Eco-kindjes

driekindjes
Bedankt voor alle felicitaties voor mijn zwangerschap, heel lief!

Er is me een paar keer gevraagd waarom we een nog derde kindje nemen?
Het antwoord is heel simpel, dat wilden we graag, ons gezinnetje voelde gewoon nog niet compleet en we hebben daar beiden geen seconde over getwijfeld.

Geluk
We beseffen dat nog een kindje op de wereld zetten niet ecologisch is, maar ecologisch leven is niet onze hoogste prioriteit, dat is geluk, zoals voor iedereen!
En dat gelukkig zijn proberen we zo ecologisch mogelijk te doen. Maar het is dus niet zo dat onze ecologische leefwijze ons geluk mag gaan belemmeren, want dan houd je een eco-lifestyle niet vol.

Vraagstukken: Kindjes en auto
Deze kwestie van kindjes is eigenlijk vergelijkbaar met ons auto-vraagstuk.
Het is beter om in de stad te leven met openbaar vervoer en zonder auto, dan in de Ardennen met auto. Maar zoals ik ook in de tv-reportage heb uitgelegd, heeft ons geluk een hogere prioriteit dan onze eco-lifestyle. En voor ons geluk hebben wij echt nood aan rust, ruimte en natuur. En helaas hoort daar dan die verschrikkelijke auto bij.
En gelukkig ook ons verwachtingsvolle derde wondertje!

(enkel voor donateurs)

Het artikel in Knack vatte onze mening goed samen in de titel:

“Het meest ecologische is niet leven,
maar dat is ook weer overdreven”.

8Contact_4recensie_knack

Klik op de foto voor leesbare versie

Eco-genen
Tijdens mijn studietijd had ik het een een vriendin over deze kinderkeuze, zij twijfelde om wel of geen kinderen te nemen vanwege de milieu-impact.
Maar anderzijds als al die milieubewuste mensen geen kinderen te nemen, raken de “eco-genen” uitgestorven en worden er enkel nog kinderen met materialistische genen geboren.
climate-change-hurricane
Op zich zijn enkel nog materialistische genen misschien niet eens zo heel slecht want dan gaat de klimaatopwarming sneller en raakt de mensheid eerder uitgestorven. Wat uiteindelijk de beste oplossing is voor het milieu.

Maar wij hebben een positieve instelling en willen niet graag aan dit doemscenario bijdragen. Vandaar dat we de eco-genen-databank mee in stand willen houden 😉

Milieu-bewustzijn
Nu weer even serieus, niet enkel de genen, maar vooral de opvoeding bepaalt in belangrijke mate de interesses, normen en waarden van kinderen en bij ons zijn deze uiteraard milieubewust. Daardoor ligt ook de ecologische voetafdruk van onze kindjes een stuk lager dan die van kindjes uit een gemiddeld Westers gezin.
eco-kid
Deze opvoeding is natuurlijk geen garantie dat zij later ook een eco-leven gaan leiden, misschien gaan ze er juist wel een tegenovergestelde levensstijl op nahouden.
Maar ze zullen in ieder geval wel milieu-bewust zijn!

In de volgende blogs kun je meer lezen over de eco-opvoeding van onze kindjes:
Vegan-suikervrije opvoeding
Positief en opgeruimd 2013
“Kleuter verbiedt zwerfvuil”


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


24 thoughts on “Eco-kindjes

  1. Maaike

    Ik heb het filmpje nu voor de zoveelste keer gekeken en ik word er elke keer blij van! Liefs van ons allevier, Maaike Matthieu Simon en Koosje

  2. Dimphy

    Wat een leuk filmpje Evelien. En wat heb ik een enorm respect voor jullie gezinnetje met de Eco-leefwijze en proficiat met jullie 3e kindje op komst.
    Geniet van de zwangerschap en van het mooie Eco-leven.
    Nog een fijne dag verder en de hartelijke groetjes, Dimphy

