Boeken-opruiming

Een geweldige combi van voorjaarskriebels en zwangerschapshormonen, zorgt ervoor dat ik al weken hier aan het opruimen ben.
Heerlijk vind ik dat, opruimen is echt mijn hobby!
socrates

Ik wil steeds minder bezittingen hebben, waarom?

Ik zie bezit als een tweevoudige relatie: je bezit dingen, maar die dingen nemen ook bezit van jou. En ik merk dat het bezitten van minder materiële goederen mij daardoor een enorm vrij gevoel geeft!

Afgelopen weken al verschillende keren naar de kringloper en het containerpark gereden. En zelfs mijn boekenverslaving bleef niet gevrijwaard van mijn opruimwoedes!
Ik heb al meer dan 40 (!) boeken weggegeven en naar de kringloper gebracht, maar er zijn er ook nog een paar waarvoor de lezers van mijn blog waarschijnlijk wel interesse hebben. Het betreffen boeken over zelf verzorgingsproducten maken, vegan kookboeken, tuinboeken, reis- & survivalboeken en dvd’s van natuurdocumentaires.

Van idealistische wereldverbeteraar tot burgerlijke moedertut
Ja over die survivalboeken, vroeger had ik grootse plannen, ik wilde de wereld zien én deze verbeteren, de oerwouden redden, de hongersnood in Afrika oplossen. Ik droomde er van om in het buitenland zeer “basic” te gaan leven. Als Nederlandse woon ik nu ook wel in het buitenland, maar ik had daar vroeger toch wel exotischere voorstellingen bij dan de Belgische Ardennen.
En wat betreft die survival-reizen, besef ik dat een kampeervakantie met de kinderen in Frankrijk mij nu al “ondernemend en avontuurlijk” genoeg in de oren klinkt.
ecogirl
Die zwangerschapshormonen veranderen je leven dus drastisch, want ook al zijn ze na negen maanden uit je lijf, ze hebben je blijvend getransformeerd van idealistische wereldverbeteraar tot “burgerlijke moedertut” 😉

Zo word ik ook ieder einde van een zwangerschap gedreven tot neurotische opruimwoedes en ontdoe ik ons hele huis, zolder en zelfs mijn heilige boekenkasten van alle overbodige balast. Trots denk ik dat ik nu echt minder bezittingen heb en “soberder en minimalistischer” ga leven.
Toch raken die opgeruimde boekenkasten niet leger hoewel ik al jaren zelden boeken voor mezelf meer koop, omdat mijn vriend dan altijd vraagt of ik al mijn andere boeken al heb gelezen….
kikker
Maar die lege ruimtes in de boekenkasten worden gelijk in beslag genomen door boeken zoals Pluk van de Petteflet, de complete serie van Kikker, de Kabouter, Jaarfeesten-verhaaltjes en door puzzels, domino, memory, ganzenbord en hamertje tik.

Maar ik blijf in mijn hart, ondanks de hormonen, toch nog een beetje een idealist en hopen op minder bezittingen. Daarom heb ik de volgende boeken in de aanbieding en wil deze graag een nieuw thuis geven bij geïnteresseerde lezers:

Zelf verzorgingsproducten maken

recepten voor natuurlijke schoonheid natural beauty DSCN1803
DSCN1800 indian beauty secrets DSCN1796
kaarsen DSCN1801 DSCN1802

De prijzen voor de bovenste drie boeken zijn €5/stuk, de middelste drie boeken kosten €4/stuk en de onderste drie boeken zijn €3/stuk.

De volgende boeken zijn verkocht:
– Natural Beauty
– Indian beauty secrets

Vegan kookboeken

veganomicon mysweetvegan veganwithavengeance

De prijzen voor deze drie vegan kookboeken zijn €7,50/stuk.

Alle drie vegan kookboeken zijn al verkocht.

Tuinboeken

tuinencyclopedie tuinadvies

Voor deze boeken vraag ik €7,50/stuk.

