Trots ouderschap


Iedere ouder is trots op zijn/haar kindje(s) en terecht!
Ik vind Olaf (2 jaar) en Linde (5 maanden) ook de allerliefsten.
Trots zijn is een gevoel en bij natuurlijk ouderschap gaat het ook om je gevoel te volgen. Je niet laten leiden door regels, verwachtingen en gebruiken.
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk is dit helaas niet zo.

Hoeveel wegen jouw kindjes en hoe doen zij het op de groeicurve? Is hij al zindelijk? Hoe vaak komt zij nog aan de borst? Met hoeveel maanden liep hij? Slaapt ze al door? Praat hij al in zinnen? Rolt ze al van haar rug op haar buik?

Vaak worden deze vragen gesteld uit belangstelling. Soms helaas ook vanuit competitie-drang. Wat de aanleiding voor de vraag ook is, ik probeer altijd een ontwijkend antwoord te geven. Ik zeg dat ze veel lachen, zelden huilen en tevreden zijn.

Ik verbaas me ook over het belang wat er aan het consultatiebureau wordt gehecht. Als de arts die je kindje eens per 1 à 2 maanden vijf minuten ziet, zegt dat alles in orde is, dan zijn de ouders weer gerustgesteld. Waarom vertrouwen ouders niet op hun eigen inzicht?

Vorige week werd mij gevraagd hoeveel Linde weegt en hoe ze het op de groeicurve doet. Ik kon er geen antwoord op geven, want ik weet werkelijk niet hoeveel mijn kindjes wegen.
Ik laat ze wel wegen in de consultatiebus en laat het gewicht netjes in hun schriftje opschrijven. Maar ik onthoud hun gewicht nooit omdat het me gewoon niet interesseert. Ze zien er gezond uit en er is dus geen reden om me zorgen te maken.

Ik volg tegenwoordig postnatale oefeningen met een groep jonge moeders, erg gezellig.
Een moeder was doodvermoeid omdat haar kindje heel vaak aan de borst kwam en dan telkens maar zes à zeven minuutjes dronk. Maar hij (drie maanden) zou nu eigenlijk toch al wel minder vaak moeten drinken dan na de geboorte. Ze maakte zich echt zorgen.
Ik probeerde haar gerust te stellen dat Linde zelfs met vijf maanden ook nog elke twee uur aan de borst komt en slechts vijf minuutjes drinkt. En dat zij ook nog tweemaal ’s nachts komt. Dat borstvoeding niet alleen eten is, maar ook behoefte aan huid-op-huid contact.
Die moeder vroeg hoe ik dat volhield?
Door je er niet druk om te maken, maar lekker te genieten van dat intense contact met je kindje. Bedenk dat je met borstvoeding je kindje vloeibare liefde aan het geven bent en je krijgt dan zoveel energie!

Olaf was heel laat met lopen en praten. En iedereen vroeg destijds of hij al vorderingen maakte. Ik reageerde dat hij het rustig aan deed en dat ik me geen zorgen maakte, want er is geen enkele (gezonde) volwassene die niet kan lopen of praten, dus dat komt wel een keer.

Ik vraag me altijd af, waarom vraagt iedereen naar die specifieke ontwikkelingen? Waarom wordt er enkel waarde gehecht aan meetbare feiten? En niet hoe het met je kindje in zijn geheel gaat, namelijk of het tevreden is?
Ik denk dat het gewoonte is om belangstelling te tonen in die afzonderlijke processen. En ik vind het ook altijd heel attent als mensen interesse hebben in mijn kindjes.

Maar ik probeer belangstellenden daarom altijd te antwoorden dat ik het ouderschap vanuit mijn gevoel benader: Heb vertrouwen in jezelf als ouder en in je prachtige kind en wees vooral trots!

Lees ook:
Lekker lang borst
Wasbare luiers
Zalig zamen zlapen zzz
Zin in zindelijk
Draag kindje draag
Natuurlijk ouderschap
Geboorte Hugo
Jongen, meisje of genderfree
Consultatiebureau: zorgzaam of zorgwekkend


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


6 thoughts on “Trots ouderschap

 1. Manon Gagic

  Ik herken het wel en probeer ook bij vriendinnen die zich zorgen maken om hun kleintjes (na eerst mee te leven) te vragen of hun kindjes vrolijk en tevreden zijn, of ze lekker in hun vel zitten. Als het antwoord dan ja is, dan probeer ik ze toch een klein beetje gerust te stellen zonder hun zorgen te ontkennen. Best moeilijk!

 2. Inge

  Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de BV en je geen zorgen maken. Ik heb 3 kids en de jongste tot 19 mond gevoed op t end alleen nog ’s nachts . Maar een buurtjongetje van 6 zit nog in groep 2 omdat hij echt slecht praat en daar waren ze veel te laat bij. Of hij komend jaar naar groep 3 gaat is nog maar de vraag. Wat je niet kunt zeggen kan je t moeilijk leren schrijven.

 3. Laura

  Ha Evelien,

  Regelmatig kom ik even kijken op jouw site. Ik ben nu in verwachting van mijn 2e en ik herken veel van wat jij zegt. Het consultatiebureau geeft mij alleen maar stress. Stian zou te dik zijn!? En dat terwijl hij alleen water en melk krijgt. Tussendoor fruithapjes en zelfgekookte maaltijden. Hiernaast is hij pas 2 weken geleden gaan lopen (17 maanden). Maar als ik naar hem kijk dan zie ik een jongetje wat zich perfect ontwikkelt en gelukkig is. Ik lach me kapot om hem als hij in de tuin aandachtig de mieren aan het volgen is en aan de bloemetjes ruikt (niet plukken blijft nog een beetje lastig haha).

  Groetjes Laura

 4. GreenEvelien Bericht auteur

  @Laura: Leuk je berichtje op mijn blog!
  Inderdaad je niet te veel zorgen maken om de ontwikkeling van je kindje, vertrouwen hebben in je kind is het belangrijkste. In dat vertrouwen zal hij beter kunnen groeien en ontplooien dan in een omgeving waar alleen maar gefocust wordt op zijn vorderingen.
  Olaf is trouwens pas bij 19 maanden gaan lopen.
  En Linde is vanaf de geboorte tot nu toe echt dik. Sommigen zeggen dat ik haar minder borstvoeding moet geven. Maar ach, ik laat ze maar praten, dat gaat er vanzelf wel een keer af.
  Geniet van je zwangerschap, het mooie weer en hoe Stian zich verwondert in de tuin!

 5. Morena Kasa

  Volledig mee eens. Ik heb ook vier kinderen. De twee jongsten, respectievelijk 3 jaar en half en bijna 2 jaar, zijn nog steeds BV aan het krijgen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Morena Kasa: Wow, wat goed!
   Ik ben net gestopt met de borstvoeding, heb het helaas niet zo lang als jij volgehouden.
   Oudste 14 maanden, de andere twee kindjes 19 maanden borst gegeven.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.