Consultatiebureau:
zorgzaam of zorgwekkend?


Een jaar geleden ging ik met ons pasgeboren zoontje voor de eerste keer naar het consultatie-bureau. Een hele belevenis, niet alleen voor hem en mij, maar ook voor de mensen daar. Ik denk dat Olaf en ik daar een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten.

Ten eerste onze binnenkomst, iedereen komt met zijn/haar kind in de nieuwste maxi-cosi, Olaf zat in een draagdoek in een draagdoek jas.

Toen mocht ik hem uitkleden om te wegen, luier mocht aanblijven. Waarop ik vroeg of een katoenen luier ook moest aanblijven, want nat wegen die best veel. Een katoenen luier???

De dokter vroeg in welk ziekenhuis hij was geboren, waarop ik trots antwoordde dat hij thuis was geboren. In Nederland is dat vanzelfsprekend, in België echter niet.

De dokter begon vervolgens over vaccinaties, waarop ik antwoordde dat wij hem pas met één jaar willen inenten en slechts een klein aantal vaccins in plaats van hem helemaal vol te spuiten met farmaceutische troep. Dit leidde tot een notitie in Olaf zijn dossier.

Toen naar de verpleegster, zij vroeg of alles goed ging, borstvoeding, slapen, krampjes. Alles prima, geen krampjes, maar wij zijn veganist, gebruiken dus geen dierlijke producten en in mijn borstvoeding zitten dan ook geen koemelkeiwitten die vaak de oorzaak zijn van krampen.
Waarop uiteraard de vraag kwam of we Olaf ook veganistisch gaan opvoeden?
Bevestigend antwoordde ik, waarop een tweede notitie in Olaf zijn dossier volgde.

En toen naar huis, maar dat ging niet gelijk, want we waren niet in het bezit van een auto, dus we moesten nog even wachten op de belbus.

Nu we verhuisd zijn naar de Ardennen, hebben we deze week voor de eerste keer een bezoek gebracht aan de consultatie-BUS. Ja, een omgebouwde bus komt één keer per maand langs in een dorp waar alle kinderen van de omliggende dorpen dan een bezoek aan brengen.
Ook deze keer hebben we weer een indruk gemaakt. Waarom zijn jullie vanuit het welgestelde Vlaanderen hier komen wonen? Dat we onze kinderen in rust en natuur willen laten opgroeien, schijnt hier vreemd over te komen.
Het aangepaste vaccinatie beleid dat we toepassen en ons veganisme werd echter gelukkig niet vreemd ontvangen. Eerder als een keuze waar ieder ouder recht op heeft. En zo hoort het ook te zijn.

In een welvarende gemeenschap hoeft de overheid zich niet meer met cruciale zaken bezig te houden en gaat men zich bemoeien met de opvoedkundige taken die eigenlijk gewoon toebehoren aan de ouders. Zo ontstaat de verzorgingsstaat en als de kinderen ontsporen wordt de overheid tegenwoordig ook nog aansprakelijk gesteld.
Ben blij dat we naar Wallonië zijn verhuisd, daar is het minder welgesteld, maar daardoor heeft de overheid wel andere dingen aan haar hoofd dan te interveniëren in de opvoeding van kinderen. En liggen de keuzes en verantwoordelijkheden voor je kind gewoon nog bij de ouders!

Vaccinatievragen over welke prikken of combinatieprikken, dosis, hoeveel herhalingen en met welke tussenpozen overleg je het beste met je arts.
Ik wil enkel bewust maken dat je dus niet verplicht bent het hele gamma aan vaccins te nemen en dat er andere mogelijkheden zijn. Ik ben echter geen medisch arts en geef daarom geen persoonlijke adviezen wat wel of niet te doen.
Lees daarover ook mijn blog Inspireren.

Lees ook over Natuurlijk Ouderschap:
Trots ouderschap
Lekker lang borst
Wasbare luiers
Zalig zamen zlapen zzz
Draag kindje draag
Zin in zindelijk
Geboorte Hugo
Samen slapen XL
Natuurlijk ouderschap
Jongen, meisje of genderfree
Eco-kindjes
De kracht van een vrouw
Linde en loeiende koeien


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


17 thoughts on “Consultatiebureau:
zorgzaam of zorgwekkend?

