bed rolt, kun je de zijkanten van het bed verhogen met planken of bedrekjes.
  • Zorg dat er geen (gordijn)koorden en snoeren in de buurt van het bed hangen. Hang een mobiel buiten bereik van je kind.
  • Plaats het bed niet bij het raam of bij een verwarming.
  • Laat peuters en oudere kinderen niet samen met je baby in een bed slapen. Dit geldt ook voor huisdieren!
  • Houd je baby vrij van rook. Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood.
  • Gebruik geen waterbed.
  • Neem nooit je baby bij je in bed als je hebt gedronken, medicijnen of drugs hebt gebruikt.
  • Stel je baby niet onnodig bloot aan vermoeienissen en stress. Dit verstoort het slaapritme van je baby en een verstoord slaapritme is een risicofactor voor wiegendood.

Hoe een kind alleen slapen ervaart

Wanneer eigen kamer?
We krijgen vaak de vraag wanneer onze kindjes op een eigen kamer gaan slapen en dan antwoorden we wanneer zij dat willen. Maar voorlopig willen ze bij ons op de kamer blijven liggen, want ze vinden het al erg dat ze in hun eigen bedje moeten liggen en niet bij ons in het grote bed mogen slapen.
En er is geen één kind dat op zijn/haar achttiende nog bij de ouders in bed wil slapen, dus dat komt vanzelf wel een keer.

Meer info
Je kan meer info vinden over Samen Slapen op mijn boekenpagina en in de Kennisbank.

Lees ook over slapen:
Zalig zamen zlapen zzz…
Linde en loeiende koeien
Nachtlampje
Beter slapen zonder stroom


Lees ook over Natuurlijk Ouderschap:
Trots ouderschap
Lekker lang borst
Wasbare luiers
Draag kindje draag
Zin in zindelijk
Natuurlijk ouderschap
Geboorte Hugo
Jongen, meisje of genderfree
Consultatiebureau: zorgzaam of zorgwekkend


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

35 thoughts on “Samen slapen XL

  1. Lisette

    Ik vind dit echt heel interessant voor wanneer het bij ons zo ver mag zijn. Wat ik me wel afvraag is, hoe doe je dit met seks? Ik snap het best als je niet wilt antwoorden hoor!

  2. Jorinde

    Wij zijn ook volop aan het plannen hoe we het bed gaan uitbreiden wanneer nr. 2 arriveert. Het ziet er bij jullie alvast heel knus uit. Nu heeft onze dochter een baby bedje vastgemaakt aan dat van ons, maar ligt ze in de praktijk toch altijd tussen ons in. Heerlijk gezellig vind ik dat!

    En ja, ook wij werden opnieuw zwanger met een kindje bij ons in bed. Er zijn namelijk meer kamers in huis dan de slaapkamer, en een baby’tje wordt helemaal niet van alles wakker 😉

  3. Anneloor

    Slaapt je baby en na een tijdje peuter dan overdag ook in dit bed, waar ze toch gemakkelijk uit kunnen kruipen?
    En wat als je baby en peuter op hetzelfde moment slapen, terwijl jij nog niet gaat slapen?
    Wij slapen ondertussen ook al meer dan anderhalf jaar samen met ons zoontje. Maar dat eerste vond ik lastig als hij mobieler werd en overdag alleen sliep.
    Er is een tweede kindje op komst en dan vraag ik me wel af hoe we dat zullen regelen.

  4. joke

    Gaan jullie dan ook zelf slapen wanneer jullie kinderen gaan slapen? Wij slapen wel op dezelfde kamer, maar ons dochtertje wil ’s avonds niet naar bed. Ze is ondertussen 3 en het blijft ’s avonds een strijd dat ze niet “alleen” wil gaan slapen.

  5. GreenEvelien Bericht auteur

    @Anneloor: In de eerste maanden kan een baby nog niet kruipen, dus kruipt hij/zij ook niet uit bed.
    Daarna beveiligen we het ledikantje door de zijde met de spijlen die we nu verwijderd hebben er gewoon weer tussen te plaatsen. Dan moet ik ’s nachts hem/haar wel even uit bedje tillen om borst te geven.
    En als ze nog groter worden, verlagen we de bodem van het ledikant, zodat ze er niet uit kunnen klimmen.

