Een rijk leven

Een vissersboot legt aan in een klein Mexicaans kustdorpje. Een Amerikaanse zakenman geeft de visser een compliment over de kwaliteit van zijn vangst en vraagt hem hoe lang hij erover gedaan heeft om die vis te vangen.
“Niet zo lang” antwoordt de Mexicaanse visser.
“Maar waarom ben je dan niet langer gebleven om wat meer te vangen?” vraagt de Amerikaan.
De Mexicaan legt uit dat dit voldoende is voor zijn gezin om van te leven.
boot

De Amerikaan vraagt: “Wat doe je dan de rest van de tijd?”
“Ik slaap lekker uit, vis een beetje, speel met de kinderen, neem een siësta met mijn vrouw, en ‘s avonds ga ik naar de kroeg en drink een paar borrels met mijn vrienden, speel wat op mijn gitaar en dan is de dag om.”

De Amerikaan onderbreekt hem en zegt: “Ik heb gestudeerd aan Harvard en ik kan je helpen!
Je moet beginnen met iedere dag wat langer te vissen zodat je de extra vissen kan verkopen. Met het extra geld kun je dan een grotere boot kopen. Met het extra geld wat je verdient door die grotere boot kun je een tweede en een derde boot kopen, zodat je straks een hele vloot aan vissersboten hebt.
Je vissen verkoop je dan niet meer aan consumenten, maar aan groothandels.
En uiteindelijk open je je eigen bedrijf en zorg je zelf voor het product, de verwerking en de distributie.
Je zal dit dorpje moeten verlaten voor de grote stad, waar je je uitbreidende bedrijf runt.”
man_in_suit

“Hoe lang duurt dat?” vraagt de visser.
“Nou, twintig, hooguit vijfentwintig jaar” antwoordt de Amerikaan.
“En dan?”
“Daarna wordt het pas echt interessant”, zegt de Amerikaan lachend, “als de zaken goed gaan kun je naar de beurs, je aandelen verkopen en je wordt miljonair!”
“Miljonair, echt, en dan?”

Dan verhuis je naar een klein plaatsje aan de kust, slaapt lekker uit, vist een beetje, speelt met je kleinkinderen, neemt een siësta met je vrouw, ’s avonds ga je naar de kroeg en drinkt een paar borrels met je vrienden, speelt wat op je gitaar en dan is de dag om.”

We werken vaak hard om op onze oude dag te kunnen genieten,
maar waarom niet eenvoudiger leven en NU genieten?

Lees meer:
Gratis: Inspiratie
Gratis: Inspiratie 2
Tijd is geld
Waardevol is onbetaalbaar


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


18 thoughts on “Een rijk leven

  1. ver-greetmenietje

    Supermooi verhaal! en zo waar al vergeten we dit nogal snel 😉
    Heel veel liefs en een fijne dag met je mooie gezinnetje.

  2. Flaviena

    Helemaal mee eens! Een rijk leven draait niet alleen maar om meer en meer centen. Maar lekker genieten van wat je écht nodig hebt.

  3. José

    En zo is het maar net! Dit is wat ik mijn omgeving constant duidelijk probeer te maken, maar op de een of andere manier komt het niet binnen. Misschien dit verhaal maar eens laten lezen?

  4. johmar

    tja en met dat verhaal van die amerikaan is het waar het allemaal mee begonnen is , we moeten meer werken , meer geld verdienen en meer geld uitgeven , alles moet groter en beter en meer. als we niet met zijn allen meer waren gaan werken en daardoor meer waren gaan produceren en bouwen ,waren er nu niet zoveel werkelozen geweest, dan waren er niet zoveel leegstaande industrieterreinen en kantoorgebouwen geweest, dan was er nog veel meer natuur geweest om van te genieten enz enz. als je je leven vereenvoudigt hoef je niet perse 40 uur per week of meer te werken, hoef je niet perse allebei te werken , hoef je niet perse een groter huis met meer spullen en dus een hogere hypotheek en of lening.

  5. PlasticMinimalist

    Intrigerend. Nu ik voor mijn werk op reizende voet in China ben, realiseer ik me opnieuw dat ik maar heel weinig spulletjes nodig heb om van te leven. Ik heb al mijn spulletjes in een grote koffer en een dagrugzak, maar hoop aan het einde van de rit een half lege koffer en tas te hebben. Ik merk na een maand namelijk al dat ik veel dingen meesjouw die ik helemaal niet gebruik en dus niet nodig heb. Eigenlijk heeft een mens maar heel weinig nodig om een leuk leven te hebben. Streven naar meer en meer inkomen is dus helemaal niet nodig en kan zelfs averechts werken, want de visser uit het voorbeeld ligt straks de hele nacht wakker om zich zorgen te maken over zijn bedrijf. Zonde.

