Solden

Ik ben gezwicht in de solden…. voor een nieuwe trui. Nee, geen voor mij nieuw maar eigenlijk tweedehandse trui, maar “echt” nieuw. Ja, ik die ten strijde trekt tegen mensen die kleding kopen enkel als emotie-aankoop en tweedehands kleding promoot.
En nu ga ik hard mijn best doen om het te proberen goed te praten.

Dankzij de borstvoeding val ik kilo’s af en ben ik nu best tevreden met mijn figuur. Dit kost mij wel wat moeite om te zeggen….
Maar ik ben hele dagen thuis en draag dan altijd oude kleding. Want het komt toch onder uitgespuugde melk te zitten en ik vind het zonde om goede kleding te dragen als geen hond mij ziet.
Nou dat is trouwens niet waar, de hond van de buurvrouw ziet mij wel als ik met de kindjes ga wandelen. Maar goed, je begrijpt vast wat ik bedoel.

Resultaat is dat ik vaak een bruine vale rib-broek draag waarvan de knoop al tweemaal versteld is en een ski-trui oorspronkelijk van mijn vriend maar die mijn schoonmoeder destijds te heet gewassen heeft. Euh nee, van deze heerlijk warme maar iets minder sexy outfit ga ik geen foto van publiceren.
Ik merk echter dat als ik me wél leuk aankleed, ik me ook beter voel, zie ook Kleren maken de vrouw. Ik baal er van dat kleding zo bepalend is voor mijn humeur en dat ik me niet gewoon goed voel vanuit me zelf, maar het is nu eenmaal zo.

Iedereen in mijn naaste omgeving weet dat ze hun kleding bij mij kwijt kunnen, waardoor ik echt bergen kleding heb liggen. En ik vond het altijd zonde om dat weg te doen, want het was op zich nog goede kleding. Maar veel kleding was voor mij te groot of er zat weinig model meer in. Mijn vriend zei me op een gegeven moment dat ik net zo goed een vuilniszak aan kon doen. Ok, de boodschap was overduidelijk!
Dus heb ik laatst DRIE vuilniszakken met te grote of vormloze kleding weggedaan. Ik was supertrots op mezelf.

En ik ben op zoek gegaan in tweedehandswinkels naar vrouwelijke kleding, oftewel korte rokjes, strakke broeken en getailleerde truien. Ik heb een tof kort rokje gescoord. En ook een getailleerde maar iets te korte trui, waarschijnlijk gekrompen in de was….. heb hem toch gekocht want met een lang shirt er onder kan dat nog best wel. Niet dus, want ik heb hem nog geen één keer gedragen.
Onze gulden regel overtreden: Bij twijfel NIET doen!

Verder helaas geen vrouwelijke kleding gevonden in de twee tweedehandswinkels hier in buurt. En op internet heb ik niet gezocht. Want het is niet dat ik te weinig kleding heb. Er is dus eigenlijk ook totaal geen nood aan iets nieuws. Het is alleen dat ik wel eens wat anders wil.
Want toen ik 14 jaar was heb ik van mijn moeder voor kerst een leuk rokje gekregen, maat 176. Dat rokje past nog steeds en het ziet er ook nog steeds prima uit. Maar ik ben er na 16 jaar (yep, ik ben dus 30) wel een beetje op uitgekeken.

We gingen vorige week pantoffels kopen voor mijn vriend, want in zijn huidige paar zaten de gaten er in, dus was dringend nodig. En toen zag ik in die winkel een leuke strakke getailleerde trui. Ik paste hem en wow, ik begon te stralen. En mijn vriend ook!
Dus ik moest die trui van hem kopen en hem ook het schuldgevoel geven wat ik daarna toch weer zou krijgen omdat ik iets nieuws had gekocht in plaats van tweedehands.

Maar goed, schuldgevoel op een ander afschuiven werkt niet zo goed bij mij. Vandaar dat ik het weer voor mezelf door middel van deze blog probeer goed te praten.
Vind jij mijn argumenten overtuigend genoeg om mijn solden-uitbarsting te gedogen? Als dat niet het geval is, kan deze foto je dan misschien wel overtuigen?

Lees ook over kleding:
Kleren maken de vrouw
Tevreden koper van kringloper
Mijn “groene” verjaardag


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


15 thoughts on “Solden

 1. Valentijn Post

  Dag Evelien,

  Tjonge jonge wat een gedoe om een trui.