    Wij gaan ’s avonds niet gelijk met de kindjes naar bed, maar ze vinden het een geruststellend idee dat we over een paar uurtjes bij hen komen slapen.

    En onze ervaring is dat baby en peuter juist sneller gaan slapen als ze samen gaan slapen, omdat ze dan niet alleen op de kamer liggen!

  6. VeggieMo

    Op papier klinkt het ideaal, maar wat nu als je een huilbaby krijgt. Ik hoop het niet voor jullie, maar onze jongste huilde uren en uren ’s nachts en overdag. Wilde niet getroost worden wat je ook deed. Hij was maar een uur of vier per dag rustig.
    Moet er wel bij zeggen dat deze zoon ondertussen 22 is en de medische zorg ook veel beter. Toen werd er bij een huilbaby alleen gezegd dat het op een dag wel over zou zijn. Dat was ook zo, maar de hele babytijd was niet leuk.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @VeggieMo: Juist bij een huilbaby is het lichamelijk contact en nabijheid van de ouders heel belangrijk, dus overdag constant in een draagdoek bij je dragen, vaak kleine beetjes borstvoeding geven (niet volgens schema, maar op verzoek) en zeker ’s nachts samen slapen. Dat lijkt mij de beste remedie tegen een huilbaby!

    2. Saskia

      Ik heb spijt dat mijn kinderen niet langer bij mij gelegen hebben.Vooral mijn zoon. Hij was een huilbaby, maar als hij bij mij lag huilde hij niet. Hij had die geruststelling nodig dat ik naast hem lag. Als hij dan wakker werd ’s nachts voelde hij aan mijn gezicht en sliep verder, anders huilbui (als hij me niet voelde). Helaas enkel als man nachtdienst had kon zoontje bij mij liggen. Mijn man wilde geen kind in bed 🙁
      Heel wat huilbuien hadden vermeden kunnen worden. Veel huilbaby’s hebben gewoon schrik en hebben meer huidhonger…

  7. Lobke

    mijn kinderen lagen ook samen in een kamer, maar toen de oudste het gesnurk van de jongste ging dempen met een kussen hebben we ze toch maar uit elkaar gehaald en sindsdien slaapt de oudste wel een hele nacht achter elkaar. Ipv door elk zuchtje wakker te worden. Ook nu nog slaapt die het liefst alleen maar komt wel kroelen. Terwijl de andere liefst samen slaapt.

    Gewoon doen waar jullie je prettig bij voelen. Zo veel mensen zoveel slaapwensen.

  8. mammaleen

    Geweldig wat je doet Evelien! Elke keer als ik hoor/lees dat een moeder/ouders heerlijk hun eigen weg kiezen en vooral niet meedoen aan de gekte van voedingsschema’s en de drang om kinderen zo snel mogelijk “door te laten slapen’, en verplicht apart slapen, wordt ik blij en ‘plaatsvervangend trots’.

    Bij onze 1e was een kinderkamertje voorbereid (want dat hoort toch zo, dachten we) maar na zijn moeilijke geboorte (helaas in het ziekenhuis) was hij zo onrustig dat slapen snel een ‘probleem’ werd. En inderdaad, onze ‘huilbaby’ was het beste gebaat bij samen slapen, veel op verzoek voeden, en dichtbij houden. Na 4 maanden was de ergste onrust over, maar hij heeft nog tot zijn 4de bij ons in het grote bed geslapen. Nu is hij een grote knul van 8, en ik ben blij dat we het zo hebben gedaan, ondanks commentaar uit de omgeving.

    Bij de 2de, die 4 jaar na de 1e gelukkig een makkelijke geboorte thuis had, hebben we een co-sleeper gemaakt, en toen hij daar niet meer inpaste tussen ons in. We hadden destijds voor hem niet eens een kamertje in ons kleine huisje, maar na een verhuizing wilde hij rond zijn 3de jaar graag in zijn eigen kamertje. Maar als hij ’s nachts wakker wordt neem ik hem tussen ons in en dit garandeert zo al jaren een optimale nachtrust voor allemaal, en blije, ontspannen kindjes.

