NL
FR

Welkom > Natuurlijk ouderschap > Info Natuurlijk Ouderschap

Info Natuurlijk Ouderschap

Wat is natuurlijk ouderschap?

Acht adviezen

Instinctief ouderschap

Kindertijd is prioriteit

Zoogdieren en ouderschap

Meer inspiratie

  Blogs over Natuurlijk Ouderschap
  Films & documentaires
  Kennisbank

Webwinkel

  Boeken

Wat is natuurlijk ouderschap?

De oorspronkelijke naam is "Attachment Parenting", de letterlijke vertaling is "hechtend ouderschap", vrij vertaald wordt het "natuurlijk ouderschap" genoemd.
Dr Sears, een kinderarts in de Verenigde Staten, heeft deze methode ontwikkeld naar aanleiding van ervaringen in zijn praktijk.
De filosofie van attachment parenting is een goede hechting tussen ouder en kind. Deze hechting komt tot stand door het leren kennen van de behoeften van het kind. Het kind moet erop kunnen vertrouwen dat zijn ouders helpen om de behoeften te vervullen. Door veel bij elkaar te zijn leer je de signalen van je kindje interpreteren. Ook de zelf-ontwikkeling van een kind speelt een belangrijke rol.


Acht adviezen

Hier acht handreikingen die helpen bij het goed leren kennen van je kind en de behoeften:

1. Blijf na de geboorte in contact met je baby. Als na de geboorte het contact om medische of sociale redenen wordt verbroken, probeer dit dan te herstellen zodra dat kan.

2. Geef gehoor aan de signalen van je kind. Omdat baby's hun behoeftes uiten voordat ze gaan huilen, zal het kind gelukkiger zijn wanneer de ouders deze behoeftes tijdig herkennen en ernaar handelen.

3. Geef zolang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding is meer dan voeding. Het is een ideaal troostmiddel en kan op verzoek van het kind gegeven worden. Geef je geen borstvoeding, probeer dan flesvoeding op verzoek te geven en doe dit als ouders zoveel mogelijk zelf.

4. Draag je kind zoveel mogelijk bij je. Je kunt een draagdoek gebruiken waardoor je je handen vrij hebt.

5. Nabijheid in de nacht. Dit kun je doen door samen in een bed te slapen, door gebruik te maken van een co-sleeper of het bedje van het kindje naast het ouderlijk bed te plaatsen.

6. Geef ruimte aan de ontwikkeling van empathie door positief in te grijpen en geen agressie te gebruiken.

7. Vermijd vaak voorkomende of langdurige scheiding.

8. Bewaar het evenwicht in je gezinsleven. Dit betekent dus ook dat ouders goed moeten zorgen voor hun eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid.


Instinctief ouderschap

Jeetje, dat klinkt wel streng en zelfs een beetje “dogmatisch”. Het tegendeel is echter waar!
Als mensen mij vragen wat natuurlijk ouderschap is, antwoord ik altijd dat het instinctief ouderschap is, ik luister naar mijn gevoel.

Ik geef borstvoeding wanneer mijn kind daar om vraagt en volg daarin geen schema’s. Ons oudste zoontje dronk 14 maanden, ons dochtertje en jongste zoontje beide 19 maanden.

Ze worden gedragen in een draagdoek, niet alleen tijdens een wandeling, maar ook in huis als ze onrustig zijn. Een kind wil immers altijd gedragen worden!

Onze kindjes zijn bijna altijd bij ons, geen crèche of onthaalmoeder.

En ook ‘s nachts slapen we samen.

Ik laat mijn kinderen niet huilen. Want een kind huilt niet voor niets, dat is geen manier om hun zin door te drammen, maar een noodkreet. Ze proberen eerst met allerlei signalen je er op te attenderen dat ze willen eten, behoeften moeten doen, krampjes hebben of dicht bij jou willen zijn.
Ze zetten huilen pas in als laatste middel, want dit trekt oorspronkelijk in de natuur ook roofdieren aan, dus is niet zonder gevaar om te gebruiken.
Mensen die mij “wijze raad” geven dat dit goed is voor de longetjes, krijgen een bliksemende blik terug.