  6. mario

    Wat een mooi verhaal zeg ♥ zo zie je nog maar eens dat een rijkelijk leven een heel andere betekenis kan hebben dan een rijk leven 😉

  7. lieveheersbeestje

    Een mooi verhaal inderdaad..
    Je wordt toch een beetje met de nek aangekeken als je als moeder thuis gaat blijven om zelf voor je kinderen en het huishouden gaat zorgen.. Mensen vragen zich bezorgd af of je je niet zult vervelen en of je wel rond kunt komen van één inkomen. Ja hoor mensen! Ik heb nog nooit zoveel te doen gehad (en daar horen ook veel fijne dingen bij) als toen ik stopte met werken! Nu alweer zeventien jaar geleden. Ook het leven van één inkomen lukt ons nog steeds, zelfs met een kind op de universiteit, een kind op het hbo, één op het vwo en een basisschoolleerling. We leven zuinig en dragen tweedehands kleding. Ook hebben de oudsten een baantje in een supermarkt, waarvan ze hun eigen kleding, zorgverzekering en zakgeld betalen. Ook krijgen ze nog de studiefinanciering en dat is weer net genoeg voor die verzekering. Zelf kopen de oudsten dus ook altijd pas als ze goed hebben uitgeplozen wat ze nodig hebben en waar ze het goedkoopste terecht kunnen.
    Mijn man werkt al vierendertig jaar bij hetzelfde bedrijf. Nee, geen glanzende carriere, maar gewoon het werk waar hij goed in is. Hij vind het leuk, en dat is belangrijk.
    Je kunt wel heel veel willen bereiken, maar op de manier zoals in het voorbeeld beschreven is, wordt je daar niet gelukkiger van… Er zijn andere manieren om te bereiken wat je werkelijk wil, en dat kost misschien geld, tijd en heel veel moeite, maar je bent er wel gelukkiger mee!

  8. Zoe

    Ik ben blij en dankbaar dat je dit hebt geschreven.
    @jose, ik probeerde mijn vriend dit al een tijd duidelijk te maken en nu na het lezen van dit blog werd het eindelijk duidelijk, dus ik zou zeggen laat het lezen, misschien komt het bij de mensen in jouw omgeving dan ook opeens binnen. En willen ze het niet zien, dan is dat hun zaak ( en verlies)

  9. RiCo

    Het leven wordt zoveel leuker als er niks MOET. Geen stress meer en genieten van eenvoudige dingen. Zoveel mogelijk zelf maken en creatief zijn. Geen dure sportschool maar lekker wandelen of fietsen in de natuur.Back to basics.

  10. Jannie

    Ik heb wel altijd baantjes gehad, omdat mijn man een hele nare ziekte aan zijn rug heeft.
    En geestelijk deze snelle tijd niet aan kon, banen waar je constant moet presteren.
    Met een lichaam wat maar voor de helft werkt.
    Wat had ik graag thuis gebleven bij de kinderen, dat ge ‘ren heeft zijn tol geëest .
    Wij hebben alleen maar second hand kleren, rommelmarkt of de kook, dat is voor Afrika.
    Het leuke van tweedehands dat je altijd iets aparts heb, en dat voor bijna niks.
    Het krijgt een tweede of zelfs derde kans , fantastisch toch.
    Ook met voedsel niks verspillen, alle restjes de volgende dag opwarmen.
    Ik eet zelf geen brood, alles glutenvrij door omstandigheden.
    We kamperen bij de boer, is een leuke vakantie voor een week.
    Het kost heel weinig, en de boer verdiend er ook wat bij.
    ik huis staan er meubels uit de kringloop winkel, afgedankt door een ander.
    Ze staan prima , en er mankeerd niks aan,de mensen Willen elke 3 jaar iets Anders tegenwoordig
    Dus dan gaan de goeden spullen naar de kringloop, kan ik het kopen voor een prikkie.
    Wij fietsen alles, ik doe mijn boodschappen op de fiets.
    Lichaams beweging genoeg doordat wij altijd lekker de bossen in gaan, door de polder, heerlijk.
    Boeken koop ik op de rommelmarkt voor € 1 en geef ze weer door, zodat een ander er ook wat aan heeft.
    Je kan een pracht leven hebben zonder die luxe van vandaag de dag.
    Ik kan ontzettend genieten van de mooie veldbloemen in de bermen en weilanden.
    Als de vogeltjes zo gezellig fluiten, kan mijn dag niet meer stuk.
    Geluk vinden is niet zo moeilijk, je kan het zo pakken, het is voor niks.
    Tevredenheid met de kleine dingen dat is de sleutel.

  11. Marianne

    Dit is het avond-in-de-tuin-gevoel, hangmat, glaasje drinken, uitzicht op de prachtig bloeiende roos, vogels, wind in de bomen. Soms, als ik aan het werk ben, heb ik gewoon heimwee naar mijn tuin….

    Het kopen van deze tuin met dit huis is het beste wat ik ooit heb gedaan. Het is een klein huis zonder al te veel luxe, maar zo mooi dat ik sinds 2012 geen behoefte meer heb om op reis te gaan.

  12. Sabine

    Zoals de visser leeft, leven wij ook. Genieten van het leven met zo min mogelijk verplichtingen. Gelukkig leven we in een land waar het altijd warm is en aan het strand, zelf vissen en inktvissen vangen voor de maaltijd. We werken beide, mijn man en ik maar genieten elke dag!

  13. Annemie

    Sedert een paar jaar ben ik verplicht met ziektepensioen. Ik heb al meer dan 10 jaar last van extreme en aanhoudende vermoeidheid. Ik sleur mij de dag door. Door dit pensioen kan ik leven zoals ik het KAN. Elke dag rustig opstaan. Geen stress meer. Mijn vermoeidheid is er nog, maar ze is meer leefbaar. Ik heb ook maar een klein pensioentje. Maar zo heb ik geleerd dat het met veel minder ook gaat. Ik voel mij rijk, ondanks mijn vermoeidheid. Uw verhaal van die visser… Ik probeer dit ook te doen: elke dag genieten van het leven. Wat een mooi verhaal!!!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.