Opvoeden in vrijheid en natuur

Grote bewondering heb ik voor mensen die hun eigen pad bewandelen, out-of-the-box denken, buiten het systeem staan, in de natuur leven en zo hun vrijheid realiseren.
En nog meer voor hen die hun kinderen ook zo durven op te voeden!
Laatst was Onze eco-opvoeding op tv, maar je kunt kinderen nog veel vrijer en meer in de natuur opvoeden!

viesauvage2Vie Sauvage
Daarom MOEST ik de film Vie Sauvage zien.
Het is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt Frankrijk en gaat over een koppel dat alternatief leeft. Zij kan dat op een moment echter niet meer aan en vlucht met de kinderen naar haar rijke ouders.
Hij gaat naar het huis van zijn schoonouders, maar mag niet binnen en zijn kinderen niet meer zien. Hij roept zijn kinderen vanaf straat met hem mee te gaan.
Wat ze ook doen, ze willen liever het vrije leven dat ze gewend zijn, dan de nette opvoeding bij hun grootouders.

viesauvage1
Vervolgens zijn ze jarenlang op de vlucht. Telkens nemen ze andere namen aan, hij werkt overal in het zwart, de kinderen gaan niet naar school.
Maar, en dat is voor hem cruciaal, ze zijn wél VRIJ!
Los van bureaucratie, regeltjes, wetjes, verplichtingen en los van het systeem.

De dvd kun je hier kopen en is met Nederlandstalige ondertiteling.

Van dit waargebeurde verhaal is ook nog een andere film verschenen “La Belle Vie”.
Deze versie van het verhaal staat echter minder dicht bij de waarheid en is meer geromantiseerd.

Captain_FantasticCaptain Fantastic
En vorig jaar draaide Captain Fantastic in de bioscoop.
Toen ik deze trailer zag, begon ik echt te flippen! We gaan nooit naar de bioscoop, maar deze wilde ik voor geen goud missen.

Het gaat over een vader die met zijn zes kinderen ver weg in het bos woont, weg van de drukte, de hectiek. Hij leert ze studeren en jagen.
Maar dan moeten ze door een dramatische gebeurtenis de “echte” wereld in en dat geeft confrontaties…

Wat me zo aantrok aan deze film is dat de vader zijn kinderen anders opvoedt, wij doen dat in bepaalde mate ook, niet zo radicaal als hij, daar zijn wij softies bij.
Maar tijdens interviews en Eco-weekenden is dat toch altijd één van de meest gestelde vragen, de “alternatieve” opvoeding van onze kinderen: vegan, suikervrij, zonder tv, stereo & ipad, amper plastic speelgoed en in de (voor velen blijkbaar afgezonderde) Ardennen.
En dat mensen me dan altijd vragen hoe dat dan zal gaan als ze straks in de “echte” wereld komen?

Net of we nu niet in de echte wereld of echt leven?
Ik denk dat wij bewuster (en dus echter) leven dan de gemiddelde gezinnen!
Ik wil hiermee trouwens niet beweren dat wij dus beter leven, enkel dat we nu ook wel écht leven.

Ik was dan ook heel benieuwd hoe een veel radicaler gezin hier mee om zou gaan, de confrontatie met zoals velen het noemen, de “echte” wereld.

Wat ik super aan deze scene vind, is dat inderdaad zoals verwacht, de vader verweten wordt dat hij zijn kinderen “tekort” doet. Waarop de vader dan vraagt wat nu werkelijk belangrijk in het (over)leven is:

En ook dit is geweldig om te zien:

Dit verhaal is niet echt gebeurd, het is fictief.
Maar na het zien van deze film kreeg ik een ontzettende dosis zelfvertrouwen om mijn kinderen, nog meer dan we nu al doen, op te voeden en op te laten groeien zoals wij dat willen, en niet zoals er van ons door de “echte” wereld verwacht wordt!
5Info_4inspiratie_NO_Op1

Tippi: Real life Mowgli
Een wel echt gebeurd verhaal is dat van Tippi. Met haar Franse ouders groeide ze op in Afrika en leefde daar als een soort Mowgli van Jungle Book. Ze maakte contact met de dieren en kon zo op olifanten rijden, met leeuwtjes knuffelen, cheetahs als vriend hebben.

tippi-olifant tippi-slang
tippi-leeuw

tippi-cheetah

Er is een prachtige documentaire van haar gemaakt:

En haar ouders, die wildlife-fotografen zijn, hebben ook een boek met prachtige foto’s van haar leven met de wilde dieren in Afrika uitgegeven.

Wil jij je kind ook vrijer en meer in de natuur opvoeden?

Lees ook:
Onze eco-opvoeding op tv
Eco-kindjes
Kleuter verbiedt zwerfvuil
Consuminderen met kinderen
Jongen, meisje of genderfree
“Mama, hoe werkt duurzame energie?”


Vegan-suikervrije opvoeding
Gezond snoepen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


13 thoughts on “Opvoeden in vrijheid en natuur

 1. Martine

  Goedemorgen Evelien, altijd leuk om een mail van je te lezen. Heel herkenbaar ook, want ook wij zijn gelukkig geen doorsnee gezin;-) Alles bio en eco, geen tv, zaterdag rustdag, en het liefst verhuizen naar een boerderij in het buitenland om zelfvoorzienend te zijn. Maar geen van onze vier kids die er onder leed hoor, de eerste is op kamers en red zich prima… Misschien nog een tip als het over een zelfvoorzienend gezin gaat; Floortje Dessing ging naar de Fam Zapp, deze rijd met 4 kids al 14 jaar over de wereld; echte aanrader!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Martine: Bedankt voor je leuke reactie, altijd tof om gelijksoortige mensen en hun verhalen te horen!
   Ben hier ook helemaal fan van “Floortje naar het einde van de wereld”, heb alle afleveringen al gezien, op mijn laptop 😉
   En tof hoe de gezinnen die daarin telkens aan bod komen ook zo heerlijk vrij en in de natuur leven, zalig!

