In veel culturen is het heel normaal dat een moeder en haar kind(eren) in dezelfde ruimte slapen en een bed of slaapplek delen.
Als je in dezelfde kamer als je kind slaapt, ben je ook tijdens het slapen bewust van zijn signalen en omgeving. Zo merk je snel of hij voeding, aandacht of troost nodig heeft. Vanwege jouw nabijheid hoeven baby's niet helemaal wakker te worden en te gaan huilen om een reactie te krijgen. Je bent ook snel bij hem om hem te geven wat hij nodig heeft.
Het is heel gewoon dat een kind gedurende de eerste levensjaren 's nachts aandacht en troost nodig heeft. Het is in vele opzichten veiliger en gemakkelijker als jij en je kind op dezelfde kamer slapen.
Er zijn verschillende manieren van samen slapen die variëren van een ruimte met een apart bed voor iedereen tot een enkel bed dat door meerdere mensen wordt gedeeld.
Er zijn aanleunbedjes of co-sleepers te koop. Een aanleunbedje is een bedje voor je kind dat aan jouw bed bevestigd is. Er is geen hek tussen jou en je kind. Als je kind in een aanleunbedje slaapt, heeft hij zijn eigen dekentjes of slaapzak en slaapt hij niet onder jouw dekens. Sommige gewone ledikanten zijn na aanpassingen ook als aanleunbedje of co-sleeper te gebruiken.
Borstvoeding: de moeder moet haar bed niet uit om naar de kinderkamer te gaan.
Opmerkzaamheid: snel opmerken van het wakker worden van de baby en hij hoeft niet eerst te gaan huilen.
Bescherming: kinderen die samen met hun ouders slapen krijgen 's nachts meer aandacht en bescherming.
Wiegendood: het kan ook helpen bij het voorkomen van wiegendood doordat het kind niet in te diepe fases van slaap zal komen.
Bedtijd-problemen: kinderen die in de kamer van hun ouders slapen hebben geen reden om bang te worden als het bedtijd is. Als ze ouder worden en verhuizen naar een eigen kamer, hebben ze een veilig en positief beeld van naar bed gaan en koppelen dat niet aan alleen zijn.
Voorkomt post-natale depressie: de moeder heeft tijd genoeg om haar kind aan te raken, ruiken en voelen waardoor haar moederinstinct versterkt wordt.
Vader-instinct: vaders kunnen dankzij het samen slapen hun band met hun kind versterken en zelfs na een tijd aanvoelen wat het kind nodig heeft (een rol meestal voorbehouden voor moeders).
Positiviteit: op lange termijn bevordert samen slapen het zelfvertrouwen, eigenwaarde en intimiteit van het kind en vermindert het zijn angstgevoelens.
Tevredenheid: groot intercultureel onderzoek, gehouden onder vijf verschillende etnische groepen in de V.S., liet zien dat onder alle groepen de samen slapers een groter algemeen gevoel van tevredenheid hebben over het leven.
Gezinsband: het is gezellig en versterkt je band als gezin.
Leuk als die voordelen van samen slapen, maar ik doe het eerlijk gezegd ook gewoon uit gemakzucht. Zo hoef ik als de baby 's nachts borstvoeding wilt, bij mijn bed niet eens uit, ik kan hem/haar gewoon pakken, aanleggen en daarna weer in zijn/haar bedje terugleggen.
Ook als de baby of één van onze andere twee kindjes 's nachts onrustig is, sla je er een arm om hem/haar heen of je houdt zijn/haar handje vast en ze slapen weer verder. Zo hoeven ze niet helemaal wakker te worden en te gaan huilen omdat ze in een andere kamer slapen om je er op te attenderen dat ze even een kroel van je willen hebben.
Tevens gaat de nachtelijke zindelijkheidstraining door samen te slapen veel sneller. Want zodra je kindje onrustig wordt, vaak een teken dat ze moeten plassen, merk je dat gelijk op en ga je met hem/haar naar het toilet, voordat ze dus het bed onder plassen.
Baby's die samen met hun moeder sliepen werden door middel van wekprikkels vaker (kort) wakker, terwijl baby's die apart sliepen langere periodes van diepe slaap hadden. Diepe slaap en "doorslapen" is een risicofactor voor wiegendood!
Bij analyse van video-opnamen van slapende, borstvoedende moeder en kind-paren bleek dat:
- zij de meeste tijd met het gezicht naar elkaar toe sliepen (72-99%)
- de frequentie van borstvoedingen verdrievoudigde, terwijl de gemiddelde voedingstijd juist halveerde
- de moeders gemiddeld tussen de 10% en 27% wekprikkels bij de baby activeerden, terwijl de baby's meer dan de helft van de wekprikkels van de moeder activeerden
- de moeders vier keer vaker de toestand van de baby inspecteerden door bijvoorbeeld de deken opnieuw te schikken, de houding van de baby te veranderen of op andere wijze in te grijpen
- het directe lichamelijk contact, door borstvoeding geven en actief of passief omarmen en aanraken, varieerde van 28% tot 99%. Bij apart slapende moeders en baby's was dit tussen de 2% en 14% per nacht
- Zorg ervoor dat de slaapplek van je baby veilig is, of het nu een wiegje, kinderbedje of het ouderlijk bed is. Als je baby bij je in bed slaapt, pas het bed en het bedmateriaal dan aan. Kies een stevig en goed passend matras zonder spleet. Om te voorkomen dat je baby uit bed rolt, kun je de zijkanten van het bed verhogen met planken of bedrekjes.
- Zorg dat er geen (gordijn)koorden en snoeren in de buurt van het bed hangen. Hang een mobiel buiten bereik van je kind.
- Plaats het bed niet bij het raam of bij een verwarming.
- Laat peuters en oudere kinderen niet samen met je baby in een bed slapen. Dit geldt ook voor huisdieren!
- Houd je baby vrij van rook. Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood.
- Gebruik geen waterbed.
- Neem nooit je baby bij je in bed als je hebt gedronken, medicijnen of drugs hebt gebruikt.
- Stel je baby niet onnodig bloot aan vermoeienissen en stress. Dit verstoort het slaapritme van je baby en een verstoord slaapritme is een risicofactor voor wiegendood.
We krijgen vaak de vraag wanneer onze kindjes op een eigen kamer gaan slapen en dan antwoorden we wanneer zij dat willen. Maar voorlopig willen ze bij ons op de kamer blijven liggen, want ze vinden het al erg dat ze in hun eigen bedje moeten liggen en niet bij ons in het grote bed mogen slapen.
En er is geen één kind dat op zijn/haar achttiende nog bij de ouders in bed wil slapen, dus dat komt vanzelf wel een keer.
Bronnen: La Leche Lague NL - Kiind - Natuurlijk ouderschap
Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!
Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.
Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.