Toiletpapier zonder plastic

wc-rolWe willen dit jaar nog minder afval hebben dan vorig jaar, toen hadden we slechts twee afvalzakken, lees hier hoe wij dat realiseren.
Een veel voorkomende vraag over dit onderwerp die ik van lezers krijg, is toiletpapier zonder plastic verpakking. Dus ging ik op onderzoek uit en ik heb het gevonden!

Grootverpakking zonder plastic
Je kan toiletpapier zonder plastic kopen als je een grootverpakking toiletpapier koopt, dit zit dan in een kartonnen doos en is HIER verkrijgbaar.
Dit toiletpapier is gemaakt van gerecycleerd papier en heeft een FSC, Europees Ecolabel en Cradle-to-cradle keurmerk.
toiletpapier in doos

Prijs
Wij kopen altijd gererycleerd toiletpapier in de supermarkt en de prijs daarvan is €2.74 voor 12 rollen met 396 vellen per rol. Oftewel de prijs per vel is 0.0576 cent.
De prijs voor het toiletpapier zonder plastic verpakking is €58,38 voor 1 doos met 24 rollen met 725 vellen. De prijs per vel is 0.336 cent. De verzendkosten zijn gratis.

Bij beide typen toiletpapier bestaan de vellen uit twee lagen, dus dat is aan elkaar gelijk.

De vellen van normaal toilet-papier zijn 11.5 x 10 cm, dus 115 cm².
Het formaat van de vellen van toilet-papier zonder plastic is 9.8 x 13.8 cm, ofwel 135cm². De prijs van een vel toilet-papier zonder plastic is daardoor in verhouding 115/135 x 0.336 cent = 0.286 cent.

De prijs van toiletpapier zonder plastic verpakking is dus helaas wel vijf maal zo duur als van gewoon gerecycleerd toiletpapier.
portemonnee

Overweging
We willen zo ecologisch mogelijk leven maar ook zo min mogelijk geld uitleven. Want alles wat we niet uitgeven, hoeven we ook niet te verdienen, daardoor hoeven we minder te werken en kunnen we meer aan onze eco-lifestyle besteden.
5Info_4inspiratie_E13

Ook moet dit toiletpapier speciaal naar ons getransporteerd worden, de financiele transportkosten zijn dan wel gratis, maar het effect van dit transport op het milieu is helaas niet zero. Terwijl het normale toiletpapier in de lokale supermarkt verkrijgbaar is. En dat wordt in grote hoeveelheden naar daar gedistribueerd, wat dus veel efficiënter is wat betreft transport.

1Eco_12afval_rrr
Het beste is natuurlijk het vermijden van plastic afval, dus “reduce” is absoluut beter dan “reuse” en “recycle”.
Maar het is een pleister op de wonde dat plastic folies bij ons op het containerpark apart ingezameld en gerecycleerd worden.
Ik vind overigens niet dit als een excuus gebruikt mag worden om plastic-consumptie te rechtvaardigen.

We kiezen daarom voor ons gewone gerecycleerde toiletpapier met plastic verpakking:

  • Omdat toiletpapier zonder plastic ruim vijf maal zo duur is en dat impliciet betekent dat we meer moeten werken en minder ecologisch kunnen leven.
  • Omdat er hoge milieu-transport-kosten aan het toiletpapier zonder plastic verpakking verbonden zijn.

Zero-waste of eco-lifestyle
Voor mensen die geheel zero-plastic willen leven is dit toiletpapier wel een uitkomst!
Wij kiezen echter voor een eco-lifestyle en willen op alle mogelijke aspecten zo ecologisch mogelijk leven, dus niet enkel wat betreft afval, maar ook consuminderen en vervoer. En als je die aspecten ook in rekening neemt, heeft gerecycleerd toiletpapier met plastic verpakking voor ons de voorkeur.

Wat ook nog een leuke optie is:
1Eco_12afval_loesje

Meer info over minder afval
Ik ben nu onderzoek aan het doen over het afval-dillemma, wat is nu precies beter: plastic, papieren of glazen verpakkingen?
Binnenkort kun je dus een uitgebreide blog hierover verwachten!