Kindertijd is prioriteit

Maar voor ons betekent "natuurlijk ouderschap" meer dan de acht principes van "attachment parenting". We willen zo weinig mogelijk kunstmatige hulpmiddelen.

Enkel een bedje en draagdoek, daar kan de commercie niet veel aan verdienen, dus proberen ze ouders te overtuigen dat zij met hun product hun kind het beste geven. Maar het beste geef je vanuit je hart!

Onze kindjes hebben geen Winnie-the-Pooh slaapkamer, hippe kinderwagen, innovatieve absorbtie-wegwerpluiers, box/park (doet me denken aan een dierentuin), voorgevormde tut of babyfoon. Ze dragen tweedehands kleding. En uiteraard gebruiken we wasbare luiers.

Doordat we geen dure producten kopen, hoeven we minder te werken en kunnen we meer tijd aan de kinderen besteden. Dat is toch het allerbelangrijkste!


Zoogdieren en ouderschap

Als we naar de zoogdierenwereld kijken, waartoe wij ook behoren, kunnen we hen in drie soorten onderverdelen:

de vluchters, de verstoppers en de dragers.

Vluchters zijn paarden, koeien, giraffen, bizons, enz... Hun jongen komen vrij rijp ter wereld: ze kunnen een kwartiertje nadat ze geboren zijn al rechtstaan en meelopen met de kudde. De melk die ze krijgen is heel eiwitrijk want ze moeten erg snel kunnen groeien om snelheid te kunnen halen bij het vluchten. Ze drinken wanneer de kudde even stilstaat. Ze maken geluid als ze alleen zijn zodat hun moeder hen snel kan vinden.

Verstoppers zijn konijnen, katten, eekhoorntjes, enz... Hun jongen zijn in het begin dikwijls erg hulpeloos en zijn muisstil als ze alleen zijn. Zij mogen de aandacht niet trekken van roofdieren als hun moeder weg is. Ze worden “verstopt” in een nest en drinken niet zo vaak bij de moeder. De melk is erg vetrijk zodat ze rustig en verzadigd zijn als de moeder moet gaan jagen of eten.

Dragers zijn primaten (alle aapsoorten), kangoeroe's, en ook vleermuizen. De baby's komen meestal “onaf” ter wereld, met een onrijp zenuwstelsel. Zij zijn genetisch voorgeprogrammeerd om heel dichtbij hun moeder te blijven en heel vaak kleine slokjes melk te drinken. De melk is vooral suikerrijk zodat de hersentjes snel kunnen groeien. Ze hangen aan (of in) het lichaam van de moeder en hebben schommelende bewegingen en huidcontact nodig om hun zenuwstelsel goed te doen rijpen. Wanneer ze alleen zijn slaan de jongen in paniek: er gaat meteen een niet mis te verstaan sterk alarmsignaal af, want ze zijn in levensgevaar! De melk wordt erg snel verteerd en ze moeten dus erg regelmatig “bijtanken”.

Wij zijn dus dragers,
maar we behandelen onze kinderen als jongen van verstoppers
en voeden ze met melk van vluchters!


Op mijn blog staan de volgende artikels over Natuurlijk Ouderschap:

Trots ouderschap
Natuurlijk ouderschap
Prikkels bij kinderen
Onze eco-opvoeding op tv
Moeders, sleutel naar duurzame toekomst
Opvoeden in vrijheid en natuur

Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 302 video's!


Kennisbank

Artikels, achtergrondinformatie en bronnen over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen) kun je bekijken in mijn Kennisbank.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot ruim 150 artikels!


Boeken

Natuurlijk ouderschapWilliam and Martha Sears


Alfie Kohn


Kijk voor meer boeken van Alfie Kohn bij Onderwijs

Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!
Staat jouw gewenste boek er niet tussen? Laat maar weten, dan zet ik het er graag bij!
Werkt een link niet meer? Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.