    En ja inderdaad, de vraag hoe dat nou met sex moet heb ik ook vaak gehoord, haha! Nou met een extra matras die je in je huis kan verslepen naar een rustig plekje kom je echt een heel eind!

    Geniet van de zwangerschap en ga lekker zo door!

  9. Henrieke

    Wat super handig!
    Ik wilde dat ik wist van co-sleeping toen de oudste werd geboren.
    Zij heeft vanaf haar 6e maand bij ons in bed geslapen, zij had erg veel pijn met het doorkomen van de tanden/kiezen en BV was het enige wat ze wilde. Toen kwam mijn zoontje en hij huilde veel enz. hij bleek het KISS-syndroom te hebben, hij sliep ook vaak bij ons in bed. Maar na zijn 1e verjaardag kregen wij woorden met de buren die konden niet slapen van zijn gehuil enz. dus sindsdien sliep ik vaak op een matras bij hem op de kamer.
    Maar nu zijn laatste kiesjes moeten komen heb ik besloten geen rekening te houden met de buren en hem gewoon weer bij ons in bed te houden en het slapen gaat super!
    Echt als ik eerder jou blogs enz. had gelezen dan had ik gelijk het samen slapen gedaan! Ik zeg ook altijd op hun 18e liggen ze wel in hun eigen bed! Als er commentaar gegeven wordt.

    Geniet van je zwangerschap!

  10. Henrieke

    Mijn dochtertje heeft trouwens tot haar 3e bij ons in bed geslapen.
    Wij hebben zelf de knoop door gehakt omdat ze bij ons in bed lag en erg draaierig werd.

  11. josie

    Met meer dan 1 kind op de kamer vind ik knap! Zoon is verhuisd naar de eigen kamer op 2 jarige leeftijd, 3 weekjes ofzo na de geboorte van ons dochtertje. De eerste weken weende ze al eens ’s nachts en daar werd hij wakker van en op den duur had iedereen stress. Ze vonden het al raar dat hij op die leeftijd nog bij ons sliep en vind het leuk om lezen dat het gewoon kan om met meedere kinderen samen te slapen!

  12. Erna

    eerst en vooral proficiat met jullie zwangerschap,en ik heb een dochter van 37 jaar en dat was een huilbaby ,heb haar dag en nacht bij wijze van spreken altijd dicht bij mij gehouden en het is een hele zelfstandige jonge dame geworden ,ik heb toen in die tijd veel kritiek gekregen maar daar trok ik mij niets vanaan ,doe zo verder hoe jullie het graag doen 🙂

  13. valhalla

    De middelste heeft tot zes maanden, de jongste tot 9 maanden bij ons in bed geslapen. Heerlijk. Nog steeds ligt er een matras onder ons bed, in geval van ‘ik ben bang’ en ander leed. Bij ons in bed is te onrustig, dan word ik de ganse nacht aan mijn oren getrokken door de dreumes, die slaapt echt beter in haar eigen bedje. Maar die bangmakerij wat betreft met de baby in bed slapen.. het is zo veel fijner en makkelijker en gezelliger dan zo’n kleintje helemaal alleen in een ledikant te leggen.

  14. TDK

    Wat leuk om te lezen dat we niet de enige eigen wijze ouders zijn. Onze kinderen hebben vanaf het begin af aan bij ons geslapen en ik vond het ideaal met de nachtvoedingen. Even op mijn zij draaien en ze konden drinken. Nu zijn het bijna tieners en slapen we nog steeds op een grote zolder met zijn allen. Wel staat er nu een kamerscherm tussen hun bedden en ons bed. Ze praten wel over eigen kamers en mogen dat ook van ons maar voorlopig willen ze het zelf nog niet en dat is prima.
    Inspirerende blog trouwens. Ik wens je alvast een fijne bevalling toe.