Lees ook:
Twee afvalzakken per jaar
Composttoilet
Composteerbare tandenborstels


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


25 thoughts on “Toiletpapier zonder plastic

  1. appelstien

    Oh, naar die vergelijking plastic-papier-glas kijk ik al uit! Kan daar ook blik bij? Ik heb er een tijd geleden ook over zitten lezen en kwam er maar niet uit: als je alles optelt (productie, transport (gewicht), recyclage-mogelijkheden, …) wat is dan het beste? Plastic produceren is heel belastend, maar bepaalde plastics kunnen heel goed gerecycleerd worden; glas kan telkens opnieuw heel zuiver gerecycleerd worden maar weegt veel meer = meer transportkosten, … enfin, ik zag door het bos de bomen niet meer, ik ben dus benieuwd naar jouw conclusies!

  2. johmar

    het blijft lastig, want hoe kan ik met een laag inkomen toch zo milieubewust leven,ik moet toch heel vaak kiezen voor goedkoop boven zero plastic, dit probeer ik dan maar te compenseren door wel al mijn afval zo veel mogelijk te scheiden en geen auto te rijden, ook vind ik het net als veel mensen lastig om nu echt te kunnen vergelijken naar wat echt de grootste belasting oplevert voor het milieu .

  3. PlasticMinimalist

    Super handig dat je het rekenwerk al hebt gedaan.

    Op dit moment woon ik in China. Het meeste toiletpapier dat in de Pekingse supermarkten ligt heeft dubbele verpakking. Elke rol is per stuk verpakt en vervolgens met een stuk of tien rollen samen weer verpakt in plastic. Gelukkig vonden we een verpakking met een enkele laag plastic.

    Heb je trouwens ooit overwogen toiletpapier af te schaffen? Ik las net bijvoorbeeld dit artikel.

  4. GreenEvelien Bericht auteur

    @PlasticMinimalist: Ja ik heb er wel eens aan gedacht om toiletpapier af te schaffen en met katoenen doekjes af te vegen. Je hebt dan helemaal geen afval meer.
    Maar ik weet niet of dat ook inderdaad milieuvriendelijker is, want dan heb je natuurlijk wel weer de milieu-impact van het wassen zoals water, elektriciteit en wasmiddel.

  5. Lisa

    Ik vind het heel knap hoe je alles zo uitpluist en steeds weer kijkt naar alternatieven.
    Blijf het moeilijk vinden om zo ecologisch mogelijk te leven.
    We willen wel gaan emigreren naar de canarische eilanden, want lekker weer dus veel buiten, dus minder verbruik in huis, geen droger alles kan buiten hangen, minder elektriciteit want het is lamger licht, geen verwarming, is daar altijd warm. En de auto kan weg want altijd lekker weer dus alles kan op de fiets.
    Maar we moeten ook inleveren daar, biologische producten kennen ze daar niet zo, ze hebben maar een beperkt aanbid in de supermarkt, ik wilde mijn dochtertje eigenlijk naar vrij onderwijs of jenaplan onderwijs sturen of thuisonderwijs geven, maar dat zijn daar geen opties, school is gewoon school en tweedehands winkeltjes hebben ze daar ook niet zo druk als hier en ben benieuwd hoe het daar gaat met afval scheiden.

  6. Nikki

    @GreenEvelien
    Ik volg je blog al een tijdje en heb hier al heel wat inspiratie opgedaan om binnenkort in de praktijk te brengen (of toch een poging tot alleszins). Wat betreft het afschaffen van toiletpapier en de vraag wat betreft de impact op het milieu, die doekjes moet je maar 1 keer maken/aanschaffen dus da’s maximaal 1 keer vervoer en verpakking? Het toiletpapier zit elke keer in plastic of in een kartonnen doos verpakt. Ook al is het gerecycleerd papier en/of plastic, er is toch ook telkens energie nodig om dat te recycleren en daar weer iets nieuw van te maken. Ook is er weer vervoer nodig om die te recycleren plastic of die kartonnen doos op het containerpark te krijgen. Dit komt natuurlijk niet allemaal uit jullie budget maar het kost allemaal wel geld. Ik vraag me echt af of dat beetje elektriciteit, regenwater en zelfgemaakt waspoeder duurder of minder milieuvriendelijk gaat zijn in vergelijking met alle energie en brandstof die het vergt om papier en plastic te recycleren en telkens nieuw toiletpapier aan te kopen. Dit stukje is helemaal niet ‘vingerwijzend’ bedoeld, ik vind het knap wat jullie al verwezenlijkt hebben en ik hoop binnenkort ook milieuvriendelijker te kunnen leven maar toevallig heb ik over toiletpapier de laatste 2 weken wel fel nagedacht … ziekteverlof is nog ergens goed voor. 😉