 1. Maman verte

  bij onze “Kind en Gezin” doen ze er niet vreemd over hoor…daar vinden ze vegetarisch een prima idee, steunen ze onze ideetjes rond plantaardige melk ook volledig, en mijn zelfgemaakte katoenen luieroverbroekjes vinden ze geweldig.
  De arts die daar werkt heeft een aantal jaren in Afrika als kinderarts gewerkt. Hij is wél voor vaccinaties. Hij heeft zoveel gezien, en krijgt nog steeds de tranen in z’n ogen als hij vertelt over de afschuwelijke doodstrijd van een kleine baby met tetanus, en over de ravage die mazelen er aanrichten. Hij vertelt echt uit ervaring en vanuit een oprechte bekommernis voor de kinderen. Hij heeft de 2 werelden gezien ( de Westerse , overbeschermde wereld van kinderen, en de Afrikaanse, meer natuurlijke benadering van kinderen en baby’s). Wij volgen hem….

 2. nathalie

  welke vaccinaties laat je wel toe?
  wij hebben onze zoon in samenspraak met de dokter (nog) niet laten vaccineren. hij is nu 5,5 maanden oud. “als dokter moet ik de vaccins voorstellen, maar de keuze en verantwoordelijkheid ligt bij de ouders”
  ik woon in frankrijk

  @maman verte: een baby die in barre omstandigheden leeft, heeft het moeilijker met “onschuldige” kinderziekten en tetanus kan je pas krijgen als je een enorm diepe wond niet ontsmet; da’s althans wat ik erover gelezen heb

  ik ben zelf veganist, maar onze zoon heeft toch veel last gehad van krampjes vanaf 1 maand. nu al veel minder, gelukkig. zal misschien aan de baby liggen of aan wat ik eet…

  (heb net je blog ontdekt en vind ‘m geweldig! nice to know we’re not alone)

 3. mijnbiowinkel.nl

  Onze kraamhulp zei iets heel waardevols: het consultatiebureau geeft Advies, je hoeft het niet op te volgen!!

  Daarmee heb ik al veel anderen meer vertrouwen op moederinstinct gegeven en het heeft ons de zekerheid gegeven om niet alles maar aan te nemen (bv bijvoeding geven vanaf 3,5 maand???!! ik kwam echt uit mijn stoel toen ik het hoorde van de “arts”

  Na mijn tegensprak zei ze dat het “goed was om verschillende smaken te geven aan mijn baby” ik gaf de borst, hoe meer smaken zijn er???

  Ik ben meteen weg gegaan bij deze arts, de andere was ook niet best maar niet gek!

 4. Jan

  We hebben onze dochter alleen het verplichte polio vaccin gegeven. Rond 8 maanden geloof ik, rond negen maanden ging ze naar de crèche.
  Een vriend had ons aangeraden de vernieuwde versie van het vaccin te nemen die alleen in volwassen dosis bestaat aangezien het oudere vaccin (voor kinderen) blijkbaar gemakkelijker allergieën veroorzaakt.
  De huisarts heeft natuurlijk niet de hele dosis gegeven.

 5. ver-greetmenietje

  Wij noemen het hier niet ‘kind en gezin’ maar’kind en onzin’ 😉
  Ik help in een kinderkribbe hier in de buurt en wat die jonge ouders
  soms allemaal te horen krijgen bij kind en gezin! Niet normaal…
  Niet makkelijk zeker niet als het je eerste kindje is….
  liefs

 6. Lizette B.

  Mijn kinderen zijn inmiddels al pubers maar er zit 5 jaar tussen hun geboortes. De adviezen die ik bij de eerste kreeg waren grotendeels het totale tegenovergestelde van wat ik bij de tweede kreeg te horen.
  En als je dat dan weer vergelijkt met wat mijn oudere zus te horen kreeg, dan is het een wonder dat die alle vier het gewoon overleefd hebben. Erg mode/tijdsgevoelig dus: Ja, luister vooral naar je eigen hart.

