Geboorte Hugo

Negen maanden waren we letterlijk en figuurlijk vol verwachting van jou.


Gecompliceerde zwangerschap
We dachten een derde zwangerschap, nu weten we onderhand wel hoe het allemaal gaat. Ik wilde er deze keer lekker van genieten zonder de onzekerheden die je bij eerste zwangerschappen hebt.
Maar dat genieten was helaas niet bepaald het geval. Vanaf het begin van de zwangerschap waren er complicaties, waardoor we een paar keer vol angst acuut naar het ziekenhuis reden en vreesden voor jouw prille leventje. Gelukkig zagen we iedere keer jouw hartje nog kloppen!
Extra medische opvolging was noodzakelijk om de eventuele bijbehorende risico’s tijdig te kunnen constateren. Maar jij bleek het geweldig te doen!

Helaas deed je mama het minder goed, negen maanden was ik ziek, zwak, misselijk en moe. Viel regelmatig bijna flauw tijdens het lesgeven in de klas. Ik ben ook eerder moeten stoppen met werken omdat dit gewoon niet meer ging.

Thuisbevalling
Je broer Olaf was in Vlaanderen thuis bevallen, dat was echt geweldig.
Met je zus Linde durfden we een thuisbevalling niet aan, omdat de rit hier in de Ardennen naar het ziekenhuis drie kwartier is. En dan niet drie kwartier over een snelweg, maar allemaal bochtige binnenwegen waar altijd trucks vol boomstammen rijden die je niet kunt passeren.
En hoewel de bevalling van je zus zeer vlot verliep en ze in het ziekenhuis heel aardig waren, wilde ik bij een volgende bevalling echt niet meer in het ziekenhuis bevallen. Drie uur na de geboorte zat ik al met Linde in de auto naar huis, wilde daar zo snel mogelijk weg. Gewoon te druk, te veel mensen, gezoem van die ventilatie, steriele omgeving, verschrikkelijk!
Dus nu kozen we, ondanks de afstand, toch voor een thuisbevalling. En we hadden ons nu verzekerd bij een medische helicopter. Mocht het mis gaan, dan kwamen ze me met een helicopter ophalen. Weilanden genoeg hier om te landen.

Broer en zus bij de bevalling
Ook kozen we ervoor om je broer en zus bij de bevalling te laten zijn. Ze leefden negen maanden mee, gingen altijd mee naar het ziekenhuis en de vroedvrouw en keken zo uit naar jouw komst!
We hebben ze door middel van boekjes en foto’s goed voorbereid om wat er ging gebeuren.
Linde zei vaak dat als de baby komt, gaat mama “au” roepen, dan trok ze haar gezichtje samen en balde haar vuistjes om mama te imiteren die aan het persen is.

Geboorte Hugo
Op zondag 23 maart om vijf uur ’s ochtends begonnen de weeën. Mijn vriend ging alles beneden klaar zetten voor de bevalling en de huiskamer warm stoken. Om half zeven werden onze kindjes wakker en we zeiden dat hun broertje geboren ging worden. Ze gingen met papa beneden ontbijten terwijl ik boven lekker alleen en in stilte de weeën opving.
De vroedvrouw kwam om half negen en luisterde af en toe even naar de hartslag van de baby en ging daarna weer naar beneden om mij in alle rust te laten zoals ik vantevoren gevraagd had. Ze bereidde alles beneden voor en ondertussen arriveerde ook de tweede vroedvrouw die van een uur rijden hiervandaan moest komen, want vroedvrouwen die thuisbevallingen doen zijn hier heel schaars.
Ik had het raam op de slaapkamer open en hoorde de vogeltjes fluiten. Olaf en Linde waren beneden aan het puzzelen en chocoladetaart met papa aan het maken. En af en toe kwam mijn vriend me fruit, thee en bouillon brengen.
Om elf uur kreeg ik persweeën en ben ik naar beneden gegaan waar ik op een matras bij de houtkachel ging liggen. En waar om half twaalf Olaf en Linde hun broertje en onze zoon Hugo geboren zagen worden.

Ik wil een bevalling niet romantiseren, natuurlijk is het pijnlijk. Maar de omstandigheden thuis in mijn eigen bed met buiten de fluitende vogels, geen gestress om naar het ziekenhuis te rijden, vroedvrouwen die je rust respecteren, de kindjes niet naar een oppas brengen maar gewoon thuis in de vertrouwde omgeving en die hun broertje geboren zien worden, bevallen bij de houtkachel, het was allemaal echt super!