  3. mamadammeke

    Als ik eerlijk ben, als ik over jou praat (want ik vertel veel goede dingen over jou) dan vertel ik er altijd bij “maar ze woont wel in de Ardennen en werkt in Antwerpen en gaat dus paar keer per week met de auto die rit doen”. Vind ik idd erg raar als je zo een ecologische uitstraling hebt.
    Ik ben niet half zo goed ecologisch bezig als jij! Maar we willen wel maar 2 kinderen… De aarde is al zooo overbevolkt, als iedereen meer dan 2 kinderen neemt gaat dit echt niet opgelost worden. Mijn hart wil er ook 3, of misschien wel 4. Maar mijn verstand en schuldgevoel tov de wereld houdt het bij 2.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @mamadammeke: Ik werk niet in Antwerpen hoor, mijn vriend werkt daar en reist altijd met de trein, op zondagavond heen en dinsdagavond terug. En hij gaat met de fiets naar het station waardoor we maar één auto nodig hebben hier. Ik werk “slechts” in Arlon, een rit van 80km wat ik twee dagen in de week moest rijden, maar nu dus gelukkig even acht maanden niet meer!

  4. Theda

    Van harte gefeliciteerd, ja ik kan mij voorstellen dat je blij bent.Heb zelf 4 kinderen en ook kleinkinderen. Alleen waarom praat je/men over een kind nemen. misschien ben ik te oud maar ik vind dat zo gek klinken. Je raakt in verwachting en krijgt een kind. Bij nemen moet ik altijd aan de supermarkt denken daar neem je de boodschappen uit het vak.
    Ik hoop dat de zwangerschap voorspoedig mag verlopen en dat velen wat mogen leren van jullie manier van baby/kinderen groot brengen

  5. Mamadammeke

    Mijn excuses, dat had ik dan helemaal verkeerd onthouden ;). Ik wist wel nog dat je een eindje met de auto moest ;).
    Geniet van je zwangerschaps- en bevallingsrust!!!

  6. petra

    Nou Evelien jij hoeft nimmer never nooit een schuldgevoel te hebben over je auto hoor of over een derde kindje hoor! Wat jij allemaal al doet voor onze aarde dat is ongelofelijk. Er zijn er maar weinigen die het je na doen! Kritiek is onterecht. Het is jouw keuze en lekker blijven rijden hoor je doet al zoveel om het milieu niet te belasten. Nogmaals Petje af! x

  7. Inte

    Evelien,

    proficiat met je zwangerschap! Geniet van je zwangerschap en binnenkort van jullie derde kindje! 🙂

    Ik vind het jammer dat wordt aangesproken op het feit dat je nog een derde kindje krijgt. Een welkom kindje daarover ga je toch geen ‘groene’ discussie over voeren? Het is een mens! En zou dit mens(je) minder recht hebben dan de kindjes die je al hebt? Eerlijk gezegd ben ik een beetje onthutst over het feit dat je daar daadwerkelijk op aangesproken bent.

    Inte

  8. Petra

    Inderdaad Inte, Omdat Evelien zo enorm haar best doet wordt ze daar op aangesproken. Het kan niet gekker. Doen ze dat bij iedereen die een derde kindje wil? Dacht het niet!

  9. Leen

    Hallo Evelien

    Proficiat met de zwangerschap!
    Toch jammer dat mensen het nodig vinden om iemand die heel milieu-bewust leeft, aan te vallen met kritiek. Precies alsof je enkel extreem bezig kan en mag zijn.

    Ik vind geluk en gezondheid ook nog altijd de juiste prioriteiten.

    Geniet van je zwangerschap, samen met de rest van je gezin.

  10. Martine

    Dag Evelien,

    Voor mezelf, die bewust ecologisch wil handelen, is het toch echt balanceren op wat wel en wat niet te doen.
    Onze keuken, die erg versleten is, nu al vervangen of toch nog enkele jaren verder doen met de oude?
    De slaapkamer van de kinderen een nieuw laagje verf geven (het zou alles toch nog eens opfrissen) of ook hier nog enkele jaren mee wachten)?
    Met de fiets door te striemende regen naar de winkel of toch maar even de auto uit de garage halen?
    De lievelings platte kaas kopen voor mijn kinderen, ook al zit deze in plastieken potjes, of niet?
    Op reis gaan naar een zonnig land (en dan bedoel ik nog altijd Europa, zodat het per auto bereikbaar is) of toch een dichtbij vakantie bij ons aan de kust, in Limburg of in de Ardennen? Of blijven we uiteindelijk beter gewoon thuis?