  15. Jenny

    DE vraag die bij mensen opkomt (maar ze niet stellen) is dan natuurlijk: Maar hoe heb je dan seks?! Mijn antwoord is: Als je seksleven bestaat uit ‘na tienen ’s avonds in bed’ heb je sowieso geen seksleven haha. Met een beetje creativiteit en kansen zien doet co-sleeping er niets aan af. Onze dochter slaapt al 14 maanden bij ons. Aanvankelijk uit ruimtegebrek, maar ik vind het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Van mijn part blijft ze er nog een paar jaar slapen! Daarbij, een pasgeboren baby’tje moederziel alleen op een kamertje leggen, dat vind ik pas raar!

  16. VeggieMo

    @Greenevelien,
    Zo dachten wij er ook over. Ik voedde op verzoek en ik wilde hem dolgraag troosten door hem tegen me aan te houden, maar hij verzette zich en ging nog harder huilen. Goh, wat heb ik me toen machteloos gevoeld. Hij wilde nauwelijks vastgehouden worden. Alleen als hij drinken kreeg was hij even rustig.
    Nu had hij ook astma, eczeem, koemelkallergie en zat hij dus echt niet lekker in zijn lijfje. Hij wilde geen baby zijn, wilde geen hemeltje bij zijn ledikantje (zag hij niks), niet in de kinderwagen (idem), zat met drie maanden rechtop in de buggy, klom uit de kinderstoel, wilde zichzelf al heel jong de fles geven (borstvoeding lukte niet goed vanwege mijn gezondheid), gedroeg zich als een Rambo in de box.
    Tis een geweldige vent geworden met heel veel doorzettingsvermogen 😉
    Veel succes straks met je bevalling en dat jullie een gezond kindje mogen krijgen en een mooie tijd!

  17. VeggieMo

    Met dat knuffelen is het later helemaal goed gekomen. Als peuter en helemaal als kleuter was het een enorme knuffelkont. Heb de schade helemaal in kunnen halen 🙂 Was voor ons allebei fijn.

  18. Elke

    Beste familie Matthijssen,

    We wensen jullie alvast een prachtige thuisbevalling toe binnekort. We zijn benieuwd of het een meisje of een jongen wordt en of jullie een natuur-geïnspireerde naam hebben gekozen, zoals voor jullie dochter Linde…

    Vele groeten.

  19. PlasticMinimalist

    Worden jullie dan niet allemaal tegelijk wakker? Dus nooit even uitslapen voor de ene ouder terwijl de ander voor de kinderen zorgt? Of wat als een van jullie vroeg op moet om bijvoorbeeld te gaan werken, wordt dan het hele gezin wakker en staat op?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @PlasticMinimalist: Onze kindjes zijn gewend aan een niet-stille slaapkamer, wij gaan ’s avonds naar bed als zij al slapen, ’s nachts wordt er aan een baby/peuter die huilt borstvoeding gegeven, een kleuter die ’s nachts even naar het toilet moet of een baby/peuter die een droge luier nodig heeft, een kindje dat onrustig slaapt en even wat water wil drinken en papa’s/mama’s hand wil vasthouden, papa en mama die elkaar liefhebben. Onze kindjes slapen gewoon door omdat ze dat gewend zijn.
      Men denkt vaak dat kinderen een muisstille slaapkamer nodig hebben, maar in de natuur is het ook nooit stil. Het is veel gerusstellender voor een kind om af en toe geluiden te horen zodat ze weten dat ze niet alleen zijn!
      Als één van de kindjes eerder wakker is dan de ander, komt hij/zij lekker bij ons in het grote bed en kroelen we tot we allemaal wakker geworden zijn.
      En als ik wil uitslapen, kroel ik ’s ochtends eerst lekker met de kindjes in het grote bed en draai ik me nog een keer om als ze met papa gaat ontbijten.
      Mijn vriend vertrekt op zondagavond naar zijn werk en komt op dinsdagavond thuis, dus we hoeven niet vroeg op te staan om te gaan werken.
      We slapen met de gordijnen open (zie blog Nachtlampje) en worden wakker als het licht wordt, in de zomer dus eerder dan in de winter, heerlijk!