DSCN1857_klein

Kraamtijd: rust en hechting
Na de bevalling heeft Hugo uren bloot op mijn borst gelegen, uiteraard wel met mutsje, sokjes en toegedekt met een dekentje, voordat hij aangekleed werd om zo de hechting te optimaliseren.
We hebben pas ’s avonds familie gebeld en tevens de eerste dagen geen kraambezoek ontvangen, ook niet van familie.
We wilden namelijk eerst met ons eigen gezinnetje genieten in alle rust van ons zoontje en broertje. Tijd hebben voor elkaar en de nieuwe gezinssituatie.
Ook hebben we geen kraamhulp aangevraagd. Bij de geboorte van Olaf hadden we die wel maar na twee dagen al weer weggestuurd, we vonden het niks een vreemde in huis in zo een intieme periode. Mijn vriend is gewoon thuis en doet het huishouden liever zelf, vooral in de kraamtijd.
Voor ons is rust en hechting in de kraamtijd het allerbelangrijkste!

Betekenis “Hugo”
DSCN1932_kleinWe wilden een naam die zowel in het Nederlands als in het Frans gangbaar is. De naam “Hugo” betekent “denkende geest, verstand”. En dit wordt uiteraard prachtig symboliseerd door een uil, vandaar dat we als geboortekaartje een houten uiltje hebben verstuurd.
Hout vanwege de natuurlijke “eco” uitstraling.

Geluk
We zijn intens gelukkig met de geboorte van ons zoontje, heel blij dat hij gezond is en dat de bevalling zo goed verlopen is. We realiseren ons hoe onbetaalbaar waardevol dit is.
We willen graag Olaf, Linde én Hugo een vreugdevolle en zorgeloze kindertijd en uiteraard ook duurzame toekomst geven.

DSCN1929_klein

Welkom Hugo!

Lees ook over zwangerschap en bevalling:
Eco-kindjes
De kracht van een vrouw
Linde en loeiende koeien

Lees ook over Natuurlijk Ouderschap:
Trots ouderschap
Lekker lang borst
Wasbare luiers
Zalig zamen zlapen zzz
Draag kindje draag
Zin in zindelijk
Samen slapen XL
Natuurlijk ouderschap
Jongen, meisje of genderfree
Consultatiebureau: zorgzaam of zorgwekkend


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


66 thoughts on “Geboorte Hugo

 1. Lara

  Van harte gefeliciteerd met jullie zoon! Mooie naam!En wat fijn dat alles zo goed ging bij de bevalling en dat je het helemaal kon doen zoals je wilde. Veel geluk!

 2. Peggy

  Ik zie dat ik de eerste ben om jullie langs deze weg te feliciteren: zodus echt op z’n Vlaams gezegd: ” Een dikke proficiat en veel geluk met de kleine” Geniet samen van deze schitterende tijd!
  Hugo is een prachtige naam!

  Groetjes uit Denderleeuw.
  Peggy

 3. Corien

  Van harte gefeliciteerd met de geboorte van dit knappe jongetje. Leuk verhaal van de bevalling.Broer en zus niet geschokt door het zien van bloed?
  Geen kraambezoek, prima! Je hebt helemaal gelijk om dit moment alleen te willen genietn met je gezin.
  Het allerbeste voorjullie allemaal!

 4. Ingrid

  Van harte gefeliciteerd met jullie zoon en broertje. Wat heerlijk dat de vroedvrouwen al je wensen respecteerden en je kon bevallen zoals je zelf wilde. Ik wens jullie een heerlijke kraamtijd en veel geluk met Hugo.

 5. Tante Tuut

  Van harte gefeliciteerd! Welkom op deze bijzonder mooie wereld Hugo!
  Geniet ten volle van jullie warme gezin.
  Een dikke knuffel vanuit Spanje.

 6. Dennis en Tessy

  Gefeliciteerd, geniet van jullie mooie kindjes en van elkaar maar zo te lezen komt dat wel goed!!!
  Groetjes uit Hoeven

 7. Adelheid

  Van harte gefeliciteerd met je zoon! Wat een heerlijke knul is het! Fijn dat het allemaal goed ging, en dat er geen helicopter nodig was 🙂 Geniet ervan met z’n allen!