    Groetjes
    Nikki

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Nikki: Ik weet dus ook niet wat milieuvriendelijker is, gerecycleerd toiletpapier of katoenen doeken hergebruiken? Het is overigens wel zo dat een wasmachine één van de apparaten in huis is die de meeste elektriciteit verbruiken, helaas.
      Interessant om dit in de toekomst misschien eens uit te gaan zoeken.

  7. Renate

    ‘k Kan de flanellen doekjes van harte aanbevelen. Bovendien hoef je ze niet apart te wassen, maar kunnen ze gewoon bij de luierwas.
    ’t Scheelt veel geld, afval en ’t is prettig in gebruik!

  8. Theda

    Wij hebben een keer een reportage op TV gezien, ik geloof Keuringsdienst van waarde, dat al ons toiletpapier van gerecyceld papier wordt gemaakt. In Duitsland staat een grote fabriek waar het meeste wc-papier vandaan komt.Maar wel belangrijk is dat het niet chloorgebleekt is. Dat is lastiger te koop. Het plastic gaat in de plastic afvalzak. tegenwoordig kunnen we hier in Rijssen (Ned) bij het plastic ook lege sap- en melkpakken doen, blikken en metalen en zelfs kleine elektrische apparaten. Bij Twence, het afvalbedrijf loopt een proef van een jaar. Ook konden alle inwoners vandaag een zak compost ophalen gemaakt van het groenafval.

  9. Petronella

    Hoe milieu-onvriendelijk is het om een BioBidet aan te schaffen en te gebruiken? Vooral in Azië vind je ze heel veel. En ik vind het wel super prettig om van zo’n toilet gebruik te kunnen maken. Ik heb geen idee wat de verbruikskosten en de kosten van de aanslag die dit op ons milieu doet zijn. Daarbij zijn de aanschafkosten en de kosten voor het maken van zo’n toilet ook van belang.

  10. Ineke

    Ik gebruik ook katoenen doekjes maar dan alleen voor de kleine boodschap. Dat geeft niet echt veel extra was maar heb gemerkt dat het me wel veel papier scheelt in vergelijking met vroeger. Ik denk dat het loont om op katoen over te stappen, in ieder geval deels.

  11. Lara

    Als je (katoenen) doekjes zou gebruiken en je kunt die bij een was doen die je sowieso zou doen, (het zijn immers best wel kleine doekjes) dan kost het eigenlijk niets extra toch? Of denk ik nou heel kort door de bocht?

  12. lieveheersbeestje

    Ja, hier is dit mij ook vaak door het hoofd gegaan, dat toiletpapier…met zes personen in één huishouden gaat er heel wat doorheen. Met katoenen doekjes hoef ik niet aan te komen bij de pubers hier, ze zouden dat nooit willen gebruiken. Maar ik vind het voor een plasje zo gek nog niet. Misschien kun je een tweedehands laken of luiers gebruiken om doekjes van te maken? dat is al een stuk beter dan nieuw katoen. Ook zag ik bij de tweedehandswinkel wel drie van die luiercontainers staan. Daar kan de luier in en is het luchtdicht afgesloten. Ook een optie als tweedehands? Kun je je katoentjes zó instoppen en je ruikt niets.
    Momenteel heb ik wel de witte rollen toiletpapier van de Aldi. Het enige pluspuntje is dat ze de rollen flink vergroot hebben (strakker opgerold) en dat nu negen rollen net zo veel papier bevatten als achtien ‘gewone’ rollen. Dat scheelt wel een stuk plastic en er kunnen veel meer rollen in de vrachtauto. Verstandig van de aldi, al hadden die tien jaar geleden ook gewoon grijs papier…helaas niet meer. Ik snap wel dat fabrikanten het toiletpapier in plastic verpakken, vanuit hun economisch oogpunt. Het mag natuurlijk nooit nat worden. Dan zijn de grotere rollen dus een alternatief dat zowel economischer is als ietsiepietsie vriendelijker voor het millieu. We moeten roeien met de riemen die we hebben…het blijft een puzzel!

