Recycleren uit principe

Voor de geboorte van een kindje moet je allerlei spullen aanschaffen. Wij hebben dat destijds bij ons eerste kindje zoveel mogelijk proberen te beperken. Wat we toch noodzakelijk nodig hadden, hebben we tweedehands gekocht en wat tweedehands niet mogelijk was, hebben we bio en/of fair-trade aangeschaft. Oftewel de slogan “Reduce-reuse-recycle” gehanteerd.

Ook voor het komende kindje dienen we toch weer een aantal zaken aan te schaffen. Zoals een box/park, want Olaf legden we op een kleed op de grond. maar nu loopt Olaf er rond en is dat dus niet veilig. Een maxi-cosi, want destijds hadden we geen auto. Een kinderbedje voor Olaf zodat de baby in zijn ledikant kan slapen. ’s Nachts slapen ze wel bij ons in bed, maar tijdens hun middagdutjes liggen ze in hun eigen bedje.

Wat mij dan telkens opvalt dat de prijs tussen nieuwe artikelen en tweedehandsartikelen niet ver uiteen ligt. Zo hadden we destijds in de schuur een oude ladekast van de vorige bewoonster staan, deze konden we goed gebruiken als commode. Toen we ecologische verf kochten en mooie handgreepjes, waren we meer kwijt dan voor een nieuwe commode. Zo word je verleid om voor hetzelfde bedrag iets nieuws te kopen.

Het is ook makkelijker om iets nieuws in plaats van tweedehands te kopen. Voor de tweedehands spullen moet je bij familie en vrienden navragen, op internet zoeken, die spullen op verschillende plekken gaan ophalen en dan eventueel thuis nog opknappen waarvoor je ook weer materialen dient aan te schaffen. Terwijl je voor nieuwe zaken geen zoektocht hoeft te verrichten, je gaat gewoon naar de winkel, je kunt daar alles op één plek aanschaffen en thuis dien je het nog enkel in elkaar te zetten.

Maar ik wil uit principe zo min mogelijk nieuwe spullen kopen. Om de volgende drie redenen:

 1. Ik wil geen nieuwe grondstoffen aanspreken.
 2. Ik wil nog goede bruikbare zaken een tweede leven geven.
 3. Ik wil niet meedoen aan de consumptie-maatschappij.

Zou nu nog graag willen dat milieubewust gedrag ook qua geld- en tijdsinvestering meer beloond zou worden…….

P.S. Mocht er iemand toevallig nog een park/box, een kinderbedje en/of een (kinder)kledingkast in de aanbieding hebben, dan horen we het graag!


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


5 thoughts on “Recycleren uit principe

 1. Glynis

  Hey!

  Wij hebben hier nog een park en een kinderbedje. Het kinderbedje kan omgevormd worden tot co-sleeper en er ligt een spiksplinternieuw matrasje in omdat onze zoon steeds bij ons in bed heeft geslapen en nu in zijn eigen grote bed ligt 😉 Enige probleem is wel dat wij in vlimmeren (Kempen) wonen.
  Maar je mag het dus gerust ophalen als je in de buurt moest komen!

  Groetjes Glynis

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   Hi Glynis,
   Alvast hartstikke bedankt voor het aanbod!
   Over anderhalve week gaan we weer naar het noorden voor een weekendje Zeeland met mijn familie. Misschien dat we het dan op de terugweg op kunnen komen halen. Weet alleen niet of in onze kleine auto past…. en de achterbank kan dan helaas niet plat want daar zit Olaf in zijn autostoeltje. Of Olaf en ik moeten de terugreis met de trein maken, dan past het misschien wel. Kun je me de afmetingen van alles eens doorsturen? En wat je er voor wilt hebben. Alvast bedankt! Groetjes Green Evelien

 2. Eline

  Een grote “thumbs up” voor jullie aanpak!
  Iemand in mijn naaste omgeving is ook een kersverse moeder, en hoewel ik haar meermaals heb proberen te overtuigen om op zijn minst één tweedehands artikel te kopen, of eens rond te vragen wie wat nog op zolder heeft staan, had ze er geen oren naar… Echt jammer – onbegrijpelijk zelfs – dat sommige mensen helemaal niet openstaan voor duurzaamheid.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.