 8. Inte

  Evelien, van harte gefeliciteerd met jullie Hugo. Heerlijk te lezen hoe jullie zo van elkaar genieten en zoveel energie er in steken om van elkaar te kunnen genieten.

  En nog iets, die eerste foto, wat is dit mooi. Lieve kindjes, blije mama en een trots papa, waar de trots van af spat! 🙂

  groet, Inte

 9. Liesbeth

  Een hele dikke proficiat voor jou, je man en de fiere zus en broer!
  Wat een prachtig voorbeeld hoe je ook rustig en natuurlijk kan bevallen in je vertrouwde omgeving. Geniet van jullie gezinds geluk!

 10. lieveheersbeestje

  Wat een prachtige baby en wat een mooie bevalling! Van harte gefeliciteerd en ik hoop dat jullie heerlijk kunnen genieten van elkaar. (hier ook vier keer thuis bevallen, maar wel op kleine afstand van een ziekenhuis, de andere kinderen waren er ook bij)
  Wat een mooi kaartje ook, dat heb ik nog nooit eerder gezien!

 11. ronald van nederpelt

  natuurlijk van harte gefeliciteerd met jullie zoon, HUGO.
  heb het met aandacht gelezen en wens jullie allen een schone,gelukkige en ecologisch toekomst toe.
  mooi gesproken

 12. Nathalie AMBROISE

  Hello,

  Toutes mes félicitations à vous pour l’arrivée de ce petit bonhomme.

  Profitez bien de lui en ce début de printemps ensoleillé.

  Au plaisir de te retrouver parmi nous en pleine forme.

  Bises

  Proficiat !

  Nathalie

 13. Evelien F

  Dikke proficiat met jullie knap zoontje en broertje!!! Fantastisch dat het thuis gebeurde. Ik zou ook nooit meer naar een kraamkliniek willen na de thuisgeboorte van ons Sandra. Jammer dat Viktor niet thuis geboren is. Geniet volop van elkaar. Het leven biedt zoveel mooie dingen! Groetjes van je naamgenootje uit Rusland.

 14. sillie

  Gefeliciteerd met jullie prachtige zoon, wat heerlijk dat jullie het zo fijn volgens eigen plan konden doen en dat alles bij de bevalling zo goed gegaan is!
  Geniet ervan!

 15. Liesbeth de Bekker

  Proficiat Hugo, je bent in een hartverwarmend en liefdevol nest beland; met inspirerende ouders die je aandacht zullen geven op een bewust leven, waarbij je bovenal mag leren naar je eigen gevoel te luisteren in een rustige sfeer waarin nog heel veel tijd voor elkaar gemaakt wordt. Samen met je grote broer en zus wens ik je een bijzonder fijne en leerzame jeugd toe!

  Groeten uit Abu Dhabi van Liesbeth

 16. Tanneke

  Hallo,
  Ik krijg zowaar de krop in mijn keel van je bevallingsverhaal.
  Mooi, mooi, mooi.
  In 2009 ben ik bevallen in het ziekenhuis. Ik had dit ook graag poliklinisch gedaan maar helaas. Na een zeer zware zwangerschap (8 maand heb ik overgegeven, 3 opnames in zkh) was een tweelingbevalling als alleenstaande mama niet echt evident. En dan werd het bovendien nog een keizersnede ook. Ik wil bevallen ook niet romantiseren, maar ik had ze zo graag zelf op de wereld gebracht. Jammer, jammer, jammer. Maar het is nu niet anders, en het voornaamste is dat zij er zijn. Stond ook op hun kaartje, het is niet wat jullie zijn, maar dat jullie er zijn.
  Proficiat met jullie mooie gezin. Geniet inderdaad maar in alle rust van de kraamtijd…

 17. Mirjam

  Wat bijzonder dat je dit met ons wil delen. Ik kreeg kippenvel bij dit prachtige verslag. Je bent werkelijk heel inspirerend Evelien. Een hele fijne kraamtijd toegewenst!

 18. Jorinde

  Een hele dikke proficiat aan de hele familie! Wat een droom van een bevalling en een wolk van een zoon.
  Geniet maar met volle teugen van de prille eerste weken en maanden.