    Omwille van de handicap van ons zoontje zijn wij genoodzaakt om ons heel vaak met de auto te verplaatsen. Tel daarbij de rit naar school (die niet om de hoek is), de rit naar de therapeuten, de rit naar het ziekenhuis en allerlei dokters. Allemaal noodzakelijk en nauwelijks te vermijden. En ja, wij rijden ook naar Akabe (een scoutsgroep voor kinderen met een handicap)en naar een zwembad met een aanbod voor aangepast waterplezier . Ook wij hebben daar al kritiek op gekregen, dat die verplaatsing naar die scoutsgroep en naar dat zwembad toch niet écht noodzakelijk zijn. En hoewel ik helemaal achter onze keuze sta dat we dat doen voor ons zoontje (de ontspanningsmogelijkheden en sociale contacten zijn sowieso al heel beperkt door die handicap), toch blijft die kritiek rondspoken in mijn hoofd.

    Ecologisch bewust leven, verlamt me soms. Alles wat je onderneemt heeft uiteindelijk een ecologische impact. Op den duur durf ik bijna niets meer te doen.

    Ik droom soms van een ontmoetingscentrum voor gezinnen met een kind/jongere met een handicap. (Ik weet zelf hoe eenzaam het soms kan zijn, met zo’n kind. Je gaat niet zomaar naar een speeltuin, een restaurant, een kinderboerderij … geloof het of niet … je bent echt niet overal welkom. Bovendien is de confrontatie als ouder van een kind met een beperking, met al die gezonde kinderen soms echt heel zwaar). Zo’n ontmoetingscentrum zou dus echt zijn nut hebben; Maar als ik dan denk hoeveel materialen er nodig zijn om zo’n ontmoetingscentrum op te starten en dat al die mensen dan met de auto daar naar toe zullen moeten komen (omwille van de beperkte mobiliteit van hun kinderen) dan houdt dat me dat tegen.
    Aan de andere kant zie ik dan dat ouders met gezonde kinderen de ganse tijd met de autorijden van het ene hobbyclubje naar het andere. En dat terwijl die kinderen perfect in staat zijn om te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken, maar dat past natuurlijk niet in hun drukke schema’s.

    Ik vraag me af of andere mensen zich ook soms wat geremd en bedroefd voelen omwille van de beperkingen die het ecologisch leven oplegt. Hebben anderen ook soms last van enige jaloezie over hoe complexloos en vrij niet-ecologisten zich kunnen bewegen en ondernemen waar zij zin in hebben?

    Ik droom er ook van om een hoopgevend, inspirerend en eerlijk boek te schrijven waarin ik ervaringen van ouders van kinderen met een handicap zou willen neerschrijven. Hoe men erin geslaagd is om “het anders zijn” van zijn kind een plaats te geven en te aanvaarden. Wat de moeilijkheden zijn waarop zij botsen, en welke oplossingen zij er eventueel voor hebben kunnen vinden.
    Een dergelijk boek zou voor veel mensen een troost en een houvast kunnen betekenen.
    Maar als ik dan denk aan al die verplaatsingen die ik zal moeten maken om dit boek tot een goed einde te brengen en aan al dat papier dat dan zal verbruikt worden als het uiteindelijk gedrukt wordt … dan denk ik alweer … misschien dat ik het toch maar beter niet doe.

    Hoe vindt u de juiste balans tussen “je leven lijden in volledige vrijheid” en “helemaal niets meer durven te ondernemen omwille van het milieu”? Kan u mij (en de andere lezers van uw blog) ideeën aanreiken om de juiste beslissingen te kunnen nemen? Hoe gaat u te werk? Maakt u lijstjes met positief en negatief of handelt u vooral vanuit uw buikgevoel?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Martine: Wij zien ecologisch leven niet als beperkend, want wij doen niets ecologisch dat tegen onze zin is, anders houd je het niet vol. Laat een eco-lifestyle een verrijking en inspiratiebron zijn en geen beperking of dogma worden!