  13. Miss Jeannette

    Hier gebruik ik nu een klein half jaartje doekjes ipv toiletpapier. Ik heb oude t-shirts, handdoeken e.d.(geen kosten) als het maar van katoen is en niet gaat pluizen in de was in stukjes geknipt. Zo geknipt dat je wat langere repen krijgt zodat je ze dubbel of driedubbel kan vouwen voor betere vochtopname. Na gebruik doe ik ze in een ook gratis verkregen grote frietemmer van een horecazaak met daarin water met zelfgemaakte wasmiddel. (ik lees hierboven ook al over tweedehands luier emmers) Wanneer ik een handdoeken was te draaien heb op 60 graden was ik de doekjes gelijk ’toch redelijk zo niet gratis’ mee. Nog wel even vermelden: mijn h.h. bestaat uit 1 persoon en voor het bezoek staat er wel altijd een rol gerycl. toiletpapier klaar.
    Misschien een idee om als je met meerdere personen bent je allemaal je eigen kleur doekjes gebruikt, voor diegene die er van gruwelen om doekjes met een ander te moeten delen?
    Zelf ben ik de katoenen doekjes gaan gebruiken na één van de uitzendingen van Extreme cheapskates op tlc.

  14. TDK

    Wat ik mijn afvraag in deze discussie is hoe hygienisch is het als je de doekjes met plas en poepbacteriën op lage temperaturen wast? Zelfs 60° lijkt mij hooguit op het oog schoon wassen. En als je het idd op 90° moet wassen hoeveel beter is het dan nog voor het millieu? Ik hou het wel op papier. Uiteraard met zoveel mogelijk velletjes op een rol en zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal.

  15. Ercan

    Het kan een beetje absurd voorkomen maar wij gebruiken het toiletpapier om te drogen. dus, wij wassen op voorhand aan de hand van water met ons linkse hand.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Ecran: Ja dat heb ik al vaker gehoord dat Moslims het op die manier doen.
      Mijn vraag is dan wel als je daarvoor leidingwater gebruikt, wat is milieuvriendelijker: het gebruik van leidingwater of wc-papier?
      De beste oplossing lijkt mij om inderdaad te wassen met water ipv afvegen met wc-papier, maar dan wel met regenwater.

  16. Ercan

    wat hier belangerijk is voor mij welke het beter geschikt is voor proper te doen en ik vind zoals jij het zegt: het beste oplossing water is.
    wat betreft over millievriendelijker , het zou niet veel verschillen zou ik zeggen.
    traditioneel werd vroeger een speciale doek gebruikt voor te drogen die achteraf in de was ging en later vervangt door toiletpapier.

  17. Anna

    Ik weet niet of iemand anders het hier al gepost heeft; maar in de Origino in Leuven kan je nu 4 rollen toiletpapier kopen die niet verpakt zijn in plastic, maar in een composteerbare variant. Zo gelijk die zakjes uit de bioplanet, gemaakt van maiszetmeel. De 4 rollen komen zogezegd overeen met 12 gewone rollen, wat bij ons niet echt opgaat. Maar, geen plastic!

    1. ann

      Hoi, ik lees het blog, ik vul voor ik moet “poepen’ een speciale bidon met (koud) water. daarmee spuit ik mijzelf schoon, van voor naar achter (ik ben een vrouw) vervolgens gebruik ik papier, maar beduidend minder dan zonder gebruik van bidon. Koud water went heel snel, en maakt de huid steviger.
      Ja en toilet papier is helaas nog steeds in plastic verpakt. bij de Liddl of Aldi zouden ze beste dozen kunnen verkopen, met 24-28 rollen! Kan nog met achter op de fiets.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.