 19. Petra

  Van harte gefeliciteerd met jullie derde wereldwonder! Wat een mooi mannetje om te zien. Ik heb enorm bewondering voor de manier hoe jij dit allemaal aanpakt in dat leventje van jou! Wat geweldig om dit zo intiem te doen…helemaal met je eigen gezinnetje. Als ik de tijd toch eens terug kon draaien dan had ik het allemaal anders gedaan. Gelukkig heb ik je via blogland leren kennen en veranderd mijn wereld langzaam maar zeker in hoe ik het zelf wil en niet hoe de wereld het van je verwacht! Geniet van elkaar geniet van het leven!!

 20. Babysteps

  Van harte gefeliciteerd met jullie prachtige zoon! Heerlijk dat je helemaal op je eigen manier bent bevallen! Ik heb veel herkenning met je. Leuk dat je de durf hebt om je eigen keuzes te maken. Wij zijn een middagje met ons drietjes geweest en lieten pas ’s avonds de familie komen, dat vonden wij destijds al heel wat 🙂 hopelijk kunnen jullie op en top genieten van een heerlijke eerste tijd met zijn vijfjes!

 21. Theda

  Heel, heel hartelijk gefeliciteerd en wat fijn dat het thuis kon gebeuren. Mijn 4 kinderen zijn allemaal thuis geboren maar dat was van 1969 tot 1976, toen was dat heel normaal.
  Maar hoe gaat het nu met jezelf? Ga je ons daar ook over bloggen?
  Nu heb ik een vraag aan jou. Waarom schrijf je over je vriend in plaats van je man? al ben je niet officieel getrouwd, jullie hebben elkaar vast trouw beloofd en dat is eigenlijk de betekenis van “trouwen” En een burgerlijk huwelijk sluiten is de “juridische” kant. Jullie zijn zo close met elkaar en vriend vind ik persoonlijk zo heel erg afstandelijk klinken. Gekke vraag misschien op dit moment maar het viel mij op.
  nogmaals heel veel geluk gewenst met jullie vijfjes!

 22. Tabitha

  Van harte gefeliciteerd met de geboorte van Hugo en veel geluk gewenst voor jullie gezin! Mooi verslag, Evelien. Bedankt voor het delen.

 23. Marjelle

  Hallo Hugo, welkom! Wat fijn dat we een glimp mogen meekrijgen van hoe je op de wereld gezet bent. Ik wens jou en je lieve gezin heel veel liefde en geluk toe samen.

 24. Sandra Machielsen

  Van Harte Gefeliciteerd met de geboorte van jullie derde kindje en lief broertje Hugo. Heel bijzonder om je verhaal te lezen. We wensen jullie samen als gezin heel veel geluk toe !!
  groetjes van je nichtje uit Rijsbergen, Sandra Machielsen-Otjens

 25. Laura Worst

  Lieve familie,
  Van Harte Proficiat met jullie zoon Hugo.
  Wij wensen jullie veel geluk en gezondheid toe!!
  lieve groet van Laura en Jack

 26. lieveheersbeestje

  Nog even een kleine tip voor als je borstvoeding geeft (kun je misschien iemand voor je laten maken).
  Ik heb zelf wat tweedehands luiers gebruikt om in de bh te doen tegen het lekken. Je tekent een rondje af op de luier, ongeveer zo groot als een drinkglas (moet je even passen en meten). dan knip je het uit. Drie rondjes komen er op elkaar. In het midden even spelden en dan rondom zigzaggen. Voor de mooi-ig-heid kun je ze even strijken, maar dat dat deed in meestal niet. Zo maak je een flink aantal inleggers en lek je nooit meer door op je kleding. Je zou het ook van oude flanellen pyjama’s of zo kunnen maken, maar ik denk dat witte luiers het mooist zijn omdat ze niet doorschijnen. Bij het voeden kun je ze even weg leggen en evt. een schoon ingleggertje nemen. Ik denk dat ik er ongeveer twintig heb gemaakt en ik heb er zelf 4 kinderen mee gevoed (na een aantal maanden had ik geen lekkage meer hoor).
  Nog een tip, maar waarschijnlijk al te laat…
  Als je stuwing hebt of als je een dik melkkliertje hebt dat pijn doet, leg dan even een koel gekneust groene kool blad in de bh. Echt, het helpt! Gewoon een paar dagen volhouden en je bent er weer van af. (het voelt dan ook fijn, zo’n koel blad en het schijnt een soort sapje af te schijden. Deze tip kreeg ik bij mijn oudste kind -20 jaar geleden- van een oudere kraamzuster, en ik heb het bij ieder kind weer gedaan.).
  Veel plezier met het babymanneke en de andere kindjes!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.