 7. sari

  Toen ik de kinderarts in het consultatiebureau vertelde dat ik nog wou wachten met het vaccineren van mijn dochter (ondertussen 4 maand), kreeg ik een ongelofelijke uitbrander.Hij verweet me onverantwoordelijkheid etc. Ik vond het echt niet kunnen. Ik vond hem echt onbeleefd hoe hij daar stond te roepen tegen mij. Ik zei ” ’t Is goed. Er zijn nog andere dokters. Ik ga wel naar een andere.”
  Hij moet niet akkoord gaan met mijn ideeën maar wat beleefdheid in het overbrengen van je standpunt is toch niet te veel gevraagd, dacht ik. Hij heeft zich dan nog verontschuldigd.
  Het is echt niet makkelijk om tegen Kind en Gezin in te gaan vooral als je het anders wil aanpakken. Hun vaccinatieprogramma wordt zo opgedrongen terwijl in realiteit enkel de prik tegen polio verplicht is. Het is mijn kind en ik kies hoe ik haar opvoed of niet?

 8. Annie

  Het goede van vaccinaties is dat er een brede bescherming van de bevolking optreedt. Ziektes krijgen zo geen vat op de bevolking en komen minder voor. Mazelen zoals recent uitgebroken in Nederland, ontstaan bij niet- gevaccineerde kinderen die het vervolgens weer verder verspreiden. Vaccinaties overslaan heeft dus niet alleen consequenties voor je eigen kind.

 9. Michelle

  Als Nederlander in België, had ik erg moeite met het VERPLICHTE poliovaccin. Omdat ik mijzelf goed geinformeerd heb en mijn standpunt daardoor duidelijk kenbaar kon/kan maken, ondervond ik geen problemen bij mijn keuze voor enkel poliovaccin.
  @ Annie: wat je stelt, klinkt logisch en aannemelijk, maar toch is de waarheid anders: juist doordat niet iedereen gevaccineerd is, blijven die ziektes in pure vorm. Wanneer iedereen immuun zou zijn, gaat de ziekte zich aanpassen en kan de gehele gevaccineerde bevolking ook besmet raken.
  Overigens biedt een vaccin geen 100% immuniteit.
  Onder andere de site van de Nederlandse Vereniging voor Kritisch Prikken is een zeer waardevolle bron aan informatie. Een echte aanrader dus!

 10. Jeroen Morssink

  Beste GreenEvelien,
  Geweldig zoals jullie bezig zijn! Complimenten!
  Vaccinaties is een lastig probleem voor veel ouders. Een aantal jaar geleden heb ik daarom alle argumenten op een rijtje proberen te zetten. Ik bleek tot één argument vóór vaccinatie te komen en drieëndertig tégen. Ik heb al die argumenten opgesomd in het boek Hé dokter, wordt wakker! (onder pseudoniem geschreven).
  Hartelijke groet en veel succes en plezier met elkaar, straks ook met jullie derde kindje!

 11. Leen

  Beste GreenEvelien,
  ik een zelfstandige thuisverpleegkundige en ben nu 20 weken zwanger van ons eerste kindje.
  Bij mijn laatste bezoek bij de vroedvrouw werd mij heel sterk aanbevolen om mij te laten vaccineren tegen kinkhoest. zeker omwille van mijn beroep.
  Ik ben absoluut geen voorstander voor vaccinaties en dan zeker niet als mijn kindje zelfs nog niet geboren is! maar het is verdomd moeilijk om er tegen te vechten als ze mij bang maken met: “tja het is uw kindje, als het ziek wordt, of erger….” 🙁
  hoe gaan jullie hier mee om?

 12. Melissa

  Ik ga ook de DTP geven op 4 maanden maar vraag me af of herhalingsinenting dan nog nodig is. Heb jij hier een idee van? Hebben jullie éénmaal of meerdere keren gevaccineerd?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Melissa: Vaccinatievragen over welke prikken of combinatieprikken, dosis, hoeveel herhalingen en met welke tussenpozen overleg je het beste met je arts.
   Ik wil enkel bewust maken dat je dus niet verplicht bent het hele gamma aan vaccins te nemen en dat er andere mogelijkheden zijn. Ik ben echter geen medisch arts en geef daarom geen persoonlijke adviezen wat wel of niet te doen. Lees daarover ook mijn blog Inspireren.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.