 2. Just another

  Het ontvoeren van je kinderen en de andere ouder in het ongewisse laten…. wist niet dat dit gepromoot werd, en dit soort dingen kunnen mensen de verkeerde ideeen geven. Als het niet gaat zoals je wil ga je offgrid leven en ver van de bewoonde wereld, gaat ze een vrije opvoeding geven, en houd je kinderen ver weg bij de andere ouder…. dit zet offgrid en vrij opvoeden JUIST in een verkeerd daglicht.

  Je moest eens weten hoe het is als je kind ontvoerd is door de andere ouder en je niet weet waar ze zijn, als beide ouders er mee instemmen, is vrij opvoeden fantastisch, maar kind bewust weghouden en de ander in het ongewisse houden, zwart werken en je kids bij de andere ouder weghouden…. tis echt maar goed dat de meeste mensen niet weten hoe verschrikkelijk het voor de andere ouder is, als je niet weet hoe of wat en waar je kind(eren) zijn, of ze veilig zijn het goed met ze gaat etc etc

  Begrijp best de “vrije opvoeding” en dat het zo fantastisch is, als beide ouders er bij betrokken zijn en dus 1 niet in het ongewisse wordt gelaten

  Het is jammer dat je geen homeschooling net als in usa hebt er, is wel thuisscholing, maar dat is erg beperkt jammergenoeg (al is er wel een blog van die openlijk er over vertelt en hoe fijn het is en waar je tegen aan loopt etc) en vrije opvoeding is zelfs voor een ieder Unique omdat normen en waarde ook nog eens per gezin verschillen, zelfs in communies die samen leven MAAR dat mag en dat is nou het fantastische van zo opvoeden, je mag gewoon zijn, zonder dat je weggepest wordt, je leert eerlijker te zijn en jezelf en jezelf te ontwikkelen je leert over de natuur op andere manieren te bekijken te beleven en zelfs de maatschappij anders te bekijken, alleen de maatschappij wordt steeds minder vrij en meer regels en gedigitaliseerder (jammer genoeg) dus lekker natuurlijk, bushcraftachtig bijna aan toe opvoeden is vrijheid en is unique voor de mensen die als schaapjes de rest van de kudde volgen met social media en de nieuwste gadgets etc (ratrace)

  Normaal vind ik je blogs en co echt fantastisch, maar promoten van dvd met kind ontvoering…. niet zo

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Just another: De ouders leefden eerst samen, maar dan neemt die moeder plotsklaps de kinderen mee, weg bij hun vader naar haar rijke ouders. De vader mag zijn kinderen dan van de rechter geheel niet meer zien!
   Waarom is het zo dat kinderen in die tijd vaak nog aan de moeder werden toevertrouwd?
   Want de vader is net zo goed ouder als de moeder.
   Hij vindt dat hem onrecht wordt aangedaan (terecht) en ontvoert dan zijn kinderen omdat hij geen andere oplossing ziet.

   De moeder is dus eerste die hun kinderen ontvoert en hem alle contact ontzegt, waardoor hij geen andere optie heeft en reageert met dezelfde actie als zij hem heeft aangedaan.

   Misschien dus eerst eens de film bekijken, voordat je een oordeel geeft.

   1. Mirjam

    Evelien, een tip: misschien is het handig om iets genuanceerder met je tekst bij de film Vie Sauvage om te gaan. Want zo lijkt het idd of het gaat om de ontvoering ipv het vrije leven. Ook ik krijg daar mijn vraagtekens bij als ik je tekst lees. Ik denk ook niet dat het jou gaat om wie recht heeft op de kinderen bij een scheiding etc.
    Verder een mooie blog.

 3. Baukje Uitendaal

  Zucht …………. prachtig.
  Als ik toch in deze tijd kinderen had gekregen (oudste is 32 jaar) had ik het toch HEEL anders gedaan.
  Zo mooi dat er nu mensen zijn die hun kinderen bewust opvoeden.
  En dat kan al met hele kleine dingen.
  Bewustmaking van kinderen is zo dankbaar.
  Als ik oudste kleindochter van 9 jaar hoor praten over “Moeder Aarde”, over waarom geen plastic ed, ben ik blij.
  Blij dat mijn dochter het anders doet, blij om dit mee te mogen maken.

  Dank Evelien voor je mooie blogs.

 4. rene hollander

  Mooi hoor hoe dingen synchroon op je pad komen, als je ineens op je eigen pad staat.

  Ik kreeg mijn engel in gedaante van een nomaden vrouw op mijn pad, we gaan samen een eco centrum voort zetten, inmiddels is er een zwangerschap, en die kinders gaan thuis onderwijs krijgen, geen vaccinaties, groeien op op een permacultuur gebied nagenoeg straling vrij (wifi vrije zone, wel telefoon netwerk) offgridd milieu neutraal.
  katoenen luiers, verantwoord speelgoed en kleding…. mooi vooruitzicht

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.