  11. Willemien

    Het waren zeker geen aanvallen maar oprechte vragen hoe je een zo ecologische levenswijze, die soms belerend overkomt en in de ogen van velen extreem is, kunt rijmen met iets dat in wezen zeer on-ecologisch is. Soortbehoud is met 2 kinderen met de huidige lage kindersterfte gewaarborgd. Dus dan is het een oprechte vraag waarom gekozen voor een derde kindje.

    Evelien, je geeft aan dat het eco-bewust zijn vooral in de opvoeding zit. Waarom dan gekozen voor een eigen kindje ipv een pleeg- of adoptiekind deelgenoot te maken van jullie geluk?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Willemien: Ik heb met mijn blog totaal niet de intentie belerend over te komen, ik schrijf enkel over hoe wij leven en hoop anderen daarmee te inspireren. Hoe anderen hun leven invullen is geheel aan hen, ik heb daar nog nooit een ordeel over gegeven en dat zal ik ook nooit gaan doen. Want dat vind ik zonde van mijn energie en ik wil op alle gebieden energie besparen 😉 Dat jij het dan toch als belerend en té extreem beschouwt, heeft meer met jouw persoonlijke interpretatie te maken.
      Ik heb in bovenstaande blog al antwoord gegeven op je vraag en vind dat ik me daarover niet verder hoef te verantwoorden. Want zeg nou zelf, wie komt er hier nu belerend over?

  12. Sarah

    Ik herken enorm dat schuldgevoel, die verlamming bijna waar Marine over spreekt. Het heeft niet zozeer te maken met het feit dat ecologisch leven een beperking zou zijn. Integendeel!!! Uit ervaring herken ik eveneens dat heerlijke gevoel van vrijheid waar jij over spreekt in de reportage Evelien, dat minder precies ‘meer’ betekent!

    Ik denk dat Martine wil aangeven dat je ‘bewust zijn van iets’ niet alleen betekent dat je je bewust bent van wat je allemaal goed doet, maar ook (en steeds meer, vind ik zelf) van wat je niét doet, of niet kunt doen. Een beetje het gevoel dat jullie bij je auto hebben denk ik, Evelien. Iemand die zich niet zo bewust is van de ecologische consequenties van zo’n auto, rijdt daar waarschijnlijk elke dag vrolijk mee van hot naar her, zonder er ’s avonds er ook maar enigermate zijn of haar slaap voor te laten. Een ecologisch bewuste persoon voelt telkens hij/zij die auto gebruikt iets ‘wringen’. En zo is het natuurlijk niet alleen bij het gebruik van de auto. Het is een gevoel dat, eenmaal je het hebt, moeilijk uit te schakelen valt. In die zin snap ik wat Martine bedoelt met ‘jaloers zijn op niet-(of minder)milieubewuste mensen’. De vrijheid!

    Maar dat gevoel is natuurlijk helemaal niet nodig! De wereld heeft net nood aan ‘bewuste’ mensen, af en toe mogen we toch niet te hard voor onszelf zijn 🙂 Chapeau trouwens Evelien dat jij dat gevoel dan wel precies goed naast je neer kan zetten. Misschien is dat de volgende fase voor mezelf 😉

    Wat je schrijft Martine, is eveneens herkenbaar voor mij op een ander vlak. Ook ik ben immers mama van een zoontje met een beperking (en van een dochter zónder, beide de meest geweldige kinderen op aard natuurlijk, dit geheel terzijde ;-p). En ook al is hij nog heel klein, en staan wij nog maar aan het begin van die ‘andere’ weg die we samen zullen moeten afleggen, wat je schrijft is toch al best herkenbaar voor me.
    Dus dat ontmoetingscentrum waarvan je spreekt Martine, gewoon doen! 😉

    En nu ik toch bezig ben (het is echt de àllereerste keer óóit dat ik iets post op een blog, wat een belevenis ;-p), wil ik je ook meegeven dat de manier waarop je leeft voor mij écht heel inspirerend is Evelien! Ik volg je blog dan ook met veel interesse en bewondering.

