De kracht van een vrouw

We zijn momenteel in blijde verwachting van ons tweede kindje!
We zijn uitgerekend voor de tweede helft van augustus, dus we kunnen nu gaan aftellen. Het geslacht weten we nog niet, vinden het leuk dat dat een verrassing blijft.

Wat ik alleen zo raar vind, is dat een zwangerschap tegenwoordig zo gemedicaliseerd wordt. Ik ben echter helemaal niet ziek, in tegendeel, ik ben in de kracht van mijn leven, ik ben supergezond, want ik ben in staat een nieuw leven te geven. Dat is de gave van een vrouw en het geeft me een “trots oergevoel”.

Ik snap dan ook niet waarom veel zwangere vrouwen zich laten behandelen als een “zieke patiënt”: iedere maand naar het ziekenhuis voor een echo en eventuele andere onderzoeken. Het woord “zieken-huis” zegt toch al dat het voor zieken is bedoeld, niet voor supergezonde vrouwen in de kracht van hun leven?

Begrijp me goed, ik vind het goed dat er medische zorg is. Ik ben niet iemand die zegt dat we terug moeten gaan naar vroeger, want het is een feit dat de geboortesterfte drastisch verminderd is. En als er complicaties zijn, dien je ook zeker van deze zorg gebruik maken. Maar bij een normale zwangerschap is een maandelijkse controle bij een vroedvrouw en eventueel een paar echo’s bij de gynaecoloog voldoende.

Ook kun je bij een zwangerschap zonder complicaties het beste thuis bevallen, want daar ben je op je gemak, ontspan je dus beter en dat is toch wel het allerbelangrijkste bij een bevalling.
Veel vrouwen (zeker in België) kiezen voor een ziekenhuisbevalling “voor het geval dat er iets mis gaat…..”
Vanwaar die angst en onzekerheid?
Nogmaals zwangere vrouwen zijn in de kracht van hun leven, ons lichaam is hiervoor gemaakt!

En het is een misverstand om te denken dat iedereen in het ziekenhuis gereed staat voor jouw bevalling. Deze mensen moeten ook opgeroepen worden, zowel overdag uit hun spreekuur/zaalvisitaties/operaties als ’s nachts van hun huis. En dat duurt net zo lang als dat je thuis bevalt, het mis zou gaan en je naar het ziekenhuis gaat. Want in dat geval heeft de vroedvrouw ondertussen het ziekenhuis al gebeld en staat daar wél iedereen klaar als je aankomt.

Naar mijn mening neemt een vroedvrouw als eerste uitgangspunt hoe jij je als vrouw voelt. En dan worden er onderzoekjes gedaan ter controle.
Terwijl bij een gynaecoloog deze onderzoeken de basis zijn en aan de hand daarvan wordt geconstateerd hoe het met jou en de baby gaat.
Oftewel bij een vroedvrouw ben je “subject” en bij een gynaecoloog “object”.

Waar vroedvrouwen zwangere vrouwen juist kracht geven om de zwangerschap en bevalling zélf in de hand te hebben, zien gynaecologen naar mijn gevoel de vrouw als het lichaam waarin alles plaats vindt maar waar zij de kennis en expertise over hebben.
Een vroedvrouw staat naast je terwijl een gynaecoloog boven je staat.

Misschien heeft het er mee te maken dat de meeste vroedvrouwen vrouw zijn en de vrouwelijke oerkracht respecteren, terwijl veel gynaecologen man zijn of in ieder geval een wetenschappelijke (rationele = mannelijke) opleiding genoten hebben.

Dit uit zich ook in het interieur: de huiselijke kamer van een vroedvrouw versus de steriele ruimte van een gynaecoloog.
En een vroedvrouw heeft ruim de tijd voor een controle, deze duurt meestal een uur. Bij een gynaecoloog ben ik echter nog nooit langer dan 10 minuten binnen geweest.