  Als je zuinig aan moet doen met de centjes is het natuurlijk wat anders. Ik zal over niemand oordelen over wat ze moeten doen maar om nu over schuldgevoelens te hebben als het gaat om 1 enkele kledingstuk wat je sinds jaren hebt gekocht moet je niet zo moelijk doen.

  je hebt gelijk wat betreft overconsumtie en ik heb je site eens bekeken en heeft mij ook op sommige punten aan het denken gezet. maar om nu van alles een punt te maken? nogmaals als het niet anders kan geen probleem. ik probeer je ook niet aan te vallen of zo maar ik denk maar zo: “de liefde van de man gaat door….” en als daar al bijna niets in komt als ik het zo lees 😉 dan geld die andere: “het oog wil ook ….” dus je man af en toe eens een pleziertje doen met iets nieuws. dat vind hij toch ook helemaal geweldig ipv steeds het zelfde of de restjes van een ander.

  ik vind die trui je echt geweldig staan en hoop van ganze harte dat je trots op jezelf bent om wat je allemaal al doet en niet om wat je nog vind dat je nog meer moet doen.

  Verbeter de wereld, begin bij EEN ANDER! geniet in het leven, van je vent , en je kleintje. Maak je niet altijd overaal steeds maar druk om. relaxxxx en “let it go”

  keep up the good work, maar niet ten koste van alles.
  “Geniet van het leven, want het leven is maar even.”

  m.vr.gr.,

  Valentijn Post

 2. maman verte

  Inderdaad! Ik sluit me volledig aan bij Suus! Echt prachtig. Enne..we hebben kleding nodig hé, dus af en toe iets nieuw is niets om een eco-dip van te krijgen.
  En een trui 2-de hands kopen is bijna niet te doen, fleece wel, in wol is het bijzonder moeilijk iets mooi en goed te vinden!
  Veel groetjes
  MV

 3. GreenEvelien Bericht auteur

  Hahaha, wat een reacties levert deze post op! Want ik heb ook nog persoonlijke mails gekregen dat ik niet zo streng voor mezelf moet zijn.

  Deze post heb ik met opzet een beetje extreem opgesteld, als lachertje. Maar sommigen denken dat ik nu serieus een schuldgevoel heb. Nee hoor, je ziet me toch stralen!

  Maar ik wil mensen wel graag bewust maken dat de mate waarin kleding gekocht wordt door de gemiddelde consument voor mij absurd is. En dat als je toch kleding koopt, je eerst de optie tweedehands moet checken.

  Ik probeer dus een tegenwicht te geven aan de huidige kledingconsumptie en aangezien die extreem is, is deze post dat ook.
  Maar maak jullie geen zorgen, ik geniet volop van het energiezuinig leven!

 4. Eefje

  Hoi,
  Hij staat fantastisch!! Als je zo’n mooi lichaam hebt, mag je dat best laten zien.
  (meteen promotie voor een groene levensstijl!)
  Ik koop ook (heel af en toe) wel eens iets nieuws. Soms vind ik gewoon niets en na 4 kringloop zaken en internet mag dat ook wel, hoor! Maar ik ben ook nog eens heel zuinig, ik vind alles te duur, nu ik kringloopprijzen gewend bent!
  Ik vind image heel belangrijk, een groen image dan, maar ik wil vooral uitstralen dat groen juist mooi en hip is. Vormeloze kleding, zweetlucht en verwaarloosde kapsels horen daar niet bij!
  Geniet er van!

 5. Kelly

  Dat is nu net de reden waarom ik ben leren naaien. Zo kan ik al de ‘restjes van een ander’ of kleren uit de kringwinkel die te groot / te vormeloos zijn, aanpassen aan mijn maten.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Kelly: Ik vind dat echt gaaf om zelf je kleding te kunnen herstellen/maken/pimpen. En heb al verschillende pogingen daartoe gedaan, maar het lukt me niet…ik ben, vrees ik, daar helaas het type niet voor. Daarom respect dat jij dat wel kan!