    Tot slot ook van mij nog een fijne zwangerschap, droom van een bevalling en wolk van een eco-baby’tje toegewenst!

  13. Nouelle Leutscher

    Wat bijzonder om jullie leefwijze te zien. Respect hoor! Mijn vriendinnen kijken mij vaak al raar aan met mn aparte plastic afvalcontainertje en het scheiden van ander afval 😉
    Ik denk dat het heel goed en mooi is om mensen dit te laten zien.
    Veel geluk met jullie nieuwe aanwinst.

    Groetjes Nouelle
    (Zwartewaal, Zuid-Holland)

  14. Martine

    @Sarah : je verwoordt het precies zoals ik het eigenlijk bedoelde. Inderdaad, zo’n soort van wringend gevoel … zo van doe ik het eigenlijk wel goed genoeg?
    In ieder geval, Sarah, heel veel geluk met je beide kindjes. De beperking van je zoontje, betekent soms ook een beperking voor je gezin. Maar anderzijds is het vooral een verrijking! Je leert zo enorm veel van zo’n kinderen … relativeren, geduldig zijn, zonder vooroordelen leven, onbezorgd houden van het leven, niets meer vanzelfsprekend vinden, …
    @Evelien: En natuurlijk ondervind ik ook de vele voordelen van het meer en meer ecologisch leven. Je leeft veel zuiniger, minder gehaast, minder oppervlakkig. Je bent niet steeds op zoek naar grotere kicks (zoals verre vliegreizen en dure hobby’s) of loopt niet elk weekend afgepeigerd door de winkelstraten. Alles wordt overzichtelijker en kleiner, maar ook mooier in z’n kleinheid. Je haalt voldoening uit het feit dat je zelf je kledingstuk of je fiets hebt hersteld. Je leert zoveel nieuwe vaardigheden. Je wordt er slimmer van en vindingrijker. Je koopt minder maar van betere kwaliteit. Je geniet van een strand- of boswandeling. Je koestert de mensen om je heen, want wie respect heeft voor het milieu krijgt automatisch ook meer respect voor zijn medemensen, materialen en mensen zijn geen wegwerpproducten. Je voelt je gezonder omdat je aandacht hebt voor de voeding die bereidt en eet. Je voelt je fitter door het vele wandelen, fietsen en in de zomer in de tuin te werken.
    Jullie hebben wellicht gelijk. Een eco-lifestyle is meestal verrijkend en inspirerend. Maar soms moet je toch je plannen uitvoeren, als ze echt vanuit je hart komen en weloverwogen zijn. Uiteindelijk kan je dan nog altijd voor de minst “schadelijke” manier kiezen om uiteindelijk je plan toch uit te voeren.
    Dank u wel voor jullie inspiratie.

  15. Karin

    Hallo allemaal,

    Ik was één van de personen die een vraag had gesteld over de keuze voor een derde kindje. Het was daarbij absoluut niet mijn bedoeling om een oordeel te vellen, of om Evelien belerend toe te spreken. Ik was simpelweg benieuwd of Evelien ecologische overwegingen heeft laten meespelen in deze keuze.

    Bedankt voor je toelichting Evelien!

  16. Marieke

    Hallo, ook ik had vragen bij de keuze voor een derde ‘eigen’ en ‘nieuw’ kindje. Dat je je gezin wil uitbreiden en je hart volgen, dat snap ik. Dat doe je ook als je een kindje in huis neemt.
    Maar heb je overwogen om een pleeg- of adoptiekindje te nemen en waarom heb je er uiteindelijk niet voor gekozen? Op die vraag vind ik nergens een antwoord.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marieke: Je mag gerust die vraag stellen, maar ik hoef daar dan nog niet op te antwoorden, het is onze persoonlijke keuze en die hoeven we niet verder te verantwoorden.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.