Reizen & survival

handboek backpackers survivalhandboek wereldreiziger
overleven in de natuur sas handboek sas survivalgids
avontuurlijk reizen kannibalen
west-canada Noorwegen

De bovenste zes boeken kosten €3/stuk en de onderste vijf boeken zijn gratis.

De volgende boeken zijn verkocht:
– Survivalhandboek voor de wereldreiziger
– Overleven in de natuur
– Survival: het sas-handboek
– Sas survivalgids de basis
– Het sexleven van kannibalen

Overige boeken

natuurlijk wonen insektengids
massage massage2

Het boek “natuurlijk wonen” is €10, de insektengids en massageboeken zijn gratis.

De volgende boeken zijn verkocht:
– Natuurlijk wonen
– Insektengids
– Oosterse en westerse massage

Dvd’s Natuurdocumentaires

earth_flight Earth

Deze prachtige documentaires hebben we dubbel, ze zijn €5/stuk.

De dvd’s zijn al verkocht.

Ophalen of verzenden
Edit: Alle boeken die toen niet verkocht zijn, heb ik aan een tweedehandswinkel gedoneerd. Het is dus niet meer mogelijk om deze boeken over te nemen.

Ik wil iedereen een opgeruimd voorjaar wensen!

Lees ook:
Minder is meer
Minimalisme en “groen” consumentisme
Nostalgie-opruiming
Positief en opgeruimd 2013 en Eco-realisaties 2013
Opgeruimde leesvakantie


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


15 thoughts on “Boeken-opruiming

 1. PlasticMinimalist

  Wauw, dit is precies wat ik de afgelopen maanden ook heb gedaan!

  Omdat ik de afgelopen 12 jaar gemiddeld meer dan 1x per jaar verhuisd ben en het einde van mijn nomadenbestaan nog niet in zicht is, besloot ik dat ik geen zin meer heb in dat inpakken-verhuizen-uitpakken. Veel spullen gebruik ik toch nooit of zelden. Dus voor onze laatste verhuizing (een paar weken geleden) heb ik een enorme hoeveelheid spullen verkocht en weggegeven. We hebben zelfs ons grote, logge, massieve houten bed verkocht. In de toekomst hopen we een goedkoop tweedehands bed te vinden of anders te gaan voor Japanse futons. Toevallig zou was een bekende precies op zoek naar een bed, dus ons oude meubilair heeft een goede bestemming gekregen.

  Ik vind alsnog dat ik teveel spullen heb, dus ben net als jij begonnen met mijn boeken te verkopen en weg te geven. Immers, ze staan toch maar te staan en hoewel ik maar blijf denken dat ik ze als naslagwerk kan gebruiken, doe ik dat toch zelden/nooit.

 2. Liesbeth

  Mooie boeken en dvd’s. Earthflight geven ze nu toevallig op TV , is echt een prachtige serie. Nadat mijn DVD speler het na 1O jaar niet meer deed, heb ik geen nieuwe gekocht en onlangs heel veel dvd’s weggedaan (bijna allemaal) omdat je inderdaad ze nog amper uit de kast haalt. Boeken leen ik ook uit met vriendinnen, al durf ik er soms wel een paar aankopen, maar dan wel het genre dat ik gemakkelijk herlees. En binnenkort gaan er weer wat elektrische apparaten naar de kringloop (nadar ik er al heel wat had weggedaan). Het enige waar ik aan moet wennen zijn de reacties van sommige vrienden/familieleden, want die denken soms dat ik gek geworden ben. :o)

 3. Sandra

  Dat kinderboek van Kikker zou ik wel willen.

  Wij zijn nu een week verhuisd en in mijn oude keuken staan nog meer dan de helft van mijn ‘spullen’. Na een week blijk ik ze nog steeds niet nodig te hebben in de ‘nieuwe’ keuken. Wanneer ik ze na een maand nog niet nodig heb gehad denk ik wel dat ik ze naar de kringloop kan brengen :-).
  Ongelooflijk hoeveel spullen een mens verzameld. Dat we echt denken dat we dat allemaal nodig hebben!! Ik ben ook nog steeds aan het opruimen. Ik probeer het te doen met zo min mogelijk spullen en speelgoed.
  Proficiat trouwens met je zwangerschap.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Sandra: De kinderboeken verkopen we niet, het zijn juist die kinderboeken die nu op mijn opgeruimde ruimte in de boekenkasten weer opvullen, zoals beschreven in de blog.
   Er staat een link naar de boeken van Kikker, je kunt ze daar bestellen. Onze kindjes zijn echt helemaal fan van Kikker!

 4. VeggieMo

  Ik ben ook boeken aan het opruimen en heb wat te koop gezet.
  Vegan with a Vengeance was één van mijn eerste vegan kookboeken. Ik heb er vaak de jerk seitan uit gemaakt en ook de wortelsoep is nog steeds een succes. Ik heb trouwens een andere uitgave dan die van jou. In één van de twee uitgaves waren de hoeveelheden niet goed vermeld/vertaald.
  Was Veganomicon geen succes bij jou? Ik heb er veel positieve dingen over gelezen, alleen wel dat het nadeel was dat de recepten tijdrovend zijn. Bij ons zijn de boeken van Jo Stepaniak het meest populair. Ik doe er alleen wat meer zout en/of kruiden door want ze kookt een beetje flauw.
  Helaas lukt vegan eten hier niet meer vanwege teveel intoleranties in combinatie met coeliakie.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @VeggieMo: Ik vind het jammer dat er bij Veganomicon zo weinig foto’s in staan, ik wil lekker gemaakt worden als ik door een kookboek blader.
   Jammer dat vegan eten niet lukt, wij eten hier bio, vegan, suikervrij én glutenvrij. Als je het eenmaal gewend bent, wordt het een gewoonte.

 5. Babysteps

  Het boek ‘Het sexleven van de kannibalen’ had ik wel willen hebben 🙂 Grapje!! De titel maakt me wel heel nieuwsgierig, trouwens.
  Wat heerlijk voor je dat je zo hebt opgeruimd! Dat geeft een fijn gevoel hé! Er komt letterlijk meer ruimte, in je huis en in je hoofd. Zoals je het zegt: jij bezit spullen, maar die spullen bezitten jou ook een beetje.
  Zelf ben ik ook al een héle poos aan het opruimen. Het lastige is dat mijn lieve echtgenoot graag spullen koopt. Ik mag dan weer op de rem trappen, lastig hoor! Toch doe ik wat ik kan.
  Dank voor je leuke blog, je inspireert me echt om met kleine stapjes toch veranderingen in te voeren langzamerhand. Zoals: meer zelf maken in plaats van kant- en klaar kopen, minder vaak douchen (maar wel met het washandje in de weer natuurlijk), geen shampoo meer voor mij. Van het week hebben we een goede waterbesparende douchekop aangeschaft. Mijn man vond het een goed idee, hij zei: ‘Ja, gezien hoe lang jij kan douchen vind ik het een heel goed idee’. Lachen, want ik douche echt minimaal nu (maar dat heeft hij nog niet helemaal door, volgens mij). Kleding wassen we nu ook met zelfgemaakt wasmiddel, dat gaat prima tot nu toe! Dus, beetje bij beetje, met kleine stapjes, begint er hier echt wat te veranderen. Dank je voor alle praktische tips!

 6. lieveheersbeestje

  lekker, dat opruimen ben ik ook al weken aan het doen! Met een soort hamster als echtgenoot en ook nog eens vier kinderen is het moeilijk om spullen weg te doen die niet van mij zijn maar ik geef het goede voorbeeld. Zo heb ik weinig kleding, mijn man ongeveer zes keer zoveel! Terwijl hij door de week enkel zijn werkkleding draagt… maar ja, hopenlijk gaat bij hem het licht ook nog eens schijnen. Wij kopen als ouders alle kleding tweedehands en dan heb je ook het probleem dat je bezitterig wordt. Want een mooi, modern mannenpak voor vijf euro kan manlief niet laten hangen! Hij gaat mindstends één keer in de week shoppen bij de tweedehandswinkel. Dat doe ik dus niet. Ik ga als de seizoenen wisselen en dan kijk ik wat ik nodig heb. Zo kocht ik vorige week wat lentekleding. Ik doe dan ook dezelfde hoeveelheid kleding weer weg. Naar een vriendin, of de kledinginzameling. Boekenkasten heeft iedereen hier in huis, maar de kinderen lezen zelf weinig, behalve tijdschriften. Alleen de jongste leest nog veel en die lees ik ook veel voor. Toch heb ik ook de kinderboeken collectie uitgedunt tot de werkelijke favorieten en goede boeken. Ook mijn kookboeken collectie moest er aan geloven en ik doe elke maand een paar boeken weg. Uiteindelijk blijven de meest gebruikte boeken over. In de meeste kookboeken staan maar een paar recepten die je gebruikt, die kun je kopieren.
  ook de administratie heb ik opgeruimt en uitgedund, de knutselkast, de spelletjes kast, de voorraadkelder, de keuken als geheel, de slaapkamerkasten enz. enz… Tja, als je eenmaal begint op te ruimen…
  Misschien komt het ook wel door het heerlijke lenteweer van de laatste tijd. Je krijgt de voorjaarsschoonmaak kriebels! Ik wens je nog heel veel succes toe met opruimen en een fijne zwangerschapstijd!

 7. Hannah

  Hallo Evelien zo heerlijk herkenbaar jou blog. Ben ook zwanger van ons derde kindje en hier heeft de opruimwoede ook toegeslagen. Ben ook al een aantal jaren aan het consuminderen. in het begin om kosten te besparen omdat mijn man zijn droom van een eigen zaak wilde realiseren en en dus ineens van een inkomen (dat van mij) geleefd moest worden. Krijg een hoop kleren voor mijn zoon en dochter van vrienden en kennissen en koop zelf bijna niets meer. De kleding die te klein is en nog goed is gaat weer naar mijn broer of in de zak voor het Leger Des Heils. Vroeger deed ik alle was in de droger maar maak nu alleen nog gebruik van de waslijn. Ook koop ik al mijn groenten tegenwoordig op de markt lekker biologisch en ook de kinderen vinden het veel lekkerder. Groetesoep bereid zonder zakjes maar helemaal puur natuur en ook de Jam en appelmoes maak ik tegenwoordig zelf. Het kost iets meer tijd maar het plezier wat ik er van heb kan daar niet tegenop ’s avonds niet meer ouderwets bankhangen maar lekker nieuwe ideeën op doen voor een volgend gerecht. Ook mijn energieverbruik is al lekker gedaald en mijn nieuwe maandtarief is weer een stuk lager dan het afgelopen jaar. Dank je wel voor de inspiratie.

 8. VeggieMo

  @ Evelien,
  Groot probleem bij mij is dat vooral veel biologische (en in iets mindere mate biologische producten) glutenbesmet zijn. Daardoor vallen er teveel voedingsmiddelen af en had ik voortdurend honger en kreeg voedingstekorten. Niet echt handig in combinatie met de andere gezondheidsproblemen die ik heb (astma, reuma, chronische vermoeidheid).
  Dus, ja, als ik gezond was en geen coeliakie had wist ik wel wat ik zou kiezen. Ik vind het soms best moeilijk om niet de vrijheid te hebben om te kiezen.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @VeggieMo: Het is absoluut geen verwijt dat je niet vegan eet hoor.
   Wat ik wel raar vindt dat je het in je eerdere reactie dan over seitan hebt, want dat is een grote gluten-hoop.

 9. VeggieMo

  @Evelien,
  Toen ik vegan begon te eten wist ik nog niet dat ik niet tegen gluten kan.
  Ik snapte wel dat het geen verwijt was, maar wou het even toelichten 😉

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Bomans Henr: Alle boeken die toen niet verkocht zijn, heb ik aan een tweedehandswinkel gedoneerd. Het is dus niet meer mogelijk om deze boeken over te nemen.
   Ik heb dit nu ook onderaan de blog vermeld, bedankt om me hierop te attenderen!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.