  20. Liesbet

    Ons zoontje is nu bijna 6. Als baby huilde hij de eerste maanden van zijn leven heel veel. De uren dat hij op mijn borst heeft gelegen zijn niet te tellen, maar hij werd er wel rustig van. De opmerkingen dat ik hem te veel verwende kon ik trouwens ook niet bijhouden. ’s Nachts lag hij bij ons op de kamer en heel vaak bij ons in bed, gewoon omdat ik voelde dat hij dat nodig had. Ook nu hij bijna 6 is komt hij regelmatig ’s nachts bij ons in bed gekropen omdat hij naar eigen zeggen nare dromen heeft. Wij moeten ook bijna altijd bij hem waken tot hij in slaap valt, dat duurt misschien vijf minuutjes. (Onze dochter is helemaal anders en slaapt liever alleen.) Wij maken er geen problemen van en als ouder ben je er net om je kind gerust te stellen. Omgekeerd soms ook, als man ’s avonds weg is, slapen we gezellig samen in het grote bed, dan voelt mama zich niet alleen (en is nog lekker warm ook) 🙂
    Veel succes met de bevalling!

  21. Helena

    Ziet er super gezellig uit jullie slaapkamer. Onze bovenverdieping is zo klein dat het net lijkt of we bij elkaar liggen, maar dan met een dun wandje. Dat wordt nog wat als de kinderen groter zijn;-)

  22. Driena

    Hallo Evelien,

    Gezellig jullie slaapkamer zo.
    Wat mij alleen opviel…..
    Gebruikt niemand van jullie een kussen?
    Of zie ik het verkeerd?

  23. Jonneke

    voor mij ook geweldig…is niet anders dan de natuur.

    ik zit alleen nu met een probleem: zoonlief kan kruipen! Geweldig natuurlijk….absoluut. maar wel even lastig met de matras. we slapen samen op een twijfelaar matras op de grond. hier is hij vannacht uitgekropen. iemand oplossing voor weer lekker kunnen slapen en veilig ook?

    zit wat haast bij…graag reacties!!!! hoe losten jullie dit op? mijn zoon is 8 maanden en willen echt graag samen blijven slapen. hij kruipt in zijn slaap.

  24. Jorien

    Beste Evelien,
    Leuk om te lezen dat samen slapen met jullie jongen kinderen. Echter voel ik toch de drang om te melden dat samen slapen met zeer jonge kinderen niet zo veilig is als het hier beschreven wordt. (Het gaat hier dus om baby’s.) In je post schrijf je dat samen slapen de kans op wiegendood kan verkleinen. Helaas is hier sterk tegenbewijs aan te dragen. In dit artikel van De Consumentenbond (onafhankelijk en neutrale organisatie uit Nederland) worden de uitslagen van onderzoeken die naar wiegendood en samen slapen gedaan zijn besproken, voor zij die willen weten hoe het nou precies zit met de statistieken.

    Want daar rammelt het een beetje.
    Zo is er bijvoorbeeld alleen sprake van wiegendood als de baby in de slaap overleden is, en er geen duidelijke oorzaak voor gevonden is, en zaken als verstikking of oververhitting kunnen ook een oorzaak zijn van overlijden. Die gegevens worden niet meegenomen als er over wiegendood wordt gesproken, maar spelen wel een zéér grote rol in het geval van samen slapen.
    Ik weet niet of je nog op oude artikels antwoordt, maar dit leek mij toch wel een belangrijk punt om aan te kaarten.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Jorien: Samen slapen is altijd een heikel onderwerp.
      Ik weet dat het door officiele instanties afgeraden wordt om samen te slapen en daar hebben ze ook wel goede redenen voor. Het is inderdaad onverstandig om je kind gewoon (zonder nadenken) in het ouderlijk bed te leggen, je dient wel bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, maar dat staat ook duidelijk vermeld op mijn site.

      Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat samenslapen vele voordelen heeft én de kans op wiegendood vermindert!
      Tevens zijn er diverse vormen van samen slapen, dat hoeft niet persé bij de ouders in één bed, dat kan ook met een co-sleeper, zoals duidelijk te zien is op de foto in mijn blog.

      Dus ik vind je aanname dat “samen slapen onveilig is” een beetje kort door de bocht, geen rekening houdend met het feit dat bewuste ouders wél voldoende voorzorgsmaatregelen nemen plus dat er diverse vormen van samen slapen bestaan.

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.