Bij onze eerste kindje is de zwangerschap opgevolgd door een vroedvrouw en zij heeft ook de thuisbevalling gedaan, was echt geweldig! In mijn vertrouwde omgeving met mijn vriend, de vroedvrouw en ik, zo intiem.
Nu gaan we uiteraard ook weer naar een vroedvrouw, maar hier in de Ardennen is een thuisbevalling helaas niet mogelijk vanwege de grote afstand naar het ziekenhuis. We kiezen daarom nu voor een poliklinische bevalling waarbij we dus zo snel mogelijk met ons pasgeboren kindje weer naar huis, onze vertrouwde omgeving, toe gaan.

Ik hou jullie op de hoogte!

Lees ook over zwangerschap en bevalling:
Geboorte Hugo
Linde en loeiende koeien
Eco-kindjes

Lees ook over Natuurlijk Ouderschap:
Trots ouderschap
Lekker lang borst
Wasbare luiers
Zalig zamen zlapen zzz
Draag kindje draag
Zin in zindelijk
Samen slapen XL
Natuurlijk ouderschap
Jongen, meisje of genderfree
Consultatiebureau: zorgzaam of zorgwekkend


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


7 thoughts on “De kracht van een vrouw

 1. Priscilla

  Ook in de Ardennen is een thuisbevalling mogelijk, het is door het Europees Hof ook als recht van de vrouw bepaald. Let me know als je er meer over wilt weten.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Het zal in de Ardennen legitiem wel mogelijk zijn, maar het is hier gewoon veel risicovoller omdat we dus zo een eind van het ziekenhuis af wonen. Dat is echt niet te vergelijken met de situatie zoals in Nederland of Vlaanderen. En dan kies ik toch liever voor veiligheid dan mijn voorkeur om thuis te bevallen.

 2. Tamara

  Ik ben van onze dochter (over 3 weken 4 jaar geleden) thuis bevallen. Dit was de mooiste ervaring van mijn leven! Ik wist nog voor ik zwanger was dat ik niet naar een ziekenhuis wou omdat je idd niet ziek bent maar zwanger. Voor mij niets natuurlijker dan thuis bevallen met je vertrouwde vroedvrouw. Toen ik voor de tweede keer zwanger werd stond het als een paal boven water dat ik opnieuw thuis zou bevallen. Echter op 10 weken kregen we een echo waarop een tweeling te zien was en meteen was de droom van een thuisbevalling weg… Ik heb enorm opgezien tegen een ziekenhuisbevalling, ben 3 keer van gyn veranderd in de hoop er eentje te ontmoeten die het zo natuurlijk mogelijk wou laten verlopen. Hij beloofde me er zoveel mogelijk rekening mee te houden, helaas ik vrees dat gyn’s de hoofdstukken ‘natuurlijk bevallen’ en ‘communicatie’ niet in hun cursussen staan hebben! Het werd een medische, hectische en onnodig drukke bedoening met overbodige ingrepen (ik had mijn eigen vroedvrouw mee ter ondersteuning, helaas moest zij machteloos toekijken). Ik was voordien al niet te vinden voor een ziekenhuisbevalling, nu ik de twee heb meegemaakt ben ik er helemaal niet meer over te spreken…

 3. san

  Ben meerdere keren bevallen, zowel thuis als in een ziekenhuis.
  Maar een vroedvrouw die bijna een uur de tijd voor je heeft bij een controle heb ik bij geen enkele zwangerschap ontmoet.
  En dat huiselijke was bij de meesten ook ver te zoeken.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @san: Ik heb twee verschillende vroedvrouwen gehad, één in Vlaanderen en één in Wallonië. En bij beide was het zeer persoonlijk en namen ze altijd uitgebreid de tijd met een kopje thee erbij. Ook hun beider werkruimte was zo sfeervol ingericht. Het was iedere echt gewoon gezellig om er naar toe te gaan!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.