 6. Claudia

  Hele mooie trui, staat je super goed. Lekker van genieten zou ik zeggen 🙂 Voor mij ben je nog steeds iemand die ongelofelijk donkergroen leeft. Trui uit een winkel met nieuwe kleding of niet! Wow en nog een rokje aankunnen van toen je 14 was? I wish!!! haha!

 7. saar

  De aankoop van die trui kan je ruimschoots goedmaken met een leuke kledingruil onder vriendinnen. Ideaal voor iedereen want je doet weg wat je eigenlijk toch nooit draagt en de kans is groot dat je met iets leuks weer naar huis vertrekt.
  Geniet van je trui!

 8. Norma

  Ik lees nu voor het eerst je blogs en vind het super leuk om te lezen. Ik kan me je schuldgevoel over je nieuwe aanschaf helemaal voorstellen, maar aan de andere kant : hoe heerlijk is het om jezelf een keer te verwennen. Je koopt niet iedere maand iets nieuws, dus dit soort dingen blijven echt tractaties. Iemand die iedere week iets nieuws koopt haalt daar echt geen voldoening meer uit.

 9. Anneke

  Hey,
  ik ben erg onder de indruk van de hele website en blog. Het werkt zeer inspirerend!

  Ik ben zelf een slachtoffer van deze 21ste eeuw en ben me hier ten volle bewust van. Ik ben wel al enkele jaren een absolute voorstander van tweedehandskledij en heb gemerkt dat, als je vaak genoeg binnenspringt en goed uit je doppen kijkt, je heel mooie stuks kan vinden.

  Ik doe zelf vrijwilligerswerk in een solidariteitswinkel van Oxfam en kan iedereen deze winkels ten stelligste aanraden (ecologisch en je steunt nog een goed doel!). Daarnaast vind je ook wel leuke stuks in de kringwinkel en in tweedehandszaken van kleine zelfstandigen en dat allemaal voor een prikje.

  Op deze manier wordt mijn schuldgevoel tijdens het shoppen toch weer wat kleiner…

 10. Liesbeth

  Hele mooie trui! Staat je super goed! Via je blog wil ik ook consuminderen. Al een aantal elektronische toestellen hebben dan ook een nieuwe thuis gekregen bij vrienden/Collega’s/familie die er super gelukkig mee waren en ik voelde me inderdaad bevrijd dat het ook zonder kon. Maar heb natuurlijk nog een hele weg te gaan al werkt je blog echt inspirerend! Hoe los jij het bijvoorbeeld op als er iets heel erg gekreukt is bv linnen broeken om zo iets te zeggen? Ik strijk zelden of nooit, maar voor zulke kledingstukken heb je toch wel een strijkijzer nodig? Of niet? De kringloop in onze buurt is echt leuk! Alleen inderdaad vind je soms niet direct de kleding die je soms toch wel nodig hebt bv een trui als het kouder wordt. En dat je je goed voelt in je kleding (geen vuilzakken model) is toch ook wel belangrijk. Die trui gaat jaren mee denk ik en dan kan je hem altijd nog ruilen. Je hebt een groot punt dat kleding je een slecht/goed gevoel kunnen geven. Als je dat beseft (ik door deze tekst) ga je automatisch anders met aankopen om, want daar speelt net de reclame op in.

 11. Selma

  Elk kledingstuk dat jij tweedehands koopt, moet een keer door iemand anders eerstehands zijn gekocht.
  Nu heb je de kans om het andersom te doen, jij draagt het nieuw en later iemand anders tweedehands. Heeft voor het milieu hetzelfde effect 🙂 Of zelf dragen tot het helemaal op de draad versleten is.

  Af en toe wat nieuws kopen mag best!

 12. henny

  Ik ben echt een fan van hergebruik en van kringloopwinkels. Toen onze kinderen klein waren,was ik voortdurend bezig uit oude kleren die ik kreeg, jasjes te maken van de achterkant van de jassenstof . Jurkjes te maken van t-shirtjes en zelfs ondergoed uit te kleine t- shirtje, ik spreek hier over de 70 er jaren.
  Ik probeer bij de kringloopkleding of de kleding die ik krijg, mooie combinaties te maken van kleuren die bij voorkeur een beetje tegen elkaar aan liggen. Op die manier krijgt mijn kleding een artistieke uitstraling Zoek er vaak een bijzondere shawl bij. Regelmatig krijg ik een compliment